Grafitos polisztirol a Bachltól

A grafitos polisztirol lemezek hőszigetelő képessége a grafitos adalékanyag révén jobb a hagyományos, fehér színű polisztirolnál. Nincs ez másként a Bachl polisztirol lemezeinél sem. Mennyivel jobb a grafitos polisztirol lemezek hőszigetelése?

Ezt pontosan megmérték a Bachl-nál. A szürke színű, grafitos adalékanyag a Bachl polisztirol lemezeknél akár 32%-kal is kedvezőbb hőszigetelő képességet is képes lehet biztosítani ugyanolyan beépítési vastagságnál. Miért jelent ez nagy előnyt?

Azért, mert a vékonyabb beépítési vastagság több előnnyel is jár a homlokzati szigetelésnél.

Melyek a vékonyabb homlokzati hőszigetelés előnyei?

  1. bachl grafitos polisztirol

    Bachl grafitos polisztirol szigetelés a homlokzat gazdaságos hőszigeteléséhez

    Egyrészt nem kell olyan nagy vastagságban beépíteni a hőszigetelést a homlokzatra. Ennek a legfőbb előnye az, hogy rövidebb dübellel is stabilan áll a homlokzaton a szigetelés.
  2. A vékonyabb homlokzati szigeteléssel nagyobb biztonságban áll a külső falon a felrakott szigetelő a szeles, viharos időjárásban is.
  3. Akkor is a grafitos szigetelést kell használni a homlokzatra, ha kimagasló hőszigetelést szeretne elérni a külső falon. Ugyanis a passzív házak követelményének való megfeleléskor nem mindegy, hogy a hagyományos polisztirol lemezekből 40 cm vastag hőszigetelést kell beépíteni vagy pedig a grafitos polisztirol szigetelést használva elég lehet 25-30 cm-es homlokzati szigetelés is. A 30 cm-es szigetelést nagyobb biztonsággal lehet felfogatni a homlokzatra, mint a 40 cm vastagságút.
  4. Az utcafrontra vagy telekhatárra épült épületeknél sem lehet a szigetelés vastagságát korlátlanul növelni. Ilyen esetekben is kifejezetten előnyös a vékonyabb beépítés vastagság.

Mi a helyzet lapostető és padló szigetelésénél?

Ezeknél az épületszerkezeteknél még nagyobb jelentősége lehet a beépítési vastagnak. Nem lehet ugyanis korlátlanul növelni 1-1 épületszerkezet vastagságát anélkül, hogy ez ne legyen hatással az adott fal, padló vagy lapostető szerkezetére.

Akkor is előnyösebb a vékonyabb beépítési vastagság, ha nem lehet bármilyen vastagságban beépíteni a polisztolt a szigetelendő szerkezetbe. Ez különösen fontos lehet például a padló utólagos szigetelésénél.

Azért, mert utólagos szigetelésnél a küszöbszint behatárolja a beépítendő szigetelés lehetséges vastagságát is. Ha a rendelkezésre álló magasságban csak a jobb hőszigetelő képességű grafitos polisztirol képes biztosítani a szükséges hő- illetve lépéshang szigetelést, akkor nincs is választási lehetőség a kétféle szigetelő között. A grafitos szigetelést kell beépíteni.

Ugyanez a helyzet előfordulhat a lapostető felújításakor is. A meleg levegő felfelé száll, ezért az energiatakarékos hőszigetelés érdekében a tetőn vastagabb hőszigetelésre van szükség, mint a homlokzaton. Viszont a lapostető felújításakor az attikafal, az épület főpárkánya feletti mellvédszerű fal adott magassága határt szabhat a beépíthető tetőszigetelés vastagságának is. Ilyenkor megint nem mindegy, hogy 40, 30 vagy 20 cm vastag tetőszigetelésre van szükség a tervezett hőszigetelés eléréséhez.

Könnyűszerkezetes házaknál pedig az épületszerkezetek súlyának is jelentősége van az épület megbízható statikájának biztosításában. A vékonyabb szigetelés kisebb terhelést jelent nemcsak a tetőszerkezetnek, hanem a tartófalaknak is. Ezért a könnyűszerkezetes házaknál még inkább jelentősége van a hőszigetelés beépítési vastagságának.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük