Energia megtakarítás tippek rezsicsökkentésre

A fűtési energia megtakarítás és a villamos energiával való takarékosság még talán sosem volt annyira időszerű, mint most. Az energia világpiaci ára drasztikusan megemelkedett. Az utóbbi egy évben a gáz ára a hatszorosára, a villanyáram ára pedig az ötszörösére nőtt. Az energiafelhasználás sokkal drágább lett. Ezért a rezsicsökkentett árat a költségvetés már nem tudja tovább finanszírozni.

Idén, 2022. augusztus elsejétől az áram kedvezményes ára évi 2523 kilowattóra – havi 210 kilowattóra – fogyasztásig 36 forint, efelett 70,1 forint. A földgáz kedvezményes ára 1729 köbméter éves felhasználásig – havi 144 köbméter – 102 forint, felette 747 forint lesz köbméterenként.

Akinek 7.560 forint alatti a havi villanyszámlája és 14.688 forint alatti a gázszámlája, az bele fog férni a rezsicsökkentett árba. Akinek viszont efeletti gáz és villanyszámlát kell fizetni, az a kedvezményes ár feletti felhasználásért a megemelt lakossági árat lesz kénytelen kifizetni a családi kasszából. Hogyan lehet azonban kigazdálkodni a családi költségvetésből a hétszeresére emelkedett gázárat?

Átlag feletti gázfogyasztásnál a hétszeresére nőtt gázárat nem fogja tudni minden család könnyen kifizetni. A megemelkedett energiaárak miatti gázszámla nagyon ijesztőnek tűnik. Sok családnál azonban fenyegető veszély lehet a téli fűtési időszakban. Hogyan tudja úgy átalakítani a fűtési és áramfogyasztási szokásait, hogy ne kelljen fagyoskodni a családjának?

Mit tud tenni az energia megtakarítás érdekében? Lássuk a rezsicsökkentő spórolási tippeket a gáz és áramszámla lefaragására.

Energiamegtakarítás hőszigeteléssel

A ház utólagos hőszigetelése előtt érdemes elvégeztetni egy energiahatékonysági felmérést azért, hogy kiderüljön, hogy hol szökik meg a legtöbb meleg a házból. Ott érdemes kezdeni a hőszigetelést, ahol a legtöbbet tudja megtakarítani.

Konkrét energiahatékonysági vizsgálat nélkül először általában a padlásfödém utólagos szigetelését érdemes elvégezni. Azért, mert a meleg levegő felfelé száll, ezért egy négyzetméterre vetítve fajlagosan a padláson át szökik meg a legtöbb energia a házból. A padlásfödém szigetelésénél a kiválasztott padlásszigetelő anyag minőségétől függően akár 30 cm vastag szigetelést is érdemes beépíteni az energiafelhasználás csökkentésére. Azért, mert rengeteget tud spórolni a téli fűtés és a nyári klimatizálás költségén is.

Padlás szigetelés energiapazarlás ellen

rocwook airrock ld hangszigetelő kőzetgyapot

Rockwool Airrock LD kőzetgyapot a födém nem járható szigetelésére. Födém szigeteléssel akár 30%-kal is csökkentheti a fűtés költségét

Akár 20-30%-kal is csökkenteni tudja a fűtés költségét a padlás utólagos szigetelésével. Arról kell dönteni, hogy járható vagy pedig nem járható padlásszigetelésre van szüksége. Szeretne-e tárolni különböző dolgokat a padláson, vagy pedig nem szükséges ez?

Ha tárolásra is szeretné használni a padlást, akkor járható padlásszigetelésre van szüksége.

Homlokzat utólagos szigetelése a rezsi csökkentésére

grafitos hungarocell szigetelés

Grafitos hungarocell szigetelés a homlokzatra. 15 cm vastag grafitos szigetelés már kiváló hőszigetelést ad a homlokzaton a rezsi lefaragására

A homlokzat utólagos szigetelésével szintén jelentősen csökkenteni tudja a téli fűtés és a nyári klimatizálás számláját is. Felmérések szerint a falak külső szigetelése akár 25-35%-kal is csökkenteni tudja a fűtés költségét. A homlokzat szigetelésénél azonban két fontos dolgot vegyen figyelembe.

  • Egyrészt azt, hogy a szigetelés előtt érdemes a homlokzaton lévő ajtókat és ablakokat is hőszigeteltre cserélni. Így egy esetleges későbbi nyílászáró cserekor nem kell megbontani az elkészült szigetelést, és a felújított homlokzatot. Az ajtók és ablakok hőszigeteltre cserélésével is jelentős megtakarítást érhet el. Akár 20%-kal is csökkenteni tudja a fűtésszámláját. Ehhez persze már három rétegű üvegezéssel ellátott nyílászárók beépítésére lesz szüksége.
  • austrotherm expert fix lábazati szigetelő

    Homlokzatot a lábazattal együtt szigetelje homlokzata utólagos szigetelésénél is


    Másrészt pedig fontos az is, hogy a homlokzat szigetelésével együtt a lábazatot is szigetelni kell. A padlást bármikor szigetelheti külön munkafolyamatban. A lábazatot és a homlokzatot azonban csak egyszerre tudja szigetelni. Előtte pedig érdemes a nyílászárókat felújítani.

Természetesen az utólagos hőszigetelés jelentős egyszeri kiadással jár együtt. Meg kell venni hozzá a kiválasztott hőszigetelőt, aminek az ára az elmúlt évben 20-40%-kal is nőtt. Emellett pedig a munkadíja is jelentős a hőszigetelésnek. A homlokzat utólagos szigetelésénél bőven milliós, akár többmilliós beruházással számolhat a szigetelendő felület nagysága, a kiválasztott hőszigetelő anyag fajtája, márkája és a hőszigetelés vastagságától függően.

hogyan válasszon hőszigetelő rendszert

Hogyan válasszon hőszigetelő rendszert családi házára, és hogyan spóroljon a fűtésre használt energiával? Kattintson a képre választást segítő kérdőívéért, és takarítsa meg a hétszeres gázáremelés akár teljes díját!

Ezért érdemes jól meggondolni, hogy milyen szigetelőt választ a külső falakra, és milyen vastagságban. Ha még nem döntött, akkor a Hogyan válasszon hőszigetelő rendszert homlokzatára kérdőív kérdéseinek megválaszolása segíteni fog a családi költségvetést legjobban kímélő megoldás megtalálásában.

A rezsicsökkentés csökkentése után azonban most 2022. december 31-ig 50%-os állami támogatással szigetelheti utólagosan a padlását és/vagy homlokzatát. És a homlokzati falon lévő ajtókat és ablakokat is hőszigeteltre cserélheti az Otthonfelújítási programmal. Az állam által nyújtott támogatás összege a számlával igazolt felújítás díjának 50%-a, legfeljebb 3 millió forint.

Ezt a 3 millió forintos támogatást a hőszigetelés befejezését követő 60 napon belül igényelheti legkésőbb 2022. december 31-ig. Ha 25 év alatti gyereket nevelnek a családban, akkor ezen a lehetőségen érdemes elgondolkodni.
Ha az utólagos hőszigetelésbe az idén nem szeretnének belevágni, akkor is lehet spórolni a fűtési költségeken. A hőszigetelés nélküli nyílászárók lecserélése is akár 20%-os megtakarítást jelenthet a gázfelhasználásban. De akár csak egy reluxa vagy redőny felszelése az ablakokra csökkenteni tudja a fűtés költségét.

Ha viszont a hőszigetelésen már túlvannak, akkor a fűtés korszerűsítésén, a kazán cseréjén érdemes elgondolkodni. A régi kazán kondenzációsra cserélésével nemcsak az ingatlan értéke nő jelentősen, hanem a fűtés költségén is sokat tudnak majd megtakarítani.

Hogyan tud még takarékoskodni a fűtéssel?

Ha a rezsicsökkentett gázárból kicsúszva a hétszeres gázárat kell már fizetni a gázfűtésért, akkor érdemes elgondolkodni a másodlagos fűtési lehetőség kialakításán. Ha van kémény a családi házban, akkor a másodlagos fűtés cserépkályhával vagy kandallóval is jól megoldható. A cserépkályha és a kandalló kellemes melege az esti családi beszélgetéseket is meghittebbé varázsolja majd.

Járható megoldás lehet azonban a fűtéssel való takarékoskodás is. Ha télen felvesz egy meleg pulóvert, akkor akár 2-3 fokkal alacsonyabb hőmérséklet is kellemes meleget biztosíthat a szobában. Sőt attól függően, hogy mire használja családi háza egyes helyiségeit, eltérő hőfokoknál is komfortosan érezheti magát. Nem kell az egész házat 23-24 fokra felfűteni.

  • A nappaliban rétegesen felöltözve 20 fokos hőmérséklet is kellemes környezetet ad.
  • A konyhában 18 fok is elég lehet. Itt természetesen gyakrabban kell szellőztetni is főzéskor.
  • A hálószobában 16-18 fokos hőmérsékletnél tud igazán jól aludni.
  • Fürdőszoba fürdés idején 22-24 fok.
  • A folyosón és az előszobában pedig 15 fok is megfelelő lehet.

A radiátor jobban felmelegíti a szobát, ha nem akadályozza semmi a meleg levegő áramlását. Ezért nem célszerű a fűtőtest közelébe kiteríteni a száradó ruhát, mert ez akadályozni fogja a meleg áramlását, és rontja a fűtés hatékonyságát.

Azzal is sokat tud takarékoskodni, ha lentebb tekeri a termosztátot vagy lentebb veszi a fűtést, amikor elmegy otthonról. Teljesen kikapcsolni azonban nem érdemes a fűtést, mert a hideg lakás felfűtése több energiába kerül, mint amikor állandóan alacsonyabb hőfokon megy a fűtés.

austrotherm at-n100 lépésálló szigetelő

Talpa kellemes hőérzetéért és a rezsi további lefaragásáért. Austrotherm AT-N100 lépésálló hőszigetelő lemez normál terhelhetőséggel a padló szigetelésére

Ha nincs a talajon fekvő padló hőszigetelve, akkor egy vastag szőnyeg és meleg zokni és papucs viselete is sokat tud javítani a hőérzeten. Hőszigetelés nélküli házban sokat segít a hőérzet javításán az is, ha nem közvetlenül a fal mellett van az ágya.

A téli hidegben ugyanis a szigeteletlen fal mellett nagyon hideg tud lenni. A szigeteletlen falak hidegségén sokat tompíthat azzal is, ha vastag falvédőket rak fel.

Ugyanígy az ablakokra is felkerülhet vastag függöny. A kinti redőnnyel együtt a szigetelés nélküli ablak energiaveszteségét jelentősen tudja ezzel mérsékelni.

A szellőztetés technikájával is sokat tud takarékoskodni. Ha szellőztetéskor lentebb veszi a fűtést, és kitár minden ablakot és kereszthuzatos csinál, akkor 2 perc alatt is jól ki tud szellőzni a szoba. Huzatban ennyi idő alatt a levegő már felfrissül, a lakásban lévő bútorok viszont még nem hűlnek ki. Ezért, amikor becsukja az ablakokat, akkor a bútorok és a falak gyorsan felmelegítik a szoba levegőjét. Sokkal költségtakarékosabb, ha így szellőztet rövid ideig napjában többször, mintha egyszer hosszú ideig jól lehűti a házat.

Fagyasztó és a hűtő takarékosabb használata az alacsonyabb áramszámláért

A nyitáskor a fagyasztóba és hűtőbe beáramló meleg levegő lehűtése sok energiát használ fel. Ezért érdemes minél kevesebbszer kinyitni a hűtő ajtaját. Amikor pedig kinyitja, akkor ne tartsa sokáig nyitva az ajtót, hanem zárja vissza. Így nem melegszik fel a hűtő levegője, és nem kell újra lehűteni a beáramló meleget.

A hűtő és a fagyasztó elhelyezése is sokat az energiafelhasználás szempontjából. Ne legyen közel a tűzhelyhez, és a nap se érje, mert ez is plusz energiát jelent a megfelelő hőfok állandó biztosításáért.

Nem előnyös az sem, ha sokáig üresen áll a fagyasztó, mert jóval több áramot fogyaszt így. Ezért érdemes üres ásványvizes flakonokat vízzel megtölteni, és berakni a fagyasztóba. Ezzel is jelentős energiát tud megtakarítani.

A hűtő és a fagyasztó működéséhez a hátul lévő kondenzátorrács jó szellőzése is szükséges. Ezért ne állítsa közvetlenül a fal mellé. Legalább 10 cm-es távolság legyen a fal és a kondenzátorrács között. Sok energiát tud megtakarítani azzal is, ha tisztán tartja a kondenzátorrácsot, és időnként portalanítja.

Klíma és árnyékolás az energiafelhasználás optimalizálásáért

rockwool deltarock éklemez

Rockwool Deltarock éklemez tábla tetőtér szarufák közötti szigetelésére. A meleg levegő felfelé száll. Ne fűtse a napot, ha nem muszáj

A tetőtéri szobákban van a legmelegebb nyáron megfelelő hőszigetelés és árnyékolás nélkül. Akár 50 fok felé is mehet a hőmérő higanyszála, amikor júliusban és augusztusban tűz a nap, és árnyékolás nélkül éri a tetőt. Ezért a légkondival való takarékoskodás érdekében érdemes a tetőtér megfelelő szigeteléséről gondoskodni.

Tudta, hogy a jó tetőszigetelés akár 15 fokkal alacsonyabb hőmérsékletet tud biztosítani a tetőtéri szobákban még nyári kánikulában is?

Mit gondol? Érdemes egyszer szigetelni a tetőt, és nem minden nap bekapcsolni a légkondit.

bachl tecta-pur szigetelés

Bachl tecta-PUR szigetelő a tető szarufák feletti szigetelésére kimagasló hőszigetelő képességgel és fűtési költség megtakarítással. Akár  30%-kal is csökkentheti a rezsit a tető kiváló hőszigetelésével

A tetőtér szigetelésére akár 30 cm vastag szigetelés sem sok, még jó minőségű szigetelőből sem. A XXI. század szigetelőjének tartott poliuretán szigetelés kimagasló hőszigetelő képességével is 20-24 cm vastag szarufák feletti szigetelést építenek be a perzselő nyári kánikula tetőn kívül tartásához.

A tetőtér szigetelés előtt még akár 8-10 fokos további hőmérsékletcsökkentést érhet el a tetőcserép ClimaControll felületvédelmével. Gondolja csak meg, hogy a megfelelő felületvédelemmel ellátott tetőcserép és a 20-30 cm vastag tetőtér szigetelés együttes használatával akár 25 fokkal is alacsonyabb lehet tetőtéri szobája hőmérséklete, mint megfelelő szigetelés nélkül. Ez pedig azt jelenti, hogy akár be sem kell kapcsolni a klímát. Vagy ha mégis, akkor is elég napi 1-2 órát működtetni, hisz alig néhány fokkal kell lehűteni a házat.

energia megtakarítás

Energia megtakarítást érhet el a redőny leengedésével is, amikor a falat süti a nap

A tetőablakok és ablakok külső és belső árnyékolásával is csökkenteni tudja a lakás átforrósodását. A sötétítéssel persze csak akkor tud érdemlegesen megtakarítani, ha emiatt nem kell világítani a lakásban.

Sokat tud megtakarítani a klímahasználaton azzal is, ha nyáron hajnalban szellőztet. Akkor, amikor kinn hűvösebb van, mint a lakásban. Amikor kinn meleg van, akkor nem célszerű kinyitni az ablakokat és az ajtót.

További árammegtakarítási lehetőségek az energia felhasználásának csökkentésére

Ha családi háza melegvíz ellátását napelemmel oldja meg, akkor nem kell fizetni a melegvízért. Igaz, hogy a rendszer kialakítása jelentős kiadás. Azonban pályázati lehetőség erre a beruházásra is van.

A hagyományos izzókat érdemes LED-égőkre cserélni. Ezek ugyan jóval drágábbak, azonban az áramfogyasztásuk töredéke a hagyományos izzók fogyasztásának. Akár hétszer-nyolcszor kevesebb áramot fognak elfogyasztani, mint a hagyományos izzók.

A világítással is sokat tud takarékoskodni akkor, ha csak abban a helyiségben ég a villany, ahol éppen tartózkodik.

A mosással is sokat tud takarékoskodni. Ha például a ruhákat nem 40 fokon, hanem csak 30 fokon mossa, akkor nem kell olyan nagyon felmelegíteni a mosógépnek a vizet. Ezzel akár 30-40%-kal kevesebb áramot fog elfogyasztani mosáskor. Még tovább tud takarékoskodni akkor, ha a kilowattóránkénti 36 forintos rezsicsökkentett áramár helyett a 23,1 forintos éjszakai áramot használja a mosáshoz.

Ha a kimosott ruhákat a szabadban szárítja meg, és nem a szárítógépben, akkor nem kerül a szárítás egyetlen forintba sem. Ugye, hogy milyen drágán felesleges luxus 40 fokos kánikulában a szárítógép? Főleg ilyen magas áramárnál.

A nem használt számítógép, tévé vagy telefontöltő vezetékét is jól teszi, ha kihúzza a konnektorból. Ugyanis ezzel is meg tud takarítani. Ezek ugyanis készenléti állapotban is fogyasztanak áramot. A telefontöltő pedig akkor is áramot fogyaszt, ha nincs rádugva a mobil.

Azt is érdemes végiggondolni, hogy feltétlenül menni kell a tévének akkor, amikor éppen takarít, mos vagy bármi mást csinál a lakásban. Azzal is sokat tud takarékoskodni, ha csak akkor kapcsolja be a tévét, amikor valóban nézi is, és nem háttérzajként megy állandóan.

Otthona energiafelhasználásának csökkentése közben biztos, hogy szüksége van a háttértévézésre?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük