Tudja, hogy mivel jár az építkezés?

Az építkezés kezdetekor a családi házukat építtetők többsége úgy érzi, hogy tudja azt, hogy az építkezés mivel jár.

Szakemberek szerint azonban ez nem így van. Az építészmérnökök tapasztalata az, hogy a nem szakmabeli építtetők között kevés olyan építtető van, aki legalább részben átlátná az építkezés folyamatát. Ez egyébként is jellemző az építkezéssel kapcsolatos előzetes feltételezésekre. Szinte mindenről más az építtetők előzetes feltételezése és a szakemberek utólagos tapasztalata.

építkezés

Családi ház építését tervezi?

Családi ház építés előtt az építtetők igyekeznek minél több információt összegyűjteni az építkezéshez.

  • Jellemzően elsőként szakemberekhez fordulnak. Építészmérnöktől és kivitelező szakemberektől kérnek tanácsot családi házuk építésénem megtervezése előtt.
  • Fontos a barátok és a családtagok véleménye is. Különösen azoknak a véleményét kérik ki, akik már túlvannak egy építkezésen. Hisz ők már tapasztalatból tudnak hasznos tanácsokat adni.
  • Sokan gyűjtenek információt az interneten, webshopokban és online fórumokon is. Úgy tűnik, hogy a hasonló cipőben járó ismeretlenek véleménye is meghatározó lehet az építkezéssel kapcsolatos döntések során.
  • A tervezés és információgyűjtés szakaszában legkevésbé az építőanyag kereskedésekben dolgozó szakemberektől kérnek tanácsot.

Amikor viszont a tervezés után az építkezésre kerül a sor, akkor az építőanyagok beszerzésekor már sokkal nagyobb arányban fordulnak az építkezők az építőanyag kereskedések szakembereihez. Anyagismeretükkel sokat tudnak segíteni.

Az építtetők a tervezéskor összegyűjtött információk alapján sokkal tájékozottabbnak gondolják magukat, mint amit a szakemberek tapasztalnak az építkezések során. Ez persze természetes. Az építtetők saját elképzelésük szerint sokat foglalkoznak családi házuk építésének megtervezésével, végiggondolásával. Ezért tájékozottnak gondolják magukat. Ez az idő azonban még nagyon kevés ahhoz, hogy ténylegesen tájékozottak is legyenek az igazán fontos dolgokban. Még nagyobb az ismerethiányuk a lehetséges részletekben. Az olyan részletekben, amelyekkel és amelyeknek a fontosságával a szakemberek tapasztalatukkal már tisztában vannak.

kőzetgyapot homlokzati szigetelés

Kőzetgyapot homlokzati szigetelés családi háza rezsicsökkentő hőszigetelésére. Milyen vastag hőszigetelést szeretne a homlokzatra a fűtés költségének lefaragására?

Az építkezők úgy gondolják, hogy tisztában vannak házuk tervezett elosztásával, és azzal is, hogy milyen stílusban szeretnének építkezni.

  • Az építkezés tervezésekor, illetve a kezdeti szakaszban a megkérdezett építkezők többsége azt is tudja, hogy milyen nyílászárókat szeretne a házra, és a hőszigetelés kérdésében is határozott elképzelése van.
  • Ezzel szemben legkevésbé a burkolatokkal kapcsolatban van határozott elképzelésük. Ebben nyilván fontos szerepe van a bőség zavarának is.

A szakemberek tapasztalata azonban az, hogy bármennyire is határozott elképzeléseik vannak az építkezőknek a ház tervezett elosztásáról, a hőszigetelésről és a beépítésre kerülő nyílászárókról, amint a konkrét választásra, illetve a részletek kidolgozására kerül a sor, ezek a konkrét elképzelések sokkal bizonytalanabbá válnak.

Az építkezők azt gondolják, hogy a tervezés és az építkezés szakaszában is kikérik a szakemberek véleményét.

  • Különösen a hőszigetelés kiválasztásában, a fűtés megtervezésében és a tetőszerkezet megtervezésében és kialakításában támaszkodnak az építészmérnök és a kivitelező szakemberek véleményére.
  • Ezzel szemben viszont az épület stílusának kialakításában és a burkolóanyagokkal kapcsolatos döntésekben kevésbé hagyják a szakemberekre a döntést.

Az építtetők a tervezéskor sokkal nagyobb arányban számítanak a szakemberekre, mint később, az építkezéskor. Ennek alapvetően pénzügyi okai lehetnek. Az építtetők a kezdeti tájékozódás után igyekeznek minél több döntést és munkát saját maguk elképzelése szerint elvégezni. Ennek kétségtelenül lehet eredménye a költségek csökkenése, azonban a beépített anyagok minősége és az építkezés színvonala csorbát szenved emiatt.

A családi ház építéshez és felújításhoz adott támogatások természetesen vonzók. Ezek igénybevételéhez azonban szakemberek megbízására van szükség. Ez általában javítja a kivitelezés minőségét. Ezzel együtt azonban a költségek növekedését is okozza a szakemberek magasabb munkadíja és a számlaadás.

Az energiaárak drasztikus emelkedése miatt különösen a családi házak utólagos hőszigetelése, a homlokzati nyílászárók cseréje és a fűtés korszerűsítése növekedett jelentősen. Még ennél is jobban növekszik a megújuló energiaforrások felhasználása az építkezés, felújítás során. Különösen a napelemes rendszerek beépítésének aránya növekedett jelentősen a korábbi évekhez képest.

rezsicsökkentő hőszigetelés

Rezsicsökkentő hőszigetelés grafitos hungarocell szigeteléssel családi háza utólagos szigetelésére

A nyílászárók cseréje, az utólagos hőszigetelés anyagának kiválasztása vagy éppen a napelemes rendszerek építésének kiválasztása előtt a családi házukat felújítók igyekeznek több forrásból is tájékozódni.

  • Felújításkor is fontos információforrásnak számítanak a tervező és kivitelező szakemberek.
  • Emellett azonban az online elérhető információkat is alaposan átnézik a felújítás előtt.

A kezdeti tájékozódás után az építtetők további célirányos információt gyűjtenek tovább. Céljuk, a megszerzett információ, valamint a felújításhoz rendelkezésre álló, illetve megszerezhető forrásaik alapján döntenek a tényleges felújításban.

  • A megszerzett információk és mozdítható forrásaik alapján döntenek arról, hogy mi a fontos, és arról is, hogy milyen mértékű kompromisszumot kell kötniük kitűzött felújítási céljuk eléréséért, akár még a minőség csökkenésének árán is.

Felújításkor könnyebb a döntés, hisz célzottabb a kitűzött feladat.

Új családi ház építésekor azonban nagyobb és nehezebb kompromisszumokat kell kötni. Felmérések szerint az építtetők az alapozáson, valamint a hőszigetelésen és a vízszigetelésen spórolnának. Ez talán nem véletlen. Az alapozás határozza meg az épülő szerkezet teherbírását, és ezért ez fontos. Ezzel együtt viszont az építkezés költségében az alapozás viszonylag kis arányt képvisel. Az energiaárak emelkedése miatt a hőszigetelés fontosságának megítélése sem váratlan.

Emellett azonban a későbbi munkálatokon a burkoláson és a tető, valamint a tetőtér végső kialakításában már sokkal nagyobb arányban kötnek az építtetők kompromisszumot pillanatnyi helyzetük és a rendelkezésre álló pénzügyi források kényszerítő hatása miatt.

Az építtetők előzetes informálódása és tájékozódása a rendelkezésre álló idő szűkössége és a kellő szaktudás hiánya miatt meglehetősen bizonytalan. Legfőképpen azért, mert a kellő szaktudás és a megalapozott döntések meghozatalához szükséges gyakorlati tapasztalat teljes mértékben hiányzik náluk.

Ez pedig teljesen természetes, hisz az építtetők a saját munkájukat végzik, abban igyekeznek egyre jobb szakemberek lenni és egyre nagyobb tapasztalatot szerezni. Építtetőként az építkezés azért is nehéz, mert szaktudás és tapasztalat nélkül az sem tudja, hogy mit nem tud. Így viszont nehéz megalapozott döntést hozni. Még a saját családi háza építésében is.

2 gondolatok ezen: “Tudja, hogy mivel jár az építkezés?

  1. Háztulajdonos

    Az hagyján’ hogy az építtető nem látja át (jogos kritika amúgy). De sajnos a „szakemberek” java sem ér egy fabatkát sem. Aki meg ér valamit, az visszaél a tudással és túlárazza a munkákat.

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Háztulajdonos
      Nehéz vitatkoznom Önnel. Nyilván nem mindenki él vissza a tudásával, vannak azonban olyan „szakemberek”, kivitelezők, akik bizony nem feltétlenül ár/érték arányban dolgoznak. Illetve az emberek bizony sokszor eltérő helyre skálázzák be az általuk elvégzett munka, illetve az általuk megrendelt szolgáltatás ár/érték arányát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük