Magyar építőipar jelentősen nőtt

2022 februárban a hazai építőipari termelés volumene 13,3%-kal nőtt januárhoz képest. A KSH jelentése szerint egy év alatt 42,3%-kal nőtt az építőipari termelés volumene. Nézzük a magyar építőipar alakulásának részleteit.

Az építőipari termelés jelentős bővülésének csak részben oka a bázisidőszaki adok gyengesége. Ugyanis 2022 januárban az építőipari termelés 6,3%-kal kisebb volt mint 2021 decemberében, bár az is igaz, hogy december az építőipari termelésben kiemelkedő hónap volt. Éves átlagban azonban csak 3,3%-kal volt nagyobb az építőipari termelés volumene, mint 2021 januárjában.

építőipari termelés alakulása

Magyar építőipar termelésének alakulása

Már a viszonylag gyenge januári adatok alapján is várható volt, hogy az építőipari termelés növekedése nem tört meg, és ezt a trendet a februári adatok meg is erősítik. Az egy év alatti 42,3%-os növekedés ezt bőven alátámasztja.

épületek és egyéb építmények építésének alakulása

Épületek és egyéb építmények építésének alakulása

Ha éves alapon számoljuk az adatokat, akkor az épületek építményfőcsoport termelése 56,2, az egyéb építményeké pedig 20,0%-kal nőtt egy év alatt. Az ágazatok közül az épületek építésében 69,8, az egyéb építmények építésében pedig 6,8%-kal nőtt az építőipar termelése. A speciális szaképítés ágazatban pedig 40,4%-kal haladta meg a termelés az egy évvel ezelőttit.

Az építőipari megrendelés adatai 2021-ben visszaestek. Azonban a mostani, 2022-es számok azt valószínűsítik, hogy rendelésállománnyal, a kereslettel nincs gond az építőiparban. Hiába volt jelentős áremelkedés 2021-ben a szigetelőanyagoknál, a betonacélnál vagy a faanyagoknál. év végén pedig a falazóanyagoknál is.

  • A megkötött új szerződések volumene 92,7%-kal bővült. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 65,3, az egyéb építmények építésére vonatkozóké pedig 128,2%-kal volt nagyobb a 2021. februári bázisnál.
  • Az építőiparban dolgozó vállalkozások február végi szerződésállományának volumene 19,2%-kal volt magasabb a 2021. február véginél. Az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 15,6%-kal, az egyéb építményeké pedig 21,7%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Az építőipari termelés jövőbeni alakulására vonatkozó kilátások azért nem olyan fényesek, mint amit a puszta számok mutatnak.

  • Az építőanyagok 2021-es és várható 2022-es áremelkedése, az infláció meglódulása meggondolásra késztetheti a megrendelőket és vásárlókat.
  • A hitelfeltételek szigorodása az építőipari beruházókat és kivitelezőket érinti hátrányosan.
  • A várható költségvetési megszorítások pedig az állami beruházások mellett a lakossági költéseket is visszavetheti. Márpedig ez jelentősen visszavetheti az építőipari termelés alakulását.
  • Emellett pedig a szomszédunkban zajló orosz-ukrán háború társadalmi és gazdasági hatásai is a termelés lassulását okozhatják. Jelenleg gyakorlatilag felbecsülhetetlen a háború hosszabb távú hatása, ami természetesen alapvetően attól függ, hogy mennyi ideig tart még, és milyen súlyos áldozatokkal jár.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük