Padlásfödém szigetelés utólag

Családi házban lakik? Ha igen, akkor talán nem is gondolná, hogy ezeken a mínusz 10 fokos januári hajnalokon fűtésre fordított kiadásának 20-30%-a is elszökhet a szigeteletlen födémen keresztül. A padlásfödém szigetelés megspórolja Önnek ezt a pénzt.

Biztosan rémlik még valami a fizika órán tanultakból, és emlékszik rá, hogy a meleg levegő felfelé áramlik. Miért fontos ez Önnek, amikor családi háza fűtéséről van szó?

Leginkább azért érdemes a meleg levegő felfelé áramlását észben tartani, mert otthona drága pénzen megvásárolt melege szökik ugyan mindenhol, ahol csak tud, de nem egyformán. Van ahol jobban, és van ahol még jobban. A meleg nem elsősorban oldalazva, a homlokzati falakon akar megszökni a szobából, hanem felfelé áramolva a födémen keresztül. Különösen így van ez akkor, ha a homlokzati falakat már szigetelte, de a födém szigetelése még ezután következik majd valamikor.

Szigetelt homlokzatnál nemcsak a födémen keresztül kiszökő meleg magas ára a zsebbevágó, hanem a szigetelt homlokzati fal és a szigeteletlen födém találkozásánál keletkezett hőhidak hatása is. Ezeken a felületeken, vagyis a hideg és a meleg falak találkozásánál számolnia kell a penész megjelenésével is. A födém utólagos szigetelésével tehát nemcsak a fűtési költségeit szoríthatja vissza elviselhető szintre, hanem családi háza állagát is védi a penészedéssel szemben. Így a padlásfödém hőszigetelésével két legyet üt egy csapásra.

Családi háza tetőtér beépítéses vagy nem lakott a padlástér?

A padlás hőszigetelésekor e közül a két lehetőség közül kell számolnia valamelyikkel. Nem mindegy, hogy melyikre van szüksége.

A padlásfödém jó hőszigetelése különösen nem lakott padlástérnél alapvető fontosságú. Gondolja csak meg, hogy lakatlan padlástérnél a födém megfelelő szigetelésével a födémen át megszökő energiának a 80%-át is meg tudja takarítani. Ez családi háza fűtési kiadásának a 20-30%-a lehet. Nem mindegy, hogy évente ez a pénz a zsebében marad, és ennyivel kevesebbet kell fizetni a fűtésért. Mit gondol? Ezért a 20-30%-os megtakarításért már érdemes belevágni?

Ezzel azonban még nincs vége a megtakarítások sorának, mert egy jó padlásfödém szigetelés nemcsak télen fog jól jönni, hanem nyáron is. Nyáron ugyanis a cserepek alatt akár 50-60 fokos meleg is lehet, és ilyenkor pedig a padlástér még tovább fűti az egyébként is szinte elviselhetetlenül meleg földszinti lakóteret. Ha viszont szigetelve van a födém, akkor a padlástéri 50-60 fokból a lakásban vajmi keveset fog érezni. A födém szigetelés elzárja a lakás felé a padlástérben megrekedt meleg útját.

A padlásfödém utólagos szigetelésnek megvan az az előnye is, hogy viszonylag egyszerűen, mindenféle szaktudás nélkül is szigetelhető a födém. A szigetelő lapok lerakásához nem kell mestervizsga, csak egy kis gondosság.

A beépítetlen padlástér átszellőztetett, ezért nincs szükség külön páravédelemre.

Mivel a felfelé áramló meleg levegő elsősorban a födémen keresztül távozik, ezért a padlástér szigeteléséhez vastagabb szigetelőanyagra van szükség, mint a külső falak szigeteléséhez. Ezért a padlásfödém szigetelésekor gyakran találkozunk a 20 centiméteres szigeteléssel is, és nem ritka a 30 centiméter vastag hőszigetelés sem. Annál többet fog spórolni a fűtésen minél kevésbé takarékoskodik a hőszigetelő vastagságával. Vastagon jobban megéri.

A szigetelőanyag jobb hőszigetelése érdekében érdemes a szigetelőanyagot két rétegben felrakni. Ennek a kettős rétegnek az az előnye, hogy ha kötésben rakja le a szigetelő lapokat, akkor a soronként és kötésben is eltolt két réteg együtt még jobb hőszigetelést képes biztosítani. Ezzel a lerakással még jobban útját fogja állni a szökni próbáló melegnek. Esélye sincs meglógni a melegnek még a két hőszigetelő lemez közötti pici résen sem, mert felette ott a másik szigetelő, ami útját állja.

Természetesen akkor is stabil és jó padlástér szigetelést lesz képes elkészíteni, ha egy rétegben rakja le a szigetelőanyagot, de pontosan illeszti a táblákat, és még össze is ragasztja őket.

Járható vagy nem járható lesz a padlásfödém szigetelés?

Ha a padlásfödém nem járható lesz, akkor egyszerűbb a szigetelőanyag kiválasztása. A nem járható padlásfödémek egyik legkeresettebb hőszigetelőjét találja itt kőzetgyapotból. Ilyenkor a járhatóság biztosításával nem kell foglalkoznia, „csak” a kiválasztott szigetelő hőszigetelő képességére érdemes koncentrálni, és a vastagságát megválasztani. Természetesen a kőzetgyapotból is többféle gyártó terméke közöl választhat szigetelőt, és egy-egy gyártó is többféle olyan típust gyárt, amely alkalmas a födém szigetelésére.

padlásfödém szigetelés

Járható padlásfödém szigetelés laza szerkezetű hőszigetelő anyaggal, és felette másik hőszigetelő réteggel, és a járást biztosító faforgács lap fedéssel

Ha viszont járható padlásfödémre van szüksége, akkor a szükséges hőszigetelésen túl a padláson való járás biztosítására is oda kell figyelni a szigeteléskor.

Ha a közlekedéshez kialakított járóréteget külön nem támasztja alá, akkor “terhelhető”, tehát lépésálló hőszigetelő táblák beépítésére van szüksége.

Ha ennél a megoldásnál külön gondoskodik a szigetelőanyagról és külön a felette lévő járórétegről, akkor a járóréteg kialakításához nagyméretű táblákra van szüksége. Ezek lehetnek például OSB lapok is.

Ha nem lépésálló, puha szerkezetű hőszigetelőanyagot használ, akkor a járóréteg megtámasztására megfelelő bordázatot kell beépíteni a hőszigetelő közé. Ezt a tartószerkezetet érdemes a szú elleni védelemmel ellátott, impregnált fenyőfa pallókból kialakítania. Az impregnálással a fa sokkal tartósabb lesz.

Igazán jól terhelhető, és járható lesz a padlásfödém, ha padlappal szigeteli. Ez az összeragasztott kétrétegű szigetelő stabilabb szigetelést ad, mint a két különálló réteg. Jó munkát kívánunk a lakásából megszökő meleg útjának elállásához.

További kérdése van padlásfödéme szigeteléséről?

 • Ha igen, akkor hívja munkaidőben a (+36-26)375-171-es számot, és munkatársaink segítenek Önnek a szigetelőanyag megválasztásában, és tanácsot adnak az optimális vastagság eldöntéséhez is. Kell Önnek ennél több födéme szigeteléséhez?

11 gondolatok ezen: “Padlásfödém szigetelés utólag

 1. Drabik mihály

  Az új fa födémet felülről vagy alulról a gerendák között érdemes szigetelni? Válaszát köszönöm.

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Drábik Mihály

   Ha a födém felett nem lesz beépített a tetőtér, akkor lehet alulról és felülről is szigetelni. Ha a födém feletti padlástér nem lesz használva, vagyis nem kell járhatónak lennie, akkor felülről is leszigetelhetik. Ha járhatónak szeretnék a padlásteret, akkor érdemesebb lehet alulról, a gerendák között szigetelni a födémet.

   Természetesen a padlás felülről szigetelve is lehet járható, ha például Austrotherm padlappal szigetelik le. Ez azonban drágább megoldás, mintha például üveggyapot szigeteléssel szigetelnék.

   Ha a padlástér beépített, akkor érdemes felülről szigetelni a padlást, és ezt együtt a lépéshang szigeteléssel.

   A födém szigeteléséhez a legjobb megoldást azonban a ház hőszigetelésének részeként figyelembe véve lehet meghatározni. Ehhez pedig figyelembe kell venni a ház megfelelő téli szellőzését, és a falak, illetve a mennyezet hőhídmentességének biztosítását is, mert így tudja megelőzni a páralecsapódást és a falak penészedését. Ehhez pedig a falazáshoz használt építőanyagot, a szigetelés anyagát, és a kivitelezés minőségét, gondosságát is figyelembe kell venni.

 2. Baksa Attila

  Tisztelt Dalos Blog!

  Tavaly vásároltunk egy családi házat. A tetőtere félig beépített, a beépítetlen része viszont szigeteletlen. A falak 50cm széles,gépi préselt vályogtéglából épültek, nincs külső szigetelésük, a tető a beépítetlen részen szigeteletlen, fóliázatlan cserép. Szeretném még most ősszel leszigetelni a födémet. Mi a javaslata, hogyan tegyem ezt meg?
  Válaszát előre is köszönettel várom.

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Baksa Attila
   A meleg elsősorban felfelé terjed, ezért jó gondolat lehet a födém szigetelése.
   A födém padlástér felőli szigetelése célszerűbb ilyen helyzetben. Ha használják a padlásteret, és ezért járható kell legyen, akkor a legcélszerűbb jó minőségű hőszigetelő az Austrotherm padlap lemeze. A felfelé terjedő meleg lakótéren belüli tartására célszerű, ha a padlásfödém szigetelése vastagabb, mint a homlokzati fal szigetelése. A padlásfödémet a homlokzati falnál érdemes vastagabb szigeteléssel ellátni. Önöknél ugyan nem szigetelt még a homlokzat, de 50 cm vastag a homlokzati préselt vályogtégla fal. 20 cm vastag padlappal már jó szigetelést érhet el. A szigetelés vastagsága persze attól függ, hogy milyen mértékű megtakarítást szeretne elérni a födém szigetelésével.

   Ha nem használják a padlásteret, akkor az üveggyapot vagy a kőzetgyapot szigetelés is jó megoldás, és az ára is kedvezőbb a padlapnál. Például a Rockwool Multirock lemeze is jó padlásfödém szigetelő lehet. Ennél a megoldásnál a két rétegben lerakott szigetelést javasolom, mert ha a két réteg kőzetgyapot lemezt kötésben rakja le, akkor még jobban fog szigetelni. Egy rétegben lerakva a pontos illesztésre figyeljen oda. OSB lemezek szigetelőanyagra rakásával, rögzítésével a kőzetgyapot szigetelést is járhatóvá tudja tenni. A Multirock lapok helyett azonban más gyártók lemezeit, például Knauf kőzetgyapotot is használhat a födém szigetelésre.

   Tudtam Önnek segíteni?

   1. Baksa Attila

    Nagyon köszönöm az informatív válaszát, sokat segített.
    Néhány kérdés azonban még felmerült bennem. Ha jól értem, akkor nem javasolja a padlap/polisztirol lap – kőzetgyapot szigetelés kombinációját. Vagy lehet a kettőt együtt alkalmazni? További kérdésem: mit gondol a hőtükör fólia beépítéséről (pl.: Solflex hőszigetelő fólia)? És még egy gyakorlati kérdés: a padlapot/polisztirol lapot kell-e rögzíteni a födémhez és ha burkolódeszkával borítanám be, a deszkát mivel lehet a födémhez rögzíteni?
    Válaszát előre is köszöni:
    Baksa Attila

 3. Németh József

  Szia! Ha fafödémes a ház akkor lehet alúlról is szigetelni, pl. gipszkartonnal csökkentve a belmagasságot, és a kartonra helyezni pl.10cm-es kőzetgyapotot?Mert ugye ìgy 2 legyet ütnék egy csapásra 😉 Vagy ez a megoldás felejtős? Inkább a padlásfelől terìteni a szigetelêst? Köszönöm a válaszát!

  Üdv: József

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves József
   Nem, egyáltalán nem felejtős a födém mennyezeti oldalról való szigetelése. A régi építésű, magas belmagasságú belvárosi lakásoknál általánosan alkalmazott megoldás a gipszkarton álmennyezet építésével csökkenteni a fűtendő légteret. A gipszkarton mögé pedig valóban kőzetgyapot vagy üveggyapot szigetelést érdemes rakni. Ennél a megoldásnál persze a szigetelőanyag mellett még a gipszkarton álmennyezet kialakításának anyag és munkadíj költségével is számolni kell.
   Az álmennyezet kialakításának plusz költsége, és a belső légtér további csökkenése miatt nem általánosan alkalmazott megoldás ez, de egyáltalán nem szokatlan.
   Ha a falak, illetve a mennyezet biztosítja a gipszkarton profilok stabil felfogatását, és Ön vállalja a kialakítás plusz költségét, akkor a födém mennyezeti oldalról való szigetelése is járható megoldás lehet.

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Balázs
   A födém utólagos szigetelésekor a lakótérből felfelé szálló páradús levegőből a padlástérbe kerülve a hőmérsékletcsökkenés hatására kicsapódik a pára, és ha nem használ a szigetelőanyag alatt párazáró fóliát, akkor ez a kicsapódó pára a szigetelőanyagba kerül, és rontja a szigetelőanyag hőszigetelő képességét. Ezért a hőszigetelés tetején Ön által említett fólia helyett sokkal hasznosabb az, ha a szigetelőanyag hőszigetelő képességének megőrzése érdekében a szigetelőanyag alá párazáró fóliát helyez el.
   A szigetelőanyag alá helyezett párazáró fólia alatt és a födém felett érdemes egy légrést kialakítani például lécezéssel. Így a felszálló páradús levegőből kicsapódó nedvesség ki tud szellőzni, és a párazáró fólia pedig megvédi a szigetelőanyag hőszigetelő képességét. A hőszigetelés tetején használhat lélegző fóliát, de ennek a szigetelőanyag hőszigetelő képességének megőrzésében kisebb a jelentősége, mint a szigetelőanyag alatt használatos párazáró fóliának.

 4. Pászli Balázs

  Kedves Cím,

  Szeretnék érdeklődni, hogy OSB lap használata esetén milyen vastagságot ajánlanak a födém terhelhetővé tételéhez. Olvastam idáig olyat is, hogy 18 mm elég, olvastam azt, hogy 2 rétegben minimum 2*18mm de olyat is, hogy 2*25 mm.

  Mi a véleménye?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.