Kellemes klíma a tetőtérben

A tetőtér kellemes komfortját nem is olyan könnyű ám biztosítani. Télen a fűtés energiájának tetőtéri szobában tartásáról kell gondoskodni a tetőtér megfelelő szigetelésével. Nyáron pedig a déli órákban tűző nap perzselő melegét kell a tetőn kívül tartani.

A klíma működtetése helyett ugyanis az elviselhető nyári hőmérsékletet is érdemes a tetőtér megfelelő szigetelésével megoldani. Miért gazdaságosabb a tetőtér szigetelés a klímánál?

Azért, mert környezetkímélő és olcsóbb is. A klíma működtetése ugyanis nemcsak környezetet károsító, hanem energiafaló is. Ez azért van, mert a tetőtérben a hőmérséklet egy fokkal való lehűtéséhez közel háromszor annyi energiára van szükség, mint a levegő egy fokkal való felfűtéséhez. Mit jelent ez? Azt, hogy nyáron energiával hűteni háromszor annyiba kerül, mint télen energiával fűteni. Ezt a mondatot érdemes még egyszer elolvasni, ha tetőtér szigetelés előtt áll.

Minél nagyobb nyáron a kánikulai meleg, annál többe kerül a klíma működtetése a legmelegebb júniusi, júliusi és augusztusi napokon. A klíma működtetésének költségét jelentősen csökkenteni tudja a tetőtér megfelelő hőszigetelésével.

Tetőtér szarufák közötti szigetelése

A tetőtér szarufák közötti szigetelésének vastagsága csak a szarufák magasságának megfelelő lehet. Ez a legjobb esetben is 15 cm vastag tetőtér szigetelést tud biztosítani. A szarufák közötti hőszigetelést azonban ki tudja egészíteni a szarufák alatti kiegészítő szigeteléssel. Ez a szarufák alatti kiegészítő szigetelés azonban már a tetőtéri szoba belmagasságából vesz el 5-10 cm-t.

Tetőtér szarufák feletti szigetelése

A tetőtér szarufák feletti szigetelésekor azonban a tetőtér teljes szigetelésének vastagsága a szarufák felé kerül. Ennek több előnye is van.

Egyrészt a szarufák felett olyan vastag lehet a tetőtér szigetelés, amilyen vastagságot csak szeretne. Mivel a meleg levegő felfelé szál, és egy négyzetméterre vetítve a tetőn át távozik a legtöbb energia télen, és nyáron pedig a tűző nap sugaraival szemben a tető védi a tetőtéri szobát, ezért a tetőtér szigetelésének vastagsága, még a legjobb hőszigetelő képességű hőszigetelő anyagok felhasználásával is bátran lehet 20, sőt akár még 30 cm vastagságú is.

  • bachl tecta-pur 022

    Bachl tecta-pur 022 magastető szarufák feletti szigetelésére kimagasló hőszigetelő képességgel

    A legjobb hőszigetelő képességű poliuretán szigetelő anyagokból is bátran használhat 20 cm-es vastagságot a tetőtér szigetelésére. Például a Bachl tecta-PUR 022 poliuretán keményhab hőszigetelő lemeze a maga 0,022 W/m2K hővezetési tényező értékével kimagasló hőszigetelést biztosít a tetőtérben. Ebből a kimagasló hőszigetelő képességű hőszigetelőből is érdemes 20-24 cm vastag szigetelést használni a tetőtér szigetelésére.
  • austrotherm manzárd grafit szigetelés

    Austrotherm Manzárd Grafit szigetelő a tető szarufák feletti szigetelésére

    Egy másik közkedvelt szarufák feletti tetőszigetelő anyag az Austrotherm Manzárd Grafit a maga 0,030 W/m2K hővezetési tényezőjével még mindig kiváló hőszigetelést biztosít. A Manzárd Grafitból a 30 cm vastag tetőtér szigetelés sem képes olyan mértékű fűtési költség és klimatizálási költség megtakarításra, mint a Bachl tecta-PUR 022 lemez 24 cm vastag szigetelése. Persze a 20 cm vastag Bachl tecta-PUR 022 és a 30 cm vastag Manzárd Grafit szigetelés már kiváló szarufák feletti szigetelésnek felel meg.

Másrészt pedig a szarufák feletti szigeteléssel nem fogja csökkenteni a tetőtér belmagasságát.

Persze az előnyök mellett van hátránya a szarufák feletti szigetelésnek. A tető felújításánál csak akkor tudja a szarufák feletti szigetelést választani, ha a tetőfedést is leszedi. Utána pedig a szarufák teherbíró képességét megvizsgálva új tetőt épít a házára.

Hővédő és fényvisszaverő felülettel rendelkező tetőcserepek

terrán zenit moon

Terrán Zenit moon cseréptető ClimaControl felületvédelemmel

A tetőtér nyári kánikula elleni kimagasló hőszigetelését még tovább tudja növelni a hővédő és fényvisszaverő felülettel ellátott tetőcserepek felhasználásával. Például a ClimaControll felületvédelemmel ellátott Terrán Zenit tetőcserepek hőmérséklete akár 10 fokkal is alacsonyabb lehet a hagyományos tetőcserepekhez képest. Mit jelent ez a klimatizálási költségekben?

Ez azt jelenti, hogy a cserépfedés alatt lévő tetőszigetelésnek akár 10 fokkal alacsonyabb külső kánikulai hőmérséklettel szemben kell megvédeni a tetőtéri szobát. Márpedig egy 25-30 cm vastag szarufák feletti hőszigetelés 10 fokkal alacsonyabb kinti hőmérsékletnél még kellemesebb hőmérsékletet képes biztosítani a tetőtérben, még a legperzselőbb kinti melegben is.

Árnyékolók szerepe a kellemes tetőtéri klímában

Kánikulában a hőség nemcsak a falakon és a tetőn át, hanem az ablaküvegeken keresztül is bejut a lakásba. A tűző nap ablakokon kívül tartására külső és belső árnyékolók választhatók.

Sokan használják az ablakokra felrakott sötétítő függönyöket, amelyek a nap tűző sugaraival szemben védik a lakást. Ugyanakkor minél vastagabb szövésű egy függöny, annál kevésbé szellőzik. Ezért nemcsak a napsütést tartja kinn, hanem a páratartalom benti megemelkedéséhez is nagyban hozzájárul. Persze megfelelő szellőztetéssel csökkenthető a lakás magas páratartalma is.

Emellett azzal is számolni kell, hogy ezek a sötét anyagok a 11 órától délután 5-6 óráig tartó tűző naptól erősen felmelegednek. Ezzel pedig nemcsak magukba szívják a hőt, hanem fűtik, melegítik is a lakást. Emellett pedig a tetősíkban ferdén álló tetőablakokra nehezen lehet rögzíteni ezeket a sötétítőket.

Hővédelem szempontjából a tetőablakokon a Velux külső hővédő rolója a legeredményesebb megoldás. Azért, mert ezek a rolók a beáramló hő akár 72%-át is képesek kiszűrni. Még azelőtt, hogy a perzselő hőség elérné a tetőablakok üvegét. Ezzel pedig akár 5 fokkal is alacsonyabb lehet a hőmérséklet a tetőtérben.

Ugyanígy a tetőablakon lehúzott redőny is hatékony hővédelmet képes biztosítani a tetőtéri ablakon.

Fényvédelem szempontjából a Velux fényzáró rolója teljes fényzárást tud biztosítani a beáramló fénnyel szemben úgy, hogy közben nem akadályozza a helyiség szellőzését sem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük