Környezetbarát Ytong pórusbeton termékek

A fenntartható fejlődés a gazdaságosság talán második legfontosabb eleme a gazdasági életben is. Emellett a környezetvédelem fontosságának ugrásszerű előretörése és az energiahordozók árának folyamatos emelkedése az építőiparban is egyre fontosabb követelménnyé teszi az energiatakarékos építkezést. Ez két dolgot is jelent.

Egyrészt egyre fontosabb olyan építőanyagokat előállítani, amelyek beépítésével az épületek energiatakarékosabban működtethetők.

Másrészt pedig nem mindegy az sem, hogy az építőanyagok előállításához mennyi energia felhasználására van szükség, illetve, hogy mennyire szennyezi a gyártás a környezetet. Nem véletlen, hogy a gyártók az építőanyagok energiahatékony gyártása mellett egyre jobb hőszigetelő képességgel rendelkező építőanyagokat gyártanak.

Gazdaságossági szempontok az építőanyagoknál

Különösen fontos a hőszigetelő képesség a falazóanyagoknál. A szigeteletlen vagy rosszul szigetelt homlokzati falakon ugyanis rengeteg energia képes megszökni a hideg téli hónapokban. A három kánikulai nyári hónapban, júniusban, júliusban és augusztusban pedig a kinti 35-40 fokos forróság áramlik be a szigetelés nélküli falakon. Ezzel pedig elviselhetetlenné teszik a lakások felforrósodott levegőjét.

Nem véletlen, hogy az Ytong pórusbeton falazóelemei hőszigetelő képességükkel és energiatakarékos gyártási folyamatukkal is megfelelnek a fenntartható fejlődés gazdaságossági követelményeinek. Ennek a jutalma a Környezetbarát védjegy.

környezetbarát ytong

Környezetbarát Ytong falazóelemek és hőszigetelő lapok

A Xella Magyarország Kft. által gyártott Ytong pórusbeton termékeknél a fejlesztés már 2 évtizede a falazóelemek hőszigetelő képességének a folyamatos javítására irányul.

  • Kiváló hőszigetelő képességű falazóanyagokból lehet energiatakarékosan működtethető épületeket építeni.
  • A pórusbeton termékek ezeknek a követelményeknek magas szinten és egyre jobb hatásfokkal felelnek meg.

A pórusbeton falazóelemekbe zárt levegőbuborékok kiváló hőszigetelése révén a pórusbeton hőszigetelő képessége egyre jobb lett az elmúlt évtizedben.

Milyen környezetvédelmi szempontokat vesznek figyelembe az Ytong pórusbeton gyártásakor?

Természetes alapanyagokból készül

Az Ytong termékek gyártásakor alapanyagként a természetben jól megtalálható kvarchomokot használják fel. Kötőanyagként pedig a természetes anyagokból előállított cementet és meszet használják.

Energiatakarékos gyártás

A falazóelemek gyártásához nincs szükség sok energiát felemésztő égetésre. A pórusbeton elemek megfelelő szilárdságát a 190 fokos gőzérleléssel biztosítják.

Az égetés elmaradása miatt nemcsak kevesebb energia felhasználásával jár a gyártás, hanem még a környezetet sem termeli az égéskor keletkező korom és füst.

Gazdaságos anyagfelhasználás, hulladékszegény gyártás (H3)
A gyártáskor gyakorlatilag nem keletkezik hulladék. A gyártáskor előforduló félkész és késztermék hulladékok újrafelhasználásra kerülnek a gyártásban.

Takarékos beépítés, hulladékmentes beépítés

A pórusbeton elemek könnyen megmunkálhatók, pontosan méretre vághatók, ezért pontos beillesztést tesznek lehetővé. A beépítéskor nem keletkezik hulladák, mert az egyik helyen levágandó falazóelem másik helyre beépíthető.

Kiváló hőszigetelő képesség

környezetbarát ytong falazóanyagok

Környezetbarát Ytong falazóalanyagok és hőszigetelők

A pórusbetonba zárt levegőbuborékok kiváló hőszigetelő képessége révén a falazóelemek hőszigetelése kiváló. Ezért a pórusbetonból épített épületek működtetésének, fűtésének és klimatizálásának költsége alacsony.

  • Ezért kevés energia felhasználásával működtethetők az Ytongból épült épületek.

A falazóelemek jó hőszigetelő képessége önmagában is elég hőszigetelést biztosít a falaknak, ezért nincs szükség kiegészítő hőszigetelésre. Ez nemcsak költségtakarékosság szempontjából fontos, hanem a környezetre is kisebb terheléssel jár.

Bontáskor nincs veszélyes hulladék

Az Ytongból épült épületek bontásakor nem keletkezik veszélyes hulladék, mert a falazóelemek természetes anyagokból készülnek, ezért a környezetben lebomló termékek.

A közkedvelt téglából vagy az egyre népszerűbb Ytongból szeretné felépíteni családi házát?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük