Padlásfödém szigetelés utólag

Családi házban lakik? Ha igen, akkor talán nem is gondolná, hogy ezeken a mínusz 10 fokos januári hajnalokon fűtésre fordított kiadásának 20-30%-a is elszökhet a szigeteletlen födémen keresztül. A padlásfödém szigetelés megspórolja Önnek ezt a pénzt.

Biztosan rémlik még valami a fizika órán tanultakból, és emlékszik rá, hogy a meleg levegő felfelé áramlik. Miért fontos ez Önnek, amikor családi háza fűtéséről van szó?

Leginkább azért érdemes a meleg levegő felfelé áramlását észben tartani, mert otthona drága pénzen megvásárolt melege szökik ugyan mindenhol, ahol csak tud, de nem egyformán. Van ahol jobban, és van ahol még jobban. A meleg nem elsősorban oldalazva, a homlokzati falakon akar megszökni a szobából, hanem felfelé áramolva a födémen keresztül. Különösen így van ez akkor, ha a homlokzati falakat már szigetelte, de a födém szigetelése még ezután következik majd valamikor.

Szigetelt homlokzatnál nemcsak a födémen keresztül kiszökő meleg magas ára a zsebbevágó, hanem a szigetelt homlokzati fal és a szigeteletlen födém találkozásánál keletkezett hőhidak hatása is. Ezeken a felületeken, vagyis a hideg és a meleg falak találkozásánál számolnia kell a penész megjelenésével is. A födém utólagos szigetelésével tehát nemcsak a fűtési költségeit szoríthatja vissza elviselhető szintre, hanem családi háza állagát is védi a penészedéssel szemben. Így a padlásfödém hőszigetelésével két legyet üt egy csapásra.

Családi háza tetőtér beépítéses vagy nem lakott a padlástér?

A padlás hőszigetelésekor e közül a két lehetőség közül kell számolnia valamelyikkel. Nem mindegy, hogy melyikre van szüksége.

A padlásfödém jó hőszigetelése különösen nem lakott padlástérnél alapvető fontosságú. Gondolja csak meg, hogy lakatlan padlástérnél a födém megfelelő szigetelésével a födémen át megszökő energiának a 80%-át is meg tudja takarítani. Ez családi háza fűtési kiadásának a 20-30%-a lehet. Nem mindegy, hogy évente ez a pénz a zsebében marad, és ennyivel kevesebbet kell fizetni a fűtésért. Mit gondol? Ezért a 20-30%-os megtakarításért már érdemes belevágni?

Ezzel azonban még nincs vége a megtakarítások sorának, mert egy jó padlásfödém szigetelés nemcsak télen fog jól jönni, hanem nyáron is. Nyáron ugyanis a cserepek alatt akár 50-60 fokos meleg is lehet, és ilyenkor pedig a padlástér még tovább fűti az egyébként is szinte elviselhetetlenül meleg földszinti lakóteret. Ha viszont szigetelve van a födém, akkor a padlástéri 50-60 fokból a lakásban vajmi keveset fog érezni. A födém szigetelés elzárja a lakás felé a padlástérben megrekedt meleg útját.

A padlásfödém utólagos szigetelésnek megvan az az előnye is, hogy viszonylag egyszerűen, mindenféle szaktudás nélkül is szigetelhető a födém. A szigetelő lapok lerakásához nem kell mestervizsga, csak egy kis gondosság.

A beépítetlen padlástér átszellőztetett, ezért nincs szükség külön páravédelemre.

Mivel a felfelé áramló meleg levegő elsősorban a födémen keresztül távozik, ezért a padlástér szigeteléséhez vastagabb szigetelőanyagra van szükség, mint a külső falak szigeteléséhez. Ezért a padlásfödém szigetelésekor gyakran találkozunk a 20 centiméteres szigeteléssel is, és nem ritka a 30 centiméter vastag hőszigetelés sem. Annál többet fog spórolni a fűtésen minél kevésbé takarékoskodik a hőszigetelő vastagságával. Vastagon jobban megéri.

A szigetelőanyag jobb hőszigetelése érdekében érdemes a szigetelőanyagot két rétegben felrakni. Ennek a kettős rétegnek az az előnye, hogy ha kötésben rakja le a szigetelő lapokat, akkor a soronként és kötésben is eltolt két réteg együtt még jobb hőszigetelést képes biztosítani. Ezzel a lerakással még jobban útját fogja állni a szökni próbáló melegnek. Esélye sincs meglógni a melegnek még a két hőszigetelő lemez közötti pici résen sem, mert felette ott a másik szigetelő, ami útját állja.

Természetesen akkor is stabil és jó padlástér szigetelést lesz képes elkészíteni, ha egy rétegben rakja le a szigetelőanyagot, de pontosan illeszti a táblákat, és még össze is ragasztja őket.

Járható vagy nem járható lesz a padlásfödém szigetelés?

Ha a padlásfödém nem járható lesz, akkor egyszerűbb a szigetelőanyag kiválasztása. A nem járható padlásfödémek egyik legkeresettebb hőszigetelőjét találja itt kőzetgyapotból. Ilyenkor a járhatóság biztosításával nem kell foglalkoznia, „csak” a kiválasztott szigetelő hőszigetelő képességére érdemes koncentrálni, és a vastagságát megválasztani. Természetesen a kőzetgyapotból is többféle gyártó terméke közöl választhat szigetelőt, és egy-egy gyártó is többféle olyan típust gyárt, amely alkalmas a födém szigetelésére.

padlásfödém szigetelés

Járható padlásfödém szigetelés laza szerkezetű hőszigetelő anyaggal, és felette másik hőszigetelő réteggel, és a járást biztosító faforgács lap fedéssel

Ha viszont járható padlásfödémre van szüksége, akkor a szükséges hőszigetelésen túl a padláson való járás biztosítására is oda kell figyelni a szigeteléskor.

Ha a közlekedéshez kialakított járóréteget külön nem támasztja alá, akkor “terhelhető”, tehát lépésálló hőszigetelő táblák beépítésére van szüksége.

Ha ennél a megoldásnál külön gondoskodik a szigetelőanyagról és külön a felette lévő járórétegről, akkor a járóréteg kialakításához nagyméretű táblákra van szüksége. Ezek lehetnek például OSB lapok is.

Ha nem lépésálló, puha szerkezetű hőszigetelőanyagot használ, akkor a járóréteg megtámasztására megfelelő bordázatot kell beépíteni a hőszigetelő közé. Ezt a tartószerkezetet érdemes a szú elleni védelemmel ellátott, impregnált fenyőfa pallókból kialakítania. Az impregnálással a fa sokkal tartósabb lesz.

Igazán jól terhelhető, és járható lesz a padlásfödém, ha padlappal szigeteli. Ez az összeragasztott kétrétegű szigetelő stabilabb szigetelést ad, mint a két különálló réteg. Jó munkát kívánunk a lakásából megszökő meleg útjának elállásához.

További kérdése van padlásfödéme szigeteléséről?

 • Ha igen, akkor hívja munkaidőben a (+36-26)375-171-es számot, és munkatársaink segítenek Önnek a szigetelőanyag megválasztásában, és tanácsot adnak az optimális vastagság eldöntéséhez is. Kell Önnek ennél több födéme szigeteléséhez?

69 gondolatok ezen: “Padlásfödém szigetelés utólag

 1. Drabik mihály

  Az új fa födémet felülről vagy alulról a gerendák között érdemes szigetelni? Válaszát köszönöm.

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Drábik Mihály

   Ha a födém felett nem lesz beépített a tetőtér, akkor lehet alulról és felülről is szigetelni. Ha a födém feletti padlástér nem lesz használva, vagyis nem kell járhatónak lennie, akkor felülről is leszigetelhetik. Ha járhatónak szeretnék a padlásteret, akkor érdemesebb lehet alulról, a gerendák között szigetelni a födémet.

   Természetesen a padlás felülről szigetelve is lehet járható, ha például Austrotherm padlappal szigetelik le. Ez azonban drágább megoldás, mintha például üveggyapot szigeteléssel szigetelnék.

   Ha a padlástér beépített, akkor érdemes felülről szigetelni a padlást, és ezt együtt a lépéshang szigeteléssel.

   A födém szigeteléséhez a legjobb megoldást azonban a ház hőszigetelésének részeként figyelembe véve lehet meghatározni. Ehhez pedig figyelembe kell venni a ház megfelelő téli szellőzését, és a falak, illetve a mennyezet hőhídmentességének biztosítását is, mert így tudja megelőzni a páralecsapódást és a falak penészedését. Ehhez pedig a falazáshoz használt építőanyagot, a szigetelés anyagát, és a kivitelezés minőségét, gondosságát is figyelembe kell venni.

 2. Baksa Attila

  Tisztelt Dalos Blog!

  Tavaly vásároltunk egy családi házat. A tetőtere félig beépített, a beépítetlen része viszont szigeteletlen. A falak 50cm széles,gépi préselt vályogtéglából épültek, nincs külső szigetelésük, a tető a beépítetlen részen szigeteletlen, fóliázatlan cserép. Szeretném még most ősszel leszigetelni a födémet. Mi a javaslata, hogyan tegyem ezt meg?
  Válaszát előre is köszönettel várom.

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Baksa Attila
   A meleg elsősorban felfelé terjed, ezért jó gondolat lehet a födém szigetelése.
   A födém padlástér felőli szigetelése célszerűbb ilyen helyzetben. Ha használják a padlásteret, és ezért járható kell legyen, akkor a legcélszerűbb jó minőségű hőszigetelő az Austrotherm padlap lemeze. A felfelé terjedő meleg lakótéren belüli tartására célszerű, ha a padlásfödém szigetelése vastagabb, mint a homlokzati fal szigetelése. A padlásfödémet a homlokzati falnál érdemes vastagabb szigeteléssel ellátni. Önöknél ugyan nem szigetelt még a homlokzat, de 50 cm vastag a homlokzati préselt vályogtégla fal. 20 cm vastag padlappal már jó szigetelést érhet el. A szigetelés vastagsága persze attól függ, hogy milyen mértékű megtakarítást szeretne elérni a födém szigetelésével.

   Ha nem használják a padlásteret, akkor az üveggyapot vagy a kőzetgyapot szigetelés is jó megoldás, és az ára is kedvezőbb a padlapnál. Például a Rockwool Multirock lemeze is jó padlásfödém szigetelő lehet. Ennél a megoldásnál a két rétegben lerakott szigetelést javasolom, mert ha a két réteg kőzetgyapot lemezt kötésben rakja le, akkor még jobban fog szigetelni. Egy rétegben lerakva a pontos illesztésre figyeljen oda. OSB lemezek szigetelőanyagra rakásával, rögzítésével a kőzetgyapot szigetelést is járhatóvá tudja tenni. A Multirock lapok helyett azonban más gyártók lemezeit, például Knauf kőzetgyapotot is használhat a födém szigetelésre.

   Tudtam Önnek segíteni?

   1. Baksa Attila

    Nagyon köszönöm az informatív válaszát, sokat segített.
    Néhány kérdés azonban még felmerült bennem. Ha jól értem, akkor nem javasolja a padlap/polisztirol lap – kőzetgyapot szigetelés kombinációját. Vagy lehet a kettőt együtt alkalmazni? További kérdésem: mit gondol a hőtükör fólia beépítéséről (pl.: Solflex hőszigetelő fólia)? És még egy gyakorlati kérdés: a padlapot/polisztirol lapot kell-e rögzíteni a födémhez és ha burkolódeszkával borítanám be, a deszkát mivel lehet a födémhez rögzíteni?
    Válaszát előre is köszöni:
    Baksa Attila

 3. Németh József

  Szia! Ha fafödémes a ház akkor lehet alúlról is szigetelni, pl. gipszkartonnal csökkentve a belmagasságot, és a kartonra helyezni pl.10cm-es kőzetgyapotot?Mert ugye ìgy 2 legyet ütnék egy csapásra 😉 Vagy ez a megoldás felejtős? Inkább a padlásfelől terìteni a szigetelêst? Köszönöm a válaszát!

  Üdv: József

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves József
   Nem, egyáltalán nem felejtős a födém mennyezeti oldalról való szigetelése. A régi építésű, magas belmagasságú belvárosi lakásoknál általánosan alkalmazott megoldás a gipszkarton álmennyezet építésével csökkenteni a fűtendő légteret. A gipszkarton mögé pedig valóban kőzetgyapot vagy üveggyapot szigetelést érdemes rakni. Ennél a megoldásnál persze a szigetelőanyag mellett még a gipszkarton álmennyezet kialakításának anyag és munkadíj költségével is számolni kell.
   Az álmennyezet kialakításának plusz költsége, és a belső légtér további csökkenése miatt nem általánosan alkalmazott megoldás ez, de egyáltalán nem szokatlan.
   Ha a falak, illetve a mennyezet biztosítja a gipszkarton profilok stabil felfogatását, és Ön vállalja a kialakítás plusz költségét, akkor a födém mennyezeti oldalról való szigetelése is járható megoldás lehet.

  2. Botos Krisztina

   Tisztelt Dalos blog! A padlás födémet szeretném szigetelni, úgy hogy bár a padlást nem szeretném tárolásra használni, de a kémény kibúvó ablakot szeretném megközelíthetően tartani. Kérdésem az, hogy abban az esetben, ha a kőzetgyapotot leterítem, a kibúvó ablakhoz el lehet-e menni rajta anélkül, hogy az tönkre menne? Gondolom erre túl sokszor nem lenne szükség, de amennyiben rá kell menni, nem szeretném, ha az egész szigetelés felesleges lenne. Avagy tud-e valamilyen megoldást javasolni arra, ogy egy keskeny részen járható legyen a szigetelés.Köszönöm válaszát, üdvözlettel: Kriszta

   1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

    Kedves Kriszta
    Ha jól zár a tető, és a padlástér megfelelően száraz, akkor a padlásra leterített tekercses kőzetgyapot, vagy laza szerkezetű kőzetgyapot tábla szigetelés nem gondolom, hogy tönkre menne attól, hogy évente kétszer elmennek rajta a kémény kibúvó ablakhoz. Viszont persze használni sem fog a rajta való járkálás.
    Ezért ha igazán jó megoldást szeretne, akkor a kémény kibúvó ablakhoz egy 40-50 cm széles járható részt alakít ki a padlás szigetelésben. Például 15 centiméteres kőzetgyapot padlásszigetelésnél egymástól 50 centiméteres távolságra két 5×15 centiméteres pallóvázat alakít ki, például a gerendákra való felcsavarozással vagy valamilyen más módon való rögzítéssel. A 15 cm magas pallók két oldalára és a közébe is be tudja rakni a kőzetgyapot szigetelést, a két pallóra pedig például OSB lap felcsavarozásával egy járható felületet alakít ki. Ezzel a megoldással biztos lehet abban, hogy nem sérül a keményebb szerkezetű kőzetgyapot táblák épsége sem.

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Balázs
   A födém utólagos szigetelésekor a lakótérből felfelé szálló páradús levegőből a padlástérbe kerülve a hőmérsékletcsökkenés hatására kicsapódik a pára, és ha nem használ a szigetelőanyag alatt párazáró fóliát, akkor ez a kicsapódó pára a szigetelőanyagba kerül, és rontja a szigetelőanyag hőszigetelő képességét. Ezért a hőszigetelés tetején Ön által említett fólia helyett sokkal hasznosabb az, ha a szigetelőanyag hőszigetelő képességének megőrzése érdekében a szigetelőanyag alá párazáró fóliát helyez el.
   A szigetelőanyag alá helyezett párazáró fólia alatt és a födém felett érdemes egy légrést kialakítani például lécezéssel. Így a felszálló páradús levegőből kicsapódó nedvesség ki tud szellőzni, és a párazáró fólia pedig megvédi a szigetelőanyag hőszigetelő képességét. A hőszigetelés tetején használhat lélegző fóliát, de ennek a szigetelőanyag hőszigetelő képességének megőrzésében kisebb a jelentősége, mint a szigetelőanyag alatt használatos párazáró fóliának.

 4. Pászli Balázs

  Kedves Cím,

  Szeretnék érdeklődni, hogy OSB lap használata esetén milyen vastagságot ajánlanak a födém terhelhetővé tételéhez. Olvastam idáig olyat is, hogy 18 mm elég, olvastam azt, hogy 2 rétegben minimum 2*18mm de olyat is, hogy 2*25 mm.

  Mi a véleménye?

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Balázs
   Valószínűleg mindhárom vastagság igaz lehet egy-egy adott terhelés esetében.
   A kérdésére nem lehet pontos választ adni, mert a födém milyen mértékű terhelhetőségére gondol. Nyilván egy átlagos súlyú felnőtt padlástérben való közlekedéséhez vékonyabb OSB lap is elegendő, mint egy 120 kg-os, megtermett ember súlyának elbírásához. Ha pedig például időnként 50-60 kg-os terményes zsákokkal szeretne közlekedni a padlástérben, akkor még vastagabb teherbíró rétegre van szükség, mert a lépések alatti pontszerű terhelést még kevésbé bírja az OSB lap. Egy terményes zsákot cipelve pedig nem elsősorban az OSB lap épségére figyel az ember a padlástérben. A termények padlástérben való tárolása pedig szintén külön terhelési számítást igényel.
   Emellett pedig egzakt választ ennyi információ alapján azért sem szerencsés adni erre a kérdésére, mert OSB lap és OSB lap között is lehet különbség.

 5. Kecskés Hajnalka

  Tisztelt Dalos blog!

  Tavaly vásárolt régi építésű családi házunk padlásterét szeretnénk utólag szigetelni, amit nem áll szándékunkban használni. Tehát nem járható szigetelésben gondolkodunk. ( 20 cm üveggyapot, vagy kőzetgyapot)
  Az a kérdésem, hogy a szigeteléshez Ön szerint kell párazáró fólia vagy sem? Az interneten olvastam már érveket mellette ( kicsapódó pára a szigetelésbe kerül és rontja a minőségét, illetve nehezíti a szigetelőanyagot) és találtam olyan cikket is ami szerint a párazáró fólia használata felesleges, mert a párazáró réteg miatt a pára nem tud távozni ezért a helyiségek mennyezete penészedni fog.
  Köszönettel várom szakértő segítségét.

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Hajnalka
   Az Ön által a párazáró fólia beépítéséről leírt mindkét érv igaz. Ha nem használ a szigetelőanyag alatt párazáró fóliát, akkor a lakótérből felfelé áramló pára a fűtetlen padlástérbe kerülve kicsapódik, és ez a szigetelőanyag hőszigetelő képességét jelentősen rontja. Ha viszont használ párazáró fóliát a szigetelő anyag alatt, akkor a kicsapódó pára nem a szigetelőanyagba kerül, hanem a födémbe, mennyezetbe, és az bizony penészedhet.
   Ha Ön a hőszigetelésre használt szigetelőanyag hőszigetelő képességét is szeretné megvédeni, és a mennyezet penészedését is elkerülni, akkor a szigetelőanyag alá elhelyezett párazáró fólia alatt egy légrést alakít ki, például lécezéssel, amely légrésben a kicsapódó pára a légmozgással eltávozik, és nem pemészedik a padlás, a mennyezet.
   Ha viszont télen is rendszeresen szellőzteti a házat, pl. az ablakok napközbeni töbszöri, néhány perces teljes kinyitásával, illetve fürdés vagy főzés után, akkor a páradús levegő nem a mennyezeten át lesz kénytelen eltávozni a szobából és különösen a konyhából és a fürdőszobából, hanem az ablakon keresztül. Ilyenkor a benti elhasználódott páradús levegő friss, hideg levegőre cserélődik, és 2-3 perces tárt ablak melletti szellőztetéssel csak a levegő hűl le. Amint a levegő cserélődése után bezárja az ablakot, a meleg fal, bútorok és egyéb berendezési tárgyak néhány perc alatt újra felmelegítik a levegőt is.
   Tehát a padlás szigetelés rétegrendjének kialakítását a ház szellőzési rendszerével együtt érdemes kezelni.
   Tudtam Önnek segíteni?

 6. Biacsi Nándor

  Segítségét szeretném kérni. Új építésú vályogház födémjének szigetelését januárban vastagítottuk. A födém nagyon egyszerű, gerendára szögelt lambéria és erre került a szigetelés. A padlás 80%-án a következő a rétegrend: lambéria, fólia (a por miatt), hőtükörfólia, kőzetgyapot 30 cm vastagságban és végül páraáteresztő tetőfólia. A maradék 20%-ra ez került azért, hogy pakolni is lehessen: lambéria, fólia, hőtükör fólia, 10cm-es hungarocell, hőtükörfólia, ezután erre kerül majd rá egy osb réteg, hogy a hungarocellen lehessen járni.
  Az utóbbi napokban elő-elő fordult csepegés a tető ezen részéről, de a kéményhez közeli hely miatt arra gyanakodtunk, hogy a kémény bádogozása sérült, ezért megcsináltattuk.
  Ma reggelre viszont arra ébredtem, nagyobb területről is csöpög a víz és elég nagy mennyiségben, ráadásul nem is esett az eső!!! A hungarocellt visszabontva azt tapasztaltam, hogy ezen részen összegyűlt víz, de semmi látható jele nincs csőtörésnek, igaz nincs is vízcső. Kizárásos alapon a pára a ludas. A szigetelés befejezésekor kérdeztem is, hogy mi szükség volt a hőtükőrfóliát leteríteni a hungarocell tetejére, de azt a választ kaptam, hogy legalább még jobban szigetel, gondoltam csak jobban tudja ő a szakember…
  Az egyértelműnek tűnik, hogy a hungarocell tetejéről le kell szedni a hőtükőrfóliát, de ha már dolgozok a padláson szeretném rendesen megcsinálni még a tél beállt előtt, hogy ne kelljen még1x újracsinálni az egészet -10 fokban. Mit javasol, milyen rétegrendet használjak?

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Nándor
   Őszintén szólva tanácstalan vagyok, és ennyi információ alapján nem tudok Önnek biztosan használható tanácsot adni.
   A szigetelés tetejére helyezett páraáteresztő fóliának éppen az a lényege, hogy a szigetelőanyagba bejutott párát átengedi, és ez a pára nem a szigetelőanyagban csapódik ki. Tartok attól, hogy önmagában a felső páraáteresztő fóliának a levétele a problémát nem fogja megoldani. Használhatóbb információt azonban így látatlanban, a lakás szellőzési rendszerét nem ismerve nem tudok adni Önnek.
   Nagy valószínűséggel a fólia lesz a ludas. Talán a szigetelés teljesen le lett zárva és nem tud levegőzni. Alul is és felül is fólia került, ezért azt tudom javasolni, hogy a fólia gyártó céget kellene megkérdezni mit ajánlanak erre a problémára. Feltételezhetjük azt is, hogy kivitelezési hiba történt, és nem a megfelelő fólia került felhasználásra.

 7. Győri István

  Tisztelt Dalos Blog!

  Régi típusú deszkás padlásfödémünk van (vagyis a gerendázat két oldalán, alul-felül deszkák), melyet szigetelni szeretnénk. Először arra gondoltam, hogy felszedem a felső deszkákat és a gerendák közé fektetem a párazáró fóliát majd az üveggyapotot, végül vissza a deszkát. De mivel nem kell hogy járható legyen a padlás, a felső deszkák fölszedése nélkül, a felső deszkákra ráteríthetem simán a fóliát és az üveggyapotot? Ugyanúgy hatásos ez a módszer is, vagy gond ha marad egy légréteg a két deszkázat között? Melyik a jobb? Ill. szükséges az üveggyapot rétegre még egy páraáteresztő fólia?
  Köszönöm válaszát!

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves István
   A tökéletesen pontos válaszhoz helyszíni felmérésre lenne szükség, illetve ismerni kellene a ház szellőzési rendszerét.
   Ennyi információ alapján azt tudom mondani Önnek, hogy ha az ablakokon keresztüli (Napi 2-3 alkalommal néhány percre kitárva az ablakokat.), vagy más módon megoldott a ház téli szellőzése, akkor a felső deszkákra simán ráterítheti a párazáró fóliát.
   Ha nem megoldott a lakás szellőzése, és várhatóan érzékelhető mennyiségű pára kerülhet a lakótérből a padlástérbe, akkor ez a párazáró fólia alsó felületén kicsapódhat, és ebben az esetben a penészedés megelőzésére valamilyen légréssel célszerű megoldani a szellőzést, a kicsapódó pára eltávozását a párazáró fólia alatt.
   Nem pontosan értem a „ha marad egy légréteg a két deszkázat között”-et, de ha ennek a légrétegnek a cserélődése, szellőzése megoldott, akkor ez rossz nem lehet a párazáró fólia alatt, sőt ez megoldhatja az esetlegesen kicsapódó pára eltávozását.
   Az üveggyapot réteg felső részére nem feltétlenül szükséges egy páraáteresztő fólia, ha az üveggyapot alatt jól működik a párazárás, és a padlástér levegője eléggé száraz. A nedvességgel szemben azonban az üveggyapot hőszigetelő képességét célszerű megvédeni, ezért ajánlott a páraáteresztő fólia.
   Ha viszont az üveggyapotot nem veszélyezteti a nedvesség, akkor felesleges a felső páraáteresztő fólia.
   Tudtam Önnek segíteni.

   1. Győri István

    Köszönöm válaszát!
    A “két deszkázat közötti légréteg” alatt azt értettem, hogy ha a felső deszkára terítem a szigetelést, akkor a két deszka réteg között marad egy üres légréteg, ahol a gerendázat is van. A kérdésem arra is irányult, hogy jobb a szigetelést a gerendák közé rakni, vagy lehet a felső deszkákra is, van e lényeges különbség?

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

     Kedves István
     Általában jobb a szigetelést a gerendák közé rakni, lehet azonban a felső deszkákra is. Emellett azonban a szigetelőanyag hőszigetelő képességét meg kell védeni a párából kicsapódó nedvesség ellen bárhova is helyezzük.

 8. Pápai Zoltán

  Üdvözlöm! Padlás szigetelésre készülök és már van 40 m2 kőzetgyapotom.
  A padlásfödémet szeretném járhatóra hagyni tárolás céljából is.
  Milyen módszert ajánl a szigetelésre és hogy alakítsam a rétegeket ha a padlás salakkal van fedve és azon egy vékonyabb beton is van.
  Köszönöm!

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Zoltán
   Ha tárolásra is szeretné használni a padlást, akkor terhelhető (nagyobb testsűrűségű) kőzetgyapotot érdemes használni a szigetelésre, és pl. OSB lapot tegyen rá a járhatóság biztosítására. A pontszerű terhelést a nagyobb testsűrűségű kőzetgyapot sem bírja.
   A terhelés mértéke azonban nem mindegy. Nagyobb terhelésnél már a nagyobb testsűrűségű kőzetgyapot sem fogja elbírni a terhelést, ezért ilyenkor a szigetelés vastagságának megfelelő magasságban egy fából készült tartószerkezetet érdemes kialakítani a padláson, és a fa tartószerkezet közeibe lehet berakni a szálas szerkezetű szigetelőt. Erre a fa tartószerkezetre tudja felfogatni a járást, illetve a tárolást biztosító OSB lapokat. Ebben a szerkezetben nem a kőzetgyapot táblák, hanem a fa tartószerkezet viseli a terhelést.

   A járható padlás szigetelésnél a rétegrend felülről lefelé:
   OSB lapok a járhatóság biztosítására.
   Páraáteresztő fólia
   Hőszigetelésként nagyobb testsűrűségű táblák. Ezeket nagyobb vastagságnál (20 cm) érdemes 2 rétegben lerakni, mert így a táblák találkozásának másik rétegbeli fedésével jobb szigetelést érhet el.
   Párazáró fólia, amely a lakótérből kiáramló, és a hideg levegőtől kicsapódó párát nem engedi bejutni a kőzetgyapot szigetelésbe, és ezzel megőrzi a kőzetgyapot hőszigetelő képességét.
   Ha a lakótér szellőzése jól megoldott (pl. napi 2-3 alkalommal néhány perc alatt kereszthuzattal kiszellőzteti a lakást, a felgyülemlett páradús levegő eltávolítására), és így nem fog érdemleges mennyiségű pára kicsapódni a párazáró fólia alsó részén, akkor a párazáró fóliát fektetheti a padlásfödém beton rétegére is, mert a beton maga is párazáró. Itt persze meghatározó, hogy mennyire vékony a betonréteg, és milyen mértékű a lakás szellőztetése. Minél vékonyabb a beton, annál kisebb mértékben képes megfékezni a felszálló párát, és minél rosszabb a lakás szellőztetése, annál több pára fog távozni a födémen keresztül.

 9. Gábor

  Üdvözlet!

  Adott egy régi tégla ház amelynek a tetőterét szeretném beépíteni 2 szoba nappali egy kis fürdő wc-vel lenne fent.A tetőtér alatti szinten konyha,fürdő,mosógép van ami párát csinál és padló fűtés van mindenhol).A födémben 20*25 gerenda 60centinkent rakva. Az alsó mennyezet vert agyag.A gerendák közé gondoltam szálas szigetelő anyagot felé pedig 22cm-es osb lapot arra pedig hajópadlót.Azt mondták nekem,hogy a gerenda és a szigetelés közé párazáró fóliát kell tennem ,hogy a pára ne menjen a szigetelésbe.
  Azt mondják meg, hogy ha a szigetelés alá párazáró fóliát teszek , hogy a szigetelésbe ne jusson pára, de így a pára a födémszerkezetben (gerendákba)fog rekedni ami idővel szétrohad.Erre mi a megoldás?

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Gábor
   Önnek jól mondták, hogy a szálas hőszigetelő anyag szigetelő képességét érdemes megvédeni a párától, mert ha a felszálló pára a kőzetgyapotban kicsapódik, akkor romlik a hőszigetelő képessége. Ha viszont a lakótérből felszálló jelentős mennyiségű párát a födémszerkezetet alkotó gerendák fölé helyezett párazáró fólia fogja megállítani, akkor a gerendák nedvesedhetnek, és idővel szét is rohadhatnak, ahogy Ön is írja.
   Ilyenkor a lakás szellőzését, szellőző rendszerét úgy érdemes megoldani, hogy a szálas szigetelő hőszigetelő képessége se romoljon, és a gerendák se vizesedjenek el. Ez például megoldható a lakótér napi két-háromszori néhány perces kereszthuzatos szellőztetésével. Ekkor nem feltétlenül szükséges a gerendákat elvizesítő párazáró fólia berakása, mert a pára nem a födémen keresztül fog eltávozni a lakótérből.
   Ez azonban csak egy lehetséges megoldás. A konkrét helyzetre egy helyszíni szemrevételezés alapján egy szigeteléshez értő szakértő, például egy épületenergetikai szakmérnök tudna Önnek követendő javaslatot adni.

 10. Zsigmond Sándor

  Nemrég vásároltam egy családi házat : Kistéglás,38as falak,külső 5cm-es hungarocell hőszigetelés nemesvakolattal,az “új” ablakok fából vannak hőszigetelt üveggel gumiszigetelés-tömítés nélkül (ez szerintem lényeges hogy van 2 kéményes kis teljesítményű gázkonvektor) a mennyezet,padlás a gerendák között “salak” kitöltés felülről is lebetonozva a gerendák szintjéig(ezt nem tudom milyen vastagságú).Nincs se vizesedés-penészedés.Az érdekelne hogy ezeknek a tükrében a legegyszerűbb megoldással pld. üveggyapottal érdemes e a padlás felől szigetelést teríteni?Járkálni nem fogunk ott 🙂 Vízzáró fóliát alkalmazzak e? De láttam olyan üveggyapotot is ami alukasírozott, az alá is kell e a fólia? Azt nem tudom mindkét oldala bevont e –ha nem melyiket érdemes alulra tenni?

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Sándor
   A salakkitöltés feletti betonozás maga is párazáró, ezért minél vastagabb, annál nagyobb biztonsággal nem engedi át a párát a felette lévő szigetelőanyagba. Ezért nem mindegy a beton vastagsága.
   Olyan nagy kockázata azonban a szigetelőanyag leterítésének nincs, mert nem járható födémnél nem fogja rögzíteni, beépíteni, ezért könnyen mozdítható lesz bármilyen esetleges későbbi problémánál.
   Ha nincs vizesedés, penészedés, akkor érdemes megpróbálni a szigetelést, akár az alukasírozott üveggyapottal is. Az alukasírozás a párazáró fóliát helyettesíti, ezért ilyenkor külön nem kell már fólia az alukasírozott szigetelő alá. Az a fontos, hogy az alukasírozott rész a födém felőli meleg oldalon legyen.
   Felülről az üveggyapotot érdemes még megvédeni a porosodással szemben, pl. geotextiliával vagy üvegfátyollal.

   1. Zsigmond Sándor

    Köszönöm a választ 🙂 És ugyanazzal a lambda értékkel és vastagsággal a közet vagy a üveggyapotot ajánlanád –árat most nem nézve? köszönöm előre is

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

     Kedves Sándor
     A kőzetgyapotot ajánlanám elsősorban. Tagadhatatlan azonban, hogy az üveggyapot mellett is szólnak érvek.

 11. Juhász Jácint

  Tisztelt Dalos blog!

  30 éves 2 szintes családi házunk padlásfödémjét szeretném hőszigetelni járható hőszigeteléssel. A födém: betongerendák közé rakott 60/25/19-es beton kefnikkel berakott, a tetején kb. 5 cm beton borítással. Volt aki azt írta hogy ezek a béléstestek önmagukban is jó hőszigetelőek. (A nagy légrés miatt ugye a mozdulatlan levegő). Ez valóban így van? A homlokzati falak nincsenek hőszigetelve. A padlásfödém alatti lakószinten az összes helyiségben (a fürdő kivételével) plafonon ragasztóval telibe kent dísz mennyezeti lapok vannak .
  Válaszát előre is köszönöm!

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Juhász Jácint
   A levegő valóban jó hőszigetelő, de a beton már korántsem. Ezért a beton béléstestekkel rakott födémet van értelme szigetelni.
   Az viszont valóban jogos kérdés lehet, hogy a padlásfödém vagy pedig a szigeteletlen homlokzati falak szigetelésével lehetne nagyobb megtakarítást elérni. Erre a kérdésre helyszíni vizsgálattal lehet választ kapni.

 12. Szűcsné App Diána

  Tisztelt Dalos blog!

  Nagyon régi (kb.100 éves) csapos gerenda födémet szeretnénk szigetelni és tanácstalanok vagyunk a helyes rétegrend kialakításában, különösen a párazáró fólia elhelyezését illetően. A gerendákról a salakfeltöltést eltávolítottuk, a gerendákat lekezeltük, a padlástér nem lesz lakott, használaton kívül lesz, évente 1-2x megyünk fel a kéményhez, tervünk szerint 30 cm kőzetgyapottal oldanánk meg a szigetelést, esetleg könnyűbetonnal. A lakás belmagassága 3,8 méter, így gipszkarton álmennyezetet szerelünk fel, ami 3,5 méterre alakítja a belmagasságot. A kérdés, hogy a gerendák aljára tegyünk-e fel párazáró fóliát, a gipszkarton és a födém közé? Vagy inkább felülről, a födémgerendákra helyezzük el a fóliát a szigetelés alá, légrés hagyásával?
  Köszönettel,

  Szűcsné Diána

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Diána
   Az a fontos, hogy a párazáró fólia a kőzetgyapot szigetelés alá kerüljön.
   Ha jól értem, akkor az Önök mindkét megoldási javaslata jó megoldás lehet, ha a födémgerendára helyezett párazáró fólia alatt lesz egy olyan légrés, amelyen a párazáró fólia felületén a lakásból felszálló, esetlegesen kicsapódó pára el tud távozni úgy, hogy emiatt nem fognak nedvesedni a födémgerendák.
   A födémgerendák aljára is elhelyezhető a párazáró fólia, és ekkor a födémgerendák szárazsága, épsége biztosítva van. Ekkor azonban mivel itt nincs olyan légrés a párazáró fólia alatt, ahol az esetlegesen kicsapódó pára eltávozhatna (nincs légmozgás), ezért a gipszkartonra lecsepeghet a pára. Ha túl sok kénytelen távozni a mennyezeten keresztül.
   Ha viszont pl. napjában kétszer 2-3 percre kereszthuzattal szellőztetnek, akkor a lakásban összegyűlt pára nagy része az ablakokon fog eltávozni, és nem a födémen keresztül.
   Tudtam Önnek segíteni?

 13. Hutóczki László

  Jó napot kívánok! Tetőtér szigetelésével kapcsolatban keresem. Új építésű családi ház: 30 cm tégla + 10 hungarocell az előírásnak megfelelően. A tetőtér atikafala is ugyanez, a tető ferde síkja a gerendák között is szigetelt. Azonban a födém nem faszerkezezes, hanem monolit beton, melynek vastagsága 20 cm. Kérdésem lenne, hogy a betonfödémet mivel szigeteljem felülről? Egy kb: 30 négyzetméter területről lenne szó, melynek egy részét szeretném lépésállóvá tenni, mivel sok háztartási kacatok tárolnék rajta. Ezt a felületet deszkáznám, OSB lappal fedném le, a szigetelőanyagok közötti párnafa alkalmazásával. A 20 cm beton szigetelése milyen vastag anyagot ígényelne? (25-30cm?) Felléphet-e párásodás, párazáró fóliát kell majd alkalmazni, és hogyan? Eddig amit találtam: Rockwol multirock, és Knauf… Esetleg más szigetelöanyagok szóba jöhetnek?

  Az épület teljesen szigetelt (függőleges és ferde síkban) csak a tetőtér fölötti vízszintes részt akarom szigetelni a teljesség kedvéért. Köszönöm válaszát!

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Hutóczki László
   Ha az épület teljesen szigetelt, és most a tetőtér fölötti vízszintes részt is szeretné szigetelni, akkor először is az épület szellőzését kell biztosítani, szellőzési rendszerét kialakítani. Ez lehet akár napi kétszeri néhány perces ablakok kinyitásával megvalósuló kereszthuzatos szellőztetés is, de valamilyen szellőzési rendszer egy teljesen szigetelt épületbe mindenképp kell.
   A tetőtér fölötti vízszintes rész szigetelésére a 20 cm-es monolit beton fölé a 20 cm-es, vagy ennél vastagabb kőzetgyapot szigetelés már megbízható szigetelést biztosít.
   Párazáró fóliát a tetőtér szigetelésre használt szigetelő alá mindenképp érdemes tenni azért, hogy a tetőtérből felszálló pára ne csökkentse a kőzetgyapot szigetelő képességét. De természetesen akkor, ha az épület szellőzési rendszere biztosítja, hogy a pára a tetőtérből nem felfelé szállva fog eltávozni, akkor nem szükséges a párazáró fólia, hisz ekkor nem fenyegeti a vizesedés veszélye a szigetelőt.
   A szigetelést a porosodással szemben érdemes megvédeni felülről üvegfátyollal vagy geotextiliával.
   A járható rész megoldására a deszkázás azért lehet jobb megoldás az osb lapnál, mert deszkázáskor a deszkák közötti kis rések hagyásával a szigetelő szellőzése is biztosított. Bár a 30 m2-es vízszintes terület egy részének járhatóvá tétele, különösen az épület megfelelő szellőzési rendszerének a biztosításával várhatóan nem fog olyan helyzetet teremteni, amikor az osb lapos fedés rontaná a szigetelőanyagba esetleg bejutó pára kicsapódásának kiszellőzését.

 14. Bankó Gábor

  Tisztelt Dalos-blog!
  Egy régi családi házban szeretném a padlás födémet szigetelni. A betontálcákból a 25-30cm-es kohósalak réteget eltávolítottuk. A padlást tárolásra szeretnénk használni és a tetejére 5-6cm -es betonréteget(Dorogi ráccsal) terveztem.Kérdésem hogy milyen szigetelő anyagot és és milyen párazáró réteget alkalmazzak. A lakó szinten gipsz karton állmenyezett van 10-12cm -re a mennyezettől.
  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel: Gábor

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Gábor
   Párazáró fóliát érdemes tenni a födém szigetelés alá, mert ez megvédi a szigetelésre használt anyag hőszigetelő képességét, vagyis nem engedi be a szigetelőanyagba a felszálló párát.
   Szigetelőanyagként kőzetgyapotot érdemes használni, például a Rockwool Multirock lemezeket. Ezenkívül azonban a Rockwol néhány egyéb típusa is jó választás lehet. Valamint a Rockwool kőzetgyapot helyett Knauf kőzetgyapotot is használhat a padlástér szigetelésre.

   1. Bankó Gábor

    Köszönöm a válaszukat. Ezek szerint, az Önök által javasolt kőzetgyapot használható aljzatbeton szigetelésére is? Mert a padlástérben lévő betontálcák kitöltését szeretném elsősorban megoldani, majd erre kerülne még az 5-7 cm vastagságú aljzatbeton, ami szinte napi használatos terhelésnek lesz kitéve.

    Köszönettel: Gábor

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

     Kedves Gábor
     Igen a Rockwool kőzetgyapot termékei használhatók aljzatbeton szigetelésére is. A betonréteg alatti szigetelésre azonban a laza szerkezetű Multirock helyett a Steprock HD vagy ND lemezt javasolom.

 15. Tóth István

  T. Dalos-blog!

  Új építésű családi házunk mennyezetére, gipszkarton került! / A mennyezet síkja alatt 10cm/

  A födém fölé 2x10cm -vastagságú grafitos EPS 100 lapokat terítünk le. A szigetelés nem lesz terhelve, a padlás feljárótól a kémény melletti tetőkibúvóig OSB lapot fogok leteríteni.
  Kérdésem: ebben a konstrukcióban elhagyhatom a párazáró fóliát?

  A lapokat szükséges egymáshoz. illetve a betonfödémhez valamilyen formában rögzíteni/ragasztani/?

  Üdv: István

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves István
   Ha rendszeresen szellőztetnek – például naponta kétszer néhány percre kereszthuzattal -, akkor a kicsapódó pára nem lesz kénytelen a mennyezeten keresztül eltávozni a házból, ezért ebben az esetben elhagyhatja a párazáró fóliát a Grafit 100-as lapok alól.
   A Grafit 100-as lapokat nem szükséges sem egymáshoz, sem a padláshoz rögzíteni. Ennek az az előnye is meglesz, hogy ellenőrizni tudja a szigetelő szárazságát. Viszont szorosan egymás mellé rakja le a lapokat. Arra viszont figyeljen, hogy a két réteg Grafit 100-as lapot egymással átfedésben, kötésben rakja le, mert így jobb lesz a szigetelés.

 16. Juhászné

  Tisztelt Dalos-blog
  2 hónapja régi vályog házba költöztünk -teljes felújítás után- , műa. nyílászárók vannak, a ház belmagassága 250 cm, a mennyezete 2 saralt-léc rétegből áll mely között akár 30-40 cm távolság is van függőleges irányban – amit a tv-kábelek felvezetése során tapasztaltunk.
  A padlást nem használjuk, annak egy részére (amely leválasztott padlástér) 1 szoba felett (12 m2) 1 sor kőzetgyapot szigetelést tettünk önmagában.
  Ez elegendő-e, vagy egyéb fóliák alkalmazása is szükséges lett volna? (amint fentebb olvasom pára ellen, por ellen stb.) A lakótérben páramentesítő gépet használunk . Mennyi páratartalom %-ot tartsunk be Ön szerint ?
  Én ugyan üveggyapotot javasoltam, de a ” mester” kőzetgyapotot. Melyiknek mi az előnye-hátránya?

  Köszönettel: Juhászné

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Juhászné
   Ha már lerakták a padlásra a kőzetgyapot szigetelést, és a lakótérben használnak páramentesítőt, és a 2 saralt léc réteg között is van 30-40 cm-es légrés, akkor lehetséges, hogy nem feltétlenül szükséges a kőzetgyapot hőszigetelő képességének a megőrzéséhez a szigetelés alá párazáró fólia.
   Kérem, hogy figyeljék a kőzetgyapot állapotát, és ha nem nedvesedik, akkor nem lesz a hőszigetelő képességével gond. Ha viszont nedvesedik, akkor szükség lesz vagy a lakótér jobb szellőzésének a megoldására, alacsonyabb páratartalomra – ez lenne a jobb megoldás -, vagy párazáró fólia használatára a kőzetgyapot alatt.
   A kőzetgyapot és az üveggyapot is jó szálas hőszigetelő anyag a padlás szigetelésére. A kőzetgyapot jobb minőségű, de talán nem annyira, mint amennyivel többe kerül. A kőzetgyapot mellett szól az is, hogy dolgozni is könnyebb vele. Emellett természetesen az üveggyapot és a kőzetgyapot minősége is függ a márkától, a gyártótól is. Valójában lehetetlen dolog egyértelműen állást foglalni egyik vagy másik mellett.

 17. Vincze Tobias

  Tisztelt Dalos-blog!
  Tavaly vettünk egy régi házat és szeretném a padlást szigetelni közetgyapottal és pallóznom is kell mert járhatóvá kell tenni.
  Olvasgattam jobbra-balra hogy érdemes lapjával kötésbe tenni a a lapokat. Kell ez? 10 CM -es vastagságot szeretnék akkor így 5-5 cm-es kell.
  Van egy másik kérdésem is: Mivel pallókkal kell lefednem így kell tartó pallókat is leraknom.
  Ha tartó pallókat lerakom a betonra akkor ott nem alakul ki hőhíd, vagy meg kell emelnem a pallókat, hogy a beton meg a palló közé is rakjak szigetelést? Ha jól tudom kell fólia alulra meg felülre is. De vannak olyan írások hogy nem kell fólia. MI az igazság?
  Köszönöm előre is a válaszát!
  Üdvvözlettel Tobias

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Vincze Tobias
   Valóban a padlás utólagos szigetelése sok kérdést felvet, amire érdemes válaszokat keresni. A legfontosabb azonban ezekkel a válaszokkal kapcsolatban, hogy nincsenek általános, minden helyzetre használható szabályok.
   Ezek között talán a legfontosabb az, hogy ha a lakótér szellőzési rendszere jól megoldott, és a keletkező pára nem a mennyezeten át fog a padlástérbe eltávozni, és ezért nem szükséges a padlás szigetelésre használt szigetelő hőszigetelő képességét megvédeni a nedvességtől, akkor nem szükséges a szigetelő alá a párazáró fólia. Egyénként is, ha a párazáró fólián jelentősebb mennyiségű pára csapódik ki, akkor a kicsapódó pára valamilyen elvezető légrés hiányában a padlást nedvesítené, és akár még penészedhet is a padlás. A hőszigetelés mellett tehát a szellőzés megoldása is fontos.
   Viszont, ha nem rak a szigetelőanyag alá párazáró fóliát, és a felszálló meleg pára a padlástérbe jutva kicsapódik a hőszigetelő anyagban, akkor annak jelentősen romlik a hőszigetelő képessége. Ezért ha bizonytalan a padlástérbe jutó páraterhelésben, akkor biztonságosabb inkább párazáró fóliát rakni a szigetelő alá. Megközelítés illetve egyedi megítélés kérdése, hogy ilyen helyzetben a lehető legjobb, vagy a legkisebb rossz megoldást válasszuk.
   További kérdéseire a válaszok:
   Hasznos a hőszigetelő kötésbe rakása, mert ezzel egyértelműen jobb lesz a kötésbe rakott kettős réteg hőszigetelése a lapok találkozásánál, mintha egy rétegben lenne lerakva a kőzetgyapot. Ez a kötésbe rakás azonban igazán a vastagabb padlásszigetelésnél meghatározó jelentőségű.
   Az új építésű családi házaknál 2018 december 31-étől kötelező, szigorodó hőtechnikai előírások a padlásfödémre 0,17 Wm2K hőátbocsátási tényező értéket írnak elő. Az ajánlások szerint azonban ez az érték akár 0,12 is lehet, ha igazán jelentős megtakarítást szeretne a fajlagosan legtöbb hőt vesztő padlás szigeteléssel. Ez pedig már bőven 20-24 cm vastag padlásszigetelést jelent. Itt már a két rétegű 10-12 cm vastag kőzetgyapot szigetelés mindenképp javasolt az egyrétegű 20 cm-essel szemben. Természetesen a különböző kőzetgyapot gyártmányok és ezen belül pedig kőzetgyapot típusok hőszigetelő képessége között is különbségek vannak, és ezekre is figyelni kell még.
   Ha laza szerkezetű, kis testsűrűségű, pl. Multirock kőzetgyapottal szigetel, akkor igen, mindenképp kell tartó pallókat lerakni a padlásra, és igen, a fa hőszigetelése jóval gyengébb, mint a szigetelő anyagé, és a pallók mentén bizony hőhíd alakul ki.

 18. Péter

  Kedves Dalos-blog!

  30 éves családi ház padlását szeretném utólag szigetelni. Jelenleg nincs tervben a padlástér beépítése, de a szigetelés megválasztásával nem szeretném kizárni egy későbbi beépítés lehetőségét sem.

  Érdeklődni szeretnék, hogyha most a betontálcák között kőzetgyapotot használnék, később pallózással teljes értékű tetőtérré tudom-e változtatni a most kihasználatlan padlást?

  Ha csak a betontálcákba (20 cm magasak) helyezem a kőzetgyapotot, nem fog hőhíd kialakulni a tálcák széleinél?

  A tálcákban jelenleg kohósalak van (nem tölti fel a betontálcákat, még így is marad 10-15 cm hely bennük). Mindenképpen el kell ezt távolítani a szigetelés előtt, vagy elegyengetve beépíthetem, rátéve a fóliát és a kőzetgyapotot?

  Köszönöm válaszát!

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Péter
   Az Ön által felvázolt megoldás nem igazán lehetséges. Beépítetlen tetőtérnél a meleg lakótér és a hideg padlástér közötti hőszigetelést kell megoldani. Tetőtér beépítésnél viszont két meleg oldal közötti lépéshang szigetelésről van szó. Ehhez eltérő technológiára és eltérő típusú szigetelőanyagra van szükség.

 19. Csaba

  Tisztelt Dalos-blog!

  Tavaly vettünk egy 80-as években épült házat (hivatalosan nyaraló, és annak is építették eredetileg), amelybe oda is költöztünk állandó jelleggel, fűtést kiépítettük. Maga az épület B30-as téglából épült, még nincs külső szigetelés a falakon, a nyílászárók vannak kicserélve modern műanyagra, résszellőzőt építettünk mindkettő szinten a vízes helyiségekbe.
  Nemrég megnéztük a padlást jobban, hogy milyen szigetelés van ott, mert szerintünk szükséges lenne padlásfödém szigetelése is.

  Úgy látjuk, hogy a padlásfödém/mennyezet úgy épül fel, hogy fa vagy gipszkarton mennyezet, fa födémgerendák között 5 cm-es EPS lapok, padláson OSB járófelület. Az EPS fölött van pár centi hely még, fölötte van az OSB.

  Bár most van OSB lap a padláson, nekünk nem létszükséglet ott járkálni, nem tárolunk semmit, a kémények tisztitó nyílása is a felső szint lakóterében van. Legfeljebb azért kell majd (remélhetőleg) nagyon ritkán felmenni, ha tetőt kell javítani.

  Arra gondoltam eddig, hogy 20 cm üveggyapotot terítenénk le, 10-10 cm, átlapolva.
  A kérdés az, hogy vajon a meglévő megoldás maradhat-e, és az egész fölé, egyszerűen az OSB lapokra teríteni az üveggyapotot?
  Párazáró fóliát szabad-e, érdemes-e az OSB lapra teríteni?

  Köszönettel
  Csaba

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Csaba
   Ön olyan kérdést tett fel, amire látatlanban nem fogok tudni választ adni Önnek.
   Ha a födémgerendák között lévő EPS lapok hőszigetelésével nincs gond, tehát nem nedvesednek, akkor egy felette elhelyezett újabb padlásszigetelő réteg alá már nem szükséges párazáró fóliát tenni.
   Ha a meglévő EPS lapos padlásszigetelés nem nedvesedik, nincs vele gond, akkor maradhat. Ehhez viszont a téli fűtési időszakban kell megvizsgálni az állapotát egy tényleges kibontással egybekötött szemrevételezéssel.

 20. Szathmáry-Rácz István

  Szia !

  Van egy régi házunk ,a gerendák fából készültek és az egész vastagon tapasztott sárral van leterítve. Fel kell e szednem , ha szobát akarok kialakítani a padláson?

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves István
   A tetőtér beépítésénél a födém teherbírásának megfelelőnek kell lenni. Ehhez látatlanban ne tőlem kérjen véleményt, hanem egy statikai szakembertől helyszíni felmérés alapján.

 21. Tamás

  Tisztelt dalos blog!

  beton béléstestes, beton gerendás födémmel rendelkező családi ház padlás szigetelését szeretném elvégezni rockwool multirock szigetelő anyaggal. A padlást járhatónak szeretném hagyni, aminek a kiépítését (fa tartószerkezet OSB lappal) már elvégeztem. A kérdésem az lenne, hogy a kőzetgyapot alá javasol párazáró (és/vagy hőtükör) fóliát vagy nem? A homlokzati falak még nem szigeteltek, de azok lesznek. A kőzetgyapot felső részére pára áteresztő fóliát gondoltam. Köszönöm válaszát!

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Tamás
   Biztonságképpen javasolom a kőzetgyapot szigetelés alá a párazáró fóliát.
   Ha családi házuk szellőzési rendszere meg lesz úgy oldva, hogy a padlásszigetelésre használt Rockwool Multirock szigetelés hőszigetelő képességét nem veszélyezteti a hideg padlástérbe jutó pára kicsapódása, akkor nem feltétlenül szükséges a szigetelés alá a párazáró fólia. Ezt azonban csak Önök tudják, illetve helyszíni felméréssel lehetne erre javaslatot tenni.

 22. Levente

  Tisztelt Dalos-blog!

  Nagyon örülök, hogy megtaláltam ezt a blogot, rengeteget kutattam, telefonálgattam, kérdezősködtem már mindenféle “szakembertől”, ezermestertől, de valahogy nem kaptam kielégítő választ sem interneten sem semmilyen más fórumon. Így hát nagy bizalommal fordulok Önökhöz, végigolvastam az összes kérdés-választ, és van egy sejtésem most már arról, hogy hogyan kellene kiviteleznem a munkálatokat, de mégis leírom, ugyanis teljesen hasonló példával nem találkoztam a fentebb leírtakban.
  Egy régi istállót alakítok át otthonná. Egy szoba, ami 20 nm-es és hozzátoldottam még egy 10 nm-es másik szobát ami egyenlő részre osztva egy kis fürdő és egy kis konyha szerepét tölti be. A konyha és szoba egybe lesz nyitva. Az istálló téglából készült, kb. 20 cm.-es falakkal. a konyha-fürdő könnyűszerkezetes objektum lett végül, gipszkarton fallal belülről és OSB lappal kívülről, közötte kőzetgyapot lesz, kívülről nincs szigetelve.
  A padlásfödém szigetelésénél vagyok fennakadva, mindkét helyen. Egyelőre csak tárolásra használnánk a padlásteret. A szobánál a plafon cserefa gerendákból rajta pedig egy réteg fenyődeszkából áll, amik nem illeszkednek tökéletesen egymáshoz, itt-ott fél, de akár egy centis rések is vannak. Már megvettem a tekercses üveggyapotot, ami alá, ha jól értem párazáró fólia jár, és célszerű, ha szerkeszt alá az ember lécekből egy keretet, így kapván egy 2-3 centis légréteget azért, hogy a pára ne csapódjon ki a deszkákra. Végül a gyapot fölé közvetlen páraáteresztő fólia következik és arra valamilyen taposható felület.
  Ugyanez a metódus megfelel a gipszkartonos résznél is? Alulról felfelé: gipszkarton, tükörfólia, üveggyapot, páraáteresztő fólia, járható felület? Itt is kell ez a pár centis légrés?
  Remélem elég részletes a leírás, válaszukat előre köszönöm!

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Levente
   A szobában is képződik pára, már attól is, ha néhány ember esténként több órát ott tartózkodik, és levegőt vesz. A páraképződés a konyhában és a fürdőszobában még koncentráltabban, főzés illetve fürdés, zuhanyzás közben jelentkezik, és utána keresi az útját. Ha a szellőztetést főleg fürdés, zuhanyzás után nem oldják meg, akkor a párazáró fólia alatti, deszkázással biztosított 2-3 cm-es mozgó levegőjárat nélküli légrés csak arra lesz jó, hogy a hideg párazáró fólia felületen kicsapódó meleg páracseppek lecseppenjenek a léc keretre és a gipszkartonra.
   Itt nyilván az a lényeges kérdés, hogy mennyi pára fog kicsapódni és lecseppenni. Ha ez minimális lesz, akkor nincs gond. De ha a nedvesedés miatt penészedés jelentkezik, akkor nemcsak a léckeret és a gipszkarton idő előtti elhasználódása, hanem az esetleges penészedés miatti egészségtelen levegő a szobában lesz az igazi probléma.
   Tehát a padlás szigetelését nem lehet elválasztani a lakás szellőzés megoldásának kérdésétől. Minél jobban meg van oldva a szellőzés, annál kevésbé fenyeget a padláson a párakicsapódás és az esetleges penészedés veszélye.
   Ha a szigetelés felett deszkázással lesz megoldva a járhatóság, akkor nem is kell légrés, mert a deszkák között lesz annyi hézag, hogy megoldott legyen a szellőzés. Egybefüggő osb felületnél ez már nem így van.
   Konkrétabb választ a kérdésére felelősséggel nem tudok adni.

 23. BOLGÁR NÁNDOR

  Tisztelt Dalos-blog Érdeklödnék régi épitésú házrész födém szigetelését szeretném meg csinálni normálisan allűról gipsz karton meg hö tükör follia felül a gerenda közzöt 15 cm szigetelés üveggyapot a gerenda tetején lécváz és osb de az a gond hogy vizesedik a osb lecsapodik a pára mi a tehendöm töb szigetelés

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Bolgár Nándor
   Ha jól értem a gondját, akkor igazából nem az osb lap vizesedése lehet a fő gond, mert az már egy következménye lehet az üveggyapot szigetelés vizesedésének. A felfelé haladó pára ugyanis a padlástérbe jutva lehűl, és kicsapódik valószínűleg már az üveggyapot szigetelésben, aminek a hőszigetelő hatását ez a párakicsapódás jelentősen ronthatja.
   Semmiképpen sem a még több szigetelés a megoldás, hanem a szigetelőanyag szárazságának a biztosítása, visszaállítása.
   Mindenképp javasolom, hogy nézze meg az üveggyapot szigetelés nedvességét. Ha a szigetelés nedves, akkor az alatta lévő hőtükör fólia párazárásával lehet a gond. Illetve a lakás szellőzését kellene úgy biztosítani, hogy ne csapódjon ki jelentős mennyiségű pára a tetőtérbe jutva. Ugyanis ha ilyen jelentősnek tűnik padlástéri párakicsapódás, akkor nem biztos, hogy a párazáró fólia tökéletesen záródóra cserélése önmagában megoldja a problémáját, mert utána pedig ez a párazáró fólián kicsapódó pára az alatta lévő gipszkartont fogja nedvesíteni.
   Tehát mindenképp a ház szellőző rendszerének az újragondolását javasolom Önnek. Ez akár állhat abból is, hogy napjában 2-3 alkalommal néhány perces kereszthuzatot kell csinálni a lakásban.

 24. Nagy Tamás

  Tisztelt Dalos-blog!
  Leszigeteltem a házam padlását 10cm-es üveggyapottal, mely alatt már volt egy2-3cm-es elhasználódott üveggyapot (erre tettem rá az újat). Páraelzáró fóliát nem tettem, viszont a tetejére tettem takarófóliát. A ház szigetelt, műanyagablakos. Sajnos két szobában és a fürdőszobában megjelentek a penészesedés jelei. Mit tegyek? Szedjem fel az üveggyapotot?
  Előre is köszönöm válaszát!

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Nagy Tamás
   Igen, mindenképp érdemes megnézni, hogy az üveggyapot nedvesedik-e?
   Ha viszont a lakásban, a szobák és a fürdőszoba mennyezetén látja a penészedés jeleit, akkor a ház szellőzésének a rendszerét kell megoldani. Különösen akkor, ha a ház szigetelt. Párazáró fólia leterítése az üveggyapot alá megvédheti az üveggyapot szárazságát, de nem fogja megoldani a nedvesedés, penészedés problémáját a lakásban. A keletkező párának valahol, valahogy el kell távozni.
   Azt javasolom, hogy a ház szellőzési rendszerét alakítsák ki.

 25. Nagy Zoltán

  Üdvözlöm.A házunk 70 években épült szilikát falazatú,még szigeteletlen ház műanyag nyilászárók.A födém kettő rétegű saralt alul-felül közötte kb 15-20 cm légrés.nem egy vastag saralás,szerintem.Ön szerint érdemes volna egy 10 cm üveggyapot alkalmazása?Javitana a födémszigetelésen számottevően?És ha igen ,milyen szigetelési sorrendet ajánlana?Köszönöm.

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Nagy Zoltán
   Őszinte leszek. Ennyi információ alapján nem tudom megmondani, hogy egy 10 cm-es üveggyapot szigetelés számottevően javítana-e a padlás szigetelésén. Más a hőszigetelés jelentősége egy 18-19 Celsius fokos lakáshőmérsékletnél és egy 24 fokos hőmérsékletnél.
   A meleg levegő elsősorban felfelé áramlik, és nem oldalra, a homlokzati falakon keresztül. Ezt azonban természetesen befolyásolja a szigeteletlen szilikát falazat és a padlás szigetelő képessége. Nyilván ott érdemes szigetelni elsősorban, ahol több meleg levegő szökik meg, illetve, ahol nagyobb fűtési költség megtakarítást érhet el. A kettős rétegű saralt padlás, akár még tűrhetően is szigetelhet. Viszont ha nem vastag a saralás, akkor nem ez a valószínű. Ha viszont már hozzákezdenék, akkor érdemes 20 cm vastag üveggyapot szigetelésben gondolkodni, főleg vékony saralásnál. Ezt azonban tényleg csak helyszíni szemlével, vizsgálattal lehetne biztonsággal javasolni.
   Ha magas a fűtési költség, és jelentős mértékű megtakarítást szeretnének elérni, és gondolkodnak a homlokzat esetleges szigetelésében is, akkor egy hőtérképes vizsgálatot is érdemes lehet elvégeztetni, illetve egy szakember helyszíni vizsgálata alapján dönteni a szigetelés sorrendjében, vastagságában, rétegrendjében a szellőzési rendszerre is odafigyelve.

 26. Hajnalka

  Tisztelt Dalos-blog!

  A járható padlás szigetelés rétegrendje, 25 cm szigetelés esetében, Önök szerint így megfelelő?

  (fentről lefelé haladva)

  1. OSB lapok
  2. Páraáteresztő fólia
  3. 10 cm kőzetgyapot tartó pallók között
  3. 5 cm Kőzetgyapot tartó pallók között
  4. 15 cm Kőzetgyapot a fa gerendák között
  5. Párazáró fólia
  6. 10 cm légrés
  7. Álmennyezet

  A ház 3 rétegű ablakokkal és 20 cm falszigeteléssel ellátott.

  Köszönettel!

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Hajnalka
   Igen ez a rétegrend megfelelő. Talán annyi megjegyzés, hogy az OSB lapok ne szorosan egymás mellett legyenek, hanem legyen némi hézag közöttük a szellőzés biztosítására.
   Még talán annyit tennék hozzá, hogy a lakás minden oldalról szigetelt, ezért a szellőzését is bizonyára biztosították.

 27. Kult Gábor

  Tisztelt Dalos Blog!

  Van egy felújított vályogházam 3 méteres belmagassággal. Egy éve költöztünk be és a gipszkartonozás most nem megoldható (jön a baba. pár év múlva meg akarom csinálni)
  viszont faragni akarok fűtésen.
  Jelenleg egy szigeteletlen saras födém van látszó fa gerendákkal. Nem lesz használva a padlás.
  Hogyan szigeteljem le a födémet? Üveg vagy kőzetgyapot lenne jobb nekem?
  Párazáró fóliát kellene tennem a szigetelés alá? Vagy csak ártana vályogháznak?
  Nem szeretnék tartó szerkezetet készíteni, úgy gondoltam hogy csak leteríteném a gyapotot és kész. Működne ilyen formában? 10cm vastag kőzetgyapot vagy üveggyapoton gondolkodtam. Milyen lenne a helyes rétegrend?
  Tavasszal szeretnék sort keríteni rá.

  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdv.
  Gábor

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Gábor
   A vályogfal „jól lélegzik”. Jobban, mint a téglafal. Ezért ha a mennyezeten át eltávozó és kicsapódó pára nem számottevő, és a kicsapódó pára nem veszélyezteti a szigetelőanyag hőszigetelő képességét, akkor nem feltétlenül szükséges a szigetelőanyag alá párazáró fóliát rakni. Ebben azonban konkrét tanácsot adni csak helyszíni vizsgálattal lehet, mert ha mégis jelentős a mennyezeten át távozó pára – kisbabát nevelő családnál erre nagy esély van, ha nincs megoldva a ház szellőzése -, akkor a szigetelőanyag nedvesedni fog, és elveszíti a hőszigetelő képességét. Persze mivel nem kell rögzíteni a padláson a szigetelőt, ezért tudja ellenőrizni, és kezdődő nedvesedés esetén felszedi a szigetelést, és alá tudja rakni a párazáró fóliát utólag is. De még jobb megoldás lenne a ház szellőző rendszerének a kialakítása.
   Az üveggyapotnak és a kőzetgyapotnak is jó a hőszigetelő képessége. A kőzetgyapot táblákkal könnyebb és kényelmesebb is dolgozni. Ár-érték arányban azonban az üveggyapot olcsóbb.
   Padlás szigetelésére – különösen kisbabát váró családnál – a 10 cm vastag szigetelés helyett minimum a 20 cm vagy még ennél is vastagabb szigetelés lehet előnyösebb.

 28. Belló Norbert

  Tisztelt Dalos-blog!

  Alagsori helyiséget szeretnék hőszigetelni a plafonon, mivel felette szoba van csak így van rá mód. Ez egy kazánház helyiség, ezért kőzetgyapotra gondoltam (hungarocell nem jöhet szóba). Az lenne a kérdésem, a kőzetgyapotot hogyan lehet a mennyezetre erősíteni? Van hozzá kész rendszer. Vagy egy jó általános megoldás?
  Köszönettel

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Belló Norbert
   Gipszkartonos álmennyezettel lehetne a kőzetgyapot szigetelést rögzíteni a plafonra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.