Alapvető hibák elkerülése a hőszigetelésnél

A homlokzati hőszigetelésre kiválasztott kőzetgyapot vagy polisztirol szigetelés várt hőszigetelő képessége elmaradhat a tervezettől, ha a kivitelezés szakszerűsége nem megfelelő.

A hőszigetelő rendszer felrakásakor több hibát is el lehet követni. A megfelelő hőszigetelés érdekében érdemes ezeket elkerülni. Melyek lehetnek ezek a legfőbb hibák?

  • homlokzati hőszigetelés hibái

    Melyek lehetnek a homlokzati hőszigetelés leggyakoribb hibái?

    Az egyik legfontosabb, hogy a falat elő kell készíteni a hőszigetelésre. A málló vakolatot le kell verni, és utána portalanítani kell a falat.
  • Fontos szempont az is, hogy a szigetelésre kerülő felület egyenletes legyen. Mert ha nem egyenletes, akkor a fal egyenetlenségeit nem szabad ragasztóval kiegyenlíteni. A ragasztó nem azért van, hogy a felület hibáit javítsa.
  • A szigetelő táblák lemállásának elkerülésére a felragasztásukat a perem-pont módszerrel érdemes csinálni. Ennek lényege, hogy a táblák széleit kenje be ragasztóval és a közepére is tegyen három gombócot. Ezzel a megoldással a levegő sokkal kevésbé fog bekerülni és cirkulálni a fal és a szigetelő táblák között. És nem fog leválni a szigetelő időnap előtt.
  • A lábazati indítósín pontos felrakása is alapvető fontosságú, mert ehhez igazítva kerülnek majd fel a szigetelő lemezek. Ha nem tökéletesen vízszintes az indítósín állása, akkor a táblák elcsúsznak egymástól, és a táblák közötti hézagba bekerülő ragasztó hőhidat fog képezni a szigetelésben.
  • További hiba lehet a megfelelő rétegrend elmaradása. A megfelelően előkészített falra kerül a perem-pont módszerrel felragasztott szigetelő. Ezt dübelezéssel kell megerősíteni azért, hogy még stabilabban álljon a következő évtizedekben. Négyzetméterenként legalább 6 dübelt érdemes használni a szigetelő rögzítésére. Fontos az is, hogy minden dübelezési helyen legyen a szigetelő alatt ragasztó. A szigetelőlapok felületére kerül az üvegszövetháló, amit a felrakása előtt ragasztóval ágyazunk be. Erre a felvitt, még nedves ragasztórétegre kerül felrakásra az üvegszövet háló, a toldásoknál legalább 10 cm-es átfedéssel. A beágyazott üvegszövethálót még át lehet húzni egy újabb réteggel, mert a hálónak akkor lesz igazán jó tartása, ha nem látszódik ki. Az alapozó majd a színezővakolat felhordása az üvegszövethálót beágyazó réteg teljes kiszáradása után következhet.
  • homlokzati vakolat állagának megőrzése

    Hogyan őrizheti meg a homlokzati vakolat szépségét? És hogyan újíthatja fel a vakolatot?

    A sarkakat és a nyílászárók környezetét is meg kell erősíteni élvédő hálóval, üvegszövet hálós sarokvédő szegéllyel. Azért fontos ez, hogy ne repedezzen meg a vakolat a sarkaknál. A sarkak megerősítését még a teljes felület üvegszövet hálóval való megerősítése előtt végezze el, mert így lesz igazán jó tartása a sarkaknak és a nyílászárók körüli területeknek.
  • A lábazat szigetelését a homlokzat szigetelésével együtt kell elvégezni, mert az indítósín alatt egyből a lábazati szigetelés következik.
  • austrotherm expert fix lábazati szigetelő

    Austrotherm Expert Fix szigetelő lemez lábazat és pincefal vízálló hőszigetelésére

    Az is fontos, hogy a lábazat vízálló szigetelésének elkészítésére nem alkalmas a homlokzatra használt szigetelő. A lábazatra tökéletes vízzárást biztosító XPS polisztirol vagy pedig bordázott felületű, formahabosított expandált polisztirol beépítésére van szükség.
  • A felrakott hőszigetelőre előbb az alakvakolat, majd pedig a kiválasztott színű fedővakolat következik. Ennél is oda kell figyelni arra, hogy tűző napon, illetve 30 fok feletti kánikulában nem szabad vakolni a homlokzatot, mert a gyors száradástól megrepedezhet a vakolat.

A két legfontosabb dolog azonban az, hogy a hőszigeteléskor milliós nagyságrendű érték kerül belépítésre az elkövetkező évtizedek fűtési költségeinek lefaragására. Ezért olyan kivitelezőt válasszon, akinek megfelelő gyakorlata van a hőszigetelésben, és megbízható referenciákkal is rendelkezik.

A másik fontos dolog pedig az, hogy olyan hőszigetelő anyagot válasszon, és a kiválasztott szigetelőt olyan vastagságban építse be a falszerkezetbe, hogy biztosítsa azt a fűtési költség megtakarítást, amit el szeretne érni a falazat utólagos szigetelésével.

11 gondolatok ezen: “Alapvető hibák elkerülése a hőszigetelésnél

  1. Péter Palotás

    Üdv. Megfelelő rétegrend? Eddigi ismereteim alapján a szigetelőre kerül az üvegszövet háló. Eddig rosszul tudtam?

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Péter
      Ön jól tudja. A szigetelőre kerül az üvegszövet háló. Én írtam rosszul. Elnézést kérek. Köszönöm a segítségét. Javítottam a hibát. Minden jót kívánok Önnek, és még egyszer köszönöm a segítségét.

  2. Budai István

    Kedves Péter!

    Ha a kész zsalukő lábazatra felragasztottam az Xps szigetelést vízszintbe állítva a tetejét a házon körbe és ahhoz lehúztam a vasbeton lemezem,akkor az Xps-re közvetlenűl ráültethetem e falazás után a homlokzati Eps szigetelést vagy kötelező az indítósín,ami komoly kiadást jelentene.A homlokzati Eps szigetelés alsó lezárását ebben az esetben vízorros hálós élvedővel képzelem el.
    Köszönöm előre is válaszát.

  3. Budai István

    Kedves szerző!

    Megkérdezném természetesen öntől is a már feljebb leírtakat.

    Ha a kész zsalukő lábazatra felragasztottam az Xps szigetelést vízszintbe állítva a tetejét a házon körbe és ahhoz lehúztam a vasbeton lemezem,akkor az Xps-re közvetlenűl ráültethetem e falazás után a homlokzati Eps szigetelést vagy kötelező az indítósín,ami komoly kiadást jelentene.A homlokzati Eps szigetelés alsó lezárását ebben az esetben vízorros hálós élvedővel képzelem el.
    Köszönöm előre is válaszát.

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves István
      Ráültetheti az XPS lábazati szigetelésre is a homlokzati eps-t. Ha bízik az eps táblák pontos illesztésében, és abban, hogy nem is fognak elcsúszni az elkövetkező évtizedekben. Az indítósín pontos beállításával stabil alapot ad a homlokzati szigetelő lemezek hézagmentes és elcsúszásmentes felrakásához.

  4. Thomas

    Tisztelt szerző!

    Vízorros indítósínbe rakva 10 cm epst. A hálót majd a vízorrig érdemes leengedni? Az a cirka 1.5 cm perem a vízorr felett az idővel a hőtágulás miatt nem púposodik vagy dobja le a nemesvakolatot? Nagyon megoszlanak a vélemények az indítósín használatáról. Ha javasol indítósínt, akkor a fémet, vagy a beszerezhetetlen műanyagot javasolja?

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Thomas
      Valóban a hőtágulás is jelenthet kockázati tényezőt az elkövetkező évtizedekben a homlokzati szigetelés hibáira. Azonban a táblák pontatlan illesztése, a ragasztóanyag táblák közötti kitüremkedése vagy a dübelek fejeinek vakolaton való átlátszódása sokkal gyakrabban fordul elő. Minél vastagabb a szigetelés, a felfogatás és a perem-pont ragasztásos módszer precíz kivitelezése annál fontosabb.
      Valóban megoszlanak a vélemények. A pontos és precíz kivitelezés a legfontosabb. Ha gondos, pontos munkát végeznek a szigeteléskor, akkor jó lehet a szigetelés az elkövetkező évtizedekre. Ha viszont nem, akkor a legjobb minőségű anyagok beépítése sem segít.

  5. Juhász István

    Tisztelt Uram!
    Most szeretnénk szigetelni a házunkat, kőzetgyapot szigeteléssel xps lábazati szigeteléssel! Kérdésem az volna,hogy indítósint nem javasol a kivitelező mert megreped a fal!! Nem értem! Mitől repedne meg? Nem így egy rendszer ez? Várom Válaszát!
    Üdvözlettel Juhász István!

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Juhász István
      Ezt kérdezem én is. Miért repedne meg a fal az indítósín felrakásától. Biztos, hogy ő a megfelelő kivitelező?

  6. Rácz Zsolt

    Tisztelt uram!
    Kőzetgyapottal szigeteltem le a házam, és vízorros indítósínt használtam.
    A kérdésem pedig az lenne, hogy a sín külső peremét azt hogy vakoljam le? Vagy egyáltalán le kell vakolni? Vagy esetleg lehet csatlakoztatni hozzá vízorros hálós élvédőt?
    Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm.
    Üdvözlettel: Zsolt

    1. dalos-blog A Bejegyzés szerzője

      Kedves Zsolt
      Miért akarná levakolni a vízorrot. A vízorrnak pont az a lényege, hogy kiáll a falból, és nem cseppen rá a lábazatra a homlokzatról lehulló csapadék. Vagy valamit félreértek?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük