Tűzálló hőszigetelés családi házába

Miért fontos a tűzálló hőszigetelés? Hogyan menthet akár még életet is az éghetetlen szigetelés a lakásban található értéktárgyak mellett?

kőzetgyapot homlokzati hőszigetelés

Kőzetgyapot homlokzati hőszigetelés

Szerencsére ritkán van tűz a lakásban. Ha viszont véletlenül mégis bekövetkezik egy véletlen tűzeset, például egy elektromos vezetékből kipattanó szikra vagy villámlás következtében, akkor a tűzálló szigetelés akár még életet is menthet a lakásban lévő értéktárgyak megóvása mellett.

A viszonylag kevés lakástűz persze nem vigasztalja azt, akinek a lakásában mégis megtörténik. A megfelelő szigetelés hiányában biztosan Önt sem vigasztalná az, hogy nem gond ez ez a kis tűz, mert több tízezer egyéb lakásban viszont nem történt semmi. Épp elég baj az, hogy Önnél viszont igen.

A lakásunkban található elektromos berendezések és a falban futó elektromos vezetékek az esetek nagy többségében biztonságosan működnek. Mivel azonban egyre több elektromos berendezés van a lakásban, ezért a biztonság egyre fontosabb. Hisz elég egy váratlan hiba, egy zárlatos vezeték vagy egy meghibásodott szerkezetből kipattanó szikra, és már meg is történhet a baj.

Egyre több elektromos berendezés van a lakásokban, ezért ezek működtetésének a biztonsága kiemelt fontosságú. Többször előfordul az, hogy a falban elhelyezett elektromos vezetékek nem bírják a terhelést a sok készülék miatt. Természetesen ilyenkor a túlterhelés miatt a biztonságos elektromos rendszer a biztosítékot csapja le, és nem tűz keletkezik a lakásban.

  • tűzálló kőzetgyapot szigetelés

    Tűzálló kőzetgyapot szigetelés a homlokzati falra és a válaszfalakba

    Ha azonban valamilyen gond van az elektromos rendszerben, akkor egy kipattanó szikra tüzet is okozhat.
  • Ilyenkor fontos szempont, egy esetleges tűzesetnél, hogy a tűz ne terjedjen a lakásban, és ezért a lehető legkisebb területre korlátozódjon. Erre talán a legjobb megoldás az, ha a tűz kitörés helyiségének határoló falai, padlója, mennyezete képesek ellenállni a tűznek. Ezt pedig leginkább tűzálló szigetelés beépítésével érheti el.
  • kőzetgyapot homlokzati hőszigetelés

    Tűzálló kőzetgyapot homlokzati hőszigetelés kiváló páraáteresztő képességgel

    A szigetelőanyagok közül a kőzetgyapot a leginkább tűzálló. A három jól ismert szigetelőanyag, a kőzetgyapot, üveggyapot és polisztirol közül a legtovább képes ellenállni úgy a tűznek, és még előnye az is, hogy nem vezetnek át a szigetelt falak mérgező füstöt és hőt a másik helyiségbe.

Természetesen a tűz nagyságától függően a kőzetgyapot szigetelés sem jelent biztos védelmet, hisz bármilyen jó a tűzgátló hatása, és az olvadáspontja is magas, mert 1.100 Celsius fok felett van. Efeletti hőmérsékletnél azonban már a kőzetgyapot is olvad, és a hosszan tartó, el nem oltott tűznek sem képes hosszú távon ellenállni.

porotherm 44 thermo rapid tégla

Porotherm 44 Thermo Rapid tégla kiváló hőszigeteléssel a téglába rakott kőzetgyapot betéttel

Ha azonban a falak szerkezete nem éghető anyagokból áll, akkor ezek az anyagok nem segítik a tűz terjedését, sőt útját állják, megakadályozzák a tűz elharapózását, és füstöt sem adnak.

Ezzel pedig a tűz terjedési sebességének csökkentésével hozzájárulnak az épületben lakók biztonságos kimeneküléséhez, az értékek mentéséhez és a lángok megfékezéséhez is. A tűz terjedési sebességének a csökkentése pedig nemcsak a családi házaknál, hanem a többszintes épületeknél is fontos tűzbiztonsági szempont.

Természetesen a szigetelés kivitelezése is befolyásolja a szigetelés tűzbiztonságát, hisz a homlokzati szigetelés felragasztásához használt ragasztó tűzállósága is fontos ahhoz, hogy a fal mennyire és milyen mértékben képes ellenállni egy esetleges lakástűzben a tűz terjedésének.

A Rockwool kőzetgyapot lemezeknél a szigetelés testét adó kőzetgyapot rostok éghetetlenek, és magas olvadáspontjuknak köszönhetően az 1000º C-os hőségnek is ellent tudnak állni. Ez pedig jelentősen hozzájárul az épületben keletkezett tűz tovaterjedésének megakadályozásához és a füstképződés mérsékléséhez is.

knauf nobasil fkd s

Knauf Nobasil FKD S kőzetgyapot a homlokzat szigetelésére

Hasonlóan tűzbiztos falazat építhető a homlokzatra, válaszfalba és a padlóra is a Knauf Insulation kőzetgyapot adott falszerkezetre legelőnyösebb lemezeinek a beépítésével is.

A Knauf kőzetgyapot lemezei is meggátolják, lassítják a tűz terjedését, és éghetetlenségük révén nem támogatják a füstképződést egy esetleges tűzesetnél.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük