Hőszigetelő rendszer kiválasztása

A hőszigetelő rendszer kiválasztása új építéskor és utólagos kivitelezéskor is alapvető fontosságú. Az energiaárak folyamatos drágulása nemcsak a fűtés, hanem a klimatizálás költségét is jelentősen növeli megfelelő hőszigetelés nélkül.

Milyen hőszigetelő rendszert válasszon?

Új építéskor két lehetősége van. Dönthet úgy, hogy külön homlokzati hőszigetelés nélkül építkezik. Ilyenkor a falazóanyagot úgy választja ki, hogy az már önmagában is megfeleljen az érvényben lévő, és egyre szigorodó hőszigetelési előírásoknak. A korszerű üregszerkezetű falazóelemek üregeiben a levegő vagy pedig az üregekbe beépített kőzetgyapo vagy polisztirol szigetelés olyan kiváló szigetelést biztosít, hogy nincs szükség külön szigetelésre. Ez nemcsak a megfelelő hőszigetelést biztosítja, hanem az építkezést is meggyorsítja. Hisz nem kell a falazás után még a hőszigetelésnek is külön munkafolyamatot biztosítani.

Dönthet azonban úgy is, hogy a homlokzati fal megfelelő hőszigetelő képességét külső homlokzati hőszigetelő rendszer beépítésével biztosítja. Szakszerű kivitelezéssel ez a megoldás is jó lehet. Külön hőszigetelésnél a hőszigetelés munkája mellett külön meg kell vásárolni még a hőszigetelő rendszer elemeit is.

Azt érdemes új építéskor felmérni, hogy milyen falazóanyagból szeretne építkezni? Ha pedig már kiválasztotta az épület falazóanyagát, akkor érdemes arról dönteni, hogy a jóval magasabb árú, korszerű üregszerkezetű falazóanyagokból választ, vagy pedig külön hőszigetelő rendszert épít a hagyományos falazóanyagból épült fal megfelelő hőszigetelő képességének biztosításához.

Mindkét megoldásnak vannak előnyei és hátrányai is. Döntési szempontjai alapján érdemes mérlegelni a választási lehetőségek között.

Utólagos szigeteléskor arról kell dönteni, hogy a falazat anyagát és hőszigetelő képességét ismerve, milyen mértékű megtakarítást szeretne elérni a homlokzat utólagos szigetelésével.

kőzetgyapot homlokzati hőszigetelés

Kőzetgyapot homlokzati hőszigetelés kiváló páraáteresztő képességgel

A szigetelés előtt ki kell választani a szigetelőanyagot is. A 3-4 évtizeddel ezelőtt épült családi házak falára kőzetgyapot és polisztirol szigetelést is választhat. A néhány évtizeddel ezelőtt közkedvelt B30-as téglafalra, vagy pedig Ytongól, tufából vagy szilikátból épült falakra mindkét szigetelőt választhatja. A vályogfalra azonban a jó páraáteresztő képességű kőzetgyapot szigetelést érdemes felrakni.

  • Milyen falazat utólagos szigetelésére keres hőszigetelőt?

Egyre gyakrabban előfordul az, hogy a 90-es évek végén és a 2000-es évek végén elvégzett utólagos hőszigetelések 5 centiméteres vastagsága ma már nem biztosítja az épület megfelelő hőszigetelését. Ezért ezeknek a már vékonyan hőszigetelt épületeknek a további hőszigetelése is egyre sürgetőbb lesz. Ilyenkor a már meglévő hőszigetelésre kell egy újabb rendszert rakni. Azért, hogy megfeleljen a jelenleg érvényes szigorúbb előírásoknak is. És azért is, hogy a fűtési költségeket is elfogadható szintre szorítsa vissza.

Hogyan válasszon a hőszigetelő rendszerek között?

Talán az a legfontosabb, hogy mérje fel, hogy milyen mértékű megtakarítást szeretne elérni a fűtés és klimatizálás költségében.

Új építésnél érdemes szakemberrel megterveztetni az épület energiafelhasználását is. Az épületnek nemcsak a gazgaságos üzemeltetés miatt, hanem a hőtechnikai előírásoknak való megfelelés szempontjából is érdemes a legjobb hőszigetelési megoldását választani. Ehhez pedig a hőszigetelés típusát és vastagságát is ennek megfelelően érdemes megválasztani.

Utólagos szigetelésnél pedig hőtérképes vizsgálat alapján célszerű felmérni, hogy hol és hogyan szökik a meleg családi házából. A hőtérképes vizsgálat alapján már adatok alapján el tudja dönteni, hogy a tetőtér vagy pedig a homlokzat szigetelésével tud nagyobb megtakarítást elérni.

A hőszigetelő rendszereknél arra is legyen figyelemmel, hogy rendszergaranciát csak akkor fog kapni a kiválasztott hőszigetelő megoldásra ugyanattól a gyártótól vásárolja meg az egész rendszert.
Ez még fontosabbá teszi a körültekintő választást a sokféle lehetőség között. A gyártók ma már több évtizedes garanciát adnak a hőszigetelő rendszerre is. Például a Baumit 25 éves rendszergaranciát vállal hőszigetelő rendszereire.

Kivitelező kiválasztása

A hőszigetelés eredményességét a hőszigetelő rendszer típusának és vastagságának a megfelelő kiválasztásán túl a kivitelezés szakszerűsége is meghatározza.

A kivitelezői árajánlatok bekérésekor érdemes azoktól a kivitelezőktől részletes ajánlatot kérni, akikkel más építtetők meg vannak elégedve. Korábbi munkái alapján sokkal jobban meg tudja ítélni a kivitelezőket, mint az ő elmondásukra hagyatkozva.

Érdemes érdeklődni nemcsak a kivitelezés szakszerűségéről, hanem a határidő betartásáról és a kivitelezés teljes folyamatáról is. Ebbe pedig beletartozik az előre megígért költségkeret betartása is. Az adott árajánlat tartalmaz-e minden költséget részletesen. A honlokzat hőszigetelésének fontos része a lábazat szigetelése is, és a szigeteléshez szükséges kiegészítőknek a biztosítása is.

Az sem mindegy, hogy a hőszigetelés elszámolása négyzetméterár vagy pedig fix árral történik. Nem ért tisztázni a nettó és a bruttó árat is.

Emellett pedig fontos az is, hogy a hőszigetelés befejezésekor milyen mértékben tették rendbe a munkaterületet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük