Ytong PSF és PSN áthidalók

Az Ytong áthidalóit milyen néven ismeri? Az Ytong PTA teherhordó áthidalók és PEA válaszfal áthidalók elnevezése is méretrendje is megváltozott közben. A gyártó szerint a megváltozott elnevezés mellett a termékfejlesztés révén nemcsak megújult, hanem egyszerűsödött és könnyebben áttekinthetővé vált az áthidalók rendszere a pórusbeton falazóanyagoknál.

Ytong teherhordó áthidalók

ytong áthidaló beépítése

Ytong teherhordó áthidaló beépítése az ablaknyílás felett

Az Ytong korábban PTA elnevezésű vasalással megerősített, előregyártott teherhordó áthidalói PSF néven kerülnek már forgalomba.

Elnevezésük mellett a teherhordó áthidalóknak a méretrendje is megváltozott.

Ezek az előregyártott áthidalók az épületek építésekor széles körben beépíthetők a teherhordó falszerkezetekbe. Nemcsak családi házak építésekor, hanem ikerházak, társasházak és irodaházak építésekor is felhasználhatók. Emellett pedig különféle ipari és mezőgazdasági építmények építésekor is beépíthetők a teherhordó falba.

A beépítéskor arra kell figyelni, hogy a nyílásáthidalás önmagában nem ad teljes értékű áthidalást. Az áthidaló adja a nyílás alsó, húzott övét. A felső, nyomott övet ráfalazással kell kialakítani a teherhordó áthidaló végső teherbírásának eléréséhez.

A beépítéskor az áthidaló megfelelő felfekvésére is figyelni kell. Ezt azt jelenti, hogy az ajtók és ablakok feletti beépítéskor mindkét oldalon legalább 20 cm hosszú felfekvést kell biztosítani az áthidalóval a megépült falazatra. Ekkor lesz megfelelő a nyílás felé épített teherhordó áthidaló stabilitása és teherbírása.

A 12,5 és 17,5 cm szélességű teherhordó áthidalók 5 féle hosszúságban, 130, 150, 200, 250 és 300 cm-es hosszúsággal készülnek. Ezekből tudja a teherhordó fal vastagságának és az áthidalandó nyílás hosszúságának megfelelően kiválasztani a szükséges teherhordó áthidalókat. Mégpedig a mindkét oldalon szükséges legalább 20 cm-es felfekvéssel számolva.

Ytong válaszfal áthidalók

Az Ytong korábban PEA nevű válaszfal áthidalói ma már PSN néven találhatók meg az építőanyag forgalmazók kínálatában.

A 10 cm széles válaszfalak ajtó és ablaknyílásainak áthidalására alkalmas PSN áthidalók nemcsak családi házakban, hanem egyéb építményekben, például irodaépületek, ikerházak, társasházak válaszfalainak ajtók és ablakok feletti nyílásáthidalására is használhatók.

A 10 cm széles és 25 cm magas válaszfal áthidalók 125 és 250 cm-es hosszúságban választhatók a válaszfalakba való beépítéshez. Az áthidalandó nyílás méretének megfelelően az áthidalók méretre is vághatók.

A válaszfal áthidaló beépítésekor arra kell figyelni, hogy beépítéskor a falon legalább 10-10 cm-es felfekvése legyen az áthidalónak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük