Tetőablak beépítés időtálló módon

Családi házán a tető van a leginkább kitéve az időjárásnak. Nemcsak a hó és az eső éri először a tetőt, hanem még a szélnek és a napsugárzásnak is a tető van a legjobban kitéve. A nyári viharos zivatarok idején és a téli hóesésben a tetőfedésnek a vízzel és a széllel szemben is jól zárónak kell lenni. A tetőn pedig a tetőfedés mellett a tetőablak van a legjobban kitéve az időjárásnak.

fakro középen billenő tetőablak

Fakro középen billenő tetőablak a beépítés után

Márpedig a tető időjárással szembeni védettsége a tetőtéri ablak beépítésekor még tovább gyengül. Mégpedig háromszorosan is. Azért, mert a tetőablak beépítéséhez a kivitelező átvágja a tetőn

  • a tető vízzárását,
  • a párazárást, a légzárást és
  • a tető hőszigetelését is.

A tetőablak beépítéséhez mindenképp át kell vágni a tetőfedés alatt tetőfóliát, a tető hőszigetelését és a hőszigetelés alatti párazáró fóliát is.

Márpedig a tető vízzárását, párazárását és kiváló hőszigetelését a tetőablak beépítésével is biztosítani kell. Ha nem megfelelő a vízzárás a tetőablak beépítése után, akkor beázik a tető. Márpedig a beázás nemcsak nedvesedést okoz a tetőtérben, hanem a tetőszigetelés hőszigetelő képességét is gyengíti.

Ugyanígy a lakásban keletkezett pára szigetelőbe való bejutása gyengíti a tetőszigetelés hőszigetelő képességét. Ha pedig a hőszigetelés nem megfelelő a tetőtérben, akkor a ház fűtésének és klímatizálásának költsége növekedhet meg drasztikusan. Ez pedig a rezsiköltségek elszabadulásával a családi költségvetést boríthatja fel.

A tetőablak beépítésekor biztosítani kell azt, hogy a csapadékvíz ne jusson be a tetőfedés tetőablakhoz való csatlakozásánál sem. A hőszigetelésben sem lehet hőhíd a tetőablaknál. Emellett pedig biztosítani kell azt is, hogy a lakásban keletkezett pára a tetőablaknál se jusson be a hőszigetelésbe. A tetőablak szakszerű beépítésén túl ebben fontos szerepe van a tetőablak burkolókeretének is.

Nézzük a tető tökéletes vízzárásának, párazárásának és hőszigetelésének biztosítását külön-külön.

Tető vízzárásának biztosítása tetőablak csatlakozásánál

A tetőfedésre használt anyag maga is kiváló vízzárást biztosít. Gondoljon csak a tetőcserép fedés pontos illesztésére a tetőcserepek felrakásakor. Bármennyire is pontos azonban a tetőfedésre használt építőanyag felrakás utáni illeszkedése, a nyári zivatarokban vagy télen a hóolvadáskor bizony bejuthat a csapadékvíz a tetőfedés alá. Ezért szükséges egyszeresen átszellőztetett rétegrendnél páraáteresztő, kétszeresen átszellőztetett rétegrendnél pedig párazáró fólia berakása a tetőfedés alá.

A tetőablak beillesztéséhez a tetőfóliát úgy kell kivágni, hogy a tetőablak vízzáró csatlakozását a tetőfóliához kell ragasztani. Az egyszerű összetűzés nem elég, mert ha a szél át tud jutni a csatlakozáson, akkor a csapadékvíz is átszivárog majd az elkövetkező évtizedekben. Ennek a megelőzésére ragasztást kell használni.

A tetőablak aluprofilját ragasztószalaggal kell a tetőfóliához ragasztani, mert ez biztosítja a tökéletes zárást a csapadékvízzel szemben. A tetőablakok beillesztéséhez gyárilag előformázott sarokelemek is rendelkezésre állnak. Mégpedig azért, mert a sarkaknál még nehezebb a tökéletes vízzárás biztosítása.

Hőszigetelés a tetőablak körül

A tökéletes hőszigetelés érdekében a korszerű tetőablak hőszigetelő kerettel van ellátva. Azért, mert ez még jobb hőszigetelést biztosít az ablak beépítésekor.

fakro extra hőszigetelő tetőablak

Fakro extra hőszigetelő tetőablak

A tetőszigetelés és a tetőablak beépítésének sorrendjétől függetlenül az ablak a tetőszigetelés síkja fölé kerül. Ezért a beépítéskor biztosítani kell azt, hogy az ablaküvegen át jól hőszigetelő tetőablak beépítésével se romoljon a tető hőszigetelése. Ezért van kialakítva a beépítéshez a hőszigetelő keret. A hőszigetelő keret rajta van a tetőablakon, és az ablaktok felső részéig biztosítja a hőszigetelést.

A hőszigetelő keret nemcsak a jó hőszigetelést, hanem az UV állóságot is biztosítja. Anyagát nem károsítják az ultraviola sugarak sem, és a még biztosabb hőszigetelés érdekében a párazáró fóliát is tartalmazza. Ez azért fontos, mert nem kell külön beépíteni, és ezzel megelőzheti a beépítéskori hibázás lehetőségét, a lakásban keletkezett pára megfékezésének elrontását.

Párazárás biztosítása

A tetőablak beépítésekor a legtöbb probléma a lakásban keletkezett pára szigetelésbe való bejutása miatt alakul ki. A tetőablak tökéletes párazárását a belső gipszkartonozáskor a párazáró fólia felrakásával kell kialakítani.

Márpedig, ha a tetőszigetelőanyag alatti párazáró fólia nincs a tetőablakhoz ragasztva, akkor a pára bejuthat a szigetelésbe. Ez pedig évek alatt nemcsak a szigetelés hőszigetelő képességét, hanem az ablak kávaszigetelésének hőszigetelő képességét is tönkre teheti. Ezért ennek a megelőzésére a jó minőségű tetőablakokba gyárilag beragasztják a párazáró fóliát. A gipszkartonozáskor ezt a tetőablakba beépített párazáró fóliát a tetőszigetelés alatti párazáró fóliához kell ragasztani. Mégpedig hézagmentesen, a tökéletes párazárás érdekében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük