Magastető hőszigetelése

Családi háza hőveszteségének 25-30%-a tetőn keresztül szökik meg. Szeretne ebből az elszökő energiából minél többet megtakarítani a magastető hőszigetelésével?

A fűtés magas ára miatt nem mindegy, hogy az elszökő, eget fűtő energiából mennyit tud megtakarítani. A meleg levegő felfelé száll, ezért egy négyzetméterre vetítve a padláson, illetve a tetőn szökik meg a legtöbb energia. Ezért nem mindegy, hogy a tető hőszigetelt-e vagy pedig nem. A tető hőszigetelésével ugyanis a családi ház fűtésére használt energia mennyiségét jelentősen csökkenteni tudja. Márpedig, ha kevesebb gázt fogyaszt, akkor az éves gázfogyasztása sokkal nagyobb eséllyel alatta maradhat az átlagos fogyasztásnak, és nem kell az átlagfogyasztás feletti gázfogyasztás hétszeres árát kifizetni háza fűtéséért.

magastető hőszigetelés

Magastető hőszigetelés a szarufák között

A magastető szarufák közötti szigetelésének nemcsak a fűtési szezonban veheti hasznát, hanem a nyári kánikulában is. Nyáron ugyanis a kinti tűzforróságot nem engedi be a tetőtéri szobákba a megfelelő vastagságú tetőszigetelés. Így a tető hőszigetelése nemcsak télen, hanem nyáron is kellemes hőmérsékletet biztosít családi háza tetőterében a klíma működtetése nélkül is. Miért annyira fontos ez?

Azért, mert a tetőtérben megfelelő hőszigetelés vagy a klíma működtetése nélkül akár 50 fok is lehet júliusban és augusztusban. Vagy akár még ennél is több néhány fokkal, ha még egy fa hűsítő árnyéka sem védi házát a délutáni órákban a perzselő napsugaraktól. Márpedig 40 fokban vagy még ennél is melegebben már aludni sem nagyon tud. A kora délutáni órákban pedig még ennél is rosszabb a helyzet a szigetelés nélküli tetőtérben. Vagy leköltözik a tetőtérből, vagy hőszigeteléssel vagy légkondicionálással biztosítja az elviselhetőbb hőmérsékletet a tetőtérben lévő szobájában.

Családi háza magastetőjének hőszigetelésével nemcsak a rezsi költségét tudja jelentősen csökkenteni, hanem az energiaigényt is. Ezzel pedig jelentősen hozzájárul a környezet védelméhez is. Azért, mert a legkörnyezetbarátabb energia az, amit meg sem kell termelni, mert nincs szüksége rá családi házában. A tető megfelelő hőszigetelésével kevesebb gázra és kevesebb áramra lesz szüksége családi háza kellemes klímájának biztosításához.

Minél jobb hőszigetelő képességű kőzetgyapottal szigeteli a tetőteret, annál vékonyabb szigetelés is elég lesz a kívánt energiamennyiség megtakarításához. Vagy pedig még jobb hőszigetelést képes biztosítani a jobb hőszigetelő képességű szigetelő beépítésével.

Hazánkban a magastetős családi házaknál a szarufák általában 15 cm vastagságúak. A felfelé szálló meleg levegő megfelelő lakásban tartásához, és a kinti kánikula kizárásához a 15 centis vastagság még a legjobb hőszigetelő képességű szigetelő anyagokból sem feltétlenül elég. Ezért a szarufák közötti szigetelés után érdemes szarufák alatti kiegészítő szigeteléssel megerősíteni a tetőszigetelést. A szarufák hőhíd hatásának csökkentésére a szarufák alatti kiegészítő szigetelést nem a szarufák lécezéssel megvastagított közeinek vastagabb szigetelésével, hanem a szarufák alatti keresztirányú szigeteléssel érdemes megoldani.

rockwool multirock kőzetgyapot lemez

Rockwool Multirock kőzetgyapot szigetelő lemez a tetőtér szarufák alatti kiegészítő szigetelésére

Ha a 15 cm vastag szarufák közötti szigetelést kiegészíti egy 10 centi vastag szarufák alatti szigeteléssel, akkor a 25 centiméteres vastagság, már jó megtakarítást tud biztosítani. Ha pedig még arra is figyel, hogy jobb hőszigetelő képességű szigetelőt válasszon a szigeteléshez, akkor még többet fog tudni megtakarítani a rezsiből. A jobb hőszigetelő képességű szigetelés még nagyobb megtakarítást fog eredményezni ugyanolyan vastagságban beépítve.

isover domo plus

Isover Domo Plus üveggyapot hőszigetelőt szarufák közötti és alatti tetőtér szigetelésre is jól használhatja

A kőzetgyapot szigetelés helyett üveggyapotot is használhat a szarufaközök szigeteléséhez. Ha a szarufaköznél 2-3 centiméterrel szélesebbre vágja az üveggyapot táblát, akkor a tábla jól be fog feszülni a két szarufa közé, és külön rögzítésre sincs szüksége. Az üveggyapot szigetelésnél is érdemes 25-30 cm vastag szigetelésben gondolkodni. Ezért, ha a szarufák magassága a 15 centis szigetelést teszi lehetővé, akkor a további 10 centis szigetelést érdemes a szarufák alatt keresztirányban felrakva az üveggyapot táblákat elhelyezni. A 25 centi vastag szigetelés már üveggyapotból is jó tetőszigetelést fog adni télen és nyáron is.

Fontos odafigyelni a szigetelés megfelelő rétegrendjére is. A szigetelésre használt anyag hőszigetelő képességét a lakótérből felszálló párától párazáró fólia berakásával tudja megvédeni. A szigetelő felé pedig érdemes páraáteresztő fóliát rakni. Azért, mert így légrés nélkül, a szarufaköz teljes magasságát kihasználhatja a szigetelő berakásához. Ha viszont a külső, tetőfedés oldalon is párazáró fólia van, akkor ez alatt egy szellőző légrést kell biztosítani ahhoz, hogy a szigetelőbe esetlegesen bejutó pára el tudjon párologni a szigetelőből, és a szarufaközben bennrekedve ne csökkentse a tetőszigetelő hőszigetelő képességét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük