Tondach Nativa cserepek palatető felújításhoz

A 70-es, 80-as években épült palatetős házak ma már felújításra szorulnak. Akkor a pala közkedvelt tetőfedő anyag volt. Olcsón lehetett vásárolni, és azonnal meg lehetett venni. Mára azonban kiderült, hogy nem volt igazán tartós és jó minőségű tetőfedő anyag. Illetve azt is mondhatjuk, hogy az elmúlt évtizedekben az eső és a hó rendesen „megette a palát” a tetőn. Az azbesztből készült pala megkopik, elporlad, kilyukad idővel.

Az évtizedekkel ezelőtt készült palatető mára már sok helyen beázik. 1-1 nagyobb zivatarnál nemcsak néhány csepp eső esik be a palafedés alá. A saralt padlás rendesen nedvesedik minden nagyobb esőnél. Sokszor már belülről a mennyezeten is látszik a nedvesedés egy nagy eső után. Még rosszabb, amikor már csepeg is a mennyezet 1-1 nagyobb zivatar után. Márpedig nem kellemes minden nagyobb esőnél a vödröket pakolgatni a csepegő mennyezet alá. Ha volt már benne része, akkor pontosan tudja, hogy miről beszélek.

Ráadásul a megkopott palatető porlad is, és veszélyes azbeszt tartalma miatt egészségre is ártalmas. A zivatarkori beázásokkal szemben meg tudja védeni a tetőt azzal is, ha például bitumenes lemezzel vagy zsindellyel fedi le a palát. 15-20 évre ez is jó megoldás lehet a palatető felújítására.

Ha viszont 30-40 évre vagy még többre is szeretné megoldani beázó palatetője problémáját, és felújítani a tetőt, akkor érdemes leszedni az azbeszt tartalmú palát a tetőtől. A palafedés leszedése után bármilyen tetőfedő anyaggal befedheti a tetőt. Érdemes lehet például a palatetőnél tartósabb cserépfedéssel felváltani a palát.

tondach nagyméretű kerámia cserepek

Tondach nagyméretű kerámia cserepek

A cserépfedés azonban nemcsak tartósabb, hanem nehezebb is, mint a palafedés. Különösen a betoncserép jelentős súlyú. Ezért érdemes olyan könnyebb cserepet választani a palatető felújítására, amelyik nem terheli meg annyira a felújított tetőt.

Egyáltalán nem mindegy a tető felújításánál, hogy elég csak a tetőfedést leszedni és a lécezést megigazítani a tetőn, vagy pedig a szarufákat is meg kell erősíteni ahhoz, hogy elbírják a megújított tető megnövekedett súlyát.

Terrán Synus sötétbarna tető

Terrán Synus sötétbarna cseréptető Elegant felületvédelemmel. A Synus cserepek könnyebb súlyukkal a tető felújításánál is sokszor kerülnek fel a tetőre

A kerámia cserepek is nehezebbek a palánál, mégsem jelentenek olyan jelentős terhet a tetőszerkezetre, mint a betoncserép fedés. Persze a betoncserepek között is vannak viszonylag könnyebb cserepek. Például a Terrán Synus, amelyiknek kisebb a súlya, mint a legtöbb betoncserépnek. Egy Synus cserép 3,9 kg. Míg egy átlagos betoncserép 4,5 kg is megvan. Mennyiségre pedig nagyjából ugyanannyi kell a tető fedésére a Synusból és a nehezebb betoncserepekből is.

A betoncserepekkel szemben a kerámia cserepek általában könnyebbek. Ezért a palatetős ház tetőszerkezete is jobban elbírja a kerámia cserepeket. Illetve, ha mégsem lenne elég erős és stabil a meglévő tető, akkor a felújításkor kisebb megerősítés kell ahhoz, hogy kerámia cseréppel fedje le a tetőt.

tondach nativa téglavörös tető

Tondach Nativa téglavörös tetőcserép fedés

Például a Tondach Nativa cserepek súlya 3,57 kg. És amíg a 3,9 kilós Terrán Synus cserépből vagy a 4,5 kilós más betoncserepekből 10 darabra van szükség egy négyzetméter tető fedéséhez, addig a Tondach Nativából elég „csak” 9,2-9,3 darab Nativa cserép. Az a cserepenkénti 33 deka vagy 93 deka nem tűnik olyan soknak.

Ha azonban például 2.000-rel kell megszorozni a cserepek számát, mert ennyi kell a tetőre, akkor a Nativa cserepek 660 kilóval vagy 1,860 kilóval lesznek könnyebbek a tetőn.

Már ez sem elhanyagolható súlykülönbség, amikor a tető terheléséről van szó. Azonban 1-1 nagyobb esőnél vagy hóolvadásnál a cserepek rendesen megszívják magukat vízzel. Márpedig a Nativa tető a vízből sem szív magába annyit, mint a betoncserép. Nagyobb biztonságot jelent ezért például Tondach Nativa cserepekkel lefedni a pala leszedése után a tetőt, mint valamelyik betoncseréppel.

A téglavörös Tondach Nativa cserepet sokan választják megkopott palatetőjük tartós felújítására.

Az azbeszt tartalma miatt veszélyes hulladéknak minősülő palafedés helyett a Nativa cserép 100%-ban természetes anyag. Agyagból készül égetéssel. A környezetvédelem iránt érzékenyek számára az is vonzó ebben a cserépben, hogy lebontáskor sem minősül majd veszélyes hulladéknak, mert az égetett agyag az egészség veszélyeztetése nélkül elporlad majd.

A cserép ára is felettébb kedvező, hisz natúr téglavörös színben kapható, az agyag természetes színében. A gyártását nem terheli a cserép színezésének költsége.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük