10 cm-es vagy 15 cm homlokzati hőszigetelő rendszer

A hideg télben a fűtési költségek csökkentésének egyik legfőbb eszköze a homlokzati falak utólagos szigetelése minden olyan családi házban, ahol még nem szigeteltek a külső falak.

Most, hogy kezdődik a jó idő nem kell majd fűteni. Ezért meg lehet csinálni a külső falak utólagos szigetelését. Még akkor is elkészülhet a felújítás a fűtési szezon kezdetére, ha előbb a külső falon lévő nyílászárókat kell kicserélni jobban záródó, energiatakarékosabb bejárati ajtóra és ablakokra.

A homlokzat utólagos szigetelésénél az egyik legfőbb kérdés, hogy milyen szigetelés legyen. Ha pedig már kiválasztotta a hőszigetelő rendszer anyagát, akkor milyen vastag legyen a szigetelés.

Milyen szigetelés legyen a homlokzaton?

Ez az első kérdés, amiben dönteni kell.

kőzetgyapot homlokzati hőszigetelés

Kőzetgyapot homlokzati hőszigetelő a Rockwooltól

Ha vályogból épült a ház, akkor csak jó páraáteresztő képességgel rendelkező szigetelőt választhat a homlokzatra. Ilyen a kőzetgyapot. Kiváló páraáteresztő szigetelők még az Open rendszerek, amelyek polisztirolból készülnek ugyan, de a táblák perforációjával páraáteresztővé alakítják át. Ha valamilyen légúti allergiával küzdő családtag él a lakásban, akkor is fontos a felrakott hőszigetelő jó páraáteresztő képessége.

Akkor is a kőzetgyapotot érdemes választani a homlokzat szigetelésére, ha forgalmas út mellett laknak. Azért, mert a kőzetgyapotnak sokkal jobb a hangszigetelése, mint a másik gyakran használt homlokzati szigetelőnek, a hungarocellnek. A kőzetgyapot kiváló páraáteresztő képessége mellett jó hő- és hangszigetelő anyag is egyben, ezért bármilyen falra felrakható a homlokzat utólagos szigetelésére.

austrotherm grafit reflex szigetelés

Austrotherm Grafit Reflex szigetelésből 15 cm vastag szigetelés a homlokzatra már jelentős fűtési költség megtakarítást eredményez évtizedeken át

Ha viszont ezek egyike sem korlátozza a homlokzati szigetelő választását, akkor bátran választhatja a hungarocellt is. A hungarocell szigetelés is lehet a hagyományos fehér színű vagy pedig a grafitos adalékkal feljavított szürke színű hungarocell szigetelés.

A grafitos szigetelőnek 20-25%-kal jobb a hőszigetelése, ezért vékonyabb szigetelő is elég ugyanolyan mértékű hőszigetelés eléréséhez.

10 vagy 15 cm homlokzati hőszigetelés?

Ez pedig alapvetően attól függ, hogy mennyit szeretne megtakarítani a fűtés költségén. Minél jobban szeretne takarékoskodni, annál jobb és vastagabb hőszigetelést érdemes rakni a homlokzatra.

Az pedig, hogy mennyit tud megtakarítani a borsos fűtési számlákon alapvetően három dologtól függ. Egyrészt attól, hogy milyen falazóanyagból építette évtizedekkel ezelőtt családi házát. Ezen nem tud változtatni, ehhez alkalmazkodnia kell most. Másrészt a kiválasztott homlokzati szigetelő hőszigetelő képességétől, harmadrészt pedig a homlokzatra rakott hőszigetelés vastagságától.

A 2018 januárjától napjainkban is érvényes szabályzatban meghatározott 0,24 W/m2K hőátbocsátási tényező értéket a legtöbb nem szigetelt homlokzati falnál a fehér színű, hagyományos hungarocellnél 15 cm-es vastagsággal tudja biztosan elérni.

A jobb hőszigetelő képességű grafitos szigetelőből már 10 cm-es vastagság is elég lehet a homlokzatra. Ezért nem véletlenül szerepel a cikk címében is a 10 cm-es vagy 15 cm homlokzati hőszigetelő rendszer legyen a falon.

A homlokzatra felrakható kőzetgyapot szigetelés vastagsága is leginkább a 10 és 15 cm-es vastagság között változik a fűtési költségmegtakarítás mértékétől és a homlokzati kőzetgyapot hőszigetelő képességétől függően.

kétrétegű, vakolható kőzetgyapot

Miért olyan kiváló hőszigetelő a Rockwool kétrétegű vakolható kőzetgyapot lemeze homlokzatára?

A homlokzati kőzetgyapotnál is választhatja a jobb hőszigetelő képességű kétrétegű kőzetgyapotot. Vagy pedig az ennél mintegy 10%-kal gyengébb hőszigeteléssel rendelkező egyrétegű vakolható kőzetgyapotot. A kőzetgyapotnál is a jobb hőszigetelő képességű kétrétegűből vékonyabb is elég ugyanolyan mértékű fűtési költség megtakarításhoz.

A kétrétegű kőzetgyapot nemcsak jobb hőszigetelő képessége, hanem utólagos hőszigeteléshez jobban használható szerkezeti kialakítása miatt lehet jobb választás. Mégpedig azért, mert a kétrétegű kőzetgyapot vastagabb, alsó réteg elég rugalmas ahhoz, hogy az utólagosan szigetelt fal esetleges egyenetlenségeit is hézagok nélkül kitöltse, és jól rásimuljon a homlokzatra. A külső 2 cm vastag réteg pedig elég tömör ahhoz, hogy stabil homlokzati falszerkezetet biztosítson az alap és fedővakolat alatt ahhoz, hogy a külső sérülésekkel szemben jobban megvédje a megújuló homlokzatot.

Ha pedig még a 0,24-es értéknél is jobb hőszigetelést és nagyobb mértékű fűtési költség megtakarítást szeretne, akkor még vastagabb szigetelést érdemes rakni a homlokzatra.

Ha a szabályzatban előírt 0,24-es értékkel szemben a szakértők által ajánlott 0,17-es hőátbocsátási tényező értéket szeretné elérni homlokzata utólagos szigetelésével, akkor a hagyományos fehér színű hungarocellből a 20 cm-es vastagság felé kell mennie szinte bármilyen falazóanyagból is építette korábban a családi házát.

Ha pedig grafitos utólagos szigeteléssel szeretné elérni a falszerkezet 0,17-es értékét, akkor 15 cm-nél vastagabb grafitos szigetelésre van szüksége.

30 cm hőszigetelés homlokzatra

Austrotherm Resolution Fassade szigetelő a homlokzatra. Ebből a szigetelőből biztos lehet benne, hogy elég lesz a 20 cm-es szigetelés is a kiváló hőszigeteléshez

Vagy pedig még jobb hőszigetelő képességű homlokzati szigetelőt érdemes választani. Ebből a jobb hőszigetelő képességű szigetelőből vékonyabb is elég a homlokzat kiváló szigeteléséhez.

A 10 vagy 15 cm vastag, vagy még vastagabb homlokzati szigetelő kiválasztása és felrakása előtt persze érdemes lecserélni a bejárati ajtót és a külső falon lévő ablakokat is hőszigeteltre.

A mostani helyzetben az energiahordozók árának további meglódulásától lehet tartani. Az egyre magasabb gázárak pedig még sürgetőbbé teszik a külső fal utólagos szigetelését, és a minél jobb hőszigetelő képességű és vastagabb szigetelés választását a fűtés költségének lefaragására.

Ha pedig a kiválasztott homlokzati szigetelőből csak a 20 cm feletti vastagsággal tudná elérni a kívánt megtakarítást, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy egy másik, jobb hőszigetelő képességű szigetelőt választ a homlokzatra. Ez a kiváló minőségű homlokzati szigetelő lehet például az Austrotherm Resolution Fassade homlokzati szigetelője. Azért, mert ebből homlokzati szigetelőből a 0,17-es hőátbocsátási tényező értéket is el tudja érni a legtöbb falnál a 10 és 15 cm-es vastagságok homlokzatra rakásával.

Tehát a 10 cm-es homlokzati hőszigetelő rendszer felrakása milyen hőszigetelő képességű szigetelő felrakásával tudja biztosítani fűtési költsége megtakarításának tervezett mértékét?

Vagy pedig az Ön által tervezett megtakarításhoz már 15 cm homlokzati hőszigetelő rendszer felrakására van szüksége?

10 vagy 15 cm homlokzati hőszigetelő rendszer legyen családi házán? Tudja már a választ erre a kérdésére?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük