Alapvakolat hőszigetelés alá

Ha a hőszigetelésre kerülő falfelület nem egyenletes, akkor a hőszigetelés hatékonysága elmaradhat a tervezettől. Ezt az egyenetlen falfelület vakolásával kerülheti el. Más oka is lehet azonban a szigetelésre kerülő fal vakolásának. Mi lehet ez?

A falak hőszigetelése akkor tökéletes, ha a falszerkezet teljes felületében ugyanolyan hőszigetelő képességű a fal. Ezt leginkább egyforma vastagságú, azonos szerkezeti elemek homlokzati falba való beépítésével érhetjük el. Ha azonban a fal vastagsága nem egyenletes, akkor ez a vastagságbeli eltérés a hőszigetelés mértékében is eltérést eredményezhet. Ez pedig nem szerencsés a tökéletes hőszigetelés biztosításához.

grafitos hungarocell szigetelés

Grafitos hungarocell szigetelés a homlokzatra. 15 cm vastag grafitos szigetelés már kiváló hőszigetelést ad a homlokzaton. A felrakott szigetelő ragasztását dübelezéssel meg kell erősíteni

A másik fontos szempont a falra felrakott hőszigetelő rendszerek felfogatásából adódik. A hőszigetelő ragasztóval való rögzítésével együtt a szigetelőt dübelezéssel is felerősítjük a falra a stabilabb rögzítés érdekében. A dübeles rögzítés, akkor lesz biztonságos, ha egyenletes az a falfelület, ahova a szigetelőt rögzíteni kell.

Hisz ha 1-2 centiméteres szintkülönbségek lennének a falfelületen, akkor előfordulhatna az is, hogy egyes helyeken, ahol nagyobb mélyedés van a falazatban, ott a dübel nem megy be olyan mélyen a fal szerkezetébe, hogy stabilan rögzítse a szigetelőt. Vagy ha igen, mert becsavarozzák, akkor pedig a szigetelő rendszer fog feszülni ezen a helyen a túlzott behúzástól.

alapvakolat hőszigetelés alá

Kell-e alapvakolat a hőszigetelés alá?

Ennek az elégtelen felfogatásnak, illetve feszülésnek az elkerülésére határozták meg azt az irányelvet az épületek hőszigetelésénél, hogy a szigetelésre kerülő falszerkezet egyenetlensége nem haladhatja meg a plusz, mínusz fél centit.

  • Ha ennél nagyobb a felület egyenetlensége, akkor a falfelület vakolásával ezt az egyenetlenséget ki kell egyenlíteni a hőszigetelő rendszer felrakása előtt. Ekkor lesz igazán jó hatékonyságú a hőszigetelés.
30 cm hőszigetelés homlokzatra

Austrotherm Resolution Fassade szigetelő a homlokzatra. Ebből a szigetelőből biztos lehet benne, hogy elég lesz a 30 cm-es szigetelés

A hőszigetelésre használt anyagok ugyanis nem az egyenetlen falfelületek egyenetlenségeinek kiegyenlítésére, hanem a falak hőszigetelésének feljavítására szolgálnak. Ezt pedig akkor teszik a legjobb hatásfokkal, ha a falszerkezetek a fal teljes felületén egyenletes vastagságban és párhuzamosan kerülnek beépítésre.

porotherm 44 x-therm rapid dryfix

Porotherm 44 X-Therm tégla Dryfix ragasztóhabbal ragasztva

A légzáró, tömör falszerkezeteken a levegő nem tud keresztüláramolni. Éppen ezért a légzárásnak addig, amíg a falazóanyagok tömör szerkezetűek voltak, nem volt jelentősége. Azért, mert a tömör szerkezeteken a levegő nem áramlik keresztül. A mai korszerű, porózus illetve lyukacsos szerkezetű falazóelemek azonban nemcsak könnyebbek, hanem lyukacsos szerkezetük, illetve porózus kialakításuk révén páraáteresztőbbek is. Ezzel pedig a tömegük és a tömörségük, a légzárásuk is lecsökkent.

Márpedig akkor, ha a falszerkezet a tömörsége révén nem légzáró, akkor a belső meleg és a külső hideg levegő közötti nyomáskülönbség hatására a falon keresztül a könnyebb levegő elkezd áramolni rajta. Vagyis télen a kifelé áramló meleg levegő magával viszi a lakás belsejének melegét az utcára. Márpedig ezzel a fal hőszigetelése jelentős mértékben romlik.

Ebből pedig az következik, hogy a hagyományos, masszív, tömör szerkezetű falazóanyagból épített falak utólagos szigetelésénél a tömör falszerkezet miatt a fal nem légáteresztő, ezért ezeket a falakat nem szükséges a hőszigetelő felrakása előtt átvakolni. Csak akkor, ha a fal felülete egyenetlen, és nem lehetne simán, hézagmentesen felrakni a hőszigetelő táblákat.

porotherm 38 x-therm rapid tégla

Porotherm 38 X-Therm Rapid tégla kiváló hőszigeteléssel külső teherhordó fal építéséhez

Új építésnél azonban, amikor a falba korszerű, nagy légáteresztő képességű lyukacsos szerkezetű, vagy porózus, nagy légáteresztő képességű falazóanyag van beépítve, akkor a falat a felület vakolásával tehetjük megfelelően légtömörré.

Ilyenkor a felület vakolása is javítja a fal hőszigetelését.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük