Gépi vakolás menete

A gépi vakolás legfőbb előnye a vakolás gyorsasága. Ha egy nagyobb építkezésen a több ezer négyzetméteres falfelületre kézzel, kőműves serpenyővel és kőműves kanállal kellene felhordani a külső és belső falakra a vakolatot, akkor ez nemcsak fáradtságos lenne, hanem még el is húzná alaposan a vakolást. Ezért a nagyobb építkezéseken mindenképp érdemes a gépi vakolást használni. Jót tesz a határidő betartásának.

A gépi vakolásnál a kőműves a serpenyő helyett a szórópisztollyal viszi fel a falra a vakolóhabarcsot.

Első lépésként természetesen a gépi vakolásnál is a falfelület fröcskölését kell elvégezni. Mégpedig azért, hogy az alapból jól kiszáradt falfelület egyenletesen nedves legyen, és egyenletesen tapadjon hozzá a felhordott vakolat.

Itt természetesen a kőműves a serpenyő helyett szórópisztollyal viszi fel a falra a gépi vakolóhabarcsot. A mixerautóban érkező, készre kevert vakolóhabarcsot a habarcsszivattyú nyomja át a szórófejen. A rendszerben áramló sűrített levegő helyettesíti a kőműves karjának sok ezer lendítését. A sűrített levegő nyomja fel a falra a vakolatot.

gépi vakolás menete

Gépi vakolásnál a szórófejet a falfelületre merőlegesen kell tartani

A vakolat felvitelénél arra kell figyelni a szórófejet kezelőnek, hogy a faltól 10-15 centiméteres távolságra, a falra majdnem merőlegesen tartsa.

  • Gépi vakoláskor jellemző az, hogy vastag vakolásnál több rétegben viszik fel a felületre a vakolatot.
  • Egyszerre 4-8 mm-es réteget hordanak fel.

A gépi vakolóhabarcsnál még fontosabb az anyag egyenletes minősége. Azért fontos ez, mert a rosszul megkevert habarcs könnyen dugulást okoz a vezetékekben. A habarcs egyenletes minőségét a keverőüzemben elvégzett tökéletes keverés biztosítja. A mixerautóba már a készre kevert habarcs kerül be, és a mixerben menet közben is mozog az anyag.

A folyamatos vakolás itt is ugyanolyan fontos, mint a kézi munkavégzésnél a nagy falfelületeket is egy munkafolyamatban, folyamatosan vakolva kell kell felhordani a falra.

Vagyis ezt azt jelenti, hogy az olyan munkáknál, ahol több mixerautóba beférő habarcsmennyiséget dolgoznak be, ott a habarcs elfogyásakor már ott kell állni a másik tele mixerkocsinak, hogy a vakolás legfeljebb 5-10 perces leállással, zavartalanul folytatódhasson.

Nemcsak a nagy felületek egyenletes vakolása miatt fontos a folyamatos munkavégzés, hanem a vakolás zavartalansága miatt is. Ugyanis egy 5-10 percnél hosszabb leállásnál a csövekben is leülepszik a habarcs, és a vakolást csak az egész rendszer kitisztítása után lehetne majd folytatni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük