Velux tetőablakok biztonsági üvegezéssel

A tetőtéri ablakokba beépített üveg legfőbb előnye, hogy beengedi a napfényt a tetőtérbe. Ezzel pedig természetes fény jut be a tetőtéri szobákba. A természetes fény szobába való bejutásával nemcsak spórolhat a világítással, hanem még kedvező élettani hatása is van annak, hogy nappal természetes világítja meg a tetőtéri szobákat.

A tetőablakok üvegezésének fontos szerepe van a hőszigetelésben is. Minél többrétegűbb az üvegezés a tetőablakban, annál jobb lehet a tetőablak hőszigetelése. Mégpedig azért, mert az egyes rétegek közötti levegő is hőszigetel. Minél több réteg levegő van az üvegek között, annál jobb a hőszigetelése az ablaknak. A 2018-tól érvényes hőtechnikai szabályozás szerint a tetőablakok hőátbocsátási tényezőjének az új építésű ingatlanoknál 1,25 W/m2K értéknek kell lenni. Ennél kedvezőbb, vagyis alacsonyabb természetesen lehet a tetőtéri ablakok hőszigetelése.

Előnyös tulajdonságai mellett természetesen van hátránya is az üvegnek. Mégpedig az, hogy az üveg bizony törik. Az ablaküveg törése nemcsak a betörésveszély, hanem a balesetveszély miatt is nagy kockázatot jelent. Az ablaküveg törése miatti veszélyt küszöböli ki a biztonsági üveg használata.

velux tetőablak edzett üveggel

Velux GLL ablak edzett üveggel a betörés elleni védelemre

A biztonsági üvegezéssel ellátott tetőablak sokkal jobban véd az üvegtöréssel és betöréssel szemben, mint a sima üveggel üvegezett ablak.

A Veluxnak extra biztonsági üvegezéssel ellátott tetőablakai is vannak. Mit jelent az extra biztonsági üvegezés?

Azt jelenti, hogy a Velux a GGL és GGU tetőtéri ablakait meg lehet rendelni 70Q extra biztonsági üvegezéssel is. Ez az üveg nagy biztonságot ad az ablaküveg esetleges törésénél.

Extra biztonsági üvegezésnél a kétrétegű üvegezéssel készülő GGL és GGU tetőablakok belső, biztonsági üvegét speciális gyártási eljárással készítik el. Mégpedig úgy, hogy két három milliméter vastag úsztatott üvegtábla közé 4 réteg poli-vinil-butil anyagú biztonsági fóliát helyeznek el. A gyártáskor ez a fólia beépül az üvegtáblák felületébe. Mégpedig a gyártáskor alkalmazott nagy nyomás és hő hatására.

Természetesen a fokozottabb hőszigetelés érdekében a GGL és GGU tetőablakok 3-rétegű üvegezéssel is készülhetnek. Ilyenkor a legbelső üvegtábla készül biztonsági üvegből, a két külső üveg pedig hagyományos üveg lesz.

A tetőablak így kialakított törésbiztos belső üvege kettős biztonságot nyújt az ablaküveg esetleges törésekor. Mégpedig aktív és passzív biztonságot.

  • A passzív biztonság azt jelenti, hogy az üveg töréskor nem hullik darabjaira. Azért, mert a 4 rétegben üvegbe rakott biztonsági fólia megköti a szétrobbanó üvegszilánkokat. Ezáltal az ablaküveg törés után is egyben marad, és nem szóródnak szét az üvegszilánkok. Ez az esetleges sérülésekkel szemben véd.
  • Az aktív biztonság pedig arra vonatkozik, hogy lelassul az üveg rideg törése is. Az üveget ért erő hatására az üvegbe beépített fólia deformálódik, elnyeli az üveget ért erőhatást, és ezzel az üveg nem törik el. Legalábbis egy bizonyos üveget ért erőhatás erejéig. Addig, amig az üveget ért erőt az üvegbe beépített biztonsági fólia elnyelni képes az üveg törése nélkül.

Azért P4A biztonsági besorolású a 70Q biztonsági üvegezéssel ellátott tetőtéri ablak, mert védi a tetőtéri szobát az ablakra dobott tárgyakkal szemben is. A szabvány szerint ezek az üvegek nem szakadnak át akkor sem, ha 4 kilogrammos acélgolyókat háromszor ráejtenek az ablakra különböző helyekre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük