Beépített tetőtér felújítás lépései

A tetőterek beépítése nem most kezdődött. Már az 1990-es években is előfordult Magyarországon, hogy beépítették a családi házak tetőterét. A 2000-es évektől kezdve pedig még nagyobb arányú lett a tetőterek beépítése. 20-30 évvel ezelőtt azonban a beépítéshez használt építőanyagok sokkal rosszabb minőségűek voltak. Emellett pedig a tetőtér beépítés technológiája is gyerekcipőben járt még. Legalábbis a ma már érvényben lévő követelményekhez és lehetőségekhez képest.

Milyen hibáik lehetnek az 1990-as évek végén beépített tetőtereknek?

Ezek a tetőtér beépítés hibák persze csak most, 20-30 évvel később minősülnek már hibának. Hisz akkor, amikor ezeket a tetőtereket beépítették még az akkor szokásos anyagokat lehetett beépíteni a tetőtérbe. És természetesen a tetőtér beépítésről sem tudtunk még olyan sok mindent, mint most, 2021-ben.

austrotherm manzárd grafit szigetelés

Austrotherm Manzárd Grafit szigetelés a tető szarufák feletti szigetelésére

A tetőtér családi háza időjárásnak legjobban kitett lakótere. Nyáron a tetőt közvetlenül éri a tűző nap, és ezért hőszigetelés nélkül akár 55-60 fok is lehet a tető alatt. Télen pedig a magassága miatt jobban ki van téve a süvítő szélnek és a zömmel hóesés formájában érkező csapadéknak. Szigetelés nélkül akadálytalanul bejön a kánikulai meleg, és könnyen szökik a téli fűtés melege. Éppen ezért a tetőtér szigetelése kulcsfontosságú eleme a komfortos lakhatásnak.

20-30 évvel ezelőtt még sokkal gyengébb hőszigetelő képességű szigetelők voltak a tetőtér szigetelésére is. Ráadásul ezeket a sokkal rosszabb hőszigetelő képességű anyagokat is vékonyan, maximum a szarufák magasságának megfelelő vastagságban építették be a szarufák közé. Ez azt jelentette, hogy mindössze 5-10 cm vastag tetőtér szigetelések készültek gyenge hőszigetelést biztosító szigetelők beépítésével.

Tovább tetézte a problémákat az, hogy azt a vékony szigetelést is egy rétegben építették be. Azért, mert egyrészt az 5-10 centiméteres vastagság nem is nagyon biztosítja a kétszeres vastagságú beépítést, másrészt pedig még nem is ismertük ennyire a hőhidak hatását.

Tetőtér beépítéskor többféle hőhíd is kialakult a tetőtérben:

  • Az anyagváltásból adódó hőhíd jelentkezett a hőszigetelésre használt szigetelő és a szarufák találkozásánál.
  • Az eltérő síkok találkozásánál geometriai hőhidak alakultak ki. Ilyen hőhíd volt a tetőgerincnél a tető két oldalának találkozása. Ilyen hőhíd keletkezik a térdfal és a magastető találkozásánál is.
  • Hőhíd alakult ki a térdfalra közvetlenül rátolt bútorok mögött is, mert a levegő mozgását a falhoz túl közel tolt bútor is megakadályozza.

További problémát okozott a szigetelés védelmére használt mezőgazdasági fóliák beépítése. Azért, mert ezek a műanyag fóliák teljes mértékben alkalmatlanok voltak a mai értelemben természetesnek vett páraáteresztő funkció ellátására.

Arról nem is beszélve, hogy ezeket a tetőtérben teljesen használhatatlan fóliákat is rosszul rakták be. 2 réteg toldásánál nem rögzítették a fóliát egymáshoz, és nem rögzítették a csatlakozó épületszerkezetekhez sem. A ma már elvárt és megszokott felületfolytonos és légtömör fóliafedés akkor még teljesen ismeretlen fogalom volt a szigetelésben.

Ha pedig mégis rögzítették a fóliát, akkor pedig nem ragasztással, hanem szegeléssel lyuggatták át, és ez is rontja a fólia felületfolytonos szigetelését.

Átszellőztetett légrést sem alakítottak ki ellenléccel a cserepeket tartó lécek alatt. Ha pedig mégis beépítették az ellenlécet is, akkor pedig a megfelelő kiszellőzés biztosítása maradt el az eresznél és/vagy a tetőgerincnél. Márpedig hiába van légrés. Ha a levegő nem tud keringeni, akkor nincs szellőzés. Nincs, ami a tetőcserép alatt felforrósodott levegőt kivinné a tetőcserepek alól.

A gyenge minőségű anyagok beépítésén túl a szakszerűtlen, mai tudásunkkal szakszerűtlen, kivitelezés is sok problémát okoz a tetőtérben:

  • A tetőfóliaként használt mezőgazdasági fólia megfelelő átlapolásának és felületfolytonos összeragasztásának elmaradása a cserépfedés alatt és a szigetelésre használt anyag alatt.
  • A csatlakozó épületszerkezetekhez való ragasztás elmaradása.
  • A hőszigetelésre használt anyagnak nem pontos méretre való beszabása.

A gyenge minőségű anyagoknak a beépítése és a szakszerűtlen kivitelezés együtt azt eredményezték, hogy a nem megfelelő tetőszigetelés miatt télen a tetőtér fűtése ellenére is hideg volt a tetőtéri szobában. Nyáron pedig olyan nagy volt a hőség a kinti kánikula miatt, hogy nem lehetett megmaradni a tetőtérben a délutáni és az esti órákban külön hűtés, a klíma működtetése nélkül.

Ez persze nemcsak rossz közérzettel, komfort nélküli lakhatással, hanem rendkívül magas téli fűtési és szükségszerűen jelentkező nyári klimatizálási költségekkel is jár. Ráadásul a hőhidak mentén nedvesedő, penészedő falak még tovább rontják a tetőtér komfortosságát.

Mik legyenek a tetőtér felújítás lépései?

A rossz hőszigetelő képességű anyagok és alkalmatlan fóliák eltávolítása után lehet csak arról szó, hogy a tetőtér szigetelésének korszerű szerkezetét és rétegrendjét ki tudja alakítani a tetőtérben. Mit jelent ez?

Azt, hogy a gyenge hőszigetelő képességű és rosszul szigetelő anyagokat és fóliákat mindenképp el kell távolítani a tetőtérből ahhoz, hogy esélye legyen a megfelelő színvonalú hőszigetelésre.

A gyenge hőszigetelő képességű szigetelőanyag eltávolításához pedig az kell, hogy vagy kívülről, a tető felől, vagy pedig belülről hozzáférjen a tetőszerkezethez és lebontsa azt. Ha a tetőfedést nem cseréli le a tetőtér felújításkor, akkor érdemes belülről megbontani a tetőszerkezetet, és a beltér felől elvégezni a felújítást.

A tetőcserép alá egyszeresen átszellőztetett rétegrendnél páraáteresztő fóliára van szükség. Azért, hogy az alatta lévő hőszigetelőbe esetlegesen bejutó pára akadálytalanul el tudjon távozni a szigetelőből. Ez fontos, mert a nedvesség rontja a szigetelőanyag hőszigetelő képességét.

kőzetgyapot tetőtér szigetelés

Tetőtér szigetelés kőzetgyapottal a szarufák között és a szarufák alatt is. A megfelelő vastagság biztosítására

A szarufák közötti hőszigetelésre a két szálas hőszigetelő, a kőzetgyapot és az üveggyapot közül érdemes választani. Mindkét szigetelő jó megoldás lehet tetőtere szarufák közötti és szarufák alatti kiegészítő szigetelésére.

rockwool deltarock éklemez

Rockwool Deltarock éklemez tábla tetőtér szarufák közötti szigetelésére

Ha a kőzetgyapotot választja, akkor a legjobb megoldást éklemezek beépítése jelenti. A Deltarock lemezek fő előnye az, hogy átlósan átvágott háromszög alakjuk révén a szarufaköznek tökéletesen megfelelő szélességű szigetelést építhet be a szarufaközökbe. A mai hőszigetelési követelmények teljesítéséhez azonban nem elég a szarufák magasságának megfelelő 10-15 cm vastag tetőtér szigetelés beépítése. Ezért a szarufaközök pontos megtöltése után a szarufák alatti kiegészítő szigeteléssel javíthatja tovább a tetőtér szigetelését. Ennek a kiegészítő szigetelésnek az a fő előnye, hogy a tetőtér teljes szélességében kialakíthatja, és ezért csökkenti a szarufáknál kialakult hőhíd hatását. Hátránya viszont az, hogy a tetőtéri szoba magasságából veszi el a helyet a kiegészítő szigetelés. Erre a kiegészítő tetőtér szigetelésre használhatja a Rockwool Airrock LD kőzetgyapot lemezeket vagy pedig a Rockwool Multirock szigetelőt is.

Gyakran használt szarufák közötti hőszigetelő lemez a Rockwool Multirock is. Ha a szarufák közé a Multirock lemezeket rakja, akkor kiegészítő szigetelésként is jó megoldás a szarufák alá a Multirock táblák beépítése.

isover domo plus

Isover Domo Plus üveggyapot hőszigetelő szarufák közötti és alatti tetőtér szigetelésre

Ha pedig kőzetgyapot helyett üveggyapottal szeretné a tetőteret szigetelni, akkor a szarufák közé és a szarufák alatti kiegészítő szigetelésre is az Isover Domo és az Isover Domo Plus tekercses üveggyapotot érdemes választani.

A meleg levegő felfelé száll, ezért egy négyzetméteren a tetőtéren át szökik meg a legtöbb meleg a lakásból. Miért fontos ez?

  • Azért, mert a hőveszteség elkerülésére a tetőtér szigetelésnek érdemes a legvastagabbnak lenni. Természetesen egyáltalán nem mindegy az sem, hogy milyen a beépített kőzetgyapot vagy üveggyapot hőszigetelő képessége, mert minél jobb hőszigetelőt épít be, annál vékonyabb szigetelés is elég a tetőtérben. Azonban a tetőtér beépítésre általánosan használt 0,036 és 0,039-es hővezetési tényező értékek mellett minimum 20, de még inkább 30 cm-es szigetelési vastagságot is érdemes beépíteni.

A szigetelőanyag alá párazáró fóliát kell rakni. Azért, hogy a lakásban keletkezett pára ne jusson be a szigetelőbe, és az esetleges kicsapódásával ne rontsa a szigetelő hőszigetelő képességét.

A szigetelőanyag alá pedig gipszkarton lemez, OSB lap is kerülhet. Ezt közvetlenül lehet glettelni és festeni.

Ha viszont nem szeretné a tetőtér beltéri magasságát lecsökkenteni a megfelelő hőszigetelési vastagság biztosításához, akkor a külső oldal, a tetőfedés felől kell megbontani a felújításhoz a tetőt. Ezt azonban felújításnál csak akkor érdemes választani, ha a tetőfedést is lecseréli. A tetőfedés cseréjénél ugyanis a szarufák közötti szigetelés helyett választhatja a szarufák feletti szigetelést is. Nyilván ehhez nemcsak a régi szigetelést, hanem a tetőfedést is le kell szedni a tetőről, és a szarufák feletti szigetelés beépítése után kell lécezni a tetőt, és felrakni a felújításhoz kiválasztott tetőfedő anyagot.

Ha valamilyen könnyebb szerkezetű tetőfedést választ, például bitumenes lemezt, zsindelyt vagy hullámlemezt, akkor a szarufák jó eséllyel meg fogják tudni tartani az új tetőt is. Ha viszont cserépfedés lesz a tetőn, akkor alaposan meg kell nézni a szarufák állapotát is, mert nem biztos, hogy a szarufák cseréje, megerősítése nélkül ki fogják bírni az elkövetkező néhány évtizedben is a cserépfedés és a rá hulló hő súlyát. Különösen akkor, ha betoncserepet választ a felújított tető fedésére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük