Rezsicsökkentő hőszigetelés

A rezsicsökkentés mennyire fontos most családi kasszájuk egyensúlyának megtartásához?

Tudja már, hogy a rezsicsökkentés csökkentése után mennyi lesz augusztus elseje után gáz és áramszámlája végösszege?

  • Továbbra is bele fognak férni a támogatott összegbe?
  • Vagy a plusz fogyasztásuk miatt piaci árat lesznek kénytelenek fizetni az átlagos fogyasztás feletti áram és gázfogyasztásukért?

Megszűnik a rezsicsökkentés az átlag felett fogyasztók számára

A rezsicsökkentés 2013 óta védi a családok költségvetését az emelkedő energiaáraktól. Az idén azonban egyre biztosabban tudtuk azt is, hogy ez a pénztárcánkat óvó védőháló egyre nehezebben tartható fenn. A gáz és villamos energia világpiaci árának drasztikus emelkedése miatt.

Most már 2022. július 13-a óta pedig azt is tudjuk, hogy a 2013-ban bevezetett formájában már nem tartható fenn tovább. Ezzel szembesített minket Magyarország kormánya a július 13-án megtartott rendkívüli kormányülés után. A kormány energia veszélyhelyzetet hirdetett ki.

Energia veszélyhelyzet van Európában

Az energiaárak drasztikusan emelkedtek, és még nincs vége az áremelkedésnek. A gáz ára a hatszorosára, az áramé pedig ötszörösére nőtt. Most, júliusban valószínűsíthető az is, hogy télen nem lesz elég gáz a fűtésre Európában. Ezt jelentette be Gulyás Gergely miniszter a kormányülés után.

Az energia világpiaci árának emelkedése és az orosz-ukrán háború elhúzódása miatt bizonytalanná vált Európában az áram és gázellátás is. Ezért az átlag felett fogyasztók átlag feletti fogyasztásukra kénytelenek lesznek megfizetni a piaci árat augusztus elsejétől Magyarországon is.

Rezsicsökkentés az átlagos áram és gázfogyasztásra marad meg

Hazánkban a fogyasztási pontok átlagos havi fogyasztása villamos energiából 210 kilowattóra/hó, földgázból pedig 144 köbméter/hó. Felmérések szerint a háztartások háromnegyede beleférhet az átlagos fogyasztásba. Ez azonban csalóka, mert ebben az átlagban benne vannak a csak időnként használt hétvégi házak, nyaralók és a turisztikai céllal kiadott ingatlanok fogyasztási adatai is.

Ez az átlag a fogyasztási pontok fogyasztásának átlaga. Azon helyek átlaga, amelyekben gázóra és villanyóra van felszerelve a fogyasztás mérésére. Ezért valójában nem a háztartások háromnegyede férhet bele ebbe az átlagos havi fogyasztásba, hanem a felszerelt mérőműszerrel rendelkező fogyasztási pontok háromnegyede.

2022 júliusban egy átlagos háztartás (pontosabban fogyasztási pont) villanyra havonta 7.750 forintot fizet. Rezsicsökkentés nélkül 50.833 forint lenne a villanyszámla. Gáznál pedig 15.833 forint helyett 131.441 forint lenne a gázszámla. További kedvezményt kapnak a nagycsaládosok, akik 3 vagy több gyereket nevelnek. Ők gyermekenként 300 köbméterrel több gázt használhatnak el évente kedvezményesen.

Augusztus 1-től az efeletti áram és gázfogyasztás ára azonban már a piaci ár lesz. Ez jelenleg a 36 Ft/kilowattóra rezsicsökkentett áramfogyasztási ár helyett 268,9 Ft-os versenypiaci árat, és a 102 Ft/m3 rezsicsökkentett gázár helyett 1.020 Ft-os versenypiaci gázárat jelent. Az áramnál ez több mint hétszeres, a gáznál pedig tízszeres eltérést jelent a rezsicsökkentett és a versenypiaci ár között.

A lakossági fogyasztásra meghatározott piaci ár megmarad támogatott árként. Ezért a versenypiaci árnál alacsonyabb lesz. Az átlagfogyasztás feletti lakossági fogyasztásnál egy köbméter gáz 102 helyett 747 forint lesz. Egy kilowattóra áram pedig 36 forint helyett 70,1. Vagyis az átlagfogyasztás feletti részre az áram esetében közel a dupláját, a gáz esetében pedig több mint hétszeresét kell fizetni lakossági fogyasztóként.

Tudja már, hogy augusztus 1-től mennyit fog fizetni a világításért és mennyit a melegedésért? Kiszámolta már?

Mit tehetnek a háztartások azért, hogy 2022 augusztus 1-től is beleférjenek az átlagos gáz és áramfogyasztásba? Mit tehetnek azért a családok, hogy áram és gázszámlájukon takarékoskodjanak?

Nem mindegy ugyanis, hogy az átlagot átlépve, az átlag feletti áramfogyasztásnál hirtelen kétszeres, gázfogyasztásál pedig több mint hétszeres árat kell-e fizetni egy újabb kilowattóra elfogyasztott áramért és egy újabb köbméter gázért.

Rezsicsökkentés hőszigeteléssel

A téli gáz és a nyári áramfogyasztás mérsékléséért az energiafelhasználás hatékonyságát érdemes javítani a fűtési energia falakon belül tartásában. A hőszigetelés nélküli családi házakban az „utca fűtése” helyett még inkább érdemes a lakásban tartani a téli meleget. Megfelelő hőszigeteléssel jóval kevesebb fűtésre van szükség a téli hónapokban. Ehhez pedig jóval kevesebb gázra. Ha pedig árammal fűti hőszigetelés nélküli családi házát, akkor sem jobb a helyzete.

rezsicsökkentő hőszigetelés

Rezsicsökkentő hőszigetelés grafitos hungarocell szigeteléssel

A hőszigetelés nyáron is pénztárcakímélő üzemmódban dolgozik a homlokzaton és a padláson vagy a tetőn. Mégpedig a kinti perzselő meleg házon kívül tartásával segít kevesebbet fizetni.

Ahány épület, annyiféle lehűlő felület. Minden épület más, eltérő szerkezeti felépítéssel. Hőhidasság és hőszigetelés szempontjából meghatározó fontosságú, hogy mennyire tagolt az épület szerkezete. Ezért pontos adatokat egy energiahatékonysági vizsgálattal kaphat arról, hogy hőszigetelés nélküli családi házukból hol szökik a legjobban a meleg. Érdemes is ezt elvégeztetni a téli időszakban, amikor meg lehet csinálni a vizsgálatot.

Vannak azonban olyan átlagos adatok az épületszerkezetek felmérése alapján, amelyek segítségével jól tud következtetni az elérhető megtakarításokra.

A KSH kimutatása szerint a hazánkban található 4,3 millió lakóingatlan közel 70%-át teszik ki a családi házak. Ez körülbelül 2,8 millió családi házat jelent. Ezekből szakemberek becslése szerint kb. 700 ezer megfelelően hőszigetelt már. A maradék 2 millió családi házból kb. 500 ezer lehet olyan műszaki állapotban, amelyet nem érdemes felújítani, utólagosan hőszigetelni, mert a falszerkezet állapota olyan rossz, hogy hamarabb összedőlhet, mint a felrakott hőszigetelés 30-40-50 éves élettartalma.

Rockwool kőzetgyapot homlokzatra

Rockwool kőzetgyapot a homlokzat páraáteresztő szigetelésére

Közel másfélmillió családi házat azonban érdemes lenne utólagos hőszigeteléssel ellátni a fűtés költségének jelentős csökkentéséért.

Azért is lenne különösen fontos a családi házak utólagos hőszigetelésének a felgyorsítása, mert nálunk a családi házak 10%-kal több energiát fogyasztanak el egy négyzetméterre vetítve, mint az Európai Uniós átlag.

Van mit ledolgoznunk tehát az energiahatékonysági versenyben. Még akkor is, ha nem vesszük figyelembe az áram és gázár drasztikus emelkedését. Ezt azonban nem tehetjük meg. Az árak emelkedését figyelembe kell vennünk, hisz az átlag feletti fogyasztásáért sokkal többet kell fizetni, mint eddig.

Hogyan alakul a hőveszteség az egyes épületszerkezeteken?

Felmérések átlaga szerint a családi házból megszökő energia

  • 25-35%-a homlokzati falakon,
  • 25-30%-a a tetőn,
  • 20-25%-a az ajtón és ablakokon,
  • 10-15%-a pedig a talajon fekvő padlón át távozik.

Rezsicsökkentő hőszigetelés a padláson és a homlokzaton

rockwool deltarock éklemez

Rockwool Deltarock éklemez tábla tetőtér szarufák közötti szigetelésére

A padlásfödém, illetve a tetőtér utólagos szigetelésével, valamint a külső falon lévő nyílászárók és a homlokzat, valamint a lábazat utólagos szigetelésével ezt az energiaveszteséget tudja jelentősen csökkenteni.

A talajon fekvő padló utólagos szigetelése a küszöbszintek miatt a legtöbb helyen problémás lehet. Ezért a padló utólagos szigetelésével nagy általánosságban nem célszerű számolni. Különösen addig, amíg a födém és a homlokzat nincs szigetelve.

Ha pedig ehhez a jelentős energiaveszteséghez, hozzáadjuk most a rezsicsökkentés csökkentését, akkor még sürgetőbb lett a helyzet. Az átlagot meghaladó energiafogyasztásnál ugyanis a hétszeres lakossági gázárfelhajtó hatást kerülheti el otthona utólagos padlás és homlokzati szigetelésével.

Ráadásul most 2022. december 31-ig az Otthonfelújítási programmal 50%-os állami támogatással szigetelheti padlását és/vagy homlokzatát, illetve cserélheti ki a homlokzati falon lévő nyílászárókat. Az Otthonfelújítási programban az állami támogatás összege a számlával igazolt felújítás díjának 50%-a, legfeljebb 3 millió forint.

A legfeljebb 3 millió forintos állami támogatás az utólagos hőszigetelés befejezését követően 60 napon belül igényelhető legkésőbb 2022. december 31-ig. Ez a lehetőség minden 25 év alatti gyereket nevelő család számára nyitva áll 2022-ben.

Ha megteheti, akkor már csak az a kérdés, hogy a födém vagy a homlokzat szigetelésével kezdje családi háza utólagos rezsicsökkentő hőszigetelését.

Rezsicsökkentő szigetelés a födém szigetelésével

rockwool multirock kőzetgyapot lemez

Rockwool Multirock kőzetgyapot szigetelő lemez a padlásfödém utólagos szigetelésére. Milyen vastagságban lesz a legjobb?

A korábbi vizsgálatok tapasztalata alapján szakemberek szerint a leggyorsabban a padlásfödém hőszigetelése térülhet meg.

  • Azért, mert a meleg levegő felfelé száll, és egy négyzetméterre vetítve a mennyezeten át szökik meg a legtöbb energia.
  • A födém szigetelése azért is jó megoldás lehet, mert a födémet önállóan lehet szigetelni, és gázszámlája lefaragásával máris dolgozik a födémre felrakott szigetelés.

Rezsicsökkentő hőszigetelés a homlokzat utólagos szigetelésével

homlokzat szigetelés

Homlokzat szigetelése a lábazattal együtt

A padlás hőszigetelése után érdemes a homlokzatot a lábazattal együtt szigetelni. Előtte azonban érdemes a homlokzati falon lévő ajtókat és ablakokat is hőszigeteltre cserélni. Igazán jó hőszigetelést a 3 rétegű üvegezéssel ellátott nyílászárók adnak.

Szakszerű kivitelezéssel, jó minőségű hőszigetelő beépítésével, megfelelő vastagságban elvégezve a szigetelést, akár 50%-kal is csökkenteni tudja korábbi energiafelhasználását.

Sőt akár még 60%-os megtakarítást is el tud érni, ha szeretne ilyen mértékű fűtési költség csökkentést. Ha az átlagos fogyasztás feletti hétszeres gázárra gondol, akkor ez igencsak vonzó megtakarítás lehet télen a fűtési szezonban.

Sokan kérdezik, hogy milyen vastag legyen a szigetelés a homlokzaton. Nehéz erre a kérdésre azonnal határozott választ adni, mert több tényezőtől is függ az Önöknek legjobb vastagság.

hogyan válasszon hőszigetelő rendszert

Hogyan válassza ki családi háza utólagos hőszigetelő rendszerét? Mire figyeljen? Kattintson a képre választást segítő kérdőívéért!

Fontos kérdés az, hogy milyen mértékű megtakarítást szeretnének a fűtési költségekben. Aztán pedig szinte ugyanilyen fontos kérdés az is, hogy milyen falazóanyagból épült fel családi házuk. Ha a hogyan válasszon hőszigetelő rendszert családi házára kérdőív kérdéseit megválaszolja, akkor már tisztábban lát majd Ön is.

Nehéz évtizedekkel előre megjósolni a gáz árának alakulását. Különösen most, amikor a mi életünkben soha nem látott ütemben szökik magasba a gáz ára. Szakemberek azonban azt javasolják, hogy hagyományos hungarocell szigetelésből 20 cm, a grafitos szürkéből már 15 cm-es vastagság megfelelő megtakarítást adhat a fűtési költségek csökkentésében.

Ha pedig légúti allergiával küzdő van a családban, vagy pedig forgalmas út mellett laknak, akkor a hungarocell szigetelés helyett mindenképp érdemes a kőzetgyapotot választani a homlokzatra. A kőzetgyapotnak jó a páraáteresztése, ezért az asztmával küzdőket sem irritálja majd a hőszigetelt ház levegője. Forgalmas út mellett pedig a kőzetgyapotnak sokkal jobb a hangszigetelése, mint a hungarocellnek. Kőzetgyapot szigeteléssel nem fog annyira hallatszani az utcán haladó autók lármás zaja.

austrotherm grafit reflex szigetelés

Austrotherm Grafit szigetelésből már 15 cm vastag szigetelés a homlokzatra már jelentős fűtési költség megtakarítást eredményez évtizedeken át

A padlás és a homlokzat szigetelése pedig azt jelentheti, hogy az utólagos hőszigetelés után akkor is bele fog férni családi háza energiafelhasználása a támogatott átlagos fogyasztásba, ha most még bőven felette van gázszámlája végösszege. Gondoljon arra, hogy akár feleződhet is a gázfogyasztása. Márpedig ez az átlag feletti fogyasztásnál hetedannyi kiadást jelent a gáz árában.

Ha pedig családi háza utólagos hőszigetelésével, megoldotta az energiafelhasználás hatékonyságának javítását, akkor következhet majd később a fűtés korszerűsítése is a kazán korszerűbbre cserélésével. Persze csak akkor, ha családi háza energiafelhasználását még tovább szeretné javítani.

austrotherm padlap padlásfödém szigetelés

Járható padlásfödém szigetelés Austrotherm padlappal

Ha sokat szeretne megtakarítani, akkor a rezsicsökkentés szabályváltozása miatti takarékoskodást a hőszigeteléssel érdemes kezdeni. Mit gondol? Mit tervez családja pénztárcájának védelmében?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük