Kőzetgyapot vagy hungarocell szigetelés

Kőzetgyapot vagy hungarocell szigetelés legyen a homlokzaton, a padlón, a padláson vagy a tetőtérben? Az egyik legfontosabb kérdés ez, amikor egy családi ház szigeteléséről van szó.

A hungarocell vagy a kőzetgyapot szigetelés közötti választásnak azonban a legnagyobb jelentősége általában a homlokzat szigetelésekor van. Nem véletlenül. Bár egy négyzetméterre vetítve a padláson, illetve a tetőtérben szökik meg a legtöbb energia a téli fűtés idején, mert a meleg levegő felfelé száll, azonban mégis összességében a homlokzati falak szigetelése jelent nagyobb felületet a családi ház szigetelésekor.

austrotherm expert fix lábazati szigetelő

Homlokzatot a lábazattal együtt szigetelje

A homlokzat szigetelése azért is lehet fontosabb döntés a családi ház szigetelésekor, mert a homlokzatot mindig a lábazattal együtt érdemes szigetelni. Ezért általában a nagyobb egyszeri kiadást a homlokzat szigetelése jelenti a padlás utólagos szigetelésével szemben. Arról nem is beszélve, hogy a homlokzat szigetelése előtt érdemes a külső falon lévő bejárati ajtókat és ablakokat is hőszigeteltre cserélni.

Hazánkban 2,4-2,8 millió családi ház van. Ezek közül körülbelül 700 ezer családi ház szigetelt. Ebből is látszik, hogy közel kétmillió családi ház homlokzati falán szökik télen a meleg. Azt is mondhatjuk, hogy közel kétmillió családi házban télen még mindig drága pénzen fűtik az utcát. A szigeteletlen padláson keresztül pedig melegítik az eget. A szigeteletlen családi házakban a fűtés költsége legalább kétszer nagyobb, mint egy megfelelően hőszigetelt házban. A téli fűtési költségek lefaragásában ezért van olyan fontos szerepe a hőszigetelő kiválasztásának.

Hungarocell vagy kőzetgyapot szigetelés legyen a homlokzaton?

A homlokzat utólagos szigetelésére mindkét szigetelőanyag jó választás lehet.

Néhány esetben azonban a homlokzat szigetelésére a kőzetgyapot jobb választás. Melyek lehetnek ezek a kőzetgyapot szigetelést igénylő helyzetek?

  • kőzetgyapot homlokzati hőszigetelés

    Kőzetgyapot homlokzati hőszigetelés jó páraáteresztő képességgel

    Ha vályogházban él a család, akkor a páraáteresztő vályogházat mindenképp jó páraáteresztő képességű szigetelővel érdemes szigetelni. Azért, mert a gyenge páraáteresztő képességű hungarocell nem engedi át a falon a házban keletkezett párát, hanem visszafordítja a falban a házbelső felé. Ez pedig nedvesedést, penészedést okozhat a falon. A kőzetgyapotnak sokkal jobb a páraáteresztő képessége, mint a hungarocellnek, ezért a vályogfal szigetelésére a kőzetgyapotot érdemes választani.
  • baumit open plus

    Baumit Open Plus szigetelés a homlokzat páraáteresztő szigetelésére

    Jó páraáteresztéssel rendelkező homlokzatszigetelők még az Open rendszerek is. Ezek hungarocellből készülnek ugyan, de a páraáteresztő képességüket biztosítják azzal, hogy perforálással (a szigetelőlemez kilyuggatásával) páraáteresztővé teszik a hungarocell táblát.
  • Akkor is fontos a homlokzatszigetelés jó páraáteresztő képessége, ha a családban asztmás vagy légúti allergiától szenvedő családtag van. Az asztmás és allergiás rohamok elkerülése érdekében ilyenkor is fontos a homlokzati falra felrakott szigetelés jó páraáteresztő képessége.
    Ha forgalmas út mellett épült családi ház utólagos szigeteléséről van szó, akkor szintén érdemes a kőzetgyapotot választani. Azért, mert a kőzetgyapotnak sokkal jobb a hangszigetelése, mint a hungarocellnek.
  • A kőzetgyapot szálas szerkezete jobban elnyeli és szigeteli a hangot, mint a polisztirolhab. Minél nagyobb a testsűrűsége a kőzetgyapotnak, annál jobb a hangszigetelő képessége. Azért, mert a sűrűbb szálszerkezetben nem áramlik annyira a levegő, ezért jobb lesz a hangszigetelés. Ilyenkor a kőzetgyapot szigetelés felrakásával a hőszigetelés mellett megfelelően hangszigetelő is lesz a homlokzat szigetelése.

Ha viszont ezeknek a helyzeteknek egyike sem áll fenn, akkor a hungarocell szigetelést is választhatja a homlokzatra. A hungarocell szigetelést is kétféléből választhatja ki.

  • Felkerülhet a homlokzatra a hagyományos, fehér színű szigetelés is.
  • hungarocell szigetelés homlokzatra

    Grafitos hungarocell szigetelés a homlokzat utólagos szigetelésére

    Vagy a fehér hungarocell helyett választhatja a szürke színű grafitos hungarocellt is homlokzati fala szigetelésére. Azért is érdemes lehet ezt választani, mert a grafitadalékkel ellátott szigetelőnek a hőszigetelése 20-25%-kal jobb a fehér színűnél. Ennek az a legfőbb előnye, hogy vékonyabb szigetelés is elég ugyanolyan hőszigetelés és fűtési költség megtakarítás eléréséhez. Vagy pedig ugyanolyan vastag szigetelés beépítésével jobb hőszigetelést, és ezzel együtt nagyobb megtakarítást érhet el.

A homlokzati falak utólagos szigetelésekor a legtöbbször a hungarocellt választják. Mégpedig azért, mert az ára kedvezőbb a kőzetgyapotnál. Akár 20-40%-kal is olcsóbb lehet az ára a hungarocell szigetelésnek az ugyanolyan vastag kőzetgyapottal szemben.

Rockwool kőzetgyapot homlokzatra

Rockwool kőzetgyapot a homlokzat páraáteresztő szigetelésére

Egyre többen választják azonban a kőzetgyapotot is a homlokzat szigetelésre. Elsősorban a korábban felsorolt előnyei, vagyis a kiváló hangszigetelése és sokkal jobb páraáteresztő képessége miatt. A kőzetgyapot jó páraáteresztő képessége nemcsak egészségesebb levegőt biztosít a lakásban, hanem nagyobb eséllyel elkerülheti vele a falak nedvesedését és penészedését.

Ezzel együtt azonban a lakás megfelelő szellőztetéséről a kőzetgyapottal szigetelt családi házban is gondoskodni kell, mert a falakon keresztül nem fog tudni eltávozni a beltérben keletkezett pára. Azonban igaz az, hogy nemcsak komfortosabb, egészségesebb levegőjű, hanem értékesebb is lesz a kőzetgyapottal szigetelt családi ház. Ha ezek valamelyike fontos szempont a homlokzat szigetelésekor, akkor előnyösebb lehet a kőzetgyapot szigetelő.

Milyen vastag legyen a homlokzat szigetelés?

Minél jobb a hőszigetelése, minél alacsonyabb a hővezetési tényezője a homlokzati szigetelőnek, annál vékonyabb is elég belőle ugyanolyan hőszigetelés eléréséhez.

Ha viszont a hőszigetelő anyag hővezetési tényezője egyforma, akkor minél vastagabb szigetelőt rak fel a homlokzatra, annál jobb lesz családi háza hőszigetelése. Ezzel együtt azonban minél vastagabb szigetelőt rak fel a homlokzatra, annál precízebbnek és körültekintőbbnek kell lenni a táblák felrakásakor.

A hőszigetelő táblák „perem-pont” módszerrel való felrakása mellett a dübelezésre is figyelni kell azért, hogy egy vihar nehogy megrongálja a homlokzat szigetelését a következő évtizedekben. Minél vastagabb a szigetelés, annál bizonytalanabb a felfogatása a homlokzatra. Éppen ezért a 15-20 cm feletti vastagságnál már a jobb hőszigetelés eléréséhez nem biztos, hogy a hőszigetelés vastagságát érdemes növelni. Helyette érdemes jobb hőszigetelő képességgel rendelkező homlokzati szigetelőt választani.

  • kétrétegű, vakolható kőzetgyapot

    Miért olyan kiváló hőszigetelő a Rockwool kétrétegű vakolható kőzetgyapot lemeze homlokzatára?

    Az egyrétegű kőzetgyapot helyett jobb a kétrétegűt választani. Azért, mert ennek körülbelül 10%-kal jobb a hőszigetelő képessége, ezért vékonyabb is elég belőle.
  • A jól ismert fehér színű hungarocell szigetelés helyett pedig a szürke színű grafitosnak 23-25%-kal jobb a hőszigetelő képessége. Ezért ebből még vékonyabb is elég ugyanolyan mértékű hőszigetelés és fűtési költségmegtakarítás eléréséhez. Nem mellesleg pedig a vékonyabb táblák felfogatása is biztonságosabb és viharállóbb.
hogyan válasszon hőszigetelő rendszert

Hogyan válasszon hőszigetelő rendszert családi házára? Kattintson a képre választást segítő kérdőívéért!

Eldöntötte már, hogy hungarocell vagy kőzetgyapot szigetelés lesz családi házán?

Ha még nem választott a homlokzatra a szigetelések közül, akkor Hogyan válasszon hőszigetelő rendszert családi házára kérdőív kitöltése segíteni fog majd. Megkönnyíti választását az Ön számára fontos szempontok szerint.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük