Hanggátlás és hangelnyelés az épületekben

A hanggátlás és a hangelnyelés nemcsak lemezfelvételek készítésére szolgáló stúdiókban és a koncerttermekben fontos, hanem az iskolai előadótermekben és osztálytermekben is. Sőt minden olyan helyiségben fontos lehet a hanggátlás és a terem akusztikájának megfelelő biztosítása, ahol előadások, felszólalások hangzanak el. Fontos, hogy a felszólalásokat a terem minden pontján jól lehessen hallani.

A helyiség akusztikája azonban még otthonainkban is fontos szempont lehet. Ha be van rendezve a szoba, akkor a hangok is természetesebben terjednek a szobában. Ha azonban kong a szoba az ürességtől, a hangok terjedése is azonnal furcsává válhat. Ilyen könnyen előfordulhat, amikor például nagytakarításkor leveszi az ablakokról a függönyöket. Ilyenkor ugyanis a korábban jó hangelnyelő felületként működő függönyök nem tompítják a hangzást, és azonnal furcsának tűnik a szoba akusztikája a falakról visszaverődő hangok miatt.

A hangok elnyelésének fontos szerepe van a hangszigetelésben is. A hangelnyelő felületként funkcionáló tárgyak a szobában jól elnyelik a hangot, és ezért a zajok nem fognak tovább terjedni a lakásban a szomszédos szobákba.

Zárt térben a hangok máshogy terjednek, mint a szabadban. Szabadban a hangok henger vagy gömb alakú hullámokban terjednek a hangforrásból kiindulva. A szabad tér jellegéből adódóan minél nagyobb a távolság a hang forrásától, annál nagyobb felületen hallható, és terjed szét a hang.

Egy falakkal határolt, és különböző tárgyakkal berendezett helyiségben azonban a hang máshogy terjed. A helyiség falai és más határoló felületek visszaverik a hangokat. A falakkal határolt helyiségekben a hang még azelőtt beleütközik a falakba, mielőtt legyengülne. Ezzel pedig a hang visszaverődik a falakról és más kemény felületekről is. Ezzel a pedig a helyiségekben lévő kemény felületek, amelyekről a hangok visszaverődnek befolyásolják a teremnek az akusztikáját.

A hangok a falakról egyszer vagy akár többször is visszaverődhetnek. Ugyan a levegő elnyeli a hangokat, azonban a hangok energiájának az elnyelése nagymértékben függ a hang frekvenciájától. Sokkal könnyebben elnyelődnek a magas frekvenciájú hangok, mint az alacsony frekvenciájúak.

A hangverseny és előadótermek akusztikájának kialakításakor éppen ezt a hangok elnyelésének és terjedésének jellegét kell figyelembe venni. Ha jól alakították ki a helyiség akusztikáját, akkor a nem kívánt hangok elnyelődnek, lecsillapodnak, a kívánt hangok viszont kihangsúlyozódnak, felerősödnek.

Az előadótermek kialakításakor arra törekednek a terem akusztikájának kialakításakor, hogy a hangok visszaverődését, amennyire csak lehet megakadályozzák. Ugyanis a visszaverődő hangok felerősítik a hangokat, és eltorzítják. Ennek a leghatékonyabb módja az, hogy a kemény falfelületeket és ezzel együtt a mennyezetet is hangelnyelő anyaggal borítják be. Azért fontos ez, mert ekkor a hangelnyelő puha felületekről nem verődnek vissza a hangok, és ezzel a visszaverődő hangok nem torzítják el a terem akusztikáját.

Az építőanyagok önmagukban viszonylag kis hangelnyeléssel rendelkeznek. Általánosságban minél keményebb egy felület, annál kisebb a hangelnyelése. A lakásban a bútoroknak és a falra felrakott képeknek is van hangelnyelése. A fabútoroknál nagyobb mértékben nyelik el a hangot a kárpitozott bútorok. A függönyök, szőnyegek és más lakástextilek is jól nyelik el a hangot. Leginkább azért, mert nem kemény, hanem puha felületek.

Sőt még az emberi testnek is van hangelnyelése. A magas frekvenciájú hangok még a levegőben terjedve is elnyelődnek valamelyest. Ha ezek a természetes hangelnyelési módok nem elegendők a lakásban, akkor érdemes egyéb hangelnyelési módokról gondoskodni. Sőt még fontosabb a megfelelő teremakusztika biztosítása az előadótermekben.

A hangelnyelő anyagok lehetnek porózus anyagok és rezonáns hangelnyelők.

gipszkarton fal hangszigetelése

Isover üveggyapot gipszkarton fala hangszigetelésére

A porózus hangelnyelő anyagok a levegőt tartalmazó anyagok. Ilyen hangelnyelő anyagok lehetnek a már említett kárpitos bútorok, függönyök, szőnyegek, egyéb lakástextilek és az ásványgyapot, kőzetgyapot és üveggyapot szigetelő anyagok is. Ezek a levegőt tartalmazó anyagukkal nyelik el, és tompítják a hangot.

A rezonáns típusú hangelnyelőknél a nem kívánatos hang elnyelése rezonáló, rezgő rendszer energiavesztéséből adódik. A hang energiája berezegteti az anyagot, amivel a berezegtetett tömeg felveszi és elnyeli a hang energiáját.

Bizonyos mértékben minden anyag elnyel valamilyen mértékű hangot. A tömör és kemény anyagok azonban kevés hangot nyelnek el, ezek visszaverik a hangot. Ilyen kémény anyag a falazóanyagként használt tégla vagy a beton is. Ezeknek nagyon minimális a hangelnyelésük. Gyakorlatilag szinte nem is nyelik el a hangot, hanem visszaverik azt.

hanggátlás kőzetgyapottal

Hanggátlás kőzetgyapottal a gipszkarton válaszfalban

A gipszkarton válaszfalakban és álmennyezetekben használatos kőzetgyapot és üveggyapot hangelnyelő és hangszigetelő anyagok a porózus hangszigetelők és hangelnyelők közé tartoznak. Ezeknek a hangszigetelése, vagyis a hangelnyelése függ a vastagságuktól, a sűrűségüktől, valamint a felületi kialakításuktól is. A puhább anyag, mindig jobb hangelnyelő, mint a kemény. A puha anyagból készült lapok és farostlemezek is jobb hangelnyelők, mint a kőkemény beton. A lakástextilek is jó hangelnyelő és hangszigetelő anyagok.

Hangszigetelés esetén általában a válaszfalakban és az álmennyezetekben is a porózus, szálas szerkezetű kőzetgyapot és üveggyapot hangszigetelő anyagok a furnér, farostlemezek vagy gipszkarton lapok mögé vagy közé kerülnek beépítésre a megfelelő hangszigetelés, hangelnyelés érdekében.

Minél nagyobb távolság van a gipszkarton lapok vagy farost lemezek között, annál nagyobb a hangszigetelés és hangelnyelés mértéke, mert már önmagában a levegő is hangszigetel. Különösen a magas frekvenciájú hangok szigetelésében teljesít jól a levegő. Emellett pedig a nagyobb falvastagság vagy az álmennyezet alacsonyabbra helyezése vastagabb ásványgyapot hangszigetelés beépítését teszi lehetővé. Ha pedig még a hangszigetelésre használt üveggyapot vagy kőzetgyapot testsűrűsége is nagy, akkor még jobb lesz a hangszigetelésre és hangelnyelésre készített szerkezet hangelnyelése.

A lakásban lévő függönyök, szőnyegek és kárpitos bútorok nagyon jó természetes hangelnyelők. A gipszkarton, OSB lapos vagy farostlemezes előtétfalak vagy válaszfalak pedig a mögöttük vagy közöttük elhelyezett porózus kőzetgyapot vagy üveggyapot szigetelés miatt nyújtanak jó hangszigetelést, illetve hangelnyelést.

Ugyanilyen jó hangelnyelő az álmennyezetet adó gipszkarton vagy OSB lap fölött elhelyezett üveggyapot, vagy kőzetgyapot szigetelés. Az álmennyezetnél még a szigetelőanyag mögött lévő levegőréteg vastagsága is jelentős hangszigetelő hatással bír. Különösen a magas frekvenciájú hangok szigetelésénél teljesít jól a levegőréteg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük