Austrotherm Resolution Boden padlószigetelő

2019-ben még csak az intézményi, kormányzati épületeknél kellett biztosítani a közel nulla energiafelhasználású épületszerkezetek építését az új építéseknél. 2020 január elsejétől azonban már ezek a követelmények érvényesek az újonnan kezdődött családi házas építéseknél is.

A padló szigetelésénél különösen a talajon lévő padló szigetelésekor kiemelkedő fontosságú a hőszigetelés. A szintközi födémeknél a padló szigetelése alapvetően a kopogó hangok miatt szükséges.

Talajon fekvő padlónál azonban a padló hőszigetelésének nagy jelentősége van a fűtési költségek alakulásában és az épületben érzett komfortérzetünk alakulásában is.

A padló nem megfelelő hőszigetelésénél a fűtési költségek is jelentősen nagyobbak lehetnek egy megfelelően padlószigetelt épülethez képest.

Új építésnél nem kell különösebben tartanunk a küszöbszint alatti helyhiánytól, hisz a tervezéskor a padló szigetelésének helyigénye pontosan be van tervezve az épület tervrajzába. Ezért különösebb nehézség nélkül beépíthető a padló szigetelésére az Austrotherm AT-N100-as lépésálló polisztirol lemeze is 10-15 centiméteres vastagságban is. Mi a helyzet azonban az utólagos padlószigetelésnél?

Utólagos padlószigetelésnél már korántsem áll olyan sok hely a rendelkezésünkre. A küszöbszint meg van határozva, ezért ennél magasabbra nem lehet menni a padló esetleges utólagos szigetelésekor sem. Ilyenkor csak lefelé tud terjeszkedni. Ez is csak azokban az esetekben reális lehetőség, ahol nincs az aljzat lebetonozva. Ugyanis ha le van betonozva a helyiség, és adott a küszöbszint a szobában, akkor a közöttük lévő helyet tudja felhasználni a padló vízszigetelésére, aljzatbetonjának az elkészítésére, a padló szigetelésre, valamint a burkolat lerakására.

Ez a hely pedig utólagos szigetelésnél általában kevés szokott lenni. Ezért joggal merül fel az a kérdés, hogy akkor mit lehetne tenni ilyen szűkös helyen. Nincs egy olyan padlószigetelő, amely vékonyan lerakva is biztosítja a padló megfelelő hőszigetelését?

austrotherm resolution boden

Austrotherm Resolution Boden padlószigetelő lemez

De bizony van. Mégpedig az Austrotherm Resolution szigetelő. Ez a szigetelőanyag egy olyan hőre keményedéssel reagáló fenolgyanta, műanyaghab lemez, amelynek a hőszigetelése sokkal jobb a padló hőszigetelésére széles körben használatos Austrotherm AT-N100-as lemez hőszigetelésénél.

  • Az Austrotherm AT-N100-as polisztirol lemez hővezetési tényezőjének értéke 0,039 W/mk.
  • Ezzel szemben az Ausrotherm Resolution szigetelőé sokkal jobb ennél, mégpedig a kimagasló 0,022 W/mK értékkel.

Az olyan helyeken, ahol a padló szigetelésére nincs elegendő hely kiválóan használható. A hővezetési tényező értéke is mutatja, hogy az Austrotherm Resolution szigetelőből feleolyan vastag szigetelő lemez beépítésével is közel olyan mértékű szigetelést lesz képes elérni, mint az AT-N100-as hungarocell lemez beépítésével.

A kiváló hőszigetelés mellett még további fontos jellemzője ennek a szigetelőanyagnak, hogy környezet és egészségvédelmi szempontból is kimagasló paraméterekkel rendelkezik. Ez pedig nem a véletlen műve, hisz klór, freon és HBCD (hexabróm-ciklodekán) mentes.

Az Austrotherm Resolution Boden padlószigetelő lemez különleges fenolgyanta anyagának, és zárt cellaszerkezetének köszönhetően olyan kimagasló hőszigetelő képességgel rendelkezik, hogy tökéletesen használható azoknál az utólagos padlószigeteléseknél is, ahol kifejezetten kevés hely van a szigetelés beillesztésére, éppen ezért vékony szigetelővel kell elérni a padló szigetelésének megfelelő mértékét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük