Vályogház szigetelése

A vályogház szigetelése a rezsicsökkentés csökkentése után két dolog miatt is fontossá vált.

  • Egyrészt a régi vályogházak utólagos hőszigetelése most talán időszerűbb, mint valaha. Az átlag feletti gázfogyasztásnál életbe lépő hétszeres gázáremelés mindennél sürgetőbbé teszi azoknak a vályogházaknak a szigetelését, amelyek jó állapotban vannak. Ezek elég jó szerkezeti állapotban vannak ahhoz, hogy a padlásra és a homlokzati falra felkerülő hőszigetelés 30-40-50 éves élettartamát számolva is érdemes legyen felújítani, utólagosan szigetelni őket.
  • Másrészt pedig a vályog természetes építőanyagként akár még az új családi házak építésénél is egy jó alternatív természetes falazóanyag lehet a jövőben. A kerámia tégla gyártásához ugyanis sok energiára van szükség. Vályogtégla készítéséhez azonban jóval kevesebbre. A vályog akár a napon is megszáradhat a formázás után. Jóval energiatakarékosabb a gyártása.

Mik a vályogház előnyei?

Nincs konkrét kimutatás erre, azonban becslések szerint hazánk családi ház állományának akár a negyede, 650-700 ezer ház is vályogból épült. Ez nem véletlen, hisz a vályog készítéséhez szükséges legfontosabb alapanyag, az agyag sok helyen megtalálható. Felhasználásával jó minőségű vályog készíthető, amiből nyáron is kellemesen hűvös, bár kétségtelenül kicsit nyirkos levegőjű családi ház építhető.

falazóanyag választás

Égetett kerámia téglából épült fal. Falazóanyag kiválasztásakor még mindig a legtöbben az égetett kerámia téglát választják

A vályog egyik legfőbb előnye, hogy természetes anyagból, agyagból készül víz hozzákeverésével. A vályogtéglából épült falnak sokkal nagyobb a nedvességtartalma, és ezzel együtt a páraáteresztése is, mint az égetett kerámia téglából készült falé.

A vályogtéglából épült családi ház hőszigetelése nem különösebben jó. Ezzel szemben a vályog masszív tömegéből adódóan jó hőtartó képességgel rendelkezik. Ezért hőtartó, hőtároló tömege révén a lakás melegét képes hosszú távon, gazdaságosan megtartani. Nyáron pedig a ház kellemes hűvösét tartja benn a falakon belül, és nem engedi be a kinti perzselő hőséget.

porotherm 38 x-therm rapid tégla

Porotherm 38 X-Therm Rapid tégla kiváló hőszigeteléssel külső teherhordó fal építéséhez. Éppen a kiváló hőszigetelést biztosító korszerű üregszerkezet miatt alacsonyabb az X-therm tégla hőtároló tömege.

A vastag vályogfal kiváló hőtároló képessége révén nagy hőségben sem melegszik fel annyira, mint egy korszerű, égetett kerámia téglából épült fal. Ennek az oka a vályogfal nagy hőtároló tömege, szemben a korszerű üregszerkezetű, égetett kerámia tégla kiváló hőszigetelő képességével.

Éppen ezért vályogfalnál ezt a jó hőtároló tömeget érdemes külső szigeteléssel ellátni, és ezzel megóvni a vályogból épült családi ház melegét. Különösen most a fűtés költségének jelentős növekedése után.

Ha az átlagos gázfogyasztás feletti fogyasztásnál hétszeresére nő a gázár, akkor ennek a hétszeres áron elérhető többletfogyasztásnak a drasztikus lefaragására a jó állapotban lévő vályogház külső szigetelése az ilyen családi házban lakók számára mindennél fontosabb rezsiköltséget csökkentő hosszútávú beruházás lehet az elkövetkező évtizedek fűtési költségének csökkentésével. A vályogház szigetelése nemcsak a fűtési költségek jelentős csökkenését segíti, hanem a ház értékét is jelentősen növeli.

A vályogházak falának kiváló hőtartó képességét érdemes külső hőszigeteléssel is megvédeni. A vályog szigetelés azért fontos, mert a hőszigetelő képessége nem a legjobb a vályogfalnak. A vályogfal hőszigetelése előtt azonban a vizesedés, nedvesedés, penészedés problémáját is meg kell oldani.

A vályogfal felveszi, tárolja és le is adja a ház levegőjének páráját. A téglafalhoz képest sokkal több nedvességet képes magába szívni, utána pedig visszapárologtatni a külső és a belső térbe. Jól szellőzik, ezzel pedig egyensúlyban tartja a lakás páraháztartását.

A vályogfal párafelvevő képessége majd negyvenszer jobb a téglafalénál. Ez azt jelenti, hogy majdnem negyvenszer több nedvességet képes magába felszívni, és visszapárologtatni a belső terekbe. Ezzel a kimagasló párafelvevő képességgel a vályogház szobáinak páratartalma egyenletes, optimális szinten tartható. Még minimális szellőztetéssel is.

Vályogház szigetelése utólagosan

A rossz állapotban lévő vályogházak felújításával a hazai lakásállomány állagának megőrzése, felújítása szempontjából valószínűleg nem érdemes hosszú távon foglalkozni. Azokat a régi vályogházakat, amelyek olyan rossz szerkezeti állapotban vannak, hogy várhatóan 20-30 évet sem bírnak már ki, nem érdemes szigetelni. Ezzel szemben a jó állapotban lévő vályogból épült családi házakat az energiaárak drasztikus emelkedése miatt még jobban megéri most utólagosan szigeteléssel ellátni.

Az évtizedekkel ezelőtt épült vályogház külső, homlokzati szigetelésénél körültekintően kell eljárni. Az 50-100 évvel ezelőtt épült vályogházaknál még nemcsak a fal külső szigetelése volt ismeretlen, hanem még vízszigetelés is. Nem véletlen, hogy a vályogházak rossz hőszigetelése és pazarló energiafelhasználása mellett a vályogfalak vizesedése okozza a legfőbb problémát.

villas bitumenes lemez

Villas bitumenes lemez házalap vízszigetelésére

Ezek a régi vályogházak még nem betonalapra épültek, hanem legtöbbször néhány sor téglából készült az alapjuk. Az a jó, ha fagyálló téglából. Ha erre a néhány sor fagyálló tégla alapra bitumenes vízszigetelés került, akkor fal vízszigetelése már meg is van oldva. A legtöbb régi vályogháznak azonban nincs még ilyen vízszigetelése sem.

Ezért először a falak vizesedésének problémáját kell megoldani ahhoz, hogy ne nedvesedjenek penészedjenek a falak a felkerülő hőszigetelés után.

vályogfal szigetelése

Új vályogház szigetelése kiváló páraáteresztő képességű kőzetgyapot szigeteléssel

Éppen ezért a vályogház külső szigetelése előtt biztosítani kell a vályogfal teljes kiszáradását. Vízszigetelés nélkül a falak nemcsak a házban kialakuló párától nedvesedhetnek, hanem a talajból is felszivároghat a nedvesség a vízszigetelés nélküli vályogfalba. Vizes, nedves vályogfalat a fal kiszáradása és a vízszigetelés megoldása nélkül nem érdemes szigetelni.

A falak teljes kiszáradását a ház rendszeres kereszthuzatos szellőztetésével, párátlanító készülék használatával, a vályogházaknál gyakori PVC padlóburkolat felszedésével és a ház túlfűtésével lehet elérni.

Vályogház utólagos vízszigetelése

Ha a vályogfal már megfelelően száraz, akkor először a vízszigetelést kell megoldani. Ezt mindig a falszerkezet állapotától függően egyedileg érdemes felmérni, hogy melyik megoldás lehet a legjobb az utólagos vízszigeteléshez.

Ha a falszerkezet elég stabil és erős ahhoz, hogy a fal visszaszedésével vagy aládúcolással megoldható a vízszigetelés, akkor a fal visszaszedésével be lehet illeszteni a bitumenes vízszigetelést a néhány sor fagyálló tégla felé és a vályogfal közé. Ez is jó megoldás lehet a falak vizesedés elleni szigetelésére. Az is lehet azonban, hogy egyes téglákat is cserélni kell az alapban, mert egyszerűen szétfagytak már, mert nem bírták az évtizedek alatti vizesedést és a téli fagyokat.

Az is fontos azonban, hogy a belső aljzatbeton vízszigetelése egy szintben legyen a fal vízszigetelésével. Ha pedig a belső aljzatbeton sincs vízszigetelve, akkor a vályogfal vizesedése az aljzat felől is elindulhat, hiába van esetleg a fal szigetelve a vizesedés ellen.

Ha viszont nem megoldható a vályogfal óvatos, szakaszos visszaszedése és utólagos bitumenes vízszigetelése, akkor más megoldást kell választani.

Fontos az is, hogy a vízszigetelés megoldása után a vályogfal jó páraáteresztő képessége továbbra is megmarad.

Természetesen a vízszigetelés megoldása nélkül is lehet vállalni a vályogház utólagos szigetelését akkor, ha nem tart az alulról szigeteletlen vályogfal nedvesedésétől. Például azért, mert alacsonyan van a talajvízszint. Homokos talajból is kevesebb víz szivárog fel a falba, mint kötött feketeföldnél.

kőzetgyapot homlokzati hőszigetelés

Kőzetgyapot homlokzati hőszigetelés kiváló páraáteresztéssel a vályogház külső hőszigetelésére

Ha a vízszigetelés nélküli vályogfal alulról nem ázik szét, és a fal ki tudja párologtatni a falfelületen a falba kerülő nedvességét és párát, akkor ebből a nedvesedésből nem származik nagy baj. Ezért falba jutó nedvesség elpárologtatása miatt fontos annyira az, hogy mindenképp kiváló páraáteresztő képességű homlokzati szigetelőt válasszon a vályogház szigetelésére.

Vályogfal szigetelés kívülről

A vályogfal jó páraáteresztő képességgel rendelkezik. Ezért minden olyan külső szigetelés, aminek rosszabb a páraáteresztő képessége az bezárja a falba ház belsejéből érkező párát. Ha viszont a fal külső szigetelésére kiválasztott hőszigetelőnek ugyanolyan jó a páraáteresztő képessége, mint a vályogfalnak, akkor ezen keresztül a vályogfalba kerülő pára akár a ház belső teréből, akár a talajból érkezik, távozni tud a külső szigetelésen át. Miért olyan fontos a külső homlokzati szigetelés jó páraáteresztő képessége vályogfal szigetelés esetén?

Azért, mert ha jó a páraáteresztő képessége a külső homlokzati szigetelőnek, akkor a lakás belső párája könnyen tud távozni a külső szigetelésen keresztül is. Ha viszont nem jó a külső szigetelő páraáteresztése, akkor a párazáró külső szigetelés a vályogfalba kerülő párát visszafordítja a fal belső oldala felé, ezért a vályogfalba kerülő nedvesség a vályogfal belső oldalán könnyen kicsapódhat. Ez pedig a fal nedvesedéséhez, penészedéséhez, gombásodásához vezethet. Ez pedig nemcsak a vályogfal állagára, hanem a lakás levegőjére is ártalmas.

Ha asztmával vagy légúti allergiával küzdő van a családban, akkor neki a nedves, dohos, penészes levegőtől könnyen lehet állandó köhögési ingere vagy akár még súlyosabb tünetei is.

Vályogfal hőszigetelése hungarocellel

Az előbb elmondottak miatt a vályogfal utólagos külső homlokzati szigetelésére a gyenge páraáteresztő képességű hungarocell szigetelés nem alkalmas. A hungarocell gyenge páraáteresztő képessége a nedvességet nem engedi át, ezért bezárja a falba, és visszafordítja azt a ház lakótere felé. Ez pedig ott párakicsapódást, nedvesedést, penészedést okozhat. Ezt mindenképp kerülje el a homlokzati vályogház szigetelés jó páraáteresztő képességének biztosításával.

baumit open plus

Baumit Open Plus szigetelés vályogház homlokzatára kiváló páraáteresztő képességgel

A rossz páraáteresztő képességű hungarocell szigetelést is jó páraáteresztő képességű homlokzati szigetelő lemezzé lehet azonban alakítani. Mégpedig a gyenge páraáteresztő képességű hungarocell tábla kilyuggatásával, perforálásával. A perforálással páraáteresztővé tett hungarocell szigetelés már alkalmas a vályogház megfelelő páraáteresztést biztosító utólagos szigetelésére. A hungarocell táblák perforálásával már biztosított a vályogfalba kerülő nedvesség hőszigetelés utáni külső oldali távozása is a falból.

A perforálással páraáteresztővé alakított hungarocell szigetelés már tökéletes légáteresztő, páraáteresztő szigetelés a vályogfal utólagos szigetelésére. Nem fog nedvesedni, penészedni a vályogfal.

baumit openreflect

Baumit OpenReflect perforálással páraáteresztővé tett grafitos homlokzati hőszigetelés vályogház homlokzatának páraáteresztő szigetelésére

A Baumit Open (jó páraáteresztő) hőszigetelő rendszere a vályogfal szigetelésekor nemcsak jó hőszigetelést, hanem kiváló páraáteresztő képességet és penészmentességet is biztosít.

  • A Baumit Open Reflect rendszer grafitos adalékkal megnövelt kiváló hőszigetelő képessége 0,031 W/mK hővezetési tényezővel nemcsak jó páraáteresztő képességet, hanem kiváló hőszigetelést is biztosít a vályogfalon.
  • A Baumit Open Plus hungarocell homlokzati hőszigetelő rendszer hőszigetelő képessége szintén grafitos adalékanyaggal van megnövelve 0,031-es hővezetési tényező értékre, és perforálással szintén jó páraáteresztő képességgel rendelkezik a vályogfal tökéletesen páraáteresztő utólagos szigetelésére is.

Vályogfal hőszigetelése kőzetgyapottal

A hagyományos hungarocell szigetelés helyett mindenképp érdemes a jó páraáteresztő képességű kőzetgyapot szigetelést választani a vályogház külső szigetelésére.

kétrétegű, vakolható kőzetgyapot

Miért olyan kiváló páraáteresztő hőszigetelő a Rockwool kétrétegű vakolható kőzetgyapot lemeze vályogháza homlokzatára?

A természetes ásványi anyagokból készülő kőzetgyapot homlokzati szigetelés nemcsak jó hőszigetelő képességével biztosítja fűtési költsége jelentős lefaragását, hanem kiváló páraáteresztő képességével a vályogfal nedvesedés és penészedésmentes külső szigetelését is megoldja majd évtizedeken át.

Emellett pedig a külső oldalra felrakott homlokzati szigetelés a nagy hőtároló tömeggel rendelkező vályogfal hőtároló képességét is gazdaságosan használhatóvá teszi a hőszigetelésen belül.

A vályogfal nagy hőtároló képessége télen a felfűtött lakás melegét tárolja hosszan a házban, és a külső hőszigetelés nem engedi drága gázzal fűteni az utcát. Nyáron pedig a ház kellemes belső klímáját és hőmérsékletét tárolja a kinti kánikulával szemben. A külső oldalra felrakott hőszigetelő pedig a kánikulai meleg kinn tartásával és a kellemes belső hűvös benntartásával segít be a kellemes belső klíma biztosításába.

utólagos hőszigetelés kőzetgyapottal

Vályogház homlokzati falának utólagos hőszigetelése kőzetgyapottal

A kőzetgyapot szigetelés jó páraáteresztő és hőszigetelő képességén túl még kiváló hangszigetelő is. Ezért forgalmas út mellett még a kinti erős forgalom zaját is kizárja a falakon kívülre.

A vályogfalon a kőzetgyapot szigetelő sokkal rosszabbul tapad meg, mint a téglafalon, ezért a dübeles rögzítés nélkülözhetetlen. Ráadásul mivel a vályog lazább szerkezetű a téglánál, ezért a téglafal szigeteléséhez képest 3-5 cm-rel hosszabb dübeleket érdemes használni. Azért, mert mélyebben becsavarva a dübeleket a vályogfalba, szilárdabban fogják rögzíteni a szigetelést a homlokzaton. Hosszabb dübeleket használva sokkal viharállóbb lesz a kőzetgyapot szigetelés a vályogfalon.

Vályogház födém szigetelése

rockwool multirock kőzetgyapot lemez

Rockwool Multirock kőzetgyapot lemez a padlás utólagos szigetelésére

A vályogház fagerendás, saralt padolással ellátott födémét is jól tudja szigetelni a jó páraáteresztő képességű kőzetgyapot vagy üveggyapot szigetelés gondos lerakásával.

A meleg levegő felfelé száll. Ezért egy négyzetméterre vetítve, fajlagosan a födémen szökik meg a legtöbb meleg. Ennek a födémen át megszökő melegnek az útját tudja állni a födém utólagos szigetelésével.

Mivel egy négyzetméterre vetítve a legtöbb meleg a födémen keresztül szökik meg, ezért a födémet érdemes legalább 20 cm vastag kőzetgyapot vagy üveggyapot szigeteléssel szigetelni. Nem ritka azonban a 30 cm vastag padlás szigetelés sem. Érdemes ezt választani, mert még többet tud megtakarítani a fűtés költségén kevesebb energia felhasználásával.

Még jobb padlás szigetelést érhet el, ha a szigetelést két rétegben, kötésben, a két réteget egymáson eltolva rakja le. Ilyenkor ugyanis még a gondosan egymás mellé rakott kőzetgyapot, illetve üveggyapot táblák közötti hőhíd hatását is kiküszöböli.

A szigetelő táblák alá érdemes párazáró fóliát rakni a szigetelés hőszigetelő képességének megvédésére. Ha viszont sok pára kerül a saralt födémbe a ház páradús levegőjéből, akkor a párazáró fóliáról visszacseppenő pára nedvesíti a födémet. Ezért a padlás szigetelésekor gondoskodni kell a lakótér rendszeres szellőzéséről, szellőztetéséről is. A táblák felé pedig valamit mindenképp érdemes rakni. Azért, mert a páraáteresztő fólia a szigetelésbe esetlegesen bekerülő párát is átereszti, és ezzel ki tud szellőzni, száradni a szigetelés.

De ha üvegfátyollal vagy geotextíliával fedi a szigetelőt, akkor ez is jó, mert megvédi a szigetelést a porosodástól. Ezzel is védi a kőzetgyapot vagy üveggyapot szigetelés hőszigetelő képességét. Az évtizedek alatt ugyanis a szigetelőbe jutó rengeteg por jelentősen ronthatja a szigetelés hőszigetelő képességét. Ha pedig még a tetőn át a nedvesség is befolyik a padlástérbe, akkor pedig még ettől a nedvességtől is érdemes megvédeni a padlásra lerakott kőzetgyapotot. Erre is alkalmas a páraáteresztő tetőfólia.

Kiválasztotta már vályogháza hőszigetelő rendszerét? A hőszigetelés vastagságát is eldöntötte?

hogyan válasszon hőszigetelő rendszert

Hogyan válasszon hőszigetelő rendszert vályogháza szigetelésére? Mivel szigeteljen? Milyen vastagon? Kattintson a képre választást segítő kérdőívéért!

Ha még nem tudott választani, akkor a Hogyan válasszon hőszigetelő rendszert családi házára kérdőív kitöltése segíteni fog a vályogház szigetelés legjobb megoldásának kiválasztásához.

Ha pedig kérdése van vályogháza külső szigeteléséről, akkor tanácsadó munkatársunk a (+36-26) 375-171-es számon munkaidőben válaszol a kérdéseire. Hívja fel, és segít megtalálni vályogháza legjobb páraáteresztő szigetelését az elkövetkező évtizedek fűtési költségének lefaragásához. Azért, hogy a gázfogyasztás felezésével mosolygós legyen a napja a gázszámlák fizetésekor. Évtizedeken át.

18 gondolatok ezen: “Vályogház szigetelése

  1. Győri Ákos

    Tisztelt Dalos Blog!

    Köszönöm a részletes leírásukat. A vályogházam födémén plusz 20 cm üveggyapot szigetelést szeretnék leteríteni a jelenlegi 10 cm-re. Ha jól értelmezem akkor a födémre a következő rétegrendet javasolják: párazáró hőtükör fólia, üveg vagy kőzetgyapot, ennek a tetejére pedig páraáteresztő fólia vagy geotextil. Kérdésem az lenne, hogy a jelenlegi gipszkarton mennyezet fa profilokkal van felfogatva és a gipszkarton és a profilok közül kihagyták a párazáró hőtükör fóliát. Ha a mennyezet bontása nélkül szeretném utólag leteríteni azt, nem probléma ha az a profilokra fog felfeküdni? Továbbá a cserepek alatt szőtt tetőfólia van aminek nem jó a páraáteresztő képessége, ez nem befolyásolja a rétegrendet?

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Ákos
      Nem szerencsés, ha a fa profilokra teríti a párazáró fóliát. Azonban a mostani szerkezetnek megvan az az előnye is, hogy ha több éve megvan már a jelenlegi 10 cm-es üveggyapot szigetelés, akkor meg tudja nézni az állapotát. Ha a fa tartó profilok nem károsodtak, és az üveggyapot szigetelés is tökéletes állapotban van, akkor olyan nagy baj nem lehet várhatóan a jövőben sem. Ha viszont nem ez a helyzet, akkor célszerű átgondolni a ház szellőzését és a födém szigetelést is.

  2. Szántó Lajos

    Tisztelt Dalos Blog!

    Én is köszönöm a részletes leírást, sokat tanultam belőle! Nekem az lenne a kérdésem, hogy lehet-e ragasztott hungarocell álmennyezetet használni vályogházban? Mivel ez pára- és hőszigetel, lehet-e ebből gond, ha a mennyezeten van?
    Köszönöm!

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Szántó Lajos
      Ha a vályogház szellőzése tökéletesen meg van oldva, és a pára nem a mennyezeten át távozik, hanem a szellőzésen, akkor lehet. Ha viszont nem így van, akkor nem ajánlatos.

  3. Rácz Zoltánné

    Tisztelt dalos-blog!
    Kérdésem a következő.
    Nyáron vásároltam egy részben vályog házat.
    A külső burkolat kőporozva van, belül gipszkartonozva.
    Nedvesedik a fal belülről a talaj felől. Van e megoldás a vizesedés eltüntetésére, valamint a szigetelésre.
    Azonkívül a padlás födémrészénél lehetséges lehet e a szigetelés.
    Köszönöm

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Rácz Zoltánné
      Lehet megoldás a vizesedés eltüntetésére. Ezt azonban egy szakember helyszíni felmérése alapján lehet megválasztani.

  4. Gusztávné Sónyi

    Tisztelt Dalos blog !

    Arra lennék kiváncsi, hogy műgyanta kötésű, teljes keresztmetszetében
    víztaszító kőzetgyapot vályog tömésház külső, ill padlás szigetelésére alkalmas e?
    Igy hirdetik a kőzetgyapotot és nem tudom hogy ez ugyanaz a kőzetgyapot amit ajánlanak a vályogház szigetelésére vagy ez egy más tipusu és vályogházhoz nem jó.
    Előre is Köszönöm válaszát

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Sónyi Gusztávné
      Minden bizonnyal ez az a kőzetgyapot szigetelés, ami alkalmas a vályogház szigetelésére. Kérem, hogy arra figyeljen, hogy más típusú kőzetgyapot alkalmas a külső, homlokzati szigetelésre és más a padlás szigetelésére.

  5. Varga Péter

    Szép napot kívánok.

    Azt szeretném kérdezni hogy a vályogfalra felragasztott kőzetgyapotot a ház egyik egész oldal felragasztása után lehet e dűbelezni, vagy csak másnap (mikor már megkötött a ragasztó)?
    Válaszukat előre is köszönöm.

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Varga Péter
      Dübelezni akkor lehet, amikor már megkötött a ragasztó. Csak másnap.

  6. Nagy Ákos

    Üdv!

    Szeretném megkérdezni, vályoghoz milyen ragasztóhabarcsot,ágyazóhabarcsot, vakolat alapozót és vékonyvakolatot javasol?

    Köszönöm, Ákos

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Ákos
      A vályogot kőzetgyapot szigeteléssel érdemes szigetelni.
      Lehet azonban OPEN rendszerrel is szigetelni a vályogfalat. Ez választás kérdése.
      A kiválasztott páraáteresztő szigetelésnek megfelelő ragasztót, alapvakolatot és vékonyvakolatot kell választani a vályogház szigeteléséhez.

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Péter
      Nincs tapasztalatom, ezért nem tudok válaszolni a kérdésére. Én nem csinálnám.

  7. Bráde Loránd

    Tisztelt Dalos-blog!

    Meglévő vályogházam nádtetős, ezért nincs rajta csatorna. A külső falat mészhabarccsal vakoltuk újra, viszont a járdáról felcsapódó esővíz a friss vakolatot megbontja, lepereg.

    Van-e valami jó megoldás csapódó esővíz ellen vályogfal lábazatra? Kb. 30cm magasságig kellene.

    Előre is köszönöm.

    Tisztelettel,

    Bráde Loránd

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Bráde Lóránd
      A vályogfalat a talajvíz ellen is meg kell óvni vízszigeteléssel.
      A felcsapódó esővíz ellen pedig XPS lábazati szigeteléssel lehet megóvni a falat.

  8. Mónika Domokosné Sárosi

    Üdvözlöm! Az lenne a kérdésem, hogy a konyha északi fala lett beépítve a vályogháznak, és sajnos penészes mögötte a fal. A konyhaszekrény lábától már leszedtük a takaró díszlécet, de sajnos ez még mindig kevés. Mivel lehet a szekrény mögött 3 nm falat leszigetelni, hogy a penész ne jöjjön ki a falon?
    Köszönöm válaszát!

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Mónika
      A konyha és a fürdőszoba különösen párás helyek a házban. Ha penészes a fal, akkor valószínűleg nem jó a helyiség szellőzése. A nedvességtől penészes falat nem leszigetelni kell, hanem tökéletesen kiszárítani, és utána biztosítani, hogy ne nedvesedjen, párásodjon be újra a ház megfelelő szellőztetésével. Önnek egy tapasztalt szakember helyszíni felmérés alapján tud használható tanácsot adni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük