Kémény választás szempontjai

Melyik kémény lesz a legjobb házába? Mire figyeljen, amikor kéményt választ? Kémény választáskor a füstelvezetés biztonságát és a tüzelés hatékonyságát is érdemes szem előtt tartani.

Amíg nincs szigetelve a ház homlokzata, és nincsenek felújítva az ajtók és ablakok, addig szellőzik a ház a falakon és ablakokon át is. Legalábbis annyira, ami épp elég ahhoz, hogy túl sokat kell fizetni a megszökő fűtési energiáért. A fűtés biztonsága szempontjából előnye is van azért a szigeteletlen épületnek. A szigeteletlen családi házakban a kéményből esetlegesen visszaáramló mérgező gázok, a szénmonoxid és a széndioxid is ki tudnak jutni az épületből, ezért nem okoznak végzetes balesetet.

Amikor azonban hőszigeteltre cseréli a nyílászárókat, és a homlokzati falat is szigeteli, akkor már sokkal kevesebb energia fog megszökni a házból. Ezt a megtakarítást a téli fűtésszámlák fizetésénél azonnal meg fogja érezni. Ezzel együtt azonban a szellőzés is drasztikusan lecsökken a falakon keresztül. Nemcsak az épületben elhasznált levegő, hanem a mérgező gázok előtt is.

eps homlokzat szigetelés

Homlokzati fal szigetelése fehér színű nikecell szigeteléssel

Ha a hőszigeteléskor vagy utána nem oldja meg külön a ház szellőzését, akkor nemcsak sokkal nagyobb lesz a nedvesedés, majd pedig a penészedés veszélye, hanem a tüzelőberendezésből kiszabaduló és a kéményből esetlegesen visszaáramló mérgező gázok is sokkal veszélyesebbek lehetnek a szigetelt falak között.

Tüzeléskor víz is kerül az égéstermékek közé. Ha eléget egy köbméter gázt, akkor nagyjából másfél liter víz távozik a kéményen át. Ha pedig eltüzel egy kiló fát, akkor itt is keletkezik jelentős mennyiségű víz. Minél vizesebb fával fűtenek, annál több víz szabadul fel a fa tüzelésekor. Ezért fontos az, hogy minél szárazabb fát használjon a tüzeléshez. A száraz fa égetésekor ugyanis nem szabadul fel annyi víz, és nem szennyezi, korrodálja a nedvesség a kéményt.

Minél több nedvesség szabadul fel a tüzeléskor, annál fontosabb, hogy nedvességgel szemben ellenálló kémény vezesse el a füstöt a kazánból vagy a kandallóból. A korszerű kerámia béléscsöves kémények a nedvességgel szemben tökéletesen ellenállók. Persze az igazán korszerű megoldás az, amikor az égéskor felszabaduló kondenzvíz nem a kéményen át távozik, hanem a csatornahálózaton vezetődik el.

A hagyományos kéményekben kialakított hátsó szellőzési csatornákon a levegő folyamatosan távozik a kéményen át. Ezeken a szellőzési csatornákon a nedvességet ki tudják vezetni a szabadba. Így nem fog nedvesedni az épület. Ezeken a szellőzési csatornákon azonban nemcsak a nedvesség távozik, hanem a meleg levegő egy része is. Éppen ezért ezek a hagyományos kémények nem biztosítják a fűtés megfelelő gazdaságosságát.

Korszerű, modern kémények

kémény választás

Tudja már, hogy melyik kémény lesz a jó választás családi háza biztonságos füstelvezetésére?

Ezzel szemben a korszerű, modern elemes kémények már nem használják ezt a kiszellőztetést. A ház levegőjétől függetlenül, zárt rendszerben működnek. A tüzeléshez szükséges levegőt is a lakás levegőjétől függetlenül biztosítják a tüzeléshez. Emellett pedig a tüzeléskor keletkezett nedvességet is elvezetik a nedvességgel szemben ellenálló kerámia béléscsöveken át. Ezek a korszerű kerámiacsöves kémények a kiváló hőszigeteléssel ellátott épületekben is biztonságos és gazdaságos füstelvezetést biztosítanak a tüzelőberendezéshez csatlakoztatva.

A korszerű kerámia béléscső füsttömör és teljesen vízhatlan. Nem ereszti át a vizet a csövön át. Ezért nincs szükség az átszellőztetésére sem.

Mire figyeljen kémény választáskor?

A kémény választást alapvetően meghatározza a tüzelőberendezés fajtája és típusa. Az, hogy kazánhoz, tűzhelyhez, kályhához vagy kandallóhoz keres kéményt a füst biztonságos elvezetésére. Fontos szempont természetesen a fűtés teljesítménye, és az is, hogy milyen tüzelőanyaggal fognak tüzelni benne.

A tüzelőberendezés fajtája és a használt tüzelőanyag nagymértékben meghatározza azt, hogy várhatóan mennyi víz fog keletkezni a tüzeléskor. Fatüzeléses cserépkályha vagy kandalló beállításakor számolni lehet a tüzelés közben keletkező jelentősebb mennyiségű vízzel. Ennek az elvezetéséről gondoskodni kell.

A kazán bekötésekor arra is figyelni kell, hogy tüzeléskor a hő hatására a kandalló vagy kályha fémből készült füstelvezető csöve jobban tágul, mint a kerámia kéménycső csonkja. Ezért a kéménycső csonkja és a kazánt vagy kályhát bekötő fém cső között 1 cm-es hézagot kell hagyni. Mégpedig úgy, hogy a fém fog jobban tágulni, tehát ennek kell kisebb átmérőjűnek lenni.

A kéménynek az éghető építőanyagoktól megfelelő biztonsági távolságban kell lenni a födém és a tetőszerkezet áttörésekor is.

Az esőzéssel szemben is meg kell védeni a kéményt. Erre használatos a kémények tetejére felrakott esővédő sapka.

A jól kiválasztott kémény nemcsak biztonságos füstelvezetést, hanem gazdaságos tüzelést is biztosít a kémény bekötése utáni évtizedekben. A kémény típusától függően pedig még akár a tüzelési módok közötti váltás lehetőségét is biztosítja. Persze csak akkor, ha univerzális kéményt választ a tüzeléskor keletkezett füst elvezetésére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük