30 centiméteres hőszigetelés homlokzatra

A homlokzat hőszigetelése előtt sokan kérdezik, hogy milyen vastag legyen a hőszigetelés? Ennyi vagy annyi centi szigetelés elég lesz a homlokzatra?

Erre a kérdésre a válasz alapvetően 3 dologtól függ:

  • Egyrészt attól, hogy milyen mértékű megtakarítást szeretne elérni a fűtési és a klimatizálási költségek csökkentésével.
  • Másrészt pedig attól, hogy milyen hőszigetelő képességű szigetelővel szigeteli a homlokzatot.
  • Harmadrészt pedig attól, hogy miből épült, és milyen vastag a szigetelésre kerülő fal.

Egyértelmű, hogy minél nagyobb mértékű megtakarítást szeretne elérni, annál vastagabb szigetelésre van szüksége. Illetve minél jobb hőszigetelő képességű szigetelőt választ a homlokzat szigetelésére annál nagyobb mértékű megtakarítást érhet el, illetve ugyanolyan mértékű megtakarításhoz vékonyabb szigetelő is elég a jobb hőszigetelő képességűből.

30 cm hőszigetelés homlokzatra

Austrotherm Resolution Fassade szigetelő a homlokzatra. Ebből a szigetelőből biztos lehet benne, hogy elég lesz a 30 cm-es szigetelés

Ezért határozott igen vagy nem választ nem lehet mondani azonnal arra a kérdésre, hogy 30 cm hőszigetelés elég lesz a homlokzatra. Ez ugyanis több tényezőtől is függ:

  1. Egyrészt a már említett fűtési költség csökkentési igénytől.
  2. Másrészt a hőszigetelésre kiválasztott anyag hőszigetelő képességétől.
  3. Harmadrészt a hőszigetelésre kerülő fal anyagától és vastagságától.
  4. Negyedrészt pedig a kivitelezés szakszerűségétől is függ a hőszigetelés minősége.

Ezért az első kérdés a „30 centi hőszigetelés elég lesz” kérdés elhangzásakor az, hogy milyen mértékű megtakarítást szeretne elérni a szigeteléssel. A második kérdés az, hogy milyen falat szeretne szigetelni. A harmadik kérdés pedig az, hogy kiválasztotta már a hőszigetelő anyagot?

Ha ismert a fűtési és klimatizálási költségek csökkentésének igénye, és tudjuk, hogy milyen falat kell szigetelni, akkor már könnyebb dolgunk van.

Ha már ki van választva a hőszigetelő anyag, akkor a válaszok ismeretében meg lehet határozni, hogy a kitűzött megtakarítási cél eléréséhez az adott falon milyen vastag szigetelésre lesz szükség szakszerű kivitelezés mellett.

Ha pedig még nincs eldöntve a hőszigetelő fajtája, márkája, akkor többféle lehetőség közül is lehet választani. Illetve a kérdésre adott válaszként többféle lehetőséget is lehet javasolni a kitűzött megtakarítási cél eléréséhez.

A homlokzati fal szigetelésére jó választás lehet a kőzetgyapot és a hungarocell szigetelés is.

A kőzetgyapot szigetelésnél is lehet egyrétegű vagy pedig korszerűbb, kétrétegű kőzetgyapot szigetelést választani. A kétrétegű kőzetgyapot külső keményebb rétege jobban ellenáll a homlokzatot ért esetleges mechanikai sérüléseknek. A belső, lazább rétege pedig jobban rásimul a falra, és jobban ki tudja egyenlíteni annak esetleges egyenetlenségeit. Ez mit jelent? Azt, hogy a homlokzat 1-2 centiméteres egyenetlenségét a kőzetgyapot lazább alsó rétege képes minden nehézség nélkül kiegyenlíteni. A lazább alsó kőzetgyapot réteg hézagmentesen rásimul a falra. Emellett pedig jobb a hőszigetelő képessége is a kétrétegű kőzetgyapotnak legalább 10%-kal.

Hungarocell szigetelés választásánál is több lehetősége van. Választhatja a hagyományos fehér színű hungarocellt és a szürke színű, grafitos szigetelést is.

A jól ismert fehér színű hungarocell szigetelésből bizony kell 30 cm vastag szigetelés a homlokzatra ahhoz, hogy jelentős mértékű megtakarítást érjen télen a fűtési költség csökkentésében.

Grafitos hungarocellből már 20 centiméteres szigeteléssel is majdnem elérheti azt a megtakarítást, mint amit a hagyományos szigetelővel. Azért, mert a grafitos szigetelőnek kb. 25%-kal jobb a hőszigetelő képessége.

Ha pedig a szürke grafitos szigetelőből 30 centis szigetelést rak fel a falra, akkor a passzív házak hőszigetelésének a követelményét is jó eséllyel el fogja érni az utólagosan szigetelt homlokzat hőszigetelése. Ez azt jelenti, hogy 30 centis grafitos szigeteléssel jó esélye van elérni a 0,10 W/m2K hőátbocsátási tényező értéket is. Ez már kimagasló fűtési költségmegtakarítást jelent télen, és nyáron is jelentős mértékben csökkenti a klimatizálás költségét.

Ma még nem megszokott a 30 centiméteres homlokzati szigetelés. Sokkal inkább a 10 és 20 centis vastagság között változik a homlokzati szigetelés vastagsága. Ez pedig azt jelenti, hogy a jobb hőszigetelő képességű grafitos szigetelőből általában 10-15 centiméteres szigetelést raknak fel. És a fehér hungarocell szigetelésből sem gyakori a 20 centisnél vastagabb szigetelés.

A fűtési költségek várható további növekedése és a egyre melegebb június, július és augusztus miatt azonban biztos lehet benne, hogy a most még megszokott 10 és 20 cm közötti átlagos szigetelési vastagság 20 és 30 cm közötti vastagságra fog nőni.

Illetve még jobb hőszigetelő képességű anyagokat fognak választani a homlokzat szigetelésére. Ugyanis a 0,031 W/mK hővezetési tényezőjű grafitos szigetelésnél is sokkal jobb hőszigetelést biztosít az Austrotherm Resolution homlokzati szigetelő a maga 0,022-es értékével. Csak hát ennek a kimagasló hőszigetelő képességnek az ára is jóval magasabb az elterjedt grafitos szigetelőnél.

A kőzetgyapot és hungarocell szigetelés helyett pedig választhatja a poliuretán szigetelést is a homlokzat szigetelésére. Egyenlőre a poliuretán még elsősorban a tetőszigetelésben kezd elterjedni. Nem véletlenül, hisz a tűző nap melege itt kívánja meg a legjobb fajlagos hőszigetelést. 10-20 éven belül azonban a homlokzat szigetelésben is meg fog jelenni a poliuretán használata. Az energiaárak emelkedésével a poliuretán térhódításának növekedése csak idő kérdése.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük