Tetőtér beépítés négy szempontja

A tetőtér beépítésénél sem mindegy, hogy milyen anyagok felhasználásával készül el a családi ház tetőtere. Ha hosszú távra gondolva tervezi meg a tetőtér kialakítását, akkor érdemes korszerű, a környezetet nem terhelő, környezetbarát anyagokból elvégezni a tető cseréjét és a szigetelést.

Emellett azonban a tetőtér beépítésének statikai követelményei is vannak. A ház tartószerkezetének, az alapnak és a falaknak biztonságosan el kell bírni a korábbi padlástérnek a beépítéssel megnövekedett terhelését. Ha erre a megnövekedett terhelésre alkalmas a ház tartószerkezete, akkor gyorsabban halad, és könnyebb is lesz a tetőtér beépítése.

Ha viszont meg kell erősíteni a falakat a tetőtér beépítéséhez, akkor érdemes meggondolni azt, hogy a lakótér növelésének vajon tényleg a tetőtér beépítése a legjobb módja. Vagy helyette megvalósítható-e a házhoz való hozzáépítés. Ilyenkor ugyanis nem kell az alsó szint megerősítésével alkalmassá tenni a padlást a tetőtér beépítésére. Ehhez pedig alapvető fontosságú az, hogy az esetleges hozzáépítés után milyen lesz a telken a beépített terület és a zöldfelület aránya. Ha ez még elfogadható, akkor a tetőtér beépítés helyett a hozzáépítés is járható útja lehet a hasznos alapterület növelésének.

Amikor családi házában a kihasználatlan padlásból beépített tetőteret szeretne kialakítani, akkor erre a 4 szempontra érdemes figyelni:

A beépített tetőtér feleljen meg a változó igényeknek az évek múlásával

Amikor beépíti a tetőteret, akkor érdemes évtizedekre előre gondolkodni. Amíg a gyerekek kicsik, addig előnyösebb, ha közös szobájuk van. Amikor azonban kamaszodnak, akkor megjelenik az igényük az önálló szobára. Ez nemcsak jogosan elfogadható érv, hanem emellett sokkal békésebb is lesz a tinédzserkorba kerülő testvérek állandó veszekedése nélkül a család élete. Kifejezetten fontos a gyerekek külön szobája akkor ha lány és fiú is van a családban.

Amíg a gyerekek kicsik, addig a közös térnek, a közös játéknak sokkal inkább az előnyei érvényesülnek. Ha ilyenkor az otthon maradó szülő a közös térben kialakít magának egy dolgozósarkot, akkor az otthoni munkája közben még a gyerekek játékát is felügyelheti.

Ezt a nagy közös teret aztán később, a gyerekek felcseperedésekor érdemes több kisebb szobára osztani. Ezt azonban csak akkor tudja viszonylag kis átalakítással megtenni, ha a külön szobáknak megfelelő ablakok már megvannak a tetőtérben.

A külön szobák iránti későbbi igényre gondolva érdemes már a villanyvezetékeket és az elektromos hálózatot is megtervezni a tetőtérben.

Sőt, ha még tovább gondoljuk az életünk lehetséges megváltozásának lehetőségét, akkor még a tetőtérben egy önálló lakás kialakítása is időszerű lehet majd a jövőben. Ehhez viszont külön földszinti bejáratra is szükség lesz majd.

Használja ki a rendelkezésre álló teret a tetőtérben

A tetőtérben rendelkezésre álló tér a ferde síkok miatt mindig korlátozott. A ferde síkok csökkentik a hasznos területet. Illetve ezeken a ferde síkokon a lámpák és egyéb világítótestek elhelyezése sem lehetséges a mennyezeten megszokottak szerint.

A ferde síkok miatt nehezen hasznosítható területeket azonban jól használhatja tárolásra. Természetesen a megszokott nagyobb helyet foglaló szekrények helyett a tetősík miatti szűk térben más tárolókban kell gondolkodni. Ezt azonban akár beépített szekrényekkel, vagy más kreatív megoldásokkal stílusosan és praktikusan meg tudja oldani.

Szűk tér miatt érdemes optikailag is növelni a teret

energiahatékony tetőablak

Fa tetőablakok a Veluxtól energiahatékony, 3-rétegű üvegezéssel

A tér növelésére jól használható például az ablakok tetőkiugrókban való elhelyezése. Növeli a teret már az is, ha világos van a tetőtérben, és ezt a nagyobb ablakfelületen bejutó több természetes fénnyel is elérheti.

További eszköz lehet a világos falszínek választása, aminek szintén teret nagyobbnak láttató hatása van.

tetőtér szarufák közötti szigetelése

Tetőtér szarufák közötti szigetelése. A tetőtér szigetelésénél örök kérdés: Láthatók legyenek a szarufák, vagy rejtsük el a szigetelés közé?

A szarufákat sem érdemes elrejteni, beburkolni a tetőtérben.

  • Egyrészt azért, mert a látszó szarufák is egyedi hangulatot kölcsönöznek a tetőtérnek. Tetőtéri szobája hangulatosabb lesz, és természetes hatást kelt.
  • Másrészt pedig a tetőtér belmagasságát is növeli a szarufák magasságával.

Tetőtér elosztásának gondos megtervezése

Nem mindegy, hogy a szűkösen rendelkezésre álló térben mennyi helyet vesznek el a közlekedők.

Növeli a rendelkezésre álló teret, és még inkább a tágasság érzetét kelti, ha jó elosztásban vannak kialakítva a tetőtér helyiségei. Ha a megfelelő helyre érkező lépcsőről kevés közlekedő kialakításával könnyen el lehet érni az egyes helyiségeket, akkor nemcsak jó elosztása lesz a tetőtérnek, hanem a közlekedők kisebb helyigénye miatt több hely marad az egyes helyiségekben.

Minél tágasabb a tér, minél világosabbak a falak, illetve minél nagyobb ablakfelületen jut be a természetes fény a tetőtérbe, annál kevesebb mesterséges fényre van szükség.

tetőablak alsó kilinccsel

Velux GPL, felnyíló panoráma tetőablak fából alsó kilinccsel

A tetőablakokat úgy érdemes beépíteni, hogy ne csak a fény jusson be rajtuk, hanem még jó kilátást is biztosítsanak a tetőtérből az utcára.

A tetőablakok elhelyezésénél az is fontos szempont, hogy úgy legyenek elhelyezve, hogy a későbbi esetlegesen építendő falak helyére ne kerüljenek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük