Magastető szarufák közötti szigetelése

Amikor a hőszigetelésen jár az agyunk, akkor általában még mindig a téli fűtési költségek lefaragása lebeg a szemünk előtt. A hőszigetelés azonban nemcsak a fűtött lakás melegét nem engedi megszökni télen. Nyáron ugyanolyan jó szolgálatot tehet azzal, hogy a kinti tikkasztó hőséget nem engedi be olyan könnyen a lakásba. Ezzel pedig otthonunk klimatizálási költségeinek lefaragásához járul hozzá vastagon. Egy nyári szezonban ezzel sok tízezer forintot hagy benne a családi kasszában.

A homlokzatra felhelyezett külső kőzetgyapot vagy polisztirol szigetelés is sokat segít a lakás nyári kellemes levegőjének biztosításában. Azonban talán még nagyobb szerepe van a magastető szigetelésének a padlástér elviselhető klímájának az elérésében.

A nap égetően perzselő sugarai ugyanis júniusban, júliusban és augusztusban jóval nagyobb szögben és általában sokkal szabadabban érik a tetőt, mint a homlokzati falakat. Ezért megfelelő szigetelés és hővisszaverő tetőfedés nélkül a tetőtérben akár 60 fokos tikkasztó hőség is kialakulhatna. Márpedig 60 fokban még napozni is kellemetlen, nemhogy pihenni vagy aludni. Vagy éppen zenét hallgatni, tévét nézni, vagy kellemesen beszélgetni a családdal.

  • hővisszaverő cserép

    Bramac Tectura hővisszaverő cserép Thermo Protector bevonattal. Mit tud ez a cserép, amelynek belső oldala akár 20 fokkal is hidegebb lehet a tűző nap felőlinél?

    Például a Bramac Tectura Protector cserepek Thermo Protector hővisszaverő felületvédelme akár 5-10 fokkal is képes csökkenteni a tetőtéri szoba hőmérsékletét a nyári hőségben. A Tectura Protector cserepek Thermo Protector felületvédelme olyan pigmentanyagokat tartalmaz, amely visszaveri a nap infravörös sugarait, és nem melegszik fel annyira a tetőfedés alatti tér. A felületvédő rétegben lévő pigment olyan mértékben képes lerontani a cserép abszorpciós, hőelnyelő képességét, hogy az sokkal kevésbé nyeli el ezeket az égetően sugárzó infravörös sugarakat. Ezért érezhetően alacsonyabb a tetőtéri szobában a lakás hőmérséklete.
isover domo plus

Isover Domo Plus üveggyapot szigetelő a szarufák közötti és alatti tetőtér szigetelésre

A hővisszaverő tetőcserépen túl a tetőtér kellemes klímájához a szarufák közötti hőszigetelés járulhat hozzá. A szarufák közötti szigetelés kifejezetten praktikus megoldás a tetőtér szigetelésére.

  • Egyrészt rendelkezésre áll a hely, és nem kell a lakótér belső magasságából elvenni területet a hőszigeteléshez.
  • Másrészt viszont a tetőtér feletti szigetelésnél, ami szintén nem vesz el egy centit sem a lakótérből, olyan szigetelőanyagra lenne szükség, ami annyira szilárd, hogy megbírja a tetőfedés súlyát, és elbírja a tetőfedés alatti lécezést is. Ezért a szarufák feletti hőszigetelés meglehetősen drága.
szarufák közötti szigetelés

Szarufák közötti szigetelés kőzetgyapottal vagy üveggyapottal

Ezzel együtt persze a szarufák közötti hőszigetelésnek is vannak korlátai.

  • Egyrészt csak olyan vastagságú lehet, amilyen magasságúak a szarufák. Márpedig a szarufák ritkán magasabbak 10-15 cm-nél. Ez pedig sokszor nem biztosít elég helyet a szükséges szigetelésre a beépített tetőtérben.
  • Másrészt pedig a fának a hőszigetelő képessége jóval gyengébb a tetőtér szigetelésére használatos szigetelőknél, ezért a szarufák hőhidat képeznek a magastetők szigetelésében.
  • Ezért legtöbbször a szarufák alatti kiegészítő szigeteléssel egészítik ki a tetőtéri szigetelést. A szarufák közötti szigetelésen túl ez a kiegészítő szigetelés akár 10 cm vastagságú is lehet. Ennek két előnye is van amellett a hátránya mellett, hogy csökkenti a tetőtéri szoba belmagasságát.
    • Egyrészt a szükséges mértékűvé képes kiegészíteni a szarufák közötti hiányos tetőtér szigetelést.
    • Másrészt pedig a szarufák miatti hőhidat is csökkenti azáltal, hogy a szarufák alatti részre kiegészítő szigetelésként felrakott szigetelő a magastető teljes felületén egységesen képes szigetelni a tetőteret.

A hővisszaverő tetőfedés és a megfelelő tetőszigetelést biztosító magastető szigetelés együttesen képes lehet biztosítani azt a kellemes klímát a tetőtérben, hogy akár klímatizálás nélkül is tudjon aludni tetőtéri szobájában, és még a kintről beszűrődő zajok sem fogják zavarni az álmát.

hogyan válasszon szigetelőanyagot

Hogyan válasszon szigetelőt a szarufák közé? Melyik lenne a legjobb? Kattintson a képre a szigetelő választást segítő kérdőívéért!

Tudja már, hogy melyik szigetelő lenne a legjobb? Kiválasztotta már a szarufák közötti szigetelést? Ha még nem választott, akkor a Hogyan válasszon szigetelőanyagot kérdéssor megválaszolása segíteni fog a választásban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük