Grafitos Bachl nikecell táblák beépítésének folyamata

A homlokzat szigetelésére használt Bachl nikecell táblák beépítésének folyamata gyakorlatilag teljesen egyforma a megszokott fehér színű nikecell táblák és a szürke színű grafitos szigetelésnél is. Az egyetlen fontos különbség, hogy a fehér színű táblák visszaverik, a szürke nikecell táblák viszont elnyelik a fényt és a hőt. Ezért kivitelezéskor a tűző napon sokkal jobban átmelegednek addig, amíg nem kerül rájuk az alapvakolat. Ennek az átmelegedésnek a megelőzésére érdemes alkalmazni valamilyen megoldást a grafitos nikecellel történő szigetelésnél.

A homlokzati hőszigetelő táblák beépítésének folyamata ugyanaz új építésnél és utólagos szigetelésnél is. Annyi különbség azonban van, hogy utólagos szigetelésnél elő kell készíteni a falat. A hőszigetelés stabil felfogatásához a málló, lehulló vakolatot le kell verni a falról. A porló, málló vakolathoz ugyanis nem tudja ragasztani a szigetelő táblákat. Utána pedig ki kell javítani a vakolat hiányosságait. A szigetelő táblákat ugyanis egyenletes felületre tudja jól felragasztani.

Új építésnél nincs ilyen gond, mert egyenletes a falfelület. Gyakori kérdés szokott lenni, hogy hőszigetelés előtt le kell-e vakolni a falat. Nem feltétlenül kell, mert az egyenes falfelületre fel lehet ragasztani a nikecell táblákat. A fal légtömörségének javítására azonban jó, ha le van vakolva a fal a nikecell táblák felrakása előtt is.

A grafitos nikecell táblák a gyártáskor hozzáadott grafitos adaléknak köszönhetően nagyjából 25%-kal jobb hőszigetelést biztosítanak a homlokzat szigetelésekor. Ezért vékonyabb szigetelés felrakásával is el tudja érni ugyanazt a hőszigetelést, mint a fehér nikecellel. Vagy pedig ugyanolyan vastag szigetelés felrakásával jobb lesz a fal hőszigetelése a grafitos szigetelés után.

Ugyanakkor a szürke szín jobban elnyeli a hőt. Ezért a táblák tárolása, szállítása és felrakása során is oda kell figyelni arra, hogy a nedvesség mellett a nagymértékű felmelegedéstől és az UV-sugárzástól is védeni kell a grafitos nikecell táblákat.

A szigetelendő falfelület megfelelő előkészítése után következik a grafitos táblák felragasztása. A nikecell táblák felragasztásánál a perem-pont módszert érdemes használni. Ennél a ragasztási módnál a szigetelő táblák szélén 4-6 centiméteres szélességben viszi fel a ragasztóanyagot. Érdemes néhány helyen hézagot hagyni a ragasztóanyag felvitelében azért, hogy a levegő ne rekedjen meg a táblák mögött. A szigetelő táblák közepére is kell tenni 1-1 ragasztópogácsát. Így stabilan, nagy biztonsággal ragaszthatja fel a grafitos táblákat a jól előkészített falra.

A hőszigetelő táblák felragasztásánál fontos szempont a táblák pontos illesztése. A táblákat hézagmentesen illessze egymás mellé. Ez azért fontos, mert pontos illesztésnél nem alakulhat ki hőhíd az egyes táblák között. Ugyanis, ha hézag lenne a táblák között, akkor máris jelentkezik az eltérő anyagok közötti eltérő hőszigetelő képesség. A szigetelő tábláknak és az esetleges hézagokban közéjük kerülő levegőnek a hőszigetelő képessége nem egyforma. A pontos illesztés azért is fontos, mert a hézagokba nemcsak levegő kerülhet, hanem közé nyomódhat a ragasztó is. Ez sem jó, mert a ragasztónak is eltérő a hőszigetelő képessége a nikecelltől, ezért a ragasztó hézagokba nyomódása is hőhidat okozna. A ragasztó táblák közötti hézagokba nyomódását is el kell kerülni a pontos illesztéssel a tökéletes homlokzati hőszigetelés érdekében.

A grafitos Bachl Extrapor EPS 80-as táblák lépcsős élképzésűek. Ez az élképzés még biztosabbá teszi a táblák pontos, hézagmentes illesztését.

A felragasztott táblákat dübeles rögzítéssel kell megerősíteni a még biztosabb felfogatás érdekében.

A dübeles rögzítés viharállóbbá teszi a szigetelést. Ugyanis a homlokzat szigetelése 3-4-5 évtizedre készül. Ezért fontos az is, hogy az időnként feltámadó viharos, orkán erejű szél se tudja megbontani a falra felragasztott hőszigetelést. A ragasztás a viharállóságot önmagában nem garantálja. A dübeles megerősítésre szükség van. Fontos szempont, hogy ott erősítse meg a táblákat dübeles rögzítéssel, ahol ragasztva is vannak a táblák. Ekkor ugyanis nem fognak feszülni a táblák a dübel becsavarása után.

Bachl Extrapor homlokzati hőszigetelés

Bachl Extrapor grafitos homlokzati hőszigetelés családi háza külső falára

A grafitos szigetelést a táblák felragasztása után meg kell védeni a túlzott felmelegedéstől. Ennek alapvetően 2 módja van.

  • A táblák külső részének világos színűre festése. A világos szín ugyanis visszaveri a fényt, és nem elnyeli.
  • Jó megoldás a tűző nap útjába álló védőháló felrakása is. Ezt a hőszigeteléshez felállított állványra lehet felfogatni addig, amíg a táblák felragasztásához használt ragasztó tökéletesen megszárad.

A dübeles rögzítés után következik az üvegszövethálós megerősítés. Ennek során a szigetelést lekenik ragasztóval, és ebbe dolgozzák bele az üvegszövethálót. Az üvegszövethálónak teljesen bele kell simulnia a ragasztóba. Az így felvitt üvegszövetháló biztosítja a vakolat megtartását.

Arra is figyelni kell a hőszigeteléskor, hogy az egyes munkálatoknál, a felfelület előkészítése után, a nikecell táblák felragasztása, majd pedig az üvegszövetháló beágyazása, és azt követően a vakokat felvitele után mindig kiszáradjon a fal. Ez biztosítja azt, hogy még véletlenül sem fog bennrekedni a falba a nedvesség.

Gondoljon csak bele, hogy mi történne akkor, ha például utólagos szigetelésnél a falfelület kijavítása után, száradás nélkül, ragasztanák fel a szigetelő táblákat. A táblák felragasztásához használt ragasztó maga is nedvességet tartalmaz. Még nehezebben tudna kiszáradni a fal.

A fal kiszáradása mellett még arra is figyelni kell, hogy 30 fok felett nem ajánlott szigetelni a homlokzatot. Egyrészt már önmagában is olyan meleg a fal, hogy tűző nap nélkül is eléggé átforrósodik a grafitos szigetelés. Másrészt pedig a ragasztóanyag, valamint az alapvakolat és fedővakolat is túl gyorsan szárad, ezáltal pedig repedezik ilyen nagy hőségben. Érdemes elkerülni ezeket a hibákat a hőszigeteléskor.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük