Léghanggátlás Silka mészhomok tégla fallal

Az egyre magasabb energiaárak miatt a legtöbbet épületeink falainak hőszigetelő képességével foglalkozunk. Ez teljesen természetes, hisz ez a legfontosabb. Rossz hőszigetelésnél nemcsak télen fizetünk sokat a fűtésért, hanem nyáron is a klimatizálásért. Azért, mert a télen kiszökő meleggel ellentétesen, nyáron kívülről jön be a kánikulai meleg a nem hőszigetelt falakon. Júliusban és augusztusban ez lassan már szinte elviselhetetlen hőséget jelent a lakásban. Vagy pedig a klimatizálás költségét növeli meg jelentősen a kánikula időszakában.

A fontossági sorrendben méltán első helyezett hőszigetelés mellett azonban családi házaink falának hangszigetelő képessége is fontos.

  • 12-es Porotherm válaszfaltégla

    Porotherm válaszfaltégla 12-es téglafal építéséhez. Vagy 10 cm-es válaszfal téglát keres családi házához?

    A válaszfal téglából vagy gipszkartonból készült belső válaszfalak hangszigetelése az egyik szobából a másikba szűrődő zajok áthallásának megakadályozása miatt fontos. Gondoljon csak bele abba, amikor a gyerek hangosan bömbölteti a zenét a szobájában. Ha lentebb venné a hangerőt, akkor máris nem lenne semmi probléma. Erre azonban nem mindig hajlandó. Legalábbis magától. Jól hangszigetelt falnál azonban a nagy hangerővel szóló zene sem zavarná annyira a család többi tagját.
  • A belső válaszfalak mellett azonban társasházaknál a lakáselválasztó falak hangszigetelése az egyik lakásból a másikba átszűrődő zajok megakadályozása miatt fontos. Társasházaknál a lakáselválasztó falnak nemcsak válaszfali, hanem tartófali funkciója is van. Ezért szélesebb, erősebb a lakáselválasztó fal a belső válaszfalaknál. Vagyis a 10 cm-es belső válaszfalakkal szemben a lakáselválasztó fal 20, 25 cm széles általában. Ez nemcsak erősebb falszerkezetet, hanem nagyobb hangszigetelő tömeget is jelent a társasház két lakása között.
  • Ha pedig nagy forgalmú út mellett lakik, akkor a külső falaknak a hangszigetelése is fontos a hőszigetelés mellett. Nem mindegy, hogy mennyi zaj szűrődik be az utcáról a nagy forgalom miatt.

Ebből máris következik a hangszigetelés fontos kérdése. Mi határozza meg a fal hangszigetelését?

A fal hangszigetelését, léghanggátlását alapvetően a fal tömege határozza meg. Minél nagyobb tömege van a falazásra használt téglának vagy egyéb falazóelemnek, annál nagyobb lesz a léghanggátlása. Ezért bizony a falak hőszigetelésének és a hangszigetelésnek az érdeke ellentétes egymással.

Azért, mert a jó hőszigetelés miatt kívánatos üreges szerkezetű téglákban az üregekbe zárt levegő a tégla tömegét csökkenti. Ezzel pedig a léghanggátlását, hangszigetelését rontja. Ugyanis minél nagyobb tömege van a téglának, annál jobb lesz a hangszigetelése. A hangszigetelő tömeg növelése növeli a tégla léghanggátlását, hangszigetelését.

A nagy hangszigetelő tömeg miatt a Silka mészhomok tégláknak kiemelkedően jó a hangszigetelése. Miért lehetséges ez a jó hangszigetelő képesség?

silka tégla fal

Silka tégla fal építése. Tömör szerkezete adja kimagasló hangszigetelő képességét

Azért, mert a mészhomokból készült tégla tömör szerkezete miatt a fal vastagságától (20, 25 vagy 30 cm széles mészhomok tégla) függően 350-450 kg is lehet egy négyzetméter fal tömege.

  • Ezzel szemben a ma elterjedt korszerű üregszerkezetű téglákból épült falaknál egy négyzetméter fal tömege 250-300 kg között van. Az üregszerkezet miatt a tégla szerkezetébe zárt levegőnek a hőszigetelést javító hatása bizony a hangszigetelő és ezzel együtt a hőtároló tömegből vesz el. Ezzel pedig rontja a fal hangszigetelését.

A Silka téglák hangszigetelő képességének javítása érdekében növelték a 20 cm széles téglák tömegét. Az eredmény nem is maradt el. A 20-as Silka téglák hangszigetelése javult. Ezután a fejlesztés után már a 20-as Silka téglákat is bátran lehet használni lakásfelválasztó fal építésére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük