OSB lemez felhasználása

Az OSB lemez a fenyő deszkákkal szemben nem vetemedik, ezért sokkal megbízhatóbb minőségű építőanyagot biztosít az építkezéseknél. Az OSB lapok további nagy előnye a gyártási technológiából származó egységes, görcsöktől és repedésektől mentes minőség. Ezért a különböző vastagságokból utólagos minőségi csalódástól mentesen kiválasztható a legmegfelelőbb lap.

Az OSB lemezek 6-tól 25 mm-es vastagságig a beépítés igényétől függően beszerezhetők. Az OSB lapok hagyományos, standard táblás kivitelben és nútféderes kialakítással is választhatók. A nútféderes faforgácslapok pontos illesztésével még nagyobb stabilitást biztosít a beépítés során a burkolatok kialakításakor.

Az OSB tábla a Magyarországon kevésbé elterjedt könnyűszerkezetes építkezéseknél az egyik legfontosabb építőanyag. A hagyományos építésű épületekben és családi házakban is felhasználhatók azonban fal és padlóburkolóként vagy éppen a tetőtér beépítésekor.

osb lemez

Az OSB lemez festhető, vakolható. Felületkezeléssel, csiszolással pedig látszó burkolat is kialakítható belőle.

Az OSB lapok széles körben beépíthetők fal és padlóburkoló lapokként, a burkolatok alá vakpadlóként, vagy gipszkarton lapok alátéteként.

  • Minden nehézség nélkül festhetők, vakolhatók is ezek a lapok.
  • Megfelelő felületkezeléssel, csiszolással és festéssel pedig látszó burkolatok is kialakíthatók az OSB lapokból. Ezért nemcsak új építéskor, hanem lakása felújításakor, átalakításakor is számolhat az OSB lapokkal.

Nemcsak fal és padlóburkoló anyagként, hanem a zsindelyes tetőfedés alátéteként is használható az OSB lemez. Természetesen a tetőfedés alátéteként beépített OSB lapoknál érdemes biztosítani a vízhatlan kialakítást. Az OSB 3-as és 4-es lapok azonban vízálló kialakításúak. A 3-as lapok mérsékelten, a 4-es lapok pedig még erősebben is, ezért ezek a lapok akár kültéri felhasználáskor, vagy nedves helyekre történő beépítésre is használhatók.

A lapok vízálló, vízhatlan kialakítását kihasználva nem véletlenül használják például zsaluzatok vagy ideiglenes kerítések építésére.

Az OSB lapok belsőépítészeti felhasználásán túl a bútorgyártásban is nagy arányban használt alapanyag a különféle bútorok, asztallapok, szekrénylapok és polcok készítésénél.

Az OSB lapok széleskörű alkalmazhatóságán túli nagy előnye még a könnyű hozzáférhetőség is. Könnyen beszerezhetők az építőanyag kereskedésekben, barkács áruházakban a vevőkhöz közel, nagy választékban állnak rendelkezésre.

13 gondolatok ezen: “OSB lemez felhasználása

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Zsolt
      Többféleképpen is lehet. Például üvegszövet hálót, vagy fémszövet hálót felcsavarozni, felszegezni az OSB táblára, és ekkor már mehet rá az alapvakolat, majd a fedővakolat.
      Még biztosabb a vakolat tapadása, ha a háló rögzítése után a vakolás előtt ragasztó alapozót, tapadást javító fröcskölt cementvakolatot, tapadóhídat használ.

        1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

          Kedves Viktor
          Hát igen, ez jó kérdés.
          Érdemes rést hagyni a lapok között, ha mozgással, dilatációval számolunk. Azt azonban persze nem mondhatom, hogy feltétlenül kell rést hagyni a lapok között.

  1. Hajdu Antalné

    Kedves Dalostuzep.hu

    Szeretném megkérdezni egy 16nm-es kis nyaralót hány db 22mm szigetelt OSB lapból lehet megcsinálni.
    Mennyibe kerül kb?!
    Üdv: Hajduné

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Hajdú Antalné
      Erre a kérdésére így azért nem tudok válaszolni. Egy 16 négyzetméteres nyaralóhoz azért az OSB lapokon kívül más is kell még. Milyen az alaprajza? Milyen az elosztása? Milyen szerkezetben, milyen tartóssággal épüljön meg?
      Ezt azért végig kellene gondolni, hogy pontosan mi készüljön el, és ezt követően lehet meghatározni az anyagszükségletet, aminek az egyik fontos eleme lehet az OSB lap is.

  2. Kiss Istvánné

    Szoba talaját szeretnénk xps-sel szigetelni. Lehetséges, hogy erre OSB lapot tegyünk, majd arra laminált parkettát. Köszönöm előre válaszukat.

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Kiss Istvánné
      Igen lehetséges. A padlószigetelés felé az aljzatbeton helyett szárazesztrich megoldások is használhatók a burkolat, adott esetben a laminált parketta alá.

  3. Horváth Andrea

    Osb lapot belső falburkolatnak szeretném használni, festés helyett. Kérdésem lenne hogyan csiszolható és milyen lakkot lehet rá használni. A rögzítés csavarozással vagy ragasztással történik? Köszönöm válaszát.. Horváth Andrea

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Andrea
      Gyakorlat nélkül nem biztos, hogy érdemes belevágni, mert első próbálkozásra nem biztos, hogy a kívánt látványt fogja látni a végén.
      Az OSB lapokat a párnafákra csavarozással célszerű rögzíteni. A felcsavarozásnál érdemes számolni a dilatációval, ami azt jelenti, hogy néhány mm-es rést célszerű hagyni a lapok között. Ezt hézagolással kell feltölteni, és a száradása után simára csiszolni. A lakkozáshoz érdemes poliuretán alapú lakkot használni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük