Mitől okos az okostégla?

Az okostégla nem azért okos, mert jó feje van. És nem is azért, mert sokat tanult, ezért jól sikerült az érettségije. Például a koronavírus válság közben megtartott, sokak szerint könnyű érettségije.

Az okostégla azért okos, mert azt csinálja, ami a dolga. Ráadásul nem csak akkor, amikor olyan kedve van, hanem kitartóan, megbízhatóan, akár 100 éven át. A belőle épített négy fal nemcsak tartja a tetőt, hanem benn tartja a lakásban otthona melegét. És ezt a dolgát összeszedetten és jól csinálja.

Fűtés egyre drágább, a klimatizálás egyre többe kerül

Abban az egyre kilátástalanabb pénzköltésben, vagy pénzrablásban (kinek hogy tetszik), amit egyre nehezebben fenntartható otthoni fűtésnek, lakhatásnak hívunk, az a legrosszabb, hogy nem is lehet látni a végét. Ugyanis a fűtési és klimatizálási költségek várhatóan még tovább emelkednek az elkövetkező években, évtizedekben.

Persze csak akkor, ha nem teszünk semmit, és okostégla helyett buta téglából épült, hőszigetelés nélküli házban fűtjük tovább az utcát. Mintha el sem szaladtak volna az energiaárak az elmúlt évtizedekben.

  • A magas energiaárak miatt télen a fűtésre, nyáron pedig a klímatizálásra fizetnek vagyonokat a hőszigeteletlen családi házakban kellemes körülmények között lakni akaró családok. Mit jelent ez?
  • Azt, hogy egy hőszigeteletlen, 100 négyzetméter körüli, átlagos családi házban a téli 22 fok körüli átlagos hőmérséklet állandó biztosítása akár 100 ezer forintos havi fűtésszámlát is össze tud hozni a családnak. Persze csak akkor, ha nem tesznek semmit, és ki tudják nyögni valahogy ennek a borsos, 5 számjegyű fűtésszámlának a hónapokon keresztüli kifizetését.

Persze nem reménytelen a helyzet, mert ezeknek a szemérmetlenül pénzrabló módon fűthető házaknak az utólagos hőszigetelése változtathat ezen az áldatlan állapoton.

Új építésnél pedig a sokkal jobban hőszigetelő homlokzati falaknak a felhúzása a pénztárcakímélő megoldás. Ezekkel a jól hőszigetelő falakkal már nem az utcát fűti a család, hanem korszerűen, két rétegben hőszigetelt fallal vagy pedig okostéglából épült fallal védi az otthon melegét. Nem véletlen, hogy az új építéseknél már mindenki igyekszik a 4 fal között tartani és megvédeni otthona drága pénzen vett melegét.

porotherm 44 x-therm rapid dryfix

Porotherm 44 X-Therm tégla Dryfix ragasztóhabbal ragasztva

Az okostéglák népszerűségének drámai emelkedését több zsebbevágó dolog is kíméletlenül rugdossa:

  • Köztudott, hogy télen a ház falán a fűtési energiának közel 30%-a veszlik el. Az utca fűtési helyett ebből minél többet érdemes a négy fal között tartani. Márpedig a falak hőszigetelő képességének minimum 50%-át a falszerkezet adja.
  • Az pedig talán nem annyira ismert, mégis fontos, hogy a falazásra használt tégla költsége csupán 3-5%-a az építkezés teljes költségének.
    Ezért nem biztos, hogy a jobb hőszigetelést adó falazóanyagon érdemes lecsípni egy kicsit, vagy többet, és valamennyit megspórolni az építkezés árán.

Ha a drága pénzen vett „jó idő otthon marad”, és nem szökik ki a falakon az utca fűtésére, akkor az évtizedeken keresztüli sokkal karcsúbb fűtési számlák látványosan visszapótolják majd a tégla 1-2%-kal magasabb induló árát.

Miért jó az okostégla?

porotherm 50 thermo rapid okostégla

Porotherm 50 Thermo Rapid okostégla kőzetgyapot hőszigetelő betéttel

Az okostéglák okosítása oda vezetett, hogy a hagyományos téglákhoz képest ezeknek a hőszigetelő képessége 40-60%-kal jobb az ugyanolyan vastagságban kapható, jól ismert nútféderes téglák hőszigetelésénél.

  • Ezekben már sokkal korszerűbb üregszerkezet van, ezért a levegő sokkal hosszabb utat jár be, mielőtt megszökik a falból.
  • Vagy pedig az üregeket hőszigetelő kőzetgyapot vagy grafitos polisztirol töltelékkel látják el, és ez állja útját a megszökő melegnek.

Ezért ezeket a téglákat már nem kell külön szigeteléssel megpakolni a falon azért, hogy elviselhető legyen a család minden hónapban könyörtelenül érkező fűtésszámlája.

  • Gondolja csak el! Ez azért is jó, mert ha a gáz ára továbbra is ilyen ütemben emelkedne majd, akkor a már most is 15-20 cm vastag kiegészítő szigetelések helyett majd 30 centiméteres szigeteléseket fog a falra felrakni?
  • Egy 30 centis kiegészítő szigetelést hogyan fog tudni biztonságosan rögzíteni? Főleg egy több évtizede épült romló, málladozó falon.
  • A bejárati ajtónál és az ablakoknál vagy az eresznél hogyan fog kinézni majd a háza, ha 30 cm vastag szigetelés lesz rajta kívülről?

A robusztus falaknak persze vannak kézzelfogható előnyei, de főleg az esztétikus megjelenés szempontjából szembetűnő hátrányai is.

  • A hőszigetelés előnyei helyett a megjelenés hátrányait feltétlenül el kell viselnie?
  • Vagy egyáltalán el akarja ezeket a hátrányokat viselnie?

Ha nem, akkor a kiegészítő hőszigetelést plusz hely elfoglalása nélkül érdemes berakni a falszerkezetbe. Ezt biztosítják az okostégla csavaros eszű fejlesztői, amikor leleményesen a tégla üregeibe rakják be az otthon melegét lakásban tartó szigetelőt. Plusz hely elfoglalása nélkül tartják benn a meleget a lakásban, mert a külön helyet elfoglaló külső szigetelés már nincs szükség.

A tégla nem fogkrém vagy szappan, ami ha nem volt jó választás, akkor a következő vásárláskor lecseréljük egy másikra.

  • Egy jó téglával akár az elkövetkező 100 évre is megválasztottuk családi házunk falának az építőanyagát.
  • A baj az, hogy egy rossz téglával is.

Az okostéglák ugyan egyszer többe kerülnek a buta tégláknál, beépítésük pillanatától azonban máris keményen megdolgoznak majd a magasabb árukért az alacsony fűtésszámlákkal.

Mit gondol? A magyar bajnokságban aranyérmes okostégláról érdemes megtudni néhány dolgot, ami elvezetett oda, hogy a dobogó tetejére állhasson?

Melyek a Porotherm 50 Thermo Rapid tégla országos bajnokságot adó előnyei

A legfontosabb, hogy az 50 centi vastag téglafal a ma Magyarországon elérhető legkiemelkedőbb hőszigetelő képességet adja a családi házak homlokzati falának építéséhez.

Az 50 centis Porotherm Thermo fal 2 cm-es hőszigetelő vakolattal 0,12 W/m2K hőátbocsátási tényező értéket képes biztosítani szakszerű beépítéssel. Miért olyan fontos ez?

  • Azért, mert a hőtechnikai előírások szerint 2020-tól a homlokzati falak építésénél 0,24-es hőátbocsátási tényező értékeket a falszerkezetnek el kell érni a használatbavételi engedélyhez.
  • Legalább ilyen fontos azonban az is, hogy az épület téli fűtési és nyári klimatizálási költsége minél alacsonyabb legyen.
porotherm 50 thermo rapid tégla

Porotherm 50 Thermo Rapid tégla falazóhabarccsal

Márpedig ezzel a 50 centis Porotherm Thermo fal kétszer olyan jó hőszigetelő képességgel rendelkezik, mint a homlokzati falakkal szemben követelményként előírt 0,24-es érték.

A Porotherm 50 Thermo Rapid téglákat milliméterpontos illesztéssel, falazóhabarccsal és Dryfix ragasztóhabbal is falazhatja családi háza homlokzati falában.

Hogyan képes a bajnoki címet elérni az 50 centis Porotherm Thermo fal?

  1. Az 50 centis falvastagság már önmagában is vastagon útját állja a meleg levegő nyakló nélküli megszökésének.
  2. Emellett a tégla üregeibe betöltött kőzetgyapot kiváló hőszigetelést ad. Ráadásul az üregekben a hőszigetelés védett helyen van. Ennek az az előnye, hogy nem rongálódik és tűzbiztos.
  3. Ezért nem szükséges már további kiegészítő hőszigetelés, egyrétegű lehet a fal. A hőszigetelt falszerkezet megépítése ezért egy lépésben történik, hisz nincs szükség a falazás utáni kiegészítő hőszigetelésre.
  4. Az egy rétegben épület falszerkezet ezzel sokkal időtállóbb is a kiegészítő szigeteléssel ellátottal szemben. Akár 100 évig is kiváló hőszigetelést adhat, miközben a kiegészítő szigeteléssel ellátott falszerkezetnél még tökéletes szigetelési technológiánál is gondok lehetnek 30-50 év után.
  5. Az egyrétegű falszerkezet használati előnyei mellett a kétszeres hőszigetelő képesség már passzívház szintű hőszigetelést képes biztosítani. Akár 100 éven keresztül, 3 emberöltőn át.

Az 50 centis Porotherm Thermo tégla bajnoki címe tehát nem garantált a következő 100 évre. A 0,12-es, kimagaslóan alacsony hőátbocsátási tényező érték azonban igen.

Szeretné, ha az országos bajnok tégla állná útját évtizedeken át az egész télen megszökni akaró otthona melegének?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük