Okos tetőablak kényelmesebb életéért

A távvezérelt okosotthon megoldások leginkább kényelmi feladatokat látnak el a tetőablakok okosításában is. A tetőfedésbe beépített tetőtéri ablakok olyan magasságban is beépítésre kerülhetnek, amikor még kényelmetlen nyújtózkodással sem lehetne nyitni-zárni az ablakokat.

Ilyen helyzet lehet az, amikor a minél több természetes fény tetőtérbe jutásáért a tető felső részébe építik be a tetőablakot. Ha nem tudnánk elérni az ablak kilincsét, akkor a nyitásra-zárásra nem marad más lehetőség, mint a távirányítás.

  • Ezek a távirányítással működtetett ablakok napelemmel és elektromos árammal vezéreltek is lehetnek.
  • A távirányítóval vezérelt ablak akadálytalan működéséhez persze az ablak vasalásának is zavartalanul kell működni.

A tetőtérbe beépített ablakoknál a fény a ferde tetősíkon keresztül jut be a szobába. Ebben a ferde állásban több fény jut be az ablakon át, mint a fal síkjába beépített függőleges ablakokon át. Minél kisebb a tető dőlésszöge annál meredekebben érkezik rá a napsütés, ezért annál több fény jut be a szobába. A ferde tetőablakokon át pedig a szoba belsejébe is jobban el tud jutni a fény.

okos tetőablak

Távvezérelt okos tetőablakok

A távvezérelt nyitás-zárásnak fontos kényelmi szerepe van akkor is, amikor a tetőtérben több tetőablakot kellene nyitni és zárni.

  • Ha a szoba természetes fénnyel való ellátásához a tetőtérbe beépített négy ablaknak az egyenkénti kézierős nyitását-zárását kellene állandóan megoldani, akkor még kényelmes magasságnál is munkás lenne az ablakok egyenkénti működtetése.

Az akadálytalan nyitás-zárás mellett azonban sokféle egyéb funciót is képesek ellátni a tetőablakok távvezérlői. Melyek ezek közül a leggyakoribbak?

Az egyik legfontosabb feladat az ablakok működtetésének a programozása. A távvezérlővel be tudja állítani, hogy mikor milyen állásban legyen a tetőablak. Ezzel a szoba árnyékolását és szellőzését is lehet szabályozni. Nyáron napközben érdemes a redőnyt és a sötétítőket teljesen lehúzni, hogy ne melegedjen fel elviselhetetlen hőmérsékletre a szoba.

Be lehet állítani a lakásban a levegő kívánatos páratartalmát és hőmérsékletét, sőt még a CO2 tartalmát is. Amikor ezek az értékek eltérnek a kívánatostól, akkor az irányítás beavatkozik, és a tetőablakok szellőzésének, nyitásának, zárásának a vezérlésével beállítja a kívánatos értéket. Ezzel a szoba levegőjének minőségét biztosítja, és irányítja a szellőztetést és árnyékolást is.

Elég csak megfelelően beprogramozni az intelligens otthoni ablakrendszert, és már biztosított is a lakás kellemes klímája. Akkor is kellemes levegő vár otthon a lakásunkban, ha egész nap távol vagyunk.

Az is nagy előnye ezeknek az intelligens rendszereknek, hogy Android és iPhone okostelefonokkal is működtethetők a megfelelő applikáció letöltésével. Ezekkel az applikációkkal az időjárástól és egyéni igényétől függően telefonnal bárhonnan működtetheti az ablakokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük