Hőszigetelés hidegben

Mikor hőszigeteljen?

Nyilván az lenne az ideális, ha 5 fok alatt már nem, hisz 5 fok körüli hőmérsékletnél az elkövetkező 1-2 hétben, a száradás ideje alatt már bármikor 0 fok alá süllyedhet a hőmérő. Márpedig a teljes kiszáradás előtt nem lenne jó, ha megfagyna a ragasztóanyagként használt habarcs a frissen felrakott hőszigetelésnél.

Emellett pedig 25-30 fok felett sem jó hőszigetelni a nagy meleg miatt. Azért, mert ilyen melegben a vakolat gyors száradása miatt megrepedezhet a vakolat. Ez megint nem szerencsés.

hőszigetelés hidegben

Hidegben ne hőszigeteljen. A hőkamerás felvétel elkészülhet a téli fűtési szezonban. A szigetelés viszont maradjon tavaszra

Ez a kettő így együtt azonban azt jelenti, hogy telente legalább 3-4 hónapig, nyáron pedig június, július, augusztusban nem igazán lehet hőszigetelni.

Vagyis a homlokzatszigetelést március, április, májusban, valamint szeptember, október, novemberben lehet leginkább elvégezni. Így van ez új családi ház építésénél és felújításnál, utólagos szigetelésnél is.

talajon fekvő padló hőszigetelése

Talajon fekvő padló hőszigetelése Grafit 100-as lemezzel

És nemcsak a homlokzat és a lábazat szigetelésénél, hanem a tetőtér szigetelésénél is ezek a legkedvezőbb időszakok. Mivel a padló beltérben van, ezért felújításnál télen is meg tudja csinálni a padlószigetelést.

Megrendelőként nyilván ezekben a hőszigetelésre alkalmas hónapokban szeretnénk elvégeztetni otthonunk hőszigetelését. Akár a tető, akár a homlokzat szigeteléséről van szó.

Kivitelezőként azonban nem is olyan könnyű elvégezni az egész évre tervezett munkát. Ezért aztán kisebb munkákat, és amit lehet azt a kevésbé alkalmas időben is igyekeznek megcsinálni a hőszigetelést végzők. Több dologra azonban oda kell figyelni ahhoz, hogy ne legyen gond a szigeteléssel.

Hűvös időben mire figyeljen oda a szigetelésnél?

A legfontosabb, hogy ha lehet, akkor halassza el a szigetelést. Hűvös, nedves időben nem jó szigetelni. Jobb megvárni, amig alkalmasabb lesz az idő a szigetelésre. Ha viszont mégsem várhat, akkor több dologra is figyeljen oda.

Nemcsak hidegben, hanem mindig oda kell figyelni arra, hogy kiszáradjon a felvitt ragasztó, a habarcs. Ha nem szárad ki, és hamar kerül fel a hőszigetelésre a vakolat, akkor a nedvesség bezáródik a falba, és sokkal lassabban szárad ki.

Különösen hűvös, nedves időben kell figyelni arra, hogy kellő időt hagyjon a kiszáradásra. Ilyenkor ugyanis lassabban és nehezebben szárad a ragasztó a szigetelő alatt. Ha pedig a szigetelő felragasztása előtt még ki is kellett javítani a szigetelés alatt a vakolatot, akkor ennek is ki kell száradni ahhoz, hogy minden rendben legyen a szigeteléssel.

Ha hideg, nedves időben szigetel, akkor a szigetelőanyagot már a tároláskor is meg kell védeni a nedvesedéstől. Ezért csak akkor szállítsa oda a szigetelés helyére a szigetelőt, amikor az már beépítésre is kerül. Nem lenne jó, ha már a beépítés előtt alkalmatlanná válna a szigetelő a hőszigetelésre a nedvesedés miatt.

A szigetelő ugyanis még a falakból és az aljzatból, vagyis a csatlakozó épületszerkezetekből is megszívja magát párával, nedvességgel. Ezt azonban nem tudja elkerülni a beépítéskor. Arra azonban tud figyelni, hogy a tárolás ideje alatt ne nedvesedjen át a levegő páratartalmától.

Kültérben és beltérben is meg kell várni a szigeteléssel a fal vagy az aljzat teljesen kiszáradását. Ha a fal vagy az aljzat kiszáradása előtt rakja fel a szigetelőt, akkor a falban és aljzatban még bennlévő nedvesség beszivárog a szigetelőanyagba. Ha pedig a párazáró fóliát felrakja a még nedves szerkezetre, akkor pedig a nedvességet a fóliával bezárja a szerkezetbe. A nedvesség bezárása és a szigetelő átnedvesedése sem jó.

Ezt a nedvesedést el tudja kerülni azzal, ha a szerkezet teljes kiszáradása után kezdi el a szigetelést. Ez így van a homlokzat, a lábazat, a tető, a födém és az aljzat szigetelésénél is. Meg kell várni, amíg teljesen kiszárad a szigetelni kívánt épületszerkezet, és utána lehet elkezdeni a szigetelést.

tetőtér szigetelés szarufák között

A Rockwool Deltarock lemezek berakása a szarufák közé

A tetőtér szigetelésénél gyakori kérdés, hogy a szarufák közötti és a szarufák alatti kiegészítő szigetelést egyszerre kell-e felrakni? Az a jó, ha egyszerre rakja fel a szarufa közötti és az alsó kiegészítő szigetelést, és utána pedig egyből felkerül a szigetelő alatti párazáró fólia is. Ez azért fontos, mert a párazáró fólia meg fogja védeni a szigetelőt a nedvesedéssel szemben.

Ugyanis például a falak vakolásakor vagy aljzatbetonozáskor sok nedvesség kerül be a falba és az aljzatba. Ha a fal vagy az aljzat száradásakor keletkező pára bejut a párazáró fóliával nem védett szigetelőbe, akkor a szigetelő hamar átnedvesedhet. Figyeljen arra, hogy nagy nedvesedéssel járó munkákat ne végezzen anélkül, hogy megvédené a szigetelő anyagot a nedvesedéstől.

Természetesen az is fontos, hogy jó minőségű szigetelő anyagot és párazáró fóliát építsen be. Azért, mert ha nem fogja megvédeni a szigetelő anyagot a nedvesedéstől a párazárónak szánt fólia, akkor a szigetelőanyag nedvesedésével könnyen elveszítheti hőszigetelő képességét.

Megfelelő rétegrend és a szakszerű kivitelezés is fontos

A jó minőségű anyagok beépítésén túl fontos a megfelelő rétegrend kialakítása és a szakszerű kivitelezés is.

Csak megfelelő szakértelemmel, gondosan beépített jó minőségű építőanyagok megfelelő rétegrendben történő felrakása biztosítja a jó hőszigetelést. Így van ez a homlokzat, a tető, a padlás és az aljzat szigetelésénél is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük