Ytong Lambda homlokzati fal építéséhez

Az energiaárak több évtizedes emelkedése megemelte otthonaink fűtési költségét is. Ezért a rezsi lefaragására egyre jobb hőszigetelő képességű házakat építünk. A hőszigetelés javulásának szükségessége a homlokzati falaknál is kiemelkedő fontosságú.

A meleg levegő felfelé száll, és ezért az egy négyzetméterre vetített energiaveszteség a padláson illetve a tetőtéren keresztül a legnagyobb. Legnagyobb felületen azonban a négy határoló oldalfalon keresztül szökik meg a fűtésre fordított energia. Ezért a fűtésre költött pénz csökkentésére a homlokzati falak szigetelése egyre fontosabb lett.

ytong lambda

Ytong Lambda falazóelem kiválóan hőszigetelő homlokzati fal építéséhez

A több évtizede épült családi házaknál a homlokzat fűtési költség megtakarító szigetelését utólag kell elvégeznünk. Új építésű épületeknél azonban már eleve megfelelő hőszigetelő képességgel rendelkező falszerkezetet kell felhúzni az építkezéskor. Erre két lehetősége is van.

  • Egyrészt a tartó falszerkezetet el lehet látni külső homlokzati hőszigeteléssel a falszerkezet megfelelő hőszigetelő képességének biztosítására.
  • Másrészt pedig lehet a homlokzati falat eleve olyan falazóanyagokból építeni, amelyeknek a hőszigetelése már önmagában is megfelel a jelenlegi szigorú követelményeknek is. Ilyen kiváló hőszigetelő képességű falazóelem az Ytong Lambda is.

A kiváló hőszigetelő képességgel rendelkező falazóelemek természetesen drágábbak a hagyományosaknál. Azonban az árak összehasonlításánál nemcsak a hagyományos falazóanyag kiegészítő szigetelésére felhasznált szigetelőanyag árát érdemes hozzáadni a kalkulációnál, hanem a kivitelezés munkadíját és az emiatt elhúzódó kivitelezést is. Ha tavasztól késő őszig az alaptól a tetőig, vagy még inkább a beköltözésig szeretné felépíteni a házát, akkor az építkezés időszükségletével is precízen kell számolnia.

A 2018 előtti U=0,45 W/m2K értékről, 2018 január elsejétől az új építésű épületeknél a homlokzati falak hőszigetelő képességének el kell érni a 0,24 W/m2K hőátbocsátási tényező értéket. Sőt ez az érték várhatóan még tovább fog csökkenni, hisz érdemes még jobban takarékoskodni a fűtésre felhasznált energiával. Ezért az ajánlásokban már a homlokzatot is érdemes 0,20-as hőátbocsátási tényező értékkel megépíteni.

ytong lambda nútféderes falazóelem

Ytong Lambda nútféderes falazóelem családi háza kiválóan hőszigetelő homlokzati falának építéséhez

Ebből pedig következik az is, hogy azok a falazóanyagok az igazán korszerűek, amelyek ezt a hőszigetelő képességet kiegészítő hőszigetelés nélkül is teljesíteni tudják. Ilyen jó hőszigetelő képességű homlokzati falazóanyag az Ytong Lambda is.

Az Ytong Lambda falazóelemekből épült 37,5 cm széles falnál 0,22 W/m2K hőátbocsátási tényező értéket érhet el. Ha azonban 50 cm vastag Ytong Lambda falat épít családi háza külső határoló falaként, akkor 0,17-es hőátbocsátási tényező értéket érhet el. Ezzel pedig már bőven megfelel a homlokzati falak hőszigetelő képességére vonatkozó követelményeknek. Emellett pedig még többet takaríthat meg a téli fűtés és a nyári klimatizálás költségéből.

A megfogóhoronnyal ellátott falazóelemeket választhatja nútféderes és nútféder nélküli kivitelben is.

Ytong Multipor belső falszigetelés

Falszigetelés az Ytong Multipor szigetelő lapjaival

Ráadásul az Ytong rendszerben megtalálható Ytong Multipor lapok beépítésével hőhídmentes falszerkezetet alakíthat ki az ajtók és ablakok feletti áthidalásnál és az ablakkávánál is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük