Pincefal szigetelése

Pincefal szigetelés miért olyan fontos?

A pincefal hővesztesége kisebb, mint a homlokzati falé. Azért, mert a pincefal melletti földréteg már önmagában is szigetel. Ezzel szemben a homlokzatot közvetlenül éri a szél és az eső, ezért itt nagyobb a hőveszteség is. Ebből az következik, hogy bár fontosabb a homlokzaton a hőszigetelés, de a pincefal hőszigetelése sem maradhat el.

A pincefal szigetelése három szempontból is fontos:

  1. Egyrészt a homlokzat és a lábazat szigetelésével ezeknek a falszerkezetnek a hőszigetelő képessége sokkal jobb lesz, mint a szigeteletlen pincefalnak. Ezért a pinceszint és a lábazat találkozásánál a jelentős hőszigetelés különbség miatt hatalmas hőhíd alakulna ki. Ez már önmagában is nagy hőveszteséget jelentene. És ekkor még nem is számoltunk a falszerkezet nedvesedésével, és a nedvesedés okozta penészedéssel.
  2. Másrészt pedig akkor, ha a pinceszinten olyan helyiség van, amiben állandóan tartózkodik, például konditerem van berendezve, vagy pedig lakószoba van a pinceszinten, akkor a tartós tartózkodásra alkalmas hőmérséklet biztosítása érdekében a pincefal hőszigetelése a fűtési költség csökkentése miatt is alapvető fontosságú.
  3. Harmadrészt pedig a pincefal vízszigetelése is fontos. Azért, mert a pincefalat nemcsak a talajnedvességtől, hanem a talajvíztől, valamint a homlokzati falról, illetve a lábazatról lecsorgó csapadéktól is meg kell védeni.

A pincefal szigetelése ezért a hőszigetelés mellett a vízszigetelés megoldását is jelenti. Új épület építésekor ezt érdemes egy munkamenetben olyan szigetelővel megoldani, amelyik mindkét feladatra alkalmas.

A pinceszigetelésnél nemcsak a nedvességtől, hanem a talaj és a víz nyomásától is meg kell védeni az épületet. Emellett pedig még a téli időszakban telente előforduló 20-30 fagyási és olvadási ciklusban is jól kell bírnia a szigetelt pincefalnak a fagyott víz, illetve talaj nagyobb nyomását. Éppen ezért a pinceszigetelésre használt szigetelőnek nemcsak a vízzel szemben kell jól szigetelőnek lenni, hanem a mechanikai nyomásnak is jól ellent kell állnia.

A külső oldali pincefal szigetelés azért is előnyös, mert külső szigetelésnél már a pincefal is hőtároló tömegként fog működni, és gazdaságosabb fűtést fog biztosítani a pinceszinten. Másrészt pedig a belső lakótérből sem fog helyet elvenni a szigetelés belső oldali kialakítása.

  • Új építésnél ezért nem is kérdés, hogy a pince hő és vízszigetelését a külső oldalon célszerű megoldani.
  • Utólagos pinceszigetelésnél azonban már a pincefal melletti földréteg kiásása szükséges a külső oldali szigeteléshez. Ez nagy munka, ezért ilyenkor már érdemes számba venni a belső oldali szigetelést is. Ilyenkor azonban a belső oldali hőszigetelés megoldása előtt a pincefal megfelelő vízszigetelését is meg kell oldani.

Talán már ebből a leírásból is látszik, hogy jóval nagyobb munkát és ezzel együtt nagyobb kiadást is jelent az esetleges utólagos pinceszigetelés. Emellett pedig a pinceszigetelés eredményessége is jóval bizonytalanabb az utólagos pinceszigetelésnél. Ezért mindenképp célszerű már eleve megfelelő pinceszint szigeteléssel ellátva megépíteni az épületet.

Pincefal nedvesség elleni védelme

A pincefalat a nedvesség ellen nemcsak a fal vizesedése és penészedése, valamint a vakolat esetleges lehullása, salétromosodása miatt kell védeni. 2 másik fontos oka is van a vizesedés elleni védelemnek.

  1. Egyrészt a nedvesség miatti penészedés, gombásodás, dohosodás nemcsak a falak állagát, szerkezetét teszi tönkre hosszú távon, hanem a pinceszinten található helyiségek levegőjét is. Ha valaki asztmás vagy valamilyen légúti allergiája van, akkor ez a rossz levegő állandó köhögési rohamokat idéz elő nála, és súlyosan károsítja a légutakat.
  2. Másrészt pedig a fal állandó nedvesedése a pinceszint teherhordó képességét is rontja. Márpedig a pinceszintet terheli az épület teljes súlya, ezért statikai szempontból teherhordó szerkezetként a pinceszint falszerkezete viseli a legnagyobb terhet.
  3. Harmadrészt pedig nem megfelelő vízszigetelésnél a nedvesség eljut a pinceszint feletti falba is.

A nedvesség elleni vízszigetelés hatékony védekezést jelent mind a 4 problémával szemben.

pincefal szigetelés

Pincefal szigetelés keresztmetszete az Austrotherm polisztirol lemezeivel

A pincefal nedvesség elleni védelmének leghatékonyabb megoldása az, amikor olyan külső szigetelés van a pincefalon, ami víz és hőszigetelőként is védi a falat. 2 kiváló víz és hőszigetelő anyag van a pincefalra

  1. austrotherm expert fix lábazati szigetelő

    Austrotherm Expert Fix szigetelő lemez lábazat és pincefal vízálló hőszigetelésére

    A jobb tapadást biztosító sűrű bordázattal ellátott, formahabosított expandált polisztirol, az Austrotherm Expert Fix lemeze. Ez nemcsak minimális vízfelvétele, hanem kiváló hőszigetelő képessége miatt is jó szigetelést biztosít a pincefalra. Nagy nyomószilárdsága a föld és a víz nyomásával szemben is védi a pincefalat.
  2. Az XPS extrudált polisztirol lemezek is azért hatásosak a pincefal szigetelésére, mert zárt cellaszerkezetük miatt gyakorlatilag nem vesznek fel vizet, és kiváló a hőszigetelő képességük. Ugyanolyan kiváló tulajdonságokkal rendelkeznek ezek a szigetelők, mint a formahabosítással készült polisztirol lapok.

Ez a két szigetelő nemcsak jó hő és vízszigetelő képessége, hanem talaj és víznyomással szembeni védelme miatt is jó megoldást jelent a pince szigetelésére. Nem kell tartani attól, hogy összenyomódik a talaj vagy a talajba beszivárgó víz nyomására.

Pincefal hőszigetelése


Új építésű épületeknél a pincefal szigetelésére használt formahabosított expandált polisztirol valamint az extrudált polisztirol lemezek a hatékony vízszigetelés mellett megfelelő vastagságban felrakva kiváló hőszigetelést is biztosítanak a pinceszinten. Mit jelent azonban az, hogy hatékony hőszigetelést biztosítanak? Milyen vastag legyen a szigetelés a pincefalon?

austrotherm xps top 30 gk

Austrotherm XPS Top 30 GK szigetelő lemez lábazat és pincefal vízzáró szigetelésére

A jelenlegi magas energiaárak és a hőszigeteléssel kapcsolatos energetikai követelmények miatt az XPS extrudált és a formahabosítással készülő expandált polisztirol lemezekből is érdemes 20 cm vastag szigetelést felrakni a pincefalra. Ez egyrészt azért fontos, hogy megfelelő szigetelést biztosítson a pinceszinten.

A pincefal szigetelésénél nemcsak a földfelszín alatti szigetelést, hanem a talajszint feletti 60 cm-es lábazati magasságnak a szigetelését is. Mégpedig azért ebben a magasságban még védeni kell a falat, illetve a lábazatot a talajból felszivárgó nedvességgel, faggyal és a felcsapódó eső okozta nedvességgel szemben is.

Másrészt pedig az is fontos, hogy a homlokzati szigeteléssel találkozva ne alakuljon ki hőhíd a pince, illetve lábazat és a homlokzati fal szigetelése között. Ehhez az kell, hogy a pinceszinten és a homlokzaton a falszerkezetek együttes hőszigetelő képessége egyenlő vagy legalábbis közel egyenlő legyen.

Még a pincefal és lábazat, valamint a homlokzat tökéletesen egyforma hőszigetelése mellett is kialakul a geometriai hőhíd az épület négy sarkánál. Azonban ezt az épületformából adódó hőhídat nem tudja elkerülni. Ezzel szemben a pince és a homlokzati fal találkozásánál elkerülheti a hőhíd hatásból származó nedvesedést, penészedést és hőveszteséget, ha a falszerkezetek hőszigetelése egyforma.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük