Austrotherm hőszigetelő anyagok

Az Austrotherm hőszigetelő anyagok talán legfontosabb jellemzője a hőszigetelő képességük. A szigetelő anyagoknak ezt a képességét a hővezetési tényezővel fejezzük ki. Minél alacsonyabb a szigetelőanyag hővezetési tényezője annál jobb hőszigetelő.

A jobb hőszigetelő képességre törekvés hozta elő a hagyományos fehér színű hungarocell szigetelőanyagok grafitos adalékkal való továbbfejlesztését is. A hungarocell szigetelőnek ugyanis a grafit adalékanyaggal jelentősen meg lehet növelni a hőszigetelését.

austrotherm grafit reflex szigetelés

Austrotherm Grafit Reflex szigetelés homlokzatra

Ezzel a grafitos adalékkal pedig nemcsak a homlokzati szigetelésre használt szigetelő, hanem a padló és a lapostető szigetelésre használt hőszigetelő anyagok hőszigetelését is megnövelték. Ennek pedig kettős előnye is van:

  • Egyrészt ugyanazt a hőszigetelő képességet vékonyabb szigetelés beépítésével is el lehet érni. Ez pedig fontos előny akkor, amikor például a homlokzatra kell felfogatni a magas energiaköltségek miatt szükséges 20-30 cm vastag hagyományos polisztirol szigetelést. Ha grafitos szigetelőből 6-8 vagy akár 10 cm-rel vékonyabb szigetelő is elég, akkor sokkal stabilabban lehet felfogatni a falra a hungarocell lemezt. Vagy pedig a padló szigetelésénél sem mindegy, hogy mennyi helyet foglal el a küszöbszint alatt a hőszigetelés vastagsága. Ha szűkös a hely, például utólagos szigetelésnél, akkor igencsak felértékelődik a kiválasztott szigetelő jobb hőszigetelő képessége.
  • Másrészt viszont ugyanolyan vastagságban beépítve, jobb hőszigetelést érhet el a jobb hőszigetelő képességgel rendelkező szigetelő beépítésével.
    Nemcsak az egyes szigetelőanyag fajták, márkák és típusok között tud tehát választani, hanem a vastagságukat is meg tudja választani a szigetelő anyagok hőszigetelő képességének és a beépítéssel elérni kívánt megtakarítás mértékének az ismeretében.

Austrotherm hőszigetelők homlokzat szigetelésére

Austrotherm AT-H80 hagyományos homlokzati hőszigetelő lemez

Ez a fehér színű polisztirol homlokzati szigetelő 0,039 W/mK hővezetési tényezővel kiváló hőszigetelő a homlokzatra. 20 cm-es vastagságban már kiváló (0,17 W/m2K hőátbocsátási tényező) hőszigetelést biztosít a legtöbb hagyományos falazóanyagból épült fal utólagos szigetelésénél is.

Új épületek homlokzati falának a hőszigetelésére is kiválóan használhatja.

Egyik fő előnye az univerzális felhasználhatósága. A vályogfal szigetelésén kívül szinte valamennyi falazat szigetelésére jól használható.

Hőszigetelő vakolat használatával még tovább javítható a fal hőszigetelő képessége. Illetve vastagabb rétegben beépítve még jobb hőszigetelést biztosít télen a fűtés energiájának házban tartására, nyáron pedig a kánikulai hőség falakon kívül tartására.

Austrotherm Grafit Reflex grafitos homlokzati hőszigetelő lemez

Ez a hagyományos AT-H80-as homlokzati szigetelés grafit adalékanyag hozzáadásával továbbfejlesztett változata. Ennek lényege, hogy a grafitos örlemény hozzáadásával feljavított szürke színű hungarocell szigetelő több mint 20%-kal jobb hőszigetelést képes biztosítani a homlokzaton télen és nyáron is.

0,031 W/mK hővezetési tényezőjével már 15-16 cm-es vastagságban is képes ugyanazt a hőszigetelést biztosítani, mint a hagyományos hungarocell szigetelős 20 cm-es vastagságban. Ez pedig azt jelenti, hogy vékonyabb is elég a grafitos szigetelésből. Vagy pedig még jobb lesz a fal hőszigetelése, ha 20 cm-es vastagságban építi be a homlokzatra.

A grafitos szigetelést is felrakhatja szinte bármilyen falazatra a vályogfal kivételével.

A Grafit Reflex lemezek egyik oldalán rózsaszínű festékbevonat van. Hőszigeteléskor ennek kell kívül lenni, mert ez a bevonat védi meg a szürke színű szigetelést a perzselő nap hevítő sugarától. A szürke szigetelő elnyeli a nap sugarait, és hamar átforrósodik. A rózsaszín bevonatról viszont visszaverődik a napfény, és nem forrósodik át a szigetelő addig sem, amíg nem kerül fel rá az üvegszövetháló és az alapvakolat.

Austrotherm Resolution Fassade homlokzatszigetelő lemez

Ez a homlokzati hőszigetelő lemez egykomponensű fenolgyanta hab hőszigetelő különleges anyagával és zárt cellaszerkezetével még jobb hőszigetelést képes biztosítani a homlokzaton. Kimagasló, 0,022 W/mK hővezetési tényezőjének köszönhetően már 12 cm-es vastagságban is képes a legtöbb falszerkezeten a 0,17 W/m2K hőátbocsátási tényező értéket biztosítani. Ebből adódik a legfőbb előnye is.

Olyan helyeken is jól használhatja a homlokzat szigetelésére, ahol kevés hely van a vastag szigetelő beépítéséhez. Például az ajtók és ablakok mellett a nyílászárók nyitása miatt nem lehet korlátlanul növelni a szigetelő vastagságát. Itt nagy jelentősége van annak, ha 10 cm-rel vékonyabb szigetelővel is képes elérni a kívánt hőszigetelő képességet. Az ablakkáva szigetelésekor vagy pedig az épületben lévő betonszerkezetek kiegészítő szigeteléseként jól használhatja a hőhidak kialakulása ellen.

Ha pedig a teljes homlokzatot a Resolution Fassade szigetelővel fogja szigetelni, akkor 20 cm-es vastagságban beépítve a passzívházak gyakorlatilag 0 energiafelhasználásának megfelelő épületet építhet akár új építésként vagy pedig utólagos szigeteléskor is.

Austrotherm szigetelő anyagok padló szigetelésére

Padló szigetelésekor talajon fekvő padlónál a hideg elleni hőszigetelésnek is nagy jelentősége van. Míg szintközi padlószigetelésnél a lépéshangok elleni a szigetelésnek van kiemelt fontossága.

Austrotherm AT-N100 lépésálló padlószigetelő

Ez a hagyományos fehér színű hungarocell szigetelés a pontszerű terhelést ugyan nem bírja, de 6-8 cm vastag aljzatbeton alá fóliával beépítve a családi házakban megszokott terhelést is tökéletesen képes lesz elviselni.

0, 038 W/mK hővezetési tényező értékével 15 cm-es vastagságban beépítve a talajon fekvő padlóba már kiváló hőszigetelést képes biztosítani. Szintközi födém hőszigetelésekor pedig a kopogó hangok ellen is kiváló szigetelést ad majd.

Austrotherm Grafit 100 padlószigetelő lemez

Ez a grafitos szigetelő az AT-N100-as hagyományos polisztirol szigetelés grafitos adalékanyaggal feljavított továbbfejlesztése. Éppen ezért képes biztosítani mindazt a terhelhetőséggel szembeni követelményeket, mint az AT-N100-as szigetelő. Grafitos adalékanyagának köszönhetően pedig jobb hőszigetelést biztosít. Mit jelent ez?

A jobb hőszigetelés azt jelenti, hogy a Grafit 100-as lemez már 13 cm-es vastagságban beépítve képes biztosítani azt a hőszigetelést a padlón, amit az AT-N100-as lemez 15 cm-es vastagságban. Mégpedig azért, mert 0,030 W/mK értékével jobb a hőszigetelése. Éppen ezért utólagos padlószigetelésnél érdemes a grafitos szigetelőt használni, mert vékonyabb is képes biztosítani a padló megfelelő szigetelését.

Austrotherm Resolution Boden padlószigetelő lemez

Ha még vékonyabb hely áll rendelkezésre a küszöbszint alatt a padló szigetelésére, akkor még jobb hőszigetelő képességgel rendelkező padlószigetelőre van szükség. Ezt képes biztosítani a kimagasló hőszigetelő képességgel rendelkező Resolution Boden padlószigetelő.

0,022 W/mK hővezetési tényező értékével már 10 cm-es vastagságban beépítve is kiváló szigetelést lesz képes elérni a padló szigetelésekor. Ha utólagos szigeteléskor kevés hely van a küszöbszint alatt a padló szigetelésére, akkor ezt a szigetelőt érdemes választani.

Austrotherm hőszigetelő padlás hőszigetelésére

Az Austrotherm padlap padlásszigetelő lemeze egy olyan kétrétegű járható padlásszigetelő lemez, amelyiknek a felső rétege az a faforgácslap, ami a padlásszigetelő járhatóságát képes biztosítani.

Szigetelő anyaga pedig a faforgácslap alatt lévő AT-N100-as lépésálló hungarocell lemez, amelyik pedig a padlás megfelelő hőszigetelését fogja biztosítani a padlás utólagos szigetelésekor.

Nemcsak utólagos szigeteléshez, hanem új építésnél is használhatja azonban az Austrotherm padlapot a padlásszigeteléshez szükséges vastagságban beépítve.

A padlap hőszigetelés melletti másik nagy előnye a csaphornyos kialakítása. Ez azért jó, mert a lapok élképzése révén egy rétegben beépítve is hőhídmentes szigetelést adnak a padlás szigetelésekor.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük