Hidegburkolati fugázót hogyan válasszon?

A burkolat a külső homlokzaton, lakáson belül a falon és a padlón is meghatározza a ház, illetve az adott helyiség megjelenését. A homlokzat már messziről látszik. A tető után a homlokzatot és annak burkolatát vesszük észre.

Lakáson belül pedig a falra rakott csempeburkolat a konyhában és a fürdőszobában, valamint a padló burkolata az előszobában, a folyosón, a nappaliban, a konyhában határozza meg a szoba megjelenését.

A kiválasztott hidegburkolat fajtája, felülete és színvilága mellett a lapok közötti fuga szélessége és színe is meghatározza a szoba megjelenését. A burkolólapok közötti fuga nemcsak jól látható, és azonnal szembetűnő a szobába belépve, hanem a burkolat megjelenését is meghatározza.

A fuga nemcsak a burkolólapok közötti hézagot zárja be, hanem a burkolat egységes megjelenését segíti, vagy éppen kontrasztos megjelenését emeli ki. Nem is kell talán mondani, hogy egy krém vagy bézs színű burkolaton a burkolat színével harmonizáló fugaszínnek egészen más hatása van, mint például egy fehér színű padlólap vagy csempeburkolat színes vagy éppen a legnagyobb kontrasztot adó fekete fugájának.

Ezért a fúga harmonizáló színével összeköti a burkolólapok megjelenését, míg eltérő színvilágával ritmizálja, megkülönböztetővé teszi azt. Ezzel együtt természetesen nem könnyű a megfelelő fugát kiválasztani a burkolathoz, hisz nemcsak a fuga színét kell kiválasztanunk, hanem például a burkolólapok lerakása előtt a vastagságáról is döntenünk kell.

Melyek a fuga kiválasztásának legfontosabb szempontjai?

Milyen széles legyen a fuga?

hidegburkolati fugázó

Milyen széles legyen a fuga a burkolólapok között?

Az egyik legfontosabb szempont, hogy milyen széles legyen a lapok közötti fuga?

  • A keskeny fuga 1 mm-től egészen 1 cm-ig terjedhet.
  • A széles fuga pedig fél centitől 2 cm-es vastagságig.

Egészen más üzenete van a kétféle fugának. A vékony, keskeny fuga inkább összeköti a lapok egységes megjelenését. Harmonizálja a burkolatot. A szélesebb fuga pedig már önmagában is különleges karaktert adhat a burkolat megjelenésének. Még karakteresebb lehet a széles fugás burkolat, ha a fugának a burkolattól eltérő a színe is.

Mennyire legyen rugalmas a fuga?

Szilárdság és rugalmasság szempontjából megkülönböztetünk kisebb szilárdságot adó, CG1-es rugalmas fugákat, és nagyobb szilárdságú CG2-es fugákat. A nagyobb szilárdságú fugák sokkal jobban bírják a terhelést. Ezért a nagyobb forgalmú, strapabíró padlóburkolatokat érdemes nagyobb szilárdságú fugázóval fugázni.

Ugyanakkor kültérben a hideg téli időjárásban összehúzódó és a nyári kánikulában kitáguló burkolólapok közötti változó nagyságú hézagokat a rugalmas fugázók sokkal jobban képesek rugalmasan követni.

Tisztíthatóság, vízlepergető képesség

A vízlepergető fugák jóval kevesebb vizet szívnak magukba, ezért sokkal könnyebben lesz tisztán tartható a burkolat. Gondoljon csak bele? A könnyebben tisztán tarthatóság elsősorban a világos színeknél fontos, hisz ezeknél a színeknél a koszolódás a sötétedő elszíneződés miatt jobban meg fog látszani.

Különösen világos színű padlóburkolatnál fontos a víztaszító fuga választása a burkolat tisztán tarthatósága érdekében.

Milyen színű legyen a fuga?

A fuga színének kiválasztása elsősorban a helyiség stílusától és a burkolat színétől függ. Attól, hogy a burkolattal harmonizáló vagy a burkolattól elütő színvilágú fugát szeretne.

Arra azonban figyeljen oda, hogy ha véletlenül keveset vásárol a fuga anyagából, vagy pedig később majd a fugát valamiért pótolni kell, akkor ugyanattól a gyártótól vásárolja meg a pótlást is. Ugyanis két gyártó ugyanolyan elnevezésű fugaszíne között is lehetnek árnyalatnyi különbségek.

Milyen a kiválasztott fuga bedolgozhatósága?

Amikor fugázót vásárol, akkor figyeljen arra, hogy az egyes fugázó habarcsok fizikai tulajdonságaikban, szemcseméretükben eltérőek lehetnek.

Nem mindegy, hogy a fugázó habarcsot zsákos, porállapotú kiszerelésben vagy pedig vödrös, előre bekevert állapotban vásárolja meg.

Arra is figyelni kell, hogy a fugázás után mennyi ideig mosható le a burkolólapokról a feleslegesen felhordott fuga?

A burkolat megtisztítására a fugázás után általában 10-20 perce van.

A bekeverés után a fugázó habarcsot általában egy óra alatt fel kell hordani, el kell használni. A kötési idejük pedig általában 1 nap. Vagyis a fugázás után egy nap múlva lehet gond nélkül járni a burkolaton.

Milyen kiszerelésben vásárolja meg a fugázó habarcsot?

  • Zsákos, porállapotú,
  • vagy pedig folyékony vödrös kiszerelésben?

Vödrös kiszerelésben a folyékony fugázó habarcsot már csak fel kell keverni, és esetleg egy kis vizet hozzáönteni, és már dolgozhatja is be.

Mire figyeljen a fugázáskor?

Fugázás előtt mindig tisztítsa meg a burkolatot. A burkolólapokon ne legyen szennyeződés, és a csemperagasztó is legyen száraz. Ha még nedves a ragasztó, és így fugázza be a burkolatot, akkor a burkolat alatt maradó nedvesség még a fugát is elszínezheti. A fugázással várja meg a ragasztó teljes száradását.

Ha olyan burkolólapokat rak le, amelyeknek a szélein nincs máz, akkor ezeket a mázatlan részeket érdemes átkenni nedvszíváskiegyenlítő alapozóval. Ezzel a fuga egyenletes száradását és kötését tudja biztosítani.

A fugázott felületen a burkolólapokról előbb takarítsa le a felesleges fugázó anyagot, utána pedig tiszta vízzel mossa át.

Ne terhelje, illetve ne lépjen rá addig a burkolatra, amíg teljesen meg nem köt. A fugázáshoz csak teljesen megkötött, jól terhelhető burkolaton kezdjen hozzá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük