Ásványgyapot pince födém hőszigetelésére

Az alulról hűlő födémek azok a födémek, ahol a felső fűtött térből az alsó fűtetlen tér felé áramlik a meleg levegő. Családi házainkban ezek a helyiségek jellemzően a családi ház pinceszintjén lévő pince vagy garázs mennyezete.

Családi házakban a pince mennyezetének ásványgyapot szigetelése

Ilyenkor a fűtött lakásból a padlón át sok energia szökik meg a fűtetlen pince vagy garázs felé. Ezért a pince vagy garázs mennyezetét a hideg oldal felől érdemes szigetelni a hőveszteség csökkentésére.

Nemcsak a fűtési energia veszteség elkerülésére szükséges a padló szigetelése, hanem a lakásban élők komfortérzete miatt is. Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a lakásban papucsban, vagy akár zokniban sétálva, az szükséges, hogy a padló hőmérséklete ne legyen sokkal hidegebb, mint a szoba levegője. Ezt a talpunknak kellemes hőérzetet lehet biztosítani a födém fűtött oldali szigetelésével is. Ez azonban nem mindig lehetséges.

talajon fekvő padló hőszigetelése

Talajon fekvő padló hőszigetelése Grafit 100-as lemezzel

Ha a küszöbszint magassága nem teszi lehetővé a födém utólagos padlószigetelését, akkor csak a hideg oldal mennyezete felől lehet szigetelni a födémet. Ezt a szigetelést biztosítják a hideg oldal felőli mennyezet szigetelő anyagok.

A pincék és garázsok mennyezetének szigetelésekor nem lakótér mennyezetét kell szigetelni. Ezért a szigetelésnek sokkal fontosabb a praktikus szigetelése, mint az esztétikus kinézete.

knauf nobasil ade

Knauf Nobasil ADE kasírozott kőzetgyapot

Ezért a pince vagy a garázs mennyezetének hőszigetelése látszó felülettel történik. Erre a szigetelésre sokszor kasírozott kőzetgyapotot vagy üveggyapotot használnak. Ezt a szigetelőt ragasztással és biztonságképpen pedig dübelezéssel erősítik fel a mennyezetre.

A fűtetlen terek mennyezetének szigetelésére persze parkolókban, bevásárlóközpontokban és irodaépületekben is szükség van.

Bevásárlóközpontok, irodaházak garázsainak mennyezetszigetelése

rockwool ceilingrock mennyezet szigetelés

Rockwool Ceilingrock mennyezet szigetelés

A bevásárlóközpontok és irodaházak alagsora, illetve a föld alatti szinten lévő garázs is alig fűtött. Vagy pedig egyáltalán nincs fűtés ezen a szinten. Ezért ennek az alagsornak a mennyezetszigetelését is érdemes megoldani a felső fűtött szintről kiszökő energiaveszteség csökkentésére. A fűtetlen mennyezet szigetelése kettős célt szolgál:

  • Egyrészt a pincéből nem árad felfelé a hideg a lakótér hűtésére.
  • Másrészt pedig a felső szintről kiszökő meleg miatti veszteség is jelentősen csökken a szigeteléssel.

Ezeknek a sokszor zajos garázsszinteknek a szigetelésénél a hőszigetelés mellett a hangszigetelésre is érdemes figyelni. Ugyanis megfelelő szigeteléssel az autók zaja sem zavarja lakószinten lévők életét.

rockwool ceilingrock szigetelés

Rockwool Ceilingrock szigetelés felrakása a mennyezetre

Az üvegszövet kasírozással ellátott Rockwool Ceilingrock lemezek nemcsak jó hőszigetelő képességük, hanem kiváló hangszigetelésük miatt is jó választás lehet a garázsok, mélygarázsok mennyezetének hő és hangszigetelésére.

A kasírozással ellátott fehér színű Ceilingrock lemez még festés nélkül is tetszetős megjelenést biztosít a mennyezeten. Nemcsak a hő és hangszigetelő képessége, hanem páraáteresztő tulajdonsága és tűzbiztonsága miatt is jó választás lehet a födém mennyezetek hideg oldali szigetelésére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük