Hőszigetelés milyen vastag legyen?

Milyen vastag legyen a hőszigetelés? Ezt kérdezik a legtöbben, amikor a hőszigetelésről van szó. Erre a viszonylag egyszerű kérdésre azonban nem is olyan könnyű válaszolni. Mégpedig azért, mert a legjobb válasz erre az „attól függ”. Attól függ, hogy mit szeretne elérni a hőszigeteléssel? Mi a legfontosabb Önnek, amikor hőszigeteli a homlokzatot, a lábazatot, a magastetőt, a padlást vagy éppen a talajon fekvő padlót.

Leginkább attól függ, hogy milyen mértékű megtakarítást szeretne elérni a téli fűtési és a nyári klimatizálási költségekben.

Ha minél nagyobb mértékű megtakarítást szeretne a hőszigeteléssel, akkor nemigen fordulhat elő, hogy túl vastagon fog szigetelni. Ugyanis minél vastagabb a szigetelés, annál nagyobb mértékű megtakarítást érhet el. Persze minden szerkezetnél, és minden hőszigetelőnél van egy olyan vastagság, aminél vastagabban már nem igazán érdemes szigetelni.

Ha elérkezik ehhez a vastagsági határhoz, és még nagyobb mértékű megtakarítást szeretne, akkor nem érdemes még tovább növelni a szigetelés vastagságát. A vastagság növelése helyett jobban jár, ha egy másik, jobb hőszigetelő képességű szigetelőanyagot választ. Ennek 2 fő előnye is van:

  • Egyrészt ezzel a jobb hőszigetelő képességű anyaggal sokkal nagyobb valószínűséggel el fogja érni a kitűzött üzemeltetési költség megtakarítást.
  • Másrészt pedig a kivitelezés is könnyebb, biztonságosabb lesz. Azért, mert ha kisebb vastagságot kell beépíteni a homlokzat, a lábazat, a tetőtér vagy éppen a padló hőszigetelésébe, akkor stabilabb lesz a hőszigetelés. Különösen a homlokzaton nem mindegy, hogy milyen vastag a szigetelés, és milyen módon van rögzítve. A viharos, orkán erejű szél ugyanis a rosszul rögzített szigetelést könnyen meg tudja bontani. Márpedig minél vastagabb a szigetelés, annál nehezebb rögzíteni a homlokzatra.

Mi a hőszigetelés optimális vastagsága a homlokzaton és lábazaton?

Erre az egyértelmű kérdésre sem lehet határozott választ adni. Ugyanis a válasz attól függ, hogy mit szeretne elérni a hőszigeteléssel. Milyen mértékű fűtési költség megtakarítást.

Ugyanis, ha passzívházak energiafelhasználásának megfelelő szintű, gyakorlatilag 0 energiafelhasználású (hőátbocsátási tényező – U=0,10 W/m2K) szigetelést célozza meg, akkor kimagasló hőszigetelést kell biztosítani a homlokzaton és a lábazaton is. Mit jelent ez a hőszigetelés vastagságában?

  • Azt, hogy például a nálunk elterjedt B30-as téglafalra a hagyományos polisztirol szigetelésből 40 cm vastag szigetelést kell utólagosan raknia, hogy ezt a kimagasló hőszigetelést biztosítani tudja.
  • grafitos hőszigetelés vastagsága

    Mennyi legyen a grafitos homlokzati hőszigetelés vastagsága? Milyen vastagság lenne a legjobb a homlokzatra?

    Ha viszont a fehér színű polisztirol szigetelés helyett a grafitos adalékanyaggal ellátott szürke grafitos szigetelőt választja, akkor ebből már 30 centiméteres szigeteléssel is el tudja érni a fal 0,10 W/m2K hőszigetelését. Mégpedig azért, mert a grafitos szigetelőnek 25%-kal jobb a hőszigetelő képessége.
  • Még ennél vékonyabb szigeteléssel is képes biztosítani a B30-as téglafal passzívház szintű utólagos szigetelését, ha az Austrotherm Resolution szigetelőt rakja fel a homlokzatra. Azért, mert ennek olyan kimagasló a hőszigetelése, hogy már 20 cm vastag szigeteléssel is el tudja érni a 0,10-es hőátbocsátási tényező értéket.

Vagyis mit jelent ez?

  • Azt jelenti, hogy a kimagasló hőszigetelő képességű Austrotherm Resolution (hővezetési tényezője 0,022 W/mK) feleolyan vastag szigetelése is elég ugyanolyan mértékű hőszigetelés biztosításához, mint a hagyományos Austrotherm AT-H80-as polisztirol lemezből, amelynek a hővezetési tényezője 0,039 W/mK.

Az pedig elég egyértelműnek tűnik, hogy a 20 cm vastag szigetelést könnyebb lesz tartósan biztonságosan a homlokzatra rögzíteni, mint a 40 centiméterest.

Ha viszont nem a passzívházak 0,10-es hőátbocsátási tényező értékét célozza meg, hanem „csak” a most a homlokzati falakkal szembeni követelményként meghatározott 0,24-es értéket, akkor máris vékonyabb szigetelés is elég lesz a homlokzatra. Mit jelent ez konkrétan?

  • Austrotherm Resolution Fassade

    Austrotherm Resolution Fassade homlokzati hőszigetelésre kiemelkedő hőszigetelő képességgel

    Azt jelenti, hogy a B30-as téglafalra a fehér színű polisztirolból 15 cm vastag szigetelésre, a grafitosból 10-12 centiméteresre, az Austrotherm Resolution homlokzati szigetelőből pedig csak 8 cm vastag szigetelésre van szüksége. Ugyanígy minden más szigetelőanyag márkának és típusnak megvan a kiválasztott megtakarítási szint eléréséhez szükséges vastagsága.
  • Ezeket a vastagságokat nemcsak jóval olcsóbban meg tudja vásárolni, hanem sokkal könnyebben is tudja biztonságosan a falra rögzíteni.

Persze azért ennek a kedvezőbb árú megoldásnak is vannak ám jelentős hátrányai:

  1. Egyrészt ez a sokkal kedvezőbb árú, vékonyabb homlokzati hőszigetelés sokkal kisebb mértékű fűtési és klimatizálási költség megtakarítást biztosít az elkövetkező 4-5 évtizedben.
  2. Másrészt pedig a kivitelezés díját ugyanúgy meg kell fizetni az utólagos hőszigetelésnél, mintha vastagabb szigetelést rakna fel a homlokzatra. Természetesen nem azt mondjuk, hogy a 15 cm vastag szigetelés felrakása pontosan annyiba kerül, mint a 30 centiméteresé. Azonban az biztos, hogy a kétszer olyan vastag szigetelés biztonságos felrakása nem kerül jelentősen többe, mint a vékonyabb szigetelésé. A fűtési költség megtakarítása viszont jóval kisebb.

Természetesen a 0,10-es hőátbocsátási tényező biztosítása a hőszigetelő árában jelentős egyszeri kiadással jár a homlokzat utólagos szigetelésénél. Ha nem szeretne a fűtési költségek várható növekedésével számolva, 10-20 évre előre gondolva, kimagasló hőszigetelést biztosítani családi háza homlokzatán, akkor a mostani követelményeknek megfelelő utólagos szigetelés is jelentős mértékben képes lesz csökkenteni a mostani magas fűtési költségét.

Mi a hőszigetelés optimális vastagsága a magastetőn és talajon fekvő padlón?

A talajon fekvő padlónál is ugyanúgy többféle hőszigetelő anyagra és többféle (rendelet szerinti, illetve passzívház szintű) megtakarításra meg lehet határozni a szigetelés optimális vastagságát.

  • austrotherm at-n100 lépésálló szigetelő

    Austrotherm AT-N100 lépésálló hőszigetelő lemez normál terhelhetőséggel

    A hagyományos fehér színű AT-N100-as szigetelőből a rendelet szerinti hőszigetelést már 10 cm vastag szigeteléssel eléri. A passzívháznak megfelelő, közel 0 energiafelhasználást azonban csak 35 cm vastag AT-N100-as szigeteléssel képes biztosítani. Ennek a vastag padlószigetelésnek persze be is kell férni a küszöbszint alá. Új építésnél még csak-csak megoldható ez gondos tervezéssel. Utólagos padlószigetelésnél azonban szinte biztos, hogy nincs plusz 35 cm hely a küszöbszint alatt.
grafitos szigetelés

A grafitos adalékanyag növelésével még tovább javítható a szürke, grafitos hőszigetelő lemezek hőszigetelő képessége

  • A jobb hőszigetelő képességű Grafit 100-as lemezből már a jelenlegi rendeletnek való megfeleléshez elég 8 cm vastag padlószigetelés. A passzívháznak megfelelő szigeteléshez azonban 28-30 cm vastag szigetelésre van szükség.
  • Még ennél is jobb hőszigetelést ad azonban az Austrotherm Resolution Boden padlószigetelő, amiből 6 cm-es szigeteléssel már megfelel a most érvényben lévő szabályozásnak, és 20 cm vastag szigeteléssel pedig passzívház szintű hőszigetelést képes biztosítani a talajon fekvő padlónál.

A talajon fekvő padlónál is attól függ tehát a hőszigetelés optimális vastagsága, hogy mi a célja a padló szigetelésével. Milyen mértékű megtakarítást szeretne elérni a padló szigetelésével?

A magastető szigetelése azért különleges, mert a meleg levegő felfelé száll, és 1 négyzetméterre vetítve a tetőn át szökik meg a legtöbb energia a házból. Éppen ezért a tető szigetelésekor igazán érvényes az, hogy nem tudja túlságosan vastagon szigetelni a tetőt.

Persze a magastető szigetelésének vastagsága is alapvetően függ attól, hogy milyen mértékű megtakarítást szeretne elérni a hőszigeteléssel, és milyen hőszigetelő képességű szigetelővel szigeteli a tetőt.

20 cm vastag tetőtér szigetelésre alkalmas kőzetgyapot és üveggyapot szigeteléssel már meg tud felelni a jelenlegi rendeletben meghatározott 0,17 W/m2K hőátbocsátási tényező értéknek. Az igazán kimagasló tetőtér szigetelést azonban a jó hőszigetelő képességgel rendelkező tetőtér szigetelő anyagokból is legalább 30 cm vastag tetőtér szigeteléssel lesz képes biztosítani.

Ez a tetőtér szigetelésnél lehet szarufák közötti és szarufák alatti kiegészítő szigetelés, illetve lehet szarufák feletti tetőtér szigetelés is. Mindkét megoldásnak vannak előnyei a másikkal szemben. A szarufák közötti és alatti szigetelés felújításnál nem teszi szükségessé a tetőfedés lebontását. Cserébe viszont a tetőtér belmagasságából vesz el.

A szarufák feletti szigetelésnél nem csökken a padlástér belmagassága. A szigetelést viszont a szarufák felett kell elhelyezni, ami mindenképp megköveteli a meglévő tetőfedés leszedését is. Ez jelentős mértékben megnöveli a tetőtér felújításának költségét. Új építésnél ez a plusz költség nem merül fel, mert itt már eleve a kiválasztott magastető szigetelésnek megfelelően készül el a terv.

hogyan válasszon szigetelőanyagot

Hogyan válasszon szigetelőanyagot családi háza szigeteléséhez? Kattintson a képre a választást megkönnyítő kérdőívéért!

Homlokzatot szigeteli? A padlót? Vagy a tetőteret? Kiválasztotta már a szigetelő anyagot hozzá? Tudja már, hogy milyen vastag legyen a szigetelés?

Ha még nem választott, akkor a Hogyan válasszon szigetelő anyagot kérdőív segíteni fog a jó választásban.

15 gondolatok ezen: “Hőszigetelés milyen vastag legyen?

  1. Csaba

    Üdvözlöm!!

    Van egy régi építésű valószínűleg kisméretű tömör téglás úgy hiszem 25 cm-es falazatú, 91 m2-es külső homlokzat felületű hőszigeteletlen családi ház. Amit tavasszal hőszigetelni szeretnénk. 10-15 cm es fehér szigetelővel. Még nem tudjuk hány cm-es lenne a megfelelő. Lenne pár kérdésem.

    Lábazathoz hova és hány dűbelt kell rakni? Terepszinttől hány cm-re kb.? Lábazatot XPS-t hány cm-re kell lesüllyeszteni, ami bekerül a földbe/beton mellé mivel kell bekenni, ha beton lesz ugye kiöntve mellé? Az alumínium sín alját lehet simán így vakolattal/ragasztóval bekenni, és üvegszálasan megfogja fogni? És a kezdősínre ugye rá lesz rakva az EPS és alá a lábazat XPS, és azok közé utólag mit kell rakni, hogy ne legyen rés? Vagy még a lábazat vagy a EPS felrakása előtt ki kell vakolni? Vagy amikor már megy a hálózás akkor kell betömni? Köszönöm a válaszokat.

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Csaba
      A dübel sűrűséget a polisztirol szigetelés vastagságából függően kell meghatározni. Egy 25 cm vastag kisméretű téglafalra a 10-15 cm vastag fehér polisztirol nem biztos, hogy hosszútávon elegendő vastagság lesz. Minél vastagabb a szigetelés, annál több dűbel legyen a biztonságos felfogatáshoz. Azonban nem csak a dübelek sűrűsége, hanem a hosszuk is meghatározó. Különösen egy régi építésű háznál. A dübeleket a polisztirol lapok szélein célszerű felrakni ott, ahol ragasztóval fel lett fogatva a polisztirol lap. A dübelezésre vannak sémák, pl. a „W” és a „T” alakú dübelezés.
      Dübelezni lehet a lábazatot is, de csakis kizárólag a vízszigetelés felett. A lábazati szigetelést legalább 30 cm-re be kell süllyeszteni a földbe, de nyugodtan lehet ennél mélyebb is.
      A kezdősínt nemcsak ragasztani, hanem stabilan felfogatni is kell csavarozással. Ha Önnek nincs gyakorlata a homlokzati szigetelésben, akkor nem biztos, hogy célszerű segítség nélkül nekifogni a hőszigetelésnek.

  2. Nádházi István

    45 cm vastag mésztufakó falazatom van Heves megye északi részén. Milyen vastag Baumit Open rendszer javasolt?.

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves István
      Attól függ, hogy mennyi a fűtés költsége, és milyen mértékű megtakarítást szeretne elérni a hőszigeteléssel. Ha minél nagyobb megtakarítást szeretne, akkor a 15 és 20 cm közötti sávban javasolom.

  3. László

    Kedves Dalos Tüzép!

    Van egy 115 nm-es házam, 1990-ben épült B38-as téglából, illetve belső falak B30-asból. Eléggé sajátos volt az építkezés, sok volt a vas anyag, ingyen volt a mixer beton meg a tégla. Az alap a földbe 2 méter mélyen lett kiásva, a lábazat erre 1,5 méter, a lényeg hogy vasalva I illetve U gerendából lett méterenként keresztbe behegesztve a hosszában végig engedett szálakba, illetve ezek közé 12-es gömbvasak, kb mint 1×1 méteres gerendakocka és ez egymás mellé, alá, fölé rakva és ezek még betonacéllal megtüzdelve, erre ment teljesen kiöntve-egybe öntve az egész alap és lábazat, tehát 3,5 méter vastagságú 15 méter szélességű és 35 méter hosszúságú tömör betontömb több tonna acéllal erősítve. A födém beton és acélgerendás perlittel „szigetelve”. Elgondolván ez a betonszerkezet eléggé hideg és eléggé hűti is a házat. Szigetelni szeretném a házat. A tetőtér mivel soha nem lett beépítve, és már nem is lesz, padlásként sem használjuk, így kőzetgyapotra gondoltam 2*10 cm vastagságban, kötésben lerakva. A lábazatot és a homlokzatot is szeretném, és ebben kérném segítségüket, hogy mit és milyen vastagságban ajánlanának.

    (Jelenleg fa fütés mellett 210 mázsa fa elmegy fűtési időszakban, gázfűtés tavalyi évben akkori árakkal havi 150-160 ezer ft körül volt, ha ez fontos)

    Segítségüket előre is köszönöm!

    Üdv, L

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves László
      Ezek olyan tavalyi fűtésszámlák, amire egy szakember helyszíni felmérésére lehetne a leginkább alapozni a ház célszerű hőszigetelését.
      A meleg levegő felfelé száll, ezért fajlagosan a födémen keresztül szökik meg a legtöbb energia, ráadásul a beton elég rossz hőszigetelő is. Ezért a 2×10-es kőzetgyapot padlás szigetelés helyett bátran javasolnám a 2×15 cm-es kőzetgyapot szigetelést. Illetve jobb hőszigetelő képességű, alacsonyabb hővezetési tényezőjű kőzetgyapot szigetelést.
      Ha nincs légúti allergiával küzdő a családban, illetve nem fontos a hangszigetelés, akkor a homlokzatra grafitos hungarocell is kerülhet, és leginkább 15 cm-es vastagságban. Azonban könnyen lehetséges, hogy még a 20 cm vastag grafitos hungarocell szigetelés felrakása is bőven megérné ilyen fűtésszámla mellett.

  4. Németh Szabina

    Kedves Dalos Tüzép!

    Egy ’64-ben épült vegyes falazatú családi házat szeretnénk szigetelni, körülbelül a felére szeretnénk csökkenteni a jelenlegi gáz számlát, a ház nagyobb része vályog, a másik rész kis méretű tégla (kb 25cm vastag) a nyílás zárók újak, a plafonon az álmennyezet felett kb 10cm üveggyapot van leterítve mindenhol. A kérdésem az lenne, hogy milyen szigetelést ajánlanak ebben az esetben? A falakat kellene szigetelni, vagy esetleg elég lenne a padlás szigetelése? Vagy padlás és a fal egy része (gondolok itt a téglára) a vályog fal 50cm kb.
    Segítségüket előre is köszönöm.

    Üdv:Szabina

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Szabina
      Vályogfalra mindenképp kőzetgyapot szigetelést érdemes választani. Vagy pedig OPEN szigetelés is jó. A fűtési költség felére csökkentéséhez mindenképp javasolt a padlás és a homlokzat megfelelő minőségű és vastagságú szigetelése is. Fajlagosan, 1 négyzetméterre vetítve általában a padláson szökik el több energia, ezért általában érdemes a padlás szigetelésével kezdeni.

  5. Burány Kornél

    Üdvözlöm!

    45cm vastag terméskő falra milyen vastag szigetelés ajánlana ? Köszönöm válaszukat előre is !

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Kornél
      Ez alapvetően attól függ, hogy Ön milyen mértékű fűtési költség megtakarítást szeretne. Enélkül az információ nélkül legalább 15 cm vastag grafitos hungarocell vagy kőzetgyapot szigetelést javasolok.

  6. Gergely

    Üdvözlöm!

    Fürdő gipszkarton álmennyezet szigetelèsèhez mit javasol ? Ugye a pára itt kardinális kèrdés..

    Gergely

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Gergely
      A fürdőszobába mindenképp impregnált gipszkartont célszerű használni. Jó páraáteresztő képességű kőzetgyapot szigetelő, ami alá párazáró fóliát érdemes rakni. A fürdőszoba gipszkarton álmennyezet szerkezetét pedig a fürdőszoba szellőzésével együtt célszerű biztonságosra megtervezni és kialakítani. A tapasztalt szakember ebben tud segíteni.

  7. Székely Sándor

    Üdvözlöm!
    Van nekem egy kisméretű téglából épült kockaházam. Olyan 40 cm lehet a falvastagság plusz kőpor. Grafitos szigetelő anyagból milyen vastagságot ajánlana? Nyilván nem lesz olyan mint egy új ház, de szeretnék jelentős fűtés számlát megtakarítani. Jelenleg évente 2500m3 gázt fogyasztok. Hány cm-től érdemes foglalkozni vele? Köszönöm előre is!

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Sándor
      Grafitos szigetelőből minimum 15-16 cm vastag szigetelést javasolok a jelentős fűtési költség megtakarításhoz. Érdemes azonban elgondolkodni a 20 cm vastag szigetelésen is. Sőt a passzívház szintű hőszigeteléshez 30 cm-es grafitos szigetelésre lehet szükség.

      1. Sándor Székely

        Köszönöm szépen válaszukat! Tudni szerettem volna,hogy mi az a minimum vastagság amire érdemes pénzt költeni. 🙂 gáz csöveket minden esetben kötelező kiemelni, mert sok régebbi háznál csak szellőzők vannak beépítve. Köszönöm szépen mégegyszer! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük