Austrotherm Resolution Fassade hőszigetelő

Az idéntől, 2020. január elsejétől épült épületeknél már a családi házak építésénél is a közel nulla energiafelhasználású épületek építésére vonatkozó hőszigetelési értékeket kell figyelembe venni. Ez pedig még szigorúbb követelményeket ír elő az építkezéseknél a falszerkezetek hőszigetelésére.

Az épületek külső falazatára előírt hőátbocsátási tényező (U) értéke 0,24 W/m2K értéket ír elő. Az energiaárak elkövetkező évek beli várható további emelkedése miatt azonban joggal prognosztizálhatjuk azt, hogy az építkezések során a több évtizedre vonatkozó fűtési és nyári klimatizálási költségekre való tekintettel még jobb hőszigetelő képességű falazatokat fognak építeni.

Ez pedig azt jelenti, hogy a mostani megszokott 10-15 cm vastag hőszigetelési vastagság még tovább fog növekedni, és akár 20 vagy 25 cm vastag is lehet rövidesen. Vagy pedig még jobb hőszigetelő képességű anyagokra lesz szükség, amelyekből vékonyabb szigetelő is elég a szükséges mértékű hőszigeteléshez.

A családi házak homlokzati szigeteléséhez jelenleg a leggyakrabban használt grafitos hungarocell szigetelés 10-15 cm-es megszokott vastagsága is lassan, de biztosan növekedni fog.

Az energiaárak várható további növekedésével a hagyományos polisztirol szigeteléseknél, az Austrotherm AT-H80-as lemezeknél, amelyeknek a hővezetési tényező értéke 23%-kal magasabb a grafitos szigetelésnél még vastagabb szigetelésre lesz szükség.

Austrotherm Resolution Fassade

Austrotherm Resolution Fassade homlokzati hőszigetelésre kiemelkedő hőszigetelő képességgel

A homlokzati falak jelentős felületén nem fog gondot okozni a hőszigetelés várható vastagságának további növelése. Vannak azonban a homlokzaton olyan helyek, ahol nem lesz minden határon túl növelhető majd a hőszigetelés kívánatos mértékének megfelelően a szigetelés vastagsága. Ilyen szűken rendelkezésre álló hely például a nyílászáróknál, az ajtók és ablakok környezetében lévő helyek. A fal közepére beillesztett ajtók és ablakok megfelelő nyitása nem teszi lehetővé majd a szigetelés vastagságának további növelését.

  • Egyrészt az ablak külső párkánya a vastag homlokzati hőszigetelés miatt aránytalanul mély lesz.
  • Másrészt pedig az ablak környezetének hőszigetelése okoz gondot. Ugyanis már a 10 centiméteres szigetelést sem lehet megfelelően befogatni az ablakkávába. Az ennél vastagabb szigeteléseknél pedig még nagyobb lesz a nehézség. Ezt a problémát meg lehet oldani azzal, ha csak 5 cm vastag hőszigetelő anyagot építenek be az ablakkávába. Ez viszont azzal jár, hogy a vékonyabb hőszigetelőnek kisebb lesz a hőszigetelése és emiatt a két eltérő vastagságú szigetelőanyag találkozásánál hőhíd alakul ki a falban.

Ennek a hőhidas szerkezetnek az elkerülésére szükség van egy olyan hőszigetelőre, amely az ablakkávába beépíthető vékonyabb szigetelőanyag esetén is biztosítja azt a hőszigetelő képességet, amit a homlokzati fal többi részén a teljes vastagságú hőszigetelés biztosít.

Ez a kiemelkedő hőszigetelő képességű szigetelőanyag lehet az Austrotherm Resolution szigetelő lemez. Ez a szigetelő egy olyan hőre keményedéssel reagáló műanyaghab lemez, amelynek a hőszigetelése sokkal jobb a korábban megismert, homlokzati szigetelésre használatos Austrotherm Grafit Reflex és AT-H80-as homlokzati szigetelő lemezeknél.

  • Az Austrotherm Resolution hővezetési tényezőjének értéke kimagasló, 0,022 W/mK.
  • Szemben az Austrotherm Grafit Reflex 0,031-es és az AT-H80-as polisztirol lemez 0,039-es értéhez képest.

Olyan helyeken érdemes alkalmazni, ahol kevés hely van a szigetelőanyagnak, és kis vastagságban kell kimagasló hőszigetelést elérni. Illetve olyan helyeken is, amelyek különösen nehezen szigetelhetők. Ilyen helyek lehetnek az ablakkávák mellett a redőnytokok vagy más árnyékolók tartószerkezete, vagy pedig a már beépített gázvezeték és falazat közötti kevés hely.

Ennek a kiváló hőszigetelő anyagnak nemcsak a hőszigetelése kimagaslóan jó. Környezet és egészségvédelmi szempontból is figyelemreméltó, hogy klór, freon és HBCD (hexabróm-ciklodekán) mentes.

Az Austrotherm Resolution Fassade homlokzati hőszigetelő kiegészítő szigetelésre használatos, hőre keményedő műanyaghab lemeze, mindkét oldalán vékony polisztirolhab réteggel van kasírozva. Ezért a szigetelés a polisztirolnál már megszokott módon végezhető el. A táblák a polisztirol lemezeknél megszokott éles késsel is jól vághatók a beépítéshez szükséges méretre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük