Velux térdfalablak beépítése a tetőtérbe

A tetőtér beépítése tökéletes megoldás a lakás hasznos alapterületének növelésére. A beépített tetőteres építkezés különösen népszerű a sűrűn lakott városokban. Ezekben városokban a nagyon magas telekárak miatt igencsak spórolni kell a szűkösen rendelkezésre álló hellyel. Ezért építkezéskor a vízszintes terjeszkedés helyett sokkal gyakrabban választják a felfelé terjeszkedést, a tetőtér beépítését. Magas telekáraknál egyenesen vétek a tetőtér beépítése nélkül építkezni.

Ezek a tetőtérbe beépített szobák plusz funkcióikkal, például a család tagjainak hálószobáiként jól kiegészíthetik a földszinten kialakított helyiségeket. Vagy pedig akár önálló lakás is kialakítható a tetőtérben.

A tetőtérben kialakított lakrész hasznos alapterülete persze jóval kisebb lesz az alatta lévő szint területénél. Mégis elég lakóteret biztosíthat azonban egy szingli lakás vagy pedig akár egy fiatal pár önálló életéhez is.

Az önálló lakrész tetőtéri kialakításánál arra kell kiemelten figyelni, hogy meg kell oldani a tetőtéri klíma nyári elviselhetőségét is.

Tetőtér klimatizálása

A tetőtér nyári kánikulában való komfortossá tétele pedig nem feltétlenül a klímatizálás. Hosszú távon sokkal gazdaságosabb megoldani a tetőtér kellemes klímájának a biztosítását a tetőtér megfelelő hőszigetelésével. Ennek pedig felettébb racionális oka van.

  • Ugyanis a jelenlegi energiaárakon háromszor annyiba kerül a levegő hőmérsékletének egy fokkal való lehűtése nyáron, mint az egy fokkal való felfűtés költsége a fűtési szezonban.
  • Ebből pedig már bonyolult számítások nélkül is meg lehet állapítani, hogy a hőszigetelés nemcsak a téli fűtés, hanem a nyári klimatizálás költségét is jelentősen mérsékelni tudja.

Tetőtér kialakítása térdfalablak segítségével

A tetőtér beépítésekor az egyik fontos szempont mindig az elegendő természetes fény biztosítása a tetőtéri szobákban. A napfényt pedig tető dőlésszögétől függően a tetőfedésbe beépített tetőablakokon keresztül lehet biztosítani. Ha azonban a homlokzati fal függőleges síkja meg van hosszabbítva a tetőtérbe, akkor ebbe a falba is be lehet illeszteni a tetőtéri szobába természetes fényt beengedő ablakot.

A tetőtérben meghosszabbított homlokzati fal azonban az esetek többségében nem olyan magas, hogy a térdfalba beépített ablak valódi ablakként funkcionáljon. Legtöbbször ezek a térdfalba épített ablakok a lábainknál helyezkednek el, és csupán a napfényt beengedő felületként működnek.

A térdfalba beépített ablakoknál nagyon ritkán fordul az elő, hogy az ablak alsó síkja a szoba padlószintjétől 80-90 cm-nél magassabbra kerüljön. A leggyakrabban ezek az ablakok a padló szintjére kerülnek beépítésre.

Ebből persze az is következik, hogy a térdfalba beépített ablakok jóval kényelmesebben nyithatók-zárhatók felső kilincses változatban. Hisz alsó kilincses formában legtöbbször a padló szintjéig kellene lehajolni az ablak nyitásához, zárásához.

A térdfalba beépített ablak a legtöbbször önmagában még nem lesz képes biztosítani a tetőtér természetes fény szükségletét. Ezért érdemes akár a térdablak tetőfedésbe beépített meghosszabbításaként, vagy pedig akár a térdablaktól függetlenül is beépíteni még az ablakot a tetőtérbe.

A gyártók a tetőtéri ablakokkal egybeépíthető térdfalablakokat a tetőablakokkal azonos kivitelben és minőségben biztosítják a tetőtéri építkezésekhez.

A térdfalablakok a Velux esetében is követik a tetőablakoknál kialakított méretezést, valamint a tetőablakoknál már megszokott üveg és anyagválasztékot. Vagyis a térdfalablakok is ugyanúgy fenyőfából gyártott fehérre festett vagy a fa természetes megjelenését megtartó lakkozott tetőablakok, vagy pedig műanyag, poliuretán bevonattal ellátott fa tetőablakok lehetnek.

Velux térdfalablak

Térdfalablak a Veluxtól, ha bőséges természetes fényt szeretne szobájában

A Velux Duo kombi kialakításánál a tetőtér természetes fénnyel való ellátását a tetőfedésbe beépített tetőablak, és ennek homlokzati fali meghosszabbításaként pedig egy vele összeépített térdfalablak biztosítja.

  • Ez a megoldás pedig már bőségesen elegendő természetes fény bejutását fogja engedni a tetőtérbe. Ezzel a kialakítással akár a padlótól a mennyezetig terjedő ablak megoldást alakíthat ki a tetőtérben.
  • Ezzel nemcsak elegendő fényt biztosít a szobában, hanem a természetes megvilágítással még a tetőtér tágasabb érzését is biztosítja.

A nyári hőség elleni védelemként pedig a térdfalba és a tetőfedésbe beépített ablakrészre is felrakható a külső és a belső árnyékoló. Vagy a külső árnyékoló helyett a Veluxnál megszokott redőny is beépíthető a külső árnyékolás és a hővedelem biztosítására.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük