Íves homlokzat hőszigetelése

Homlokzat szigetelésnél a sík homlokzati falak külső oldali szigetelésére gondolunk. A sík külső falak hőszigetelésére már évtizedek óta kipróbált technológiák állnak rendelkezésre.

  • Ha fontos a homlokzat hangszigetelése is, mert például forgalmas út mellett épült házat kell szigetelni, akkor a kőzetgyapot homlokzati szigetelés lehet a legjobb megoldás. Vályogfal szigetelésére is mindenképp a kőzetgyapotot érdemes választani.
  • Ha viszont nem fontos a fal hangszigetelése, és légúti allergiával küzdő sincs a családban, akkor bátran lehet választani a hungarocell szigetelést is a homlokzatra. Még mindig sokan választják a hagyományos fehér színű szigetelést családi házuk homlokzatára. Az egyre drágább fűtés és nyári klimatizálás miatt azonban egyre többen keresik a grafitadalékkal feljavított szürke hungarocell szigetelést a homlokzatra. Ennek 20-25%-kal jobb a hőszigetelő képessége a hagyományos hungarocellnél, ezért jobb hőszigetelést lehet elérni ugyanannak a vastagságnak a falra rakásával.

Nem mindig sík felületű azonban a homlokzati fal. A fűtési költségek megtakarítása érdekében azonban az íves homlokzatok hőszigetelése is ugyanolyan fontos. Ezeknek a felületeknek a szigetelésére azonban már nincsenek olyan kipróbált rendszerek. A sík felületű hőszigetelő lemezek az íves felületre nem fekszenek fel, és emiatt a rögzítésük is nehézkesebb.

A minimális görbülettel rendelkező homlokzati falakra a vékonyabb hőszigetelő lemezek még jól ráhajlíthatók, és rögzíthetők is. Ha pedig több réteget raknak egymás felé, akkor a hőszigetelés vastagságával sem lehet probléma, Azért, mert annyi réteget hajlítanak rá az íves homlokzatra, ami kiadja a hőszigetelés szükséges vastagságát.

Vastag hőszigetelő lemezek azonban még a kismértékben íves felületekre sem hajlíthatók rá.

íves homlokzat hőszigetelése

Íves homlokzat hőszigetelése hungarocellel

A nagyobb görbülettel rendelkező falakra pedig még a vékony és jól hajlítható hőszigetelő táblák sem hajlíthatók rá. Az ilyen nagy görbületű falaknak a hőszigetelését régebben úgy oldották meg, hogy a hőszigetelő táblát vékony csíkokra vágták és ezeket a csíkokat ragasztották fel az íves homlokzatra.

Ez ugyan jó megoldás volt, de az egyenletesen hajlított felület helyett sokszög alakú felület alakult ki a hajlított homlokzaton. Vagyis a hajlított felület sokszög alakú felületté alakult át a hőszigetelés után. Ráadásul ezeket a felragasztott hőszigetelő csíkokat külön-külön kellett rögzíteni dübellel.

íves homlokzati hőszigetelő elem

Íves homlokzati hőszigetelő elem az Austrothermtől

Ezeknek az íves felületeknek a korszerű, hajlított hőszigetelésére jelent jó megoldást az íves formára gyártott homlokzati hőszigetelő tábla. Ezeknek a tábláknak a belső íve megegyezik a homlokzati fal görbületével, ezért a hőszigetelő elem pontosan felragasztható a falra. Utána pedig dübellel rögzíteni is lehet a felragasztott hajlított elemeket.

Ezeknek a hajlított elemeknek a legfőbb előnye a pontos illeszkedés és a hőhidasság elkerülése. A táblák illeszkedésénél nincs rés, ezért nem lesz hőhidas a homlokzat szigetelése.

Ha a táblák fel vannak ragasztva az íves homlokzatra, akkor innentől kezdve a hőszigetelés folyamata pontosan ugyanaz, mint a sík felületeknél. A hőszigetelő elemeket a találkozásuknál össze kell csiszolni, utána pedig dübellel rögzíteni. Ezután kerül fel a táblákra a ragasztótapasz, amibe be kell ágyazni az üvegszövet hálót úgy, hogy beágyazódjon a ragasztóba.

A ragasztó száradása után lehet felhordani az alapvakolatot majd pedig a fedő vékonyvakolatot a kiválasztott színben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük