Ytong Multipor tűzvédelemre is

Az Ytong Multipor ásványi hőszigetelő lapokat homlokzati falak belső és külső hőszigetelésére is jól használhatja. Addig, amíg az ásványi lapok pórusai nem telnek meg párával, jól működő pufferként hőszigetelik a falat.

Azonban a Multipor lapok nemcsak kiváló hőszigetelő tulajdonságukkal, hanem tűzállóságukkal is kimagasló eredményeket érnek el. A Multipor lapok nemcsak, hogy nem éghetők, hanem még a lapokkal szigetelt falakat és födémeket is megvédik az égéssel szemben. A tapasztalatok szerint még 900°C fokos tűzzel szemben is.

Ytong Multipor lapok tűzvizsgálata

ytong multipor tűzálló szigetelés

Ytong Multipor szigetelés a tűz elleni védelemre is

Tűzoltósági kísérletet végeztek az ásványi lapok tűzállóságáról. Ennek keretében egy acélból készült konténer belsejét, a padlóját, három falát és mennyezetét burkolták be Multipor lapokkal. Mégpedig pontosan olyan ragasztóhabarccsal, amellyel a homlokzati falak belső vagy külső oldalára rögzítik az ásványi lapokat.

  • A kísérletben a Multipor szigetelés perceken át ellenállt a 900°C fokos tűznek. Emellett még az égés utáni hűtéshez felhasznált oltóvíz hűtését is károsodás nélkül viselte el.

A lapok nem sérültek meg, nem repedtek meg, nem estek le, hanem megvédték a szigetelővel bevont falakat a tűztől. Ezt a kísérletet még 2015-ben végezték el Németországban. A kísérletnek a tapasztalatát pedig azóta is felhasználják a Multipor lapok további fejlesztésénél.

Ytong Multipor, a tűzálló belső hőszigetelés

A tűzállósági kísérlet egyik legfontosabb tapasztalata az volt, hogy nemcsak tűzálló a Multipor szigetelés, hanem tartós is. A kísérletben szereplő konténer faláról, mennyezetéről valamint padlójáról egyetlen lap sem vált le a tűzben. Ez azt mutatja, hogy nemcsak hogy nem égnek el a lapok, hanem még meg is védik a mögötte lévő épületszerkezetet a tűztől.

Másik fontos tapasztalata volt a kísérletnek, hogy az égéskor füstöt sem fejlesztettek. Nem szabadultak fel mérgező gázok sem a tűzben. Ez különösen fontos egy esetleges épülettűznél az épületben tartózkodók biztonságos kimeneküléséhez.

Ez pedig azt jelenti, hogy a hőszigetelésre használt Multipor ásványi lapokat tűzvédelmi burkolatként is bátran fel lehet használni az épíkezésnél. Nemcsak megfékezi a lakástüzet, hanem még meg is védi a mögötte lévő falat a tűztől és a felmelegedéstől.

A Multipor lapok tűzállóságát nemcsak az új építéseknél használhatja fel, hanem még az épületek utólagos szigetelésénél is. Ha egy utólagos hőszigetelésre kerülő épületben az energiamegtakarítás mellett a tűzbiztonság is kiemelkedő fontosságú, akkor a Multipor lapok beépítését is komolyan fontolóra lehet venni. Az ásványi hőszigetelő lapokkal borított fal tűzállóságát jelentős mértékben növelni tudja a fal utólagos Multipor szigetelésével.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük