Velux ablakok energiahatékonyságának javítása

A tetőtéri szobák kialakításánál az egyik legfontosabb szempont, hogy a tetőablakokon át elegendő természetes fény jusson be a szobákba. Legalább ilyen fontos azonban az energiapazarlás csökkentése is. Vagyis olyan megoldásokat érdemes használni a tetőtérben, amelyek segítik télen a fűtés gazdaságosságának javítását, nyáron pedig segítik a tetőtéri szobák kellemes hűvösének megőrzését a negyven fokos kánikulában is.

velux ablak hőszigetelése

Velux Cabrio tetőerkély kiváló hőszigeteléssel

A téli energiafelhasználás gazdaságosságát és a nyári kellemes lakóklímát a legjobban úgy lehet biztosítani a tetőtérben, ha olyan megoldásokat használunk, amelyek maximalizálják a téli hőnyereséget, és minimalizálják a hőveszteséget.

  • Ez azt jelenti, hogy télen a fűtés melegét a lehető legnagyobb mértékben igyekszünk benntartani a szobákban.
  • Nyáron pedig a kinti meleget igyekszünk a falakon, illetve a tetőtéren kívül tartani.

Ez persze nem olyan könnyű, hisz télen a drága pénzen vásárolt fűtési energia felfelé száll, és ezért egységnyi felületen a legnagyobb mértékben a tetőn keresztük távozik a legtöbb hő. Nyáron pedig a nap égető sugarainak a legnagyobb mértékben a tetőtér van kitéve, hisz ez érintkezik közvetlenül a tűző nap sugaraival.

Tudjuk, hogy minél alacsonyabb a hőátbocsátási tényező értéke az egyes épületszerkezetekben, annál jobb az épület hőszigetelése, és annál kisebb az energia felesleges pazarlása.

A hőszigetelés javítása érdekében ezért a tetőtérben a hőátbocsátási tényező mellett a tetőablakok üvegének a szigetelése, az összenergia átbocsátási tényezője is fontos mérőszám. Persze télen a tetőablak üvegén át besütő napsugár hozzájárul a szoba melegebb levegőjéhez. Ezzel szemben viszont a nyári kánikulában a nap energiáját nem hasznosítjuk, hanem igyekszünk kívül tartani, hogy megakadályozzuk a tetőtér túlzott felmelegedését.

A háromszoros üvegezésű tetőtéri ablakok hőszigetelő képessége jobb a kétszeres üvegezésűeknél, és ezzel is nagyobb mértékben hozzájárulnak a fűtési energia gazdaságos felhasználásához. Még tovább lehet javítani az energiafelhasználás gazdaságosságát a tetőablakok megfelelő tömítésével, és a hőszigetelő keret beépítésével. Ezzel a hőszigetelő kerettel a tetőablak melletti hőveszteséget lehet a minimálisra csökkenteni. A hőszigetelő keret beépítésével hőhídmentes átmenetet képes biztosítani a tetőablak és a mellette elhelyezett tetőszigetelő kőzetgyapot vagy üveggyapot között.

További megtakarítást képes biztosítani a belső fényzáró rolónak vagy a reluxának a használata, hisz ennek a használata is egy védelmi vonalat jelent a kifelé áramló fűtési energia útjában.

Nyáron pedig a tetőtéri szobába befelé áramló meleg levegő útját lehet állni a külső árnyékolók és redőnyök használatával.

  • A nagy melegben lehúzott redőny visszaveri a tűző nap sugarait, és nem engedi felmelegedni az ablak üvegét. Lehúzott redőnynél akár 6 fokkal is alacsonyabb lehet a tetőtéri szoba hőmérséklete nyáron, mint redőny használata nélkül. A leghúzott redőny télen is csökkenti a tetőtéri szoba hőveszteségét.
  • Ugyanezt képes biztosítani a tetőablakra felszerelt külső hővédő és a fényzáró roló is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük