Polisztirol vagy kőzetgyapot szigetelést válasszak?

Polisztirol vagy kőzetgyapot szigetelés legyen a házon? Ezen gondolkodnak éppen? Választottak már? Tudtak dönteni? Vagy még vannak kérdéseik?

Polisztirol vagy kőzetgyapot? Nem könnyű kérdés.

Polisztirol vagy kőzetgyapot szigetelés legyen a falon?

A családi házak homlokzati szigetelésénél az elhatározás után talán ez a legfontosabb kérdés. „Kőzetgyapot vagy polisztirol szigetelés kerüljön a házra? Melyiket válasszam?”

Ha pedig alaposan végiggondolja a kérdést, akkor felvetődik az is, hogy „melyik a jobb? Milyen szempontok alapján döntsek?”

homlokzati polisztirol hőszigetelés

A két legjobb homlokzati hőszigetelő közül a polisztirolnak kétségtelenül az a legfőbb előnye a kőzetgyapottal szemben, hogy jóval olcsóbb. Milyen szempontok szerint választ homlokzati szigetelést?

Nehéz egyértelmű választ adni arra kérdésre, hogy melyik szigetelést válassza. Az utólagos szigetelésnél vannak különböző szempontok, és ezek szerint egyszer a kőzetgyapot máskor pedig a polisztirol tűnik jobb választásnak. Valójában a döntést az alapján tudja meghozni, hogy Önnek a szempontok közül melyik a fontosabb. Segítségül felsoroljuk azokat a fontos szempontokat, amelyeket érdemes figyelembe venni a döntéskor. Elmondjuk azt is, hogy ezen szempontok szerint melyik lenne jobb. Ezeket megismerve talán könnyebben tud majd választani a kétféle szigetelés között.

A homlokzatok utólagos szigetelésének két legelterjedtebb szigetelő anyaga a polisztirol és a kőzetgyapot. A polisztirol lemezekkel való hőszigetelés a legelterjedtebb választás. Talán nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, hogy az utólagos hőszigeteléseknél 5-ből 4 családi ház tulajdonos a polisztirol szigetelést választja. Az expandált polisztirol lemezek jó minőségű szigetelőanyagok. A homlokzati polisztirol lemezek ára 20-40%-kal is kedvezőbb, mint a hasonló vastagságú homlokzatra gyártott kőzetgyapot lemezeké.

 • Érdemes akkor vásárolni mindkét szigetelőt, amikor a legnagyobb gyártók akciót hirdetnek.
 • Jól teszi, ha körülnéz a piacon, mert az azonos termékek ára között is lehet eltérés az építőanyag kereskedések telepein.

A polisztirol szigetelés dominanciája megkérdőjelezhetetlen még. Az utóbbi években azonban érezhetően nő a kőzetgyapot szigetelést választók aránya. Drágább hőszigetelő anyag a kőzetgyapot, azonban a magasabb árnak konkrét előnyei vannak. Melyek ezek a kézzelfogható előnyök?

 1. A kőzetgyapot páraáteresztő képessége sokkal jobb, mint a polisztirolé. A szálas anyagszerkezetben a vízpára akadálytalanul mozoghat. Gyakorlatilag azt lehet mondani, hogy nincs penészedés a kőzetgyapottal megfelelően szigetelt családi házakban.
 2. Hangszigetelése is jobb a polisztirolnál, mert a sűrű szálszerkezet jobban elnyeli a hangokat, mint a polisztirolhab. Csendes kertvárosi környezetben ez természetesen nem meghatározó előny, de forgalmas utak mentén lévő családi házak szigetelésénél bizony nagy jelentősége lehet a homlokzat jobb hangszigetelésének is.
 3. A kőzetgyapot nem ég, ásványi, természetes alapanyagainak köszönhetően olvadáspontja 1000 Celsius fok felett van. Ezért egy esetleges tűznél gátolja a tűz terjedését, és védi a falat. Az expandált polisztirol hablemez ezzel szemben – önkioltóan ugyan -, de csepegve ég. A tárgyilagossághoz azonban hozzátartozik az is, hogy szakszerű szigetelésnél, a „pont-perem” módszert lelkiismeretesen alkalmazva a polisztirol táblák ragasztásakor, a szélükön teljesen bekent táblák mögött nem lesznek olyan légrések, amelyek egy esetleges lakástűznél segítenék a lángok terjedését. Tehát a polisztirol is biztonságos homlokzati hőszigetelő anyag szakszerű kivitelezéssel.

A kőzetgyapot szigetelésnek ez a három előnye ellensúlyozza egyre több vásárlónál a szigetelő lemezek magasabb árát.

Melyik márkát válasszam, és milyen vastagságban?

Még akkor sincs azonban a célegyenesben, ha az előző szempontokat mérlegelve már választott a polisztirol és a kőzetgyapot között. Több döntést is meg kell hoznia még, mielőtt hozzákezdhetne otthona hőszigetelésének.

 1. Először is kőzetgyapot és kőzetgyapot, valamint polisztirol és polisztirol között is jelentős minőségi különbségek lehetnek az egyes gyártók termékei között. Vannak a piacon több évtizedes gyártói múlttal rendelkező, jobb minőségű szigetelőanyagokat gyártó márkák, és számos kisebb gyártó is kínálja termékeit a piacon. Ilyen jól ismert nagy márkák a kőzetgyapot szigetelésben a Rockwool és a Knauf Nobasil, a polisztirol szigetelésben pedig az Austrotherm termékei.
 2. A polisztirol szigetelésen belül is választhatja a homlokzatra a jól ismert, fehér színű EPS lemezeket, vagy pedig a grafitos adalékanyaggal, akár 30%-kal is jobb hőszigetelő képességűvé fejlesztett szürke színű grafitos szigetelő lapokat. A kőzetgyapot szigetelésen belül is választhatja a hagyományos egyrétegű kőzetgyapot lapokat, vagy a korszerűbb kétrétegű lemezeket, amelyeknek 2 centiméter vastag, keményebb külső része jobban védi az elkészült homlokzatot az esetleges sérülésekkel szemben, puhább, belső része pedig rugalmasan felveszi a szigetelt fal egyenetlenségeit, ezzel jobb tapadást biztosít. Tehát még egyetlen márkán belül is többféle terméket választhat otthona szigetelésére.
 3. Ha pedig már kiválasztotta a szigetelőanyag márkáját és azon belül pedig már a típust is, akkor még mindig hátra van az a fontos kérdés, hogy milyen vastag legyen a kiválasztott szigetelés a homlokzaton? Minél vastagabb a szigetelés, annál jobb lesz a homlokzat hőszigetelése. Azonban annál körültekintőbbnek is kell lenni a kivitelezéskor. Ezért 15-20 centiméteres vastagságok felett már nem biztos, hogy a szigetelőanyag vastagságát kell növelni a jobb hőszigetelő hatás eléréséért, hanem érdemes inkább a jobb hőszigetelő képességű terméktípust választani.
  • Az egyrétegű kőzetgyapot helyett a kétrétegűt, mert annak kb. 10%-kal jobb a hőszigetelése az egyrétegűnél.
  • A fehér színű polisztirol helyett pedig a grafitos polisztirolt, mert ezeknek a hőszigetelése akár 20-30%-kal is jobb lehet az ugyanolyan vastag hagyományos szigetelőknél.

Ki csinálja meg a szigetelést?

Amikor pedig már kiválasztotta a márkán belül a szigetelőanyag vastagságát is, még akkor sem dőlhet kényelmesen hátra, mert a kivitelezés szakszerűsége is döntő módon befolyásolja az elkészült szigetelés hőszigetelő képességét.

 • Egyáltalán nem mindegy, hogy a falban természetszerűleg meglévő hőhidak – pl. nyílászárók feletti áthidalók, lábazat és a homlokzati fal találkozása, az eresz körüli koszorú – nagyobb hőveszteségét a szakszerűen kivitelezett homlokzati szigeteléssel jelentősen mérséklik, csillapítják, vagy pedig kezeletlenül hagyják, vagy ne adja isten, egyenesen felerősítik.
 • Érdemes megbízható referenciákkal rendelkező kivitelezőt választania a munkára, mert akit mások is jó szakembernek tartanak, és évek óta nincs panasz az általa elvégzett szigetelésekre, az várhatóan az Önök családi házát is szakszerűen, és kellő gondossággal fogja szigetelni. Ehhez azonban érdemes időben szólni a keresett szakembernek, mert könnyen lehet, hogy már hónapokkal előre be van táblázva a naptára. Az pedig valószínűleg Önnek se lenne jó, ha azt mondaná, hogy „majd megcsinálom a téli fagyok előtt, ha belefér még”.

Tudtunk segíteni a választásban? Eldöntötte már, hogy melyik szigetelőanyag lesz jobb homlokzati fala szigetelésére?

 • Munkatársaink munkaidőben a (+36-26)375-171-es számon várják hívását, és részletes információval segítenek Önnek a választásban. Használja ki a lehetőséget.

4 gondolatok ezen: “Polisztirol vagy kőzetgyapot szigetelést válasszak?

 1. Csenger Angelika

  A 70-es években készult lapostetos családi házunk tetejét szeretném szigeteltetni. Melyik anyag és eljárás a legmegfelelobb? Az anyagi szempont nem elhanyagolható… 🙂
  koszonom

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Kedves Angelika
   Lapostetős családi háza tetejének szigeteléséhez, hőszigeteléséhez alapvetően kétféle szigetelési technológia és többféle szigetelőanyag közül választhat. Az Ön döntési szempontjainak pontos ismerete nélkül nem lehet meghatározni valamelyiket, mint legmegfelelőbbet.

   A kétféle technológia az egyenes és a fordított rétegrend lehet. Az egyenes rétegrendnél a kívül lévő vízszigeteléssel védi meg a hőszigetelőt a csapadékvíztől. A fordított rétegrendnél viszont a kívül lévő vízálló hőszigetelés alatt védetten helyezik el a vízszigetelést. A fordított rétegrendnek több előnye is van: a vízálló hőszigetelés védi az alatta lévő vékony vízszigetelést a sérülésektől, az ultraibolya sugaraktól, a napsütéstől, hőmérséklet ingadozásoktól, ezáltal hosszabb lesz annak az élettartama.

   Nyilván vannak a hő és vízszigetelés minőségében és élettartamában jobban és kevésbé jól teljesítő szigetelőanyagok még az egyes gyártók termékei között is. Ezeknek az ára is eltérő azonban. Emellett pedig még a szigetelés vastagságát is meg kell határozni. A különféle gyártók termékei közötti minőségi és árkülönbségekről pedig még nem is volt szó.

   A jó minőségű polisztirol szigetelő lemezeket gyártó Austrotherm szigetelő lemezei közül fordított rétegrendhez az XPS TOP 30 termékeit, a GK és az SF lemezeket javasoljuk.

   Emellett még a formahabosított ZENIT lemezek is kiváló szigetelők lapostetők fordított rétegrendű szigeteléséhez.

   Az Austrothermen kívül természetesen más gyártók is gyártanak lapostető szigeteléshez szigetelő lapokat.

   Az Ön döntési szempontjainak ismeretében lehet kiválasztani a szigetelőanyag típusát, gyártóját és a vastagságát.

 2. Zsozsi1989

  Érdeklődni szeretnék, hogy lehet- egy házat egyszerre polisztirol és kőzetgyapottal is szigetelni, attól függően, hogy milyen falra kerül. Vályogfalra kőzetgyapotot, viszont a házhoz hozzáépített téglafalra polisztirolt, természetesen figyelve a hőszigetelési értékre.
  Köszönettel

  1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

   Egy házat egyszerre polisztirollal és kőzetgyapottal is szigetelni nem kifejezetten jó megoldás. Viszont, ha a falak is eltérő falazóanyagból készülnek, akkor ezek hővezetési tényezője is eltérő, és mivel összességében az a legfontosabb, hogy a teljes falszerkezet hővezetési tényezője (lambda), illetve hőátbocsátási tényezője (U) legyen egyforma a homlokzati fal teljes felületén, ezért az eltérő falazóanyagra akár eltérő szigetelőanyag is kerülhet.

   A hőszigetelési értékek mellett még a hőhíd mentesség, illetve a penészedés és páralecsapódás elkerülése is fontos. Ezért erre az eltérő falazóanyagok, illetve szigetelőanyagok találkozásánál figyelni kell.

   Vályogfal szigetelésére valóban a kőzetgyapot lehet jó megoldás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.