Tetőablakok alsó kilinccsel

A tetőtéri ablakok nyitása, zárása nemcsak a tetőtéri szobák szellőzéséhez járul hozzá. A kilincsek tetőablakokon való elhelyezése a működtetés kényelmét is befolyásolja.

A magasra beépített tetőablakokat felsőkilincses nyitásnál kézzel nem is lehetne működtetni megfelelően. Ezeknek a magasra épített ablakoknak a könnyű nyitását-zárását csak az alsó kilincses elhelyezéssel vagy távírányítással tudja biztosítani.

A kiváló hőszigeteléshez 3 rétegű üvegezéssel megépített Standard Plus és a kétrétegű üvegezéssel kialakított Standard tetőablakok is elérhetők az ablakok könnyű nyitását biztosító alsókilincses kialakítással.

A tetőtéri szobák kényelmét, komfortosságát a szoba kellemes hőmérsékletén túl a szobába bejutó természetes fény mennyisége is nagyban befolyásolja. A tetőtérbe berakott tetőablakokon bejutó napfény mennyiségét pedig a tetősík meredekségén és az ablakfelület nagyságán túl befolyásolja az is, hogy milyen magasan van elhelyezve a tetőn a tetőtéri ablak.

  • Minél magasabbra építi be az ablakot, annál több természetes fény tud bejutni a szobába, és annál jobban érzik majd magukat a tetőtérben.
alsókilincses tetőablak

Velux Standard GZL alsó kilincses tetőtéri ablak

Márpedig a tetőtéri ablakok minél magasabbra történő elhelyezését nagyban befolyásolja az is, hogy mi az a magasság, amelynél még könnyen nyitható és zárható az ablak.

  • Felsőkilincses nyitásnál jóval kisebb az a magasság, amelyre be lehet építeni az ablakot, hisz ilyenkor a tetőablak felső részét kell elérni a könnyű nyitáshoz, záráshoz.
  • Alsókilincses nyitásnál viszont elegendő az is, ha a berakott tetőtéri ablak alsó részét éri el kényelmesen, és innentől kezdődhet az ablak napfényt beengedő üvegezése.
  • Márpedig ez azt jelenti, hogy adott esetben a tetőablakot a tetőablak teljes magasságának megfelelő magassággal magasabbra lehet beépíteni a tetősíkba. Talán nem kell külön bizonygatni, hogy ez mennyivel magasabbra engedi a tetőablakok beépítését.

A tetőablakon keresztül bejutó fény mennyiségén túl persze más szempontokat is érdemes még figyelembe venni a tetőtérben eltöltött ideje teljes komfortosságának biztosításához. A tetőtérbe bejutó fény mennyiségén túl nem mindegy az sem, hogy milyen kilátást biztosít a tetőablak. Ebből a szempontból pedig az a legjobb, amikor nemcsak állva, hanem ülve is kilát az ablakon.

  • Ez pedig azt jelenti, hogy mégsem érdemes annyira törekedni az ablakok minél magasabbra történő elhelyezésére.
  • Ilyenkor a tetőtérben a tetősík adott meredeksége mellett a tetőtérbe bejutó napfény mennyiségét növelni tudja az üvegfelület nagyságának a növelésével.
  • Emellett pedig akkor is világosabb lesz a tetőtérben, ha nem egyetlen nagy üvegfelületen jut be természetes fény a tetőtérbe, hanem megosztja az adott üvegfelületet két vagy három nem egymás mellett beépített tetőablak között. Ezzel a napfény egyenletesebb eloszlását éri el.

Egy magas térdfalnál azonban nagymértékben lecsökkennek a választási lehetőségei a tetőablak helyének megválasztására. Ha ugyanis nem helyez el a térdfalban ablakot, akkor a tetőablak csak a tetősíkba kerülhet beépítésre.

  • Márpedig ha a térdfal 120-140 cm magas, akkor a tetőablak a legkönnyebben elérhető magasságban is csak innentől kerülhet beépítésre.
  • Ez pedig azt jelenti, hogy ilyen magas beépítésnél felsőkilincses kialakításnál egyszerűen képtelen lenne kézzel kényelmesen kinyitni az ablakot.
  • Ilyen magas térdfalnál nem is marad más választása, mint a tetőablakok távirányítós működtetése, vagy pedig az alsókilincses kialakítás.

A magas térdfal mellett a tetősík alacsony hajlásszöge is megköveteli a tetőablak minél magasabbra való elhelyezését, mert ezzel is több napfény tud bejutni a tetőtérbe.

A Velux választékában a jól ismert fa tetőtéri ablakok mellett a poliuretán műanyag bevonatos GLU ablakok is rendelhetők természetesen alsókilincses kialakítással is. Mit is jelent ez?

  • Legfőképpen azt, hogy a magas térdfallal rendelkező tetőtérben is bátran beépítheti a magas nedvességtartalmú fürdőszobájába is a műanyag bevonatos tetőablakokat kényelmesen nyitható alsókilincses változatban is.
  • Mégpedig kétrétegű üvegezéssel és a nagyobb hőszigetelést biztosító háromrétegű Standard Plus üvegezéssel is.

Az alsókilincses Velux GLU B műanyag bevonatos tetőablakok beépített szellőztetéssel vannak kialakítva. Ezért az ablak zárt állapotában is biztosítani tudja a szoba megfelelő szellőzését.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük