Mikor kell engedély a kémény felújításhoz?

Mikor kell engedélyt kérni a kémény felújításhoz? Ha lakása felújítását, illetve a tüzelési rendszer felújítását tervezi, akkor ez a kérdés biztos érdekelni fogja.

Ha a kertben épít a hétvégi sütögetésekhez egy kerti kemencét, akkor az ehhez szükséges kéményt minden további nélkül megépítheti engedély nélkül is.

Nem kell építési engedély már meglévő építményben, lakás-átalakításkor az alapozást nem igénylő új kémény építésekor, ha az építés nem jár az épület tartószerkezetének megbontásával, átalakításával, megerősítésével.

Emellett még új, önálló (homlokzati falhoz rögzített vagy szabadon álló) kémény építése is szabad, a kémény 6 méteres magasságáig. Az elkészült kéményre azonban használatba vételi engedélyt kell kérni. 6 méretes magasság felett azonban építési engedélyre van szükség. Nézzük azért részletesen az egyes kémény fajtákat.

kémény építés

A korszerű kémény nemcsak biztonságos, hanem az égés hatékonyságát is javítja

A tüzeléskor keletkezett kormot és füstöt többféle kéménnyel lehet kivezetni a szabadba. A használható kémény típusát meghatározza:

 • a tüzeléshez használt tüzelőanyag, amivel fűt
 • a tüzeléshez használt kazán, kályha vagy kandalló típusa és teljesítménye
 • a távozó füstgáz hőmérséklete.

Ez a három tényező együttesen határozza meg a beépítendő kémény típusát.

A korszerű kémény nemcsak biztonságos, hanem gazdaságos is azzal, hogy növeli az égés hatékonyságát. Éppen ezért a kéménynek biztonságosnak, tűzbiztosnak, hőszigeteltnek és savállónak kell lenni. Ezzel együtt pedig még természetesen hosszú élettartamúnak is. Itt talál gáztüzeléshez, cserépkályhához és kandallóhoz gazdaságos és biztonságos kéményt.

A hagyományos, falazott kémények

A hagyományos, kisméretű tömör kéménytéglából falazott, béleletlen kémények ma már csak vegyes tüzelésű kazánok, valamint a fatüzeléses kandallók és cserépkályhák biztonságos kéményeként építhetők be. Vegyes vagy fatüzelésnél ezek a téglából épített hagyományos kémények is megfelelő biztonsággal működtethetők, de természetesen korántsem olyan hatékonysággal és élettartammal lehet számolni, mint a korszerű elemes kémények beépítésekor. Érdemes megnézni, mert ki tudja választani a tüzelőberendezésének megfelelő kéményét.

Ha ilyen hagyományos, falazott kéménye van, akkor nem szükséges feltétlenül korszerű, elemes kéményre cserélni, de mindenképp meg kell nézetni a cserépkályha vagy a kandalló beépítésekor a téglakéményt is, hogy biztonságosan alkalmas-e a kandallóban vagy a cserépkályhában keletkezett füstgázok elvezetésére.

Erre azért van szükség, mert több évtized alatt a falazott kémények habarcs vakolata a rendszeres tüzelés hatására meggyengülhet. A vegyes tüzeléskor keletkezett gázok az idők során széteszik a téglákat összekötő habarcsot. Ez pedig olyan mértékben meggyengítheti a téglakémény szerkezetét, hogy a kémény még le is dőlhet.

Gázkazán biztonságos kéménye

Gázkazán működtetéséhez a falazott kéményt mindenképpen béléscsővel ki kell bélelni. Ez a béléscső készülhet speciális műanyagból, alumíniumból, kerámiából vagy rozsdamentes acélból is. A leghosszabb élettartamot a rozsdamentes acélcső biztosítja, ezért nem véletlen, hogy gáz és olajtüzelésű kazánokhoz előszeretettel építik be.

Gáztüzeléshez tehát másfajta kéményre van szükség. A gáz tüzelésekor keletkező füstgázok viszonylag alacsony hőmérsékletűek, 100-150 Celsius fokosak. Viszont az égéskor keletkező füstgáz erősen maró hatású savakat is tartalmaz, és a biztonságos elvezetés érdekében olyan speciális kéményre van szükség, ami ellenálló ezekkel a maró hatású savakkal szemben.

Fatüzelés

A cserépkályha vagy kandalló fával való tüzelésénél az égéstérből távozó füstgáz jóval magasabb hőmérsékletű, akár 500-600 °C fokos is lehet. Ez rövid kéménynél a kipattanó szikrák miatt akár kéménytüzet is okozhat. A fa égésekor még arra is figyelni kell, hogy a fa égése sokkal több füsttel és korommal jár, mint a gázé. Ez azt jelenti, hogy a fatüzeléses rendszerek kéményét gyakrabban kell tisztítani, és a fűtési szezon elején a biztonságos fűtés érdekében meg kell nézni, hogy a kémény illetve a cserépkályha szellőző járatai szabadon átjárhatók-e, és okoz-e dugulást a lerakódott korom.

Ma már sokan használják a pellettüzelést. Ez is fával való tüzelést jelent, azonban a pellet égetése a tisztasága és szárazsága miatt már sokkal kevesebb korommal jár.

A fatüzeléssel vagy széntüzeléssel működő cserépkályhák, kandallók és fém tűzterek kéményeként gyakran használják a kerámia béléscsővel készülő elemes kéményeket. Itt a legkeresettebb elemes kéményről sok hasznos információt talál ezeknek a kéményeknek a használhatóságáról.

Épített kémény felújítása meglévő építményben

Nincs szükség építési engedélyre a meglévő kémény felújításához.

Lakás átalakításkor az alapozást nem igénylő új kémény építése és engedély nélkül végezhető, ha az építés nem jár az építmény tartószerkezetének megbontásával, átalakításával, megerősítésével.

Önálló kémény építés 6 méteres magasságig

Új, önálló kémény építése is engedély nélkül lehetséges, ha a kémény magassága nem haladja meg a 6 métert. Az elkészült kéményre azonban használatba vételi engedélyt kell kérni.

A 6 méter feletti önálló kémény építése építési engedély köteles.

Milyen tüzeléshez szeretne biztonságos kéményt kialakítani?

 • A (+36-26)375-171-es telefonszámon munkatársaink segítenek a biztonságos kémény kiválasztásában. Kérje a segítségüket.

2 gondolatok ezen: “Mikor kell engedély a kémény felújításhoz?

 1. Drippey Ágoston

  Tisztelt Dalos Tüzép!

  Érdeklődni szeretnék, hogy a cikkben említett kéményre vonatkozó építési engedélyezési kötelezettség melyik jogszabályban található meg?

  A 312/2012-es, “az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról” szóló jogszabály egyértelműen meghatározza, hogy: “Meglévő építményben új égéstermék-elvezető kémény létesítése” illetve
  “Új, önálló (homlokzati falhoz rögzített vagy szabadon álló) égéstermék-elvezető kémény építése melynek magassága a 6,0 m-t nem haladja meg.” nem építési engedély köteles tevékenység.

  Köszönettel,
  Ágoston

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Ágoston
   Nem is tudom, hogy mit mondjak. Önnek igaza van, és elnézést kérek a pontatlan tájékoztatásért.
   A cikkben leírtak pontatlanok voltak. Köszönöm Önnek, hogy felhívta a figyelmemet, és javítottam, pontosítottam a cikket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.