Falazóanyag választás szempontjai

Melyik falazóanyag lesz a legjobb családi háza felépítéséhez? Hogyan válasszák ki, hogy miből építkezzenek? Mi legyen a legfontosabb szempont a választáskor?

A kérdések megfogalmazásakor az első döntési kérdés máris adódik. Ki válassza ki a családi ház falazóanyagát? Az építtető vagy inkább a tervező?

falazóanyag választás

Falazóanyag kiválasztásakor nincs egyértelmű válasz arra a kérdésre, hogy ki válasszon falazóanyagot. Arra sincs, hogy melyik falazóanyag legyen a kiválasztott. Attól függ, hogy mi a fontos a választáskor

A falazóanyag kiválasztójára nyilván nincs határozott válasz. Nem véletlenül. A falazóanyag kiválasztása nem vagy-vagy kérdés.

  • A tervező jól ismeri a falazóanyagok jellemzőit és legfőbb előnyeit. Ezért biztosan tud javasolni a többféle falazóanyag közül.
  • Ugyanakkor az építtető fog a házban élni évtizedekig, és ő van tisztában a számára fontos választási szempontokkal. A falazóanyag kiválasztásakor ezért minden bizonnyal a tervező javaslatát megkérdezve az építtető fog választani a családjának fontos preferenciák szerint.

Amikor a falazóanyagot választja ki az épülő házhoz, akkor az elkövetkező 50-100 évre megváltoztathatatlan döntést kell hozni. Azért, mert a ház tartószerkezetét alkotó falazatot nem tudja később kicserélni. Csak akkor, ha az alapig visszabontja a házat. Ez pedig nemigen lehet cél az építkezés tervezésekor.

Az építőanyagok közötti választásnál mindig fontos befolyásoló tényező az ár. Különösen igaz ez most, amikor tavaly év közben a hőszigetelő anyagok, a faanyagok és a vasanyagok ára emelkedett jelentősen, év végén pedig a falazóanyagok ára is jóval magasabb lett.

silka mészhomok téglafal

Silka mészhomok téglafal kiváló hangszigeteléssel és hőtároló képességgel

Minél magasabb az ár, annál jobban érdemes meggondolni a választást a falazóanyagok között is. Mert választék az van. Sokan építkeznek a korszerű üreges és tömör égetett kerámia téglából. Választható azonban a fal felépítéséhez a pórusbeton falazóanyag és a mészhomoktégla is.

Mindegyiknek vannak előnyei a másikkal szemben. A választáskor az a fontos kérdés, hogy kinek milyen szempontok a legfontosabbak, amikor falazóanyagot választ.

Tömör vagy jó hőszigetelő legyen a falazat?

A falazatok két talán legfontosabb tulajdonsága a szilárdságuk, tartósságuk, teherbíró képességük és a fal hőszigetelő képessége. Márpedig a falak teherbíró képessége és hőszigetelő képessége ellentmond egymásnak.

A tömör falazóanyagokból épült fal sokkal jobban terhelhető és szilárdabb a lyukacsos szerkezetű, üreges téglafalnál. Éppen a nagyobb tömegük miatt nagyobb a tömör falak teherbíró képessége. Ezekben a tömör falakban van anyag, nem a levegő tölti ki a fal jelentős részét. Ezért ezek a falak általában jó hangszigetelő képességgel is rendelkeznek. Ilyen nagyszilárdságú és jó hangszigetelő képességű falat építhet tömör égetett kerámia téglából vagy pedig a mészhomoktéglából.

Porotherm tégla

Porotherm tégla a falazás előtt

A tömör téglákkal szemben a porózus szerkezetű pórusbeton téglák a falazóanyag pórusaiban, a lyukacsos szerkezetű, üreges égetett kerámia téglák üreges szerkezeteiben sok levegő van, ami pedig a fal hőszigetelő képességét javítja jelentősen. Természetesen minél több levegő van a falazóanyag pórusaiban és üregszerkezetében, annál jobb lesz a falazat hőszigetelő képessége.

Ezzel együtt pedig harmadik fontos tulajdonságként a falak hangszigetelő képessége is fontos szempont. Azoknak a falaknak jó a hangszigetelése, amelyek nagy tömeget tartalmaznak. Vagyis azok a tömör falak a jó hangszigetelők, amelyeknek gyengébb a hőszigetelése.

A nagyobb tömegű fal jobban hangszigetel. Azért, mert a nagyobb tömeget a hang által nehezebb rezgésbe hozni. A könnyű, pórusos és lyukacsos szerkezetű falazóanyagok hangszigetelés szempontjából nem teljesítenek jól.

Így a falak teherbírása és hőszigetelő képessége közötti ellentmondásból kell megteremteni a kiválasztott falazatnak azt az összhangját, ami biztosítja a fal szilárdságát, megfelelő teherbírását, és jó hőszigetelő képességét. A tömör falazóanyagok nagy teherbírása a falszerkezet tartósságához, a porózus és lyukacsos szerkezetű falazóanyagok jó hőszigetelő képessége pedig az alacsony fűtésszámlákhoz szükséges elsősorban.

A teljes falszerkezet kiválasztásakor tehát biztosítani kell a fal megfelelő statikai biztonságát, valamint azt, hogy a hő és a hangszigetelése is megfelelő legyen.

  • Minél több levegőt tartalmaz, minél pórusosabb, minél nagyobb üregtartalmú egy falazóelem, annál jobban hőszigetel. Ezzel együtt viszont csökken a falazat hőtároló képessége és a terhelhetősége is.
  • A falazat tömegével arányos a hangszigetelő képesség is. Minél kisebb a falazat tömege, minél lyukacsosabb szerkezetű, és minél porózusabb, annál jobban képes rezgésbe hozni egy nagyobb hangterhelés, például egy forgalmas út mentén, vagy pedig egy vasúti pályaudvar vagy repülőtér környékén. A fal tömegének csökkenésével romlik a hangszigetelő képessége

Melyik a jól hőszigetelő fal télen és nyáron?

Nem ugyanaz a fal szigetel a legjobban télen és nyáron. A téli hideg ellen a hőszigeteléssel ellátott lyukacsos vagy porózus szerkezetű könnyebb falazatok védenek a legjobban. A hőszigeteléssel ellátott vagy pedig már önmagában is jól hőszigetelő lyukacsos téglafal szigetel a legjobban télen. A nyári kánikula elleni védekezéshez azonban más falszerkezet az ideális.

A nyári kánikula házon kívül tartásához nem a kiváló hőszigetelő képesség, hanem a fal nagy hőtartó képessége a legfontosabb. Vagyis a perzselő hőség falakon kívül tartásához a nagy tömegű, tömör falszerkezetek a legjobbak. Ugyanis ezeknek a falaknak van olyan nagy hőtároló tömege, amelyik a kánikulai napokon is viszonylag lassan melegszik át. Ezzel pedig hosszú ideig megőrzi a ház kellemesen hűvös belső klímáját.

Vagyis, ha a téli fűtésszámla optimális lefaragására kiválasztott lyukacsos szerkezetű téglából épült falazata télen jelentősen lefaragja a korábbi magas fűtésszámlát, akkor a fal már korántsem lesz olyan sikeres a nyári klímatizálási költségek lefaragásában. A viszonylag kis tömeg miatt nyáron hamar felmelegszik a ház. Ilyenkor a télen kiváló homlokzati szigetelés nyáron csak akkor ad kellemesen hűvös klímát egész nap, ha megy az épületben klíma is.

Ezzel szemben a nagy tömegű, tömör falazóanyagokból készült fal sokkal lassabban melegszik át nyáron. Télen viszont a sok kinti hideget tároló fallal körülvett lakását nem győzi majd felfűteni.

Tömör falazóanyagok páraáteresztő képessége gyengébb

A pórusos, sok levegőt tartalmazó anyagok páraáteresztő képessége sokkal jobb.

Ugyanakkor a családi házakban szükséges levegőcsere igen kis része történik a falakon keresztül. A lakásban elhasznált levegő kinti friss levegőre cserélését elsősorban az ablakok gyakori kinyitásával, vagy pedig szellőztető rendszerek működtetésével tudja biztosítani.

Talán Ön is hallotta már a „lélegző fal” kifejezést. Ez nem azt jelenti, hogy nem kell szellőztetni, mert a falakon keresztül is lélegzik, szellőzik a fal. Nem szellőzik. A „lélegző fal” azt jelenti, hogy a jó páraáteresztő képességű falakon a téli időszakban a házban nagyobb mennyiségben termelődő pára úgy jut át a falon, hogy nem csapódik ki. „Csak” a télen magasabb benti páratartalom halad át a „lélegző falon”. Az elhasznált benti levegő nem cserélődik ki a falakon keresztül, ehhez szellőztetni kell.

Vagyis nem nedvesedik, nem penészedik a fal. A lakásban keletkezett pára falakon keresztüli, nedvesedés nélküli eltávozása mellett még a levegőt szellőztetni, frissíteni ugyanúgy kell. Csak a lakásban keletkező pára miatt egy kőzetgyapottal szigetelt üreges szerkezetű téglafal nem fog nedvesedni és nem fog penészedni. Míg egy kevésbé páraáteresztő mészhomoktégla falnál, amely például nem kőzetgyapottal van hőszigetelve, sokkal nagyobb a nedvesedés és a penészedés veszélye.

Ezzel szemben pedig a mészhomok téglafal jóval nagyobb tömörsége miatt nyáron nehezebben melegszik át.

Emellett még a tömör fal hangszigetelése is sokkal jobb, mint egy lyukacsos szerkezetű téglafalnál.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük