Ytong Multipor a Puskásban is

A Puskás Ferenc Stadion újjáépítésekor 5.000 m3 Ytong Multipor hőszigetelő lapot és 15.000 m3 Ytong falazóelemet építettek be a stadionba. Ezekből a falazóelemekből épültek a falazatok a stadionban. A Multipor hőszigetelő lapokat pedig az öltözők és a VIP helyiségek falainak és födémének a hőszigetelésére építették be.

Az Ytong nagyméretű és könnyű falazóelemeivel gyorsan és könnyen ment a falazás, gyorsan haladt a stadion újjáépítése. Erre szükség is volt ahhoz, hogy tartani tudják a határidőket az építkezéskor.

  • Az „U” zsaluelemek beépítésével teherhordó áthidalásokat építettek ki az ajtó és ablaknyílások felett az áthidalások bennmaradó hőszigetelt zsaluzataként.
  • A furatos elemeket pedig a falban elhelyezett vasbeton pillérek építéséhez használták fel.

Az Ytong pórusbeton falazóanyagok könnyű súlyuk és könnyű beépítésük mellett könnyen vághatók is, ezért a belépítéskor a megfelelő méretre vághatósággal nem volt gond. Ráadásul a levágott falazóelemek sem mentek kárba, mert a milliméterpontos vágással azok más helyekre beépíthetők voltak.

ytong multipor belső hőszigetelő

Ytong Multipor belső oldali hőszigetelésre

A falazatok hőszigetelésére használt Multipor ásványi hőszigetelők a falak belső és külső oldalán is használhatók a fűtésre felhasznált energia mennyiségének csökkentésére. Nem állandó lakótérként, hanem a helyiségeket csak időnkénti használatkor igénybe vevő sport és kulturális események esetén a falak belső oldali hőszigetelése a lapokkal szigetelt helyiségek gyors felfűthetőségét biztosítja. Azért, mert nem szükséges a vastag falakat is átfűteni a helyiség hőmérsékletének eléréséhez, mint egyébként a külső oldali hőszigetelésnél.

  • Ezzel természetesen lemondunk a falak hőtároló tömegként való működéséről. Az épület ideiglenes használatánál azonban ez nem jelent nagy áldozatot, mert nem kell állandóan komfortosan kellemes hőmérsékleten tartani a stadion helyiségeit és ezzel együtt a falakat.

A Multipor lapok a pórusbeton cellaszerkezete révén jó páraáteresztő és tároló képességgel is rendelkeznek. Az is fontos szempont lehet a beépítésüknél, hogy akár a lapok külön vakolása nélkül is esztétikus felületet adnak. Ezzel együtt persze a tökéletesen sík falfelület vékony rétegben vakolható is. Ezzel pedig egységesen sík, vakolt felület is kialakítható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük